![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Sprawdzanie uszkodzonych procesorów AMD omomierzem....
Jak sprawdzić za pomocą omomierza, czy procesor AMD jest spalony? Kiedyś czytałem o tym w artykule pdf ze strony AMD, ale teraz za nic nie potrafię tego znaleźć - a sposób jest prosty, wystarczy ponoć sprawdzić czy jest przejście chyba między jakimiś pinami albo mostkami na laminacie.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Merry F****** Christmas
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
ja bym mial obawy, opor mierzy sie przyplywajacym pradem, a jak trafisz na jakis delkiatny element...
tak samo nie powinno sie podchodzic do kompa w elektryzujacych rzeczach, zanim wsadzisz rece do srodka to trzeba sie zlapac czagos na chwile (np obudowy, kaloryfera)
|
|
|
#3 |
|
Matrix has him
Data rejestracji: 29.10.2003
![]() |
Jako elektryk (za dychę) wydaje mi się, że omomierzem procka raczej nie uszkodzisz, łyka on całkiem spore prądy (mierzone w kilkunastu/kilkudziesięciu amperach) i jakoś wesoło sobie pracuje... No ale jeszcze się ucze i fachowcem nie jestem więc mylić się moge tak jak każdy człowiek
![]() I na koniec: nie próbujcie tego w domu
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wyjadacz
![]() |
No właśnie... wszystko byłoby fajnie gdybym wiedział JAK i GDZIE to sprawdzić
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zaginiony pielgrzym
Data rejestracji: 17.05.2002
![]() |
Fajny temat Sprawdzanie uszkodzonych procesorów AMD omomierzem.... bo tych nieuszkodzonych bym nie sprawdzał.
Omomierzem nie da się sprawdzić elementów znajdujących się w układzie a sam procesor składa się z durzej ilości elementów tranzystorów itp... (niestety niejesteś w stanie każdego z osobna sprawdzić) Procesory mają zasilanie z rzędu 3.3V i mniej a niektóre omomierze dają nawet większe napięcie |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wyjadacz
![]() |
Zdaję sobie sprawę że takie coś mi nie powie jednoznacznie czy procesor jest sprawny czy nie. Mam dwa durony 1.3, które chciałbym sprawdzić, jednak nie mam zamiaru ich testować w swoim komputerze w obawie o płytę główną. A o możliwości sprawdzenia takich procesorów za pomocą miernika wyczytałem u samego producenta, więc można chyba mu częściowo zaufać. Po takim sprawdzeniu nie będę raczej wiedział czy procek jest sprawny, ale będę miał pewność, że nie uszkodzi mi płyty głównej.
|
|
|
|
![]() |
|
|