Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Miedzynarodowy Test Inteligencji - IQ (https://forum.cdrinfo.pl/f5/miedzynarodowy-test-inteligencji-iq-26659/)

andrzejj9 19.10.2003 21:23

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
test badziewny :)

skala konczaca sie na 145 to wielki LOL

pytania tez LOL - w grupach tego samego typu - zadnego 'ruszania mozgiem' - jak zrobiles pierwsze to dwa nastepne natychmiast a jak nie - to lezysz...

jak jeszcze ktos mi powie ze nie ma maksa to nic tylko sie poplakac

ps. ja swoj mierzony normalnie znam - i jak ktos bardzo bedzie chcial wiedziec to sie przyznam - choc powiem ze niewiele taka koperta z wynikiem pomaga w zyciu

No w koncu ktos mnie pocieszyl przyznajac, ze poziom tego testu byl zenujacy.

A przydatnosc wyniku, nawet wysokiego, w zyciu jest faktycznie zadna. Niewiele osob, jesli ktokolwiek zwraca na to uwage. I slusznie, bo tak naprawde wiekszosc tych testow bada jedynie inteligencje racjonalna, a o pozostalych szesciu rodzajach nic nie wspomina. A juz na pewno zaden z nich nie zahacza nawet o inteligencje emocjonalna, ktora jest rowniez wazna, jest nawet nie wazniejsza od racjonalnej.

Ogolnie mozna bylo ten test potraktowac jako zabawe, ale wynikow nie traktowalbym na powaznie.

czero 19.10.2003 21:35

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Tez widzialem wiele roznych testow, ale tamte przynajmniej staly na jakims poziomie. A tutaj co - dodac do siebie kilka cyferek i znalezc roznice pomiedzy obrazkami... naprawde jestem rozczarowany...
Niestety to prawda. Kiedys (jakies dwa lata temu) mialem okazje sprawdzic swoje IQ na tescie ktory byl organizowany w szkole i naprawde tamten test w znacznym stopniu odbiegal poziomem od tego co byl w TVN. Musze przyznac ze to co pokazal TVN jest prawdziwa Porazka, poniewaz nie rozumiem co ma inteligencja do dobrego liczenia, badz dobrej pamieci.
Podobnie jak wy spodziewalem sie czegos wiecej, a tu - Tragedia, ehh. Nie wiem kto ukladal ten test, ale chyba za bardzo sie nad jego konstrukcja nie zastanowil.
Jednym slowem BEZNADZIEJA. Lepiej juz sobie znalezc w internecie jakis prawdziwy test sprawdzajacy IQ i go rozwiazac.
Juz to widze jak niektorzy beda sie podniecac ze w tym tescie co byl w TVN osiagneli max. (ktory swoja droga nie mam pojecia czemu jest taki niski - 145) i beda sie uwazac za niewiadomo co.

Moglem ten test najpierw sprawdzic, a dopiero pozniej o nim wspominac.

Pozdrawiam.

pawelblu 19.10.2003 21:38

Cytat:

W pytaniu o druga potege 55 to strzelalem (12^2 chyba znaja wszyscy, ale 55^2 ? to juz lepiej trzeba bylo sie spytac o potegi 2^x)

CIAPEK 19.10.2003 22:01

Ilość załączników: 1
a mnie nie bylo w domu w czasie testu :] ... ponoć w internecie to fajnie wygladalo

Kiedys mialem taki test robiony u psychologa...miałem jesli dobrze pamietam kolo 100 :)

a najlepszych sponsoruje najlepszy...8) LG :P ;p || :chytry: ;)

-Sid-The-Rat=> 19.10.2003 22:07

to sie akurat liczylo w pamieci w pol sekundy... zreszta tam byly odpowiedzi razaco nie pasujace do pytania wiec zabawa byla jeszcze prostsza

< jutro obejze sobie zadanka na spokojnie w gazecie - narazie ten test wymaksowalem - jutro mam znacznie trudniejszy na uczelni :/ >

MacGyver 19.10.2003 22:12

Czy te wszystkie pytania beda lutro opublikowane w jakiej gazecie ?? Jak tak to w jakiej ?? :)

yarosh 19.10.2003 22:14

Swego czasu robilem duzo tego typu testow, jedno jest pewne, jesli ktos jest dobry z przedmiotow scislych wypada lepiej...
A w tescie TVN, cienko... 102 po jednym browarku :P

-Sid-The-Rat=> 19.10.2003 22:14

wybiórczej

memorando 19.10.2003 23:57

Cytat:

test badziewny :)

skala konczaca sie na 145 to wielki LOL

pytania tez LOL - w grupach tego samego typu - zadnego 'ruszania mozgiem' - jak zrobiles pierwsze to dwa nastepne natychmiast a jak nie - to lezysz...

ps. ja swoj mierzony normalnie znam - i jak ktos bardzo bedzie chcial wiedziec to sie przyznam - choc powiem ze niewiele taka koperta z wynikiem pomaga w zyciu

Tu masz rację:) mój braciszek ma w/g normalnego testu w normalnych warunkach 150 iq w/g tego testu ma 115:) pozatym prawdziwy test na IQ składa się z różnych zestawów dla różnych kategori wiekowych i samo badanie IQ trwa około 90 minut w ciszy spokoju i bez pośpiechu tylko niektóre są pytania na czas. Bzdura nietest tvn dal d**py

andrzejj9 20.10.2003 06:43

Cytat:

czero napisa***322;(a)
Niestety to prawda. Kiedys (jakies dwa lata temu) mialem okazje sprawdzic swoje IQ na tescie ktory byl organizowany w szkole i naprawde tamten test w znacznym stopniu odbiegal poziomem od tego co byl w TVN. Musze przyznac ze to co pokazal TVN jest prawdziwa Porazka, poniewaz nie rozumiem co ma inteligencja do dobrego liczenia, badz dobrej pamieci.
Podobnie jak wy spodziewalem sie czegos wiecej, a tu - Tragedia, ehh. Nie wiem kto ukladal ten test, ale chyba za bardzo sie nad jego konstrukcja nie zastanowil.
Jednym slowem BEZNADZIEJA. Lepiej juz sobie znalezc w internecie jakis prawdziwy test sprawdzajacy IQ i go rozwiazac.
Juz to widze jak niektorzy beda sie podniecac ze w tym tescie co byl w TVN osiagneli max. (ktory swoja droga nie mam pojecia czemu jest taki niski - 145) i beda sie uwazac za niewiadomo co.

Pozdrawiam.

Tego typu testy zostaly juz przeprowadzone w wielu krajach i porownuje sie srednia "inteligencji" osob tam mieszkajacych. Moze po prostu chodzilo o to, zebysmy wyjatkowo dobrze wypadli...

Ale i tak sie chyba nie udalo, bo srednia 100,4 ,ktora wlasnie wyczytalem na stronie onetu to, jak dla mnie, porazka przy tym poziomie pytan.

andrzejj9 20.10.2003 06:48

Cytat:

czero napisa***322;(a)

Pozdrawiam.

Tego typu testy zostaly juz przeprowadzone w wielu krajach i porownuje sie srednia "inteligencji" osob tam mieszkajacych. Moze po prostu chodzilo o to, zebysmy wyjatkowo dobrze wypadli...

Ale i tak sie chyba nie udalo, bo srednia 100,4 ,ktora wlasnie wyczytalem na stronie onetu to, jak dla mnie, porazka przy tym poziomie pytan.

nimal 20.10.2003 08:12

to i tak wiecej niz w Brukseli ^_^ ^_^
tam maja ponizej 100 ^_^ ^_^

testunie rozwiazywalem na tvn i teraz po Waszych wypowiedziach sadzac mam sie z czego cieszyc (jakby mi wqynik do 145 spadl...)
8)

rcobex 20.10.2003 11:38

Podobno....

najlepszą średnią w Europie mają w Wielkiej Brytanii. Ponad 105pkt., ale czy ten test był taki sam jak przeprowadzony w naszym kraju ? Poza tym jakie są kryteria, jakiego wyniku należy się wstydzić ? Zdziwiła mnie procedura czasowa, na niektore pytania było za dużo czasu a na niektóre za mało. Ogólnie test w miare prosty....

pozdr.

kraluk 20.10.2003 18:05

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Hm - ale jak patrze to dlatego mialem 110 bo zaznaczylem do 19 lat - gdybym zaznaczyl 35+ to mialbym ok. 30 pkt. wiecej. Nie widzialem calej tej tabeli - ale czy mozliwe jest wogole zbobycie 160 w wieku do 19 lat ??? To jawna dyskryminacja wiekowa ;p

Taaak!!!! Co tu sie dzieje do jasnej cholery??? ;)

-Sid-The-Rat=> 20.10.2003 18:18

bez nerw prosze

zalozenie o kryteriach wiekowych jest sluszne - im czlowiek mlodszy tym blizej tym testom jest do zabawy co w jakis sposob wplywa pozytywnie na wyniki - ten efekt jest potwierdzony na wiele roznych sposobow - min dlatego test MENSY ma sens tak naprawde od ok 20 roku zycia a nie mozna go rpzeprowadzac na osobach bodajze mlodszych niz 16 - bo podaje zawyzone wyniki (nie dotyczy pewnej grupy geniuszy - ale oni juz spokojnie robia trzepia wyniki powyzej 180 i wiecej)

dobrze przeprowadzony test powinien dac ten sam wynik (z dokladnoscia do punkta) w wieku lat 20 i 30 - i testy mensowskie z grubsza sie z tym zgadzaja - poniewaz zadania i pytania BARDZO unikaja rejonow postrzegania i kojazenia ktore mozna wyrobic doswiadczeniem czy nauka (wszelkiego rodzaju kursy przygotowawcze do testow MENSY sa idiotyzmem - poza pewnymi ogolnymi analogiami pom zestawami z poszczegolnych terminow ciezko wskazac jakies reguly czy podobienstwa na poziomie pozwalajacym skozystac na wczesniejszym klepaniu takich zadan

glupi i tak sie nie nauczy a madremu to zbedne - sad but true

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:16.