Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.07.2002, 17:02   #1
SLAYER
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 21.05.2001
SLAYER zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Win98SE i WinXP razem wziete

Witam.
Otoz mam taki problem.Mialem 2 systemy.Dysk C to win98 a dysk D to XP.
Ogolnie mam 5 partycji.Wszystko bylo dobrze jak moglem se wybrac jaki system odpalic.Ale przyszedl czas na format C:.Wiec wystartowalem z dyskietki systemowej z win98 i zformatowalem.Zainstalowalem ponownie win98 i patrze nie moge wybrac sobie ktory system mam odpalic,,tylko od razu mi sie 98 wlacza.Czy jest jakis sposob na odpalenie XP?Czy mozna to przywrocic do stanu poprzedniego bez ponownej instalacji XP.Dodam tylko ze pare miesiecy temu mialem tylko 98 i potem na zachcialo mi sie xp jako rezerwa.Wiec zainstalowalem xp i on potworzyl na wszystkich dyskach taki folder "System volume information".Nieomylnie zapomnialem go zachowac i obawiam sie ze wlasnie o to chodzi.
SLAYER jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.07.2002, 17:06   #2
Taz40
Forumator

Data rejestracji: 26.02.2002
Taz40 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Folder o którym piszesz to folder w którym XP robi co jakiś czs backup danych i w zasadzie nie ma tam żadnych informacji o tym z której partycji ma startować. Nie pozostaje ci nic innego jak zainstalować jakiś Boot manager który umożliwi ci start z wybranej partycji.
Taz40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2002, 11:34   #3
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja ma XP i ME, też na 2-óch różnych partycjach. Różnica jest taka, że na c: mam XP, a potem gdy instalowałem ME to do pliku boot.ini na c: dopisała się ścieżka do win ME. Wówczas miałem przy starcie BOOT menu.

Ty jak dobrze rozumiem miłeś oba systemy ale skasowałeś SE, który był na c: ? Zobacz czy tam nie ma boot.ini. Może uda Ci się coś zakombinować.

Boot MAmnager jest np w w zestawie Power Quest Partition Magic. W tym programie możesz sobie nawet założyć hasło na dostęp do któregoś systemu.

możesz wejść na http://www.google.com i wpisać boot manager download lub coś podobnego.

http://www.filemirrors.com - tam też poszukaj, ale już konkretnego programu
Stary 31.07.2002, 11:38   #4
manjak
Bywalec

Data rejestracji: 15.05.2002
manjak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tak, zdecydowanie BootMagic, ja mam zainstalowane 3 systemy (2x win 98 i linux) wszystkie odpalam z boot magic'a i żadnych problemów nie mam, jak by co to pytaj chociaż z konfiguracją i ustawieniami nie ma wielkich problemów

Ostatnio zmieniany przez manjak : 31.07.2002 o godz. 11:43
manjak jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2002, 13:11   #5
SLAYER
Stały bywalec ;)

Dzieki za rady.Ale tego pliku boot.ini nie mam w calym kompie.Bede musial zainstalowac tego boot managera
Stary 31.07.2002, 14:39   #6
SLAYER
Stały bywalec ;)

Wlasnie mam problem.BootMagic nie wykrywa mi XP.Daje opcje ADD i widzi tylko 98 a jak dam advanced to wszystkie partycje widzi jako unknown.Dodalem XP do listy ale jak proboje odpalic xp to pisze ze PREPARING ...cos tam i czarny ekran.Nic sie nie laduje.Szukalem w pomocy ale po angielsku sie duzo nie dowiedzialem.
Stary 31.07.2002, 15:03   #7
manjak
Bywalec

Data rejestracji: 15.05.2002
manjak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
SLAYER napisa***322;(a)
Wlasnie mam problem.BootMagic nie wykrywa mi XP.Daje opcje ADD i widzi tylko 98 a jak dam advanced to wszystkie partycje widzi jako unknown.Dodalem XP do listy ale jak proboje odpalic xp to pisze ze PREPARING ...cos tam i czarny ekran.Nic sie nie laduje.Szukalem w pomocy ale po angielsku sie duzo nie dowiedzialem.
ehh... w tym problem, że jak naciśniesz na advanced i wybierzesz system to prawie zawsze nie wystartuje, wiem, że to dużo roboty ale zainstaluj jeszcze raz xp, ja miałem tez z tym problem bo jak zainstalowałem xp i 98 to 98 uruchamiał się poprawnie, a xp wywalał swojego boot manager'a i miałem wybór 98 - działa normalnie, a xp nie chciał
jak nie chce Ci sie grzebać to zainstaluj jeszcze raz tylko xp, on powinien wykryć 98 i będzie uruchamiał swojego startera tak jak miałeś do tej pory.
manjak jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2002, 16:00   #8
SLAYER
Stały bywalec ;)

Z zainstalowaniem XP nie ma problemu ale szczerze nie chce mi sie tego robic.Moze ktos z forumowiczy podeslal by mi na maila ten boot.ini (jak to od tego pliku zalezy) z podobna konfiguracją systemow??Moze cos pokombinuje zanim sie wezme za reinstal
Stary 31.07.2002, 16:17   #9
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Boot.ini jest ukryty bo to plik systemowy.
Zaznacz w opcjach folderow pokaz pliki systemowe lub cos w tym stylu i go zobaczysz.
Poza tym to ci nic nie da.
Jedyna rada to w xp z plyty instalacyjnej wybrac opcje naprawy systemu i sprobowac naprawic system w ten sposob.
Ale jak to nie pytaj bo nie wiem.
Szczerze mowiac to jeszce nie spotkalem sie z opisem gdzies na sieci gdzie to bylo dokladnie wyjasnione.Bylo co prawde pare ale jakies lipne.
Proponuje zarzucic 2 systemy od nowa z tym, ze powinienes jeszcze zarzucic jakiegos boot managera.
Wtedy po sformatowaniu partycji nie bedzie problemu z wyborem systemu.
Tak jak teraz masz.
Po prostu nowa instalacja 98 nadpisala mbr dysku a wszystkie pliki potrzebne do uruchomienia sie xp sa na tej partycji co instalka 98 i dlatego nie mozesz sie zalogowac do xp.

Moze troche chaotycznie napisalem ale sens chyba jest jasny?
Weron jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2002, 17:41   #10
SLAYER
Stały bywalec ;)

Sens jest oczywisty. Ale jeszcze jedno chcialem sie spytac.
Czy jest mozliwosc podczas bootowania kompa zarzymac ta czynnosc zeby windowsa wogole nie odpalal tylko od razu przeszedl do okienka dosowego z napisem C\(chyba jakas kombinacja klawiszy to byla).I wtedy czy moge xp zarzucic?Na win98 wpisywalo sie "win" i ruszal z kopyta ale jak jest w XP?Ktory plik odpala ten system?
I tak na konic cos z innej beczki.Czy jest w XP opcja zrobienia dyskietki startowej?Jak tak to gdzie?
Stary 31.07.2002, 17:50   #11
Yahol
Gość

Wg. moich informacji WinXP nie odpala z dyskietki, i opcja uruchamiania go z DOS-a jest mu całkowicie obca! Tylko z Bot-menagera, jest w sieci ich kilka- można sobie dobrać!
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2002, 20:01   #12
Weron
All Eyez On Me

Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Uzyj dyskietki startowej z 98. Xp nie posiada dosa.
A w xp dysk startowy ms-dos robie sie nastepujaco:
klikasz na stacje dyskietek
nastepnie uzywasz prawy przycisl myszy
opcja formatuj
wyskoczy okienko gdzie zaznaczasz utworz dysk startowy ms-dos.
Stary 31.07.2002, 21:51   #13
Marysia
Bywalec

Data rejestracji: 19.04.2002
Marysia zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Weron napisa***322;(a)
Boot.ini jest ukryty bo to plik systemowy.
Zaznacz w opcjach folderow pokaz pliki systemowe lub cos w tym stylu i go zobaczysz.
Poza tym to ci nic nie da.
Jedyna rada to w xp z plyty instalacyjnej wybrac opcje naprawy systemu i sprobowac naprawic system w ten sposob.
Ale jak to nie pytaj bo nie wiem.
Szczerze mowiac to jeszce nie spotkalem sie z opisem gdzies na sieci gdzie to bylo dokladnie wyjasnione.Bylo co prawde pare ale jakies lipne.
Proponuje zarzucic 2 systemy od nowa z tym, ze powinienes jeszcze zarzucic jakiegos boot managera.
Wtedy po sformatowaniu partycji nie bedzie problemu z wyborem systemu.
Tak jak teraz masz.
Po prostu nowa instalacja 98 nadpisala mbr dysku a wszystkie pliki potrzebne do uruchomienia sie xp sa na tej partycji co instalka 98 i dlatego nie mozesz sie zalogowac do xp.

Moze troche chaotycznie napisalem ale sens chyba jest jasny?
Po starcie z płyty instalacyjnej wybrać opcję naprawy "R", później polecenie "fixmbr" -naprawia MBR
Marysia jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2002, 21:57   #14
Weron
All Eyez On Me

A czy kolezanka to testowala? Czy tylko gdzies przeczytala?
Jezeli jedno albo drugie to prosze o link tudziez fachowa relacje.
Bylbym zainteresowany.( i nie tylko ja)
Poniewaz rad takich to juz widzialem kilka a zadne sie nie sprawdzily Poza tym, ze ledwo dysk uszedl z zyciem po zabawie z fixowaniem mbr.
Stary 31.07.2002, 22:01   #15
Marysia
Bywalec

Data rejestracji: 19.04.2002
Marysia zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
SLAYER napisa***322;(a)
Sens jest oczywisty. Ale jeszcze jedno chcialem sie spytac.
Czy jest mozliwosc podczas bootowania kompa zarzymac ta czynnosc zeby windowsa wogole nie odpalal tylko od razu przeszedl do okienka dosowego z napisem C\(chyba jakas kombinacja klawiszy to byla).I wtedy czy moge xp zarzucic?Na win98 wpisywalo sie "win" i ruszal z kopyta ale jak jest w XP?Ktory plik odpala ten system?
I tak na konic cos z innej beczki.Czy jest w XP opcja zrobienia dyskietki startowej?Jak tak to gdzie?
Można zrobić dyskietki startowe 6 szt ! Osobno wersja "Home" i "Prof."
http://download.microsoft.com/downlo..._EN_HOM_BF.EXE
Marysia jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: