![]() |
Cytat:
|
No to SLAYER jako, ze jestes w tej sytuacji to przetestuj ta opcje i podziel sie wrazeniami.
Ja nie bede sobie mieszal w systemie(posiadam 98 i xp) a by to sprawdzic skoro wszystko fajnie dziala. |
Cytat:
Mam trzy systemy na partycjach podstawowych, używam PQ BootMagic 7.0, który podczas startu ukrywa partycje nieaktywne i PQ Partition Magic 7.0 Pro do partycjonowania. Należy w tych programach utworzyć dyskietki, które startują system w Dosie (DR-DOS) http://www.fosisoft.home.ro/ |
Cytat:
Mam trzy systemy na partycjach podstawowych, używam PQ BootMagic 7.0, który podczas startu ukrywa partycje nieaktywne i PQ Partition Magic 7.0 Pro do partycjonowania. Należy w tych programach utworzyć dyskietki, które startują system w Dosie (DR-DOS) http://www.fosisoft.home.ro/ |
Cytat:
http://download.microsoft.com/downlo..._EN_HOM_BF.EXE |
A czy kolezanka to testowala? Czy tylko gdzies przeczytala?
Jezeli jedno albo drugie to prosze o link tudziez fachowa relacje. Bylbym zainteresowany.( i nie tylko ja) Poniewaz rad takich to juz widzialem kilka a zadne sie nie sprawdzily Poza tym, ze ledwo dysk uszedl z zyciem po zabawie z fixowaniem mbr. |
Cytat:
|
Uzyj dyskietki startowej z 98. Xp nie posiada dosa.
A w xp dysk startowy ms-dos robie sie nastepujaco: klikasz na stacje dyskietek nastepnie uzywasz prawy przycisl myszy opcja formatuj wyskoczy okienko gdzie zaznaczasz utworz dysk startowy ms-dos. |
Wg. moich informacji WinXP nie odpala z dyskietki, i opcja uruchamiania go z DOS-a jest mu całkowicie obca! Tylko z Bot-menagera, jest w sieci ich kilka- można sobie dobrać!
|
Sens jest oczywisty. Ale jeszcze jedno chcialem sie spytac.
Czy jest mozliwosc podczas bootowania kompa zarzymac ta czynnosc zeby windowsa wogole nie odpalal tylko od razu przeszedl do okienka dosowego z napisem C:>\(chyba jakas kombinacja klawiszy to byla).I wtedy czy moge xp zarzucic?Na win98 wpisywalo sie "win" i ruszal z kopyta ale jak jest w XP?Ktory plik odpala ten system? I tak na konic cos z innej beczki.Czy jest w XP opcja zrobienia dyskietki startowej?Jak tak to gdzie? |
Boot.ini jest ukryty bo to plik systemowy.
Zaznacz w opcjach folderow pokaz pliki systemowe lub cos w tym stylu i go zobaczysz. Poza tym to ci nic nie da. Jedyna rada to w xp z plyty instalacyjnej wybrac opcje naprawy systemu i sprobowac naprawic system w ten sposob. Ale jak to nie pytaj bo nie wiem. Szczerze mowiac to jeszce nie spotkalem sie z opisem gdzies na sieci gdzie to bylo dokladnie wyjasnione.Bylo co prawde pare ale jakies lipne. Proponuje zarzucic 2 systemy od nowa z tym, ze powinienes jeszcze zarzucic jakiegos boot managera. Wtedy po sformatowaniu partycji nie bedzie problemu z wyborem systemu. Tak jak teraz masz. Po prostu nowa instalacja 98 nadpisala mbr dysku a wszystkie pliki potrzebne do uruchomienia sie xp sa na tej partycji co instalka 98 i dlatego nie mozesz sie zalogowac do xp. Moze troche chaotycznie napisalem ale sens chyba jest jasny? |
Z zainstalowaniem XP nie ma problemu ale szczerze nie chce mi sie tego robic.Moze ktos z forumowiczy podeslal by mi na maila ten boot.ini (jak to od tego pliku zalezy) z podobna konfiguracją systemow??Moze cos pokombinuje zanim sie wezme za reinstal
|
Cytat:
jak nie chce Ci sie grzebać to zainstaluj jeszcze raz tylko xp, on powinien wykryć 98 i będzie uruchamiał swojego startera tak jak miałeś do tej pory. |
Wlasnie mam problem.BootMagic nie wykrywa mi XP.Daje opcje ADD i widzi tylko 98 a jak dam advanced to wszystkie partycje widzi jako unknown.Dodalem XP do listy ale jak proboje odpalic xp to pisze ze PREPARING ...cos tam i czarny ekran.Nic sie nie laduje.Szukalem w pomocy ale po angielsku sie duzo nie dowiedzialem.
|
Dzieki za rady.Ale tego pliku boot.ini nie mam w calym kompie.Bede musial zainstalowac tego boot managera
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:30. |