![]() |
Tak ale te granice dla mnie sa takie troche sztuczne - za kilka miesiecy wskakuje w poziom ktory automatycznie dodaje mi kilkanascie (nawet do 20) pkt IQ wiecej - jakos watpie zebym przez te kilka miesiecy stal sie o 20 pkt. glupszy :) (zeby sie wyrownalo).
Ale cala ta akcja moze miec jeden pozytywny skutek - ludzie zazenowaniu formula tego testu moga sie w koncu skusic na jakis miarodajny profesjonalny test. |
Moim zdaniem TVN chciał ludziom poprawic smopoczucie - i dobrze:)
Testy te niczemu nie służą.Einstein nie potrafił wbić gwoździa. Niels Bohr myslał tak wolno,że jak wracał z kina,to aststenci jeszcze przez kilka godzin tłumaczyli mu o co chodziło. Obozy zagłady przeżywali ludzie wcale nie najsprawniejsi intelektualnie.Zresztą intelekt-sa różne jego rodzaje i definicje. Do mnie przemawia definicja taka,że intelekt jest to zdolność optymalnego przystosowywania się do każdych warunkóww. Amerykanie przebalali dużą grupę obywateli po d katem IQ - szał był kiedyś w stanach na punkcie tego IQ. Po wielu latach sprawdzono jak sobie radzą ci z IQ najwyższym /mierzonym skalą Wechslera, a nie jakims tam TVN -szajsem - jak juz/. I co? I kicha - większość z nich nie radziła sobie w zyciu. Nieeeeeee.to nie jest tak,że inteligencja udupia,ale o awansie społecznym,powodzeniu życiowym,nie decyduję IQ. Mówiąc szczerze,to nie wiadomo,co te testy mierzą. Najszczęśliwsze nacje na globie to nacje biedne: 1.Nigeryjczycy 2.Meksykanie... Duże IQ jest niektórym potrzebne do szpanu,poczucia dominacji,jako przedłużenie pracia,...itd.A nic z tego nie wynika. Często spotyka się rozumownie - taki burak /czytaj-prostak mało inteligentny/ a siedzi w BMW,Mercu,czy w czymś tam. A przecież należy sie nam - my kształceni,inteligentni... IQ 125 na zardzewiałym rowerze w drodze po zasiłek,oraz IQ 125 w merolu z kierowca w drodze do własnej fabryki,czy to te same IQ? To co te testy mierza? Nie ma jednej inteligencji. Jając można rzec,że prostytutka też ma inteligencję - kinetyczną. :D :D :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:26. |