![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.08.2002
![]() |
![]()
Witam wszystkich!
Moje pytanie dotyczy parametrow wzmacniacza i zestawu glosnikowego. Czy mozna bez problemu i z jakimi konsekwencjami podlaczyc glosniki o mocy np. 80Watt to wzmacniacza 50Watt (jaka bedzie wtedy moc? czy dzwiek z glosnikow bedzie przytlumiony, czy po prostu bardziej cichy?)? I drugie pytanie. Jak sie ma impedancja wzmacniacza do impedancji kolumn? Jesli sie podlaczy do siebie urzadzenia o roznej omowosci (Ohm) to co sie bedzie dzialo?? Jakie sa zaleznosci?? Wielkie dzieki za odpowiedz na moje pytania.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Zacznijmy od końca. Impedancja - znamionowa impedancja kolumn powinna być równa lub większa niż wzmacniacza. W chwili obecnej większość wzmacniaczy obsługuje zarówno 8-omowe jak i 4-omowe, przy czym przy 8-omowych często moc wyjściowa jest nieco niższa. Uważaj jednak, bo wiele starszych wzmacniaczy obsługuje tylko 8-omowe, albo mają ograniczenie przy podłączaniu dwóch kompletów kolumn - jak podłączasz tylko jedne - mogą być 4-omowe, ale jeśli podłączasz 2 zestawy - muszą być 8-omowe. Te informacje znajdziesz w instrukcji wzmacniacza lub na jego tylnej ściance. Podłączenie kolumn o za niskiej impedancji może spalić wzmacniacz - choć te w miarę nowe na ogół mają przeciw temu zabezpieczenia, podobnie jak zabezpieczenia przez skutkami zwarcia przewodów kolumnowych, itd.
W przypadku porządnych kolumn masz często podaną zalecaną moc wzmacniacza, która musi mieścić się w pewnych zakresach - nie może być za mała, bo wzmacniacz kolumn nie wysteruje, no i nie może być za duża, bo zbyt silny sygnał zniszczy kolumny. Generalnie zaleca się, żeby moc znamionowa kolumn przewyższała znamionową moc wzmacniacza o ok. 20-30% - to zabezpieczenie, bo moc chwilowa, szczytowa wzmacniacza jest znacznie większa. Poza tym kolumny wysterowane zbyt silnym dla nich sygnałem, nawet jeśli nie ulegną uszkodzeniu, będą po prostu chrypiały i w końcu padną. Inna sprawa, że ja mam system sprzeczny z tymi zaleceniami - wzmacniacz ma moc wyjściową znacznie przekraczającą moc kolumn, gra tak już ze 6 lat, i nic się nie dzieje - po zakupie wzmacniacza jakoś nie mogłem się zdobyć na wymianę zestawów głośnikowych, brzmienie mi mniej więcej odpowiada, a nigdy nie słucham głośno, i bardzo uważam, by nie przekręcić za daleko pokrętła głośności. Ostatecznie, jeśli wzmacniacz ma taką funkcję, można użyć przycisku wyciszania (mute), który skokowo obniża głośność o 20 dB - w ten sposób można zabezpieczyć się przed skutkami przypadkowego przekręcenia pokrętła głośności za daleko. Jak więc widzisz, wzmacniacz nie MUSI mieć mocy mniejszej od kolum, i jeśli z jakichś powodów jest i musi być odwrotnie - można z tym żyć, tylko trzeba uważać.
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Wielkie dzieki! Teraz mam wszystko bardziej rozjasnione.
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Witam! Zakupilem wlasnie na allegro taki oto wzmacniacz UNITRY (patz zdjecie). Co o nim sadzicie?
Do tego wzialem 2 kolumny WEGA 80Watt (8Ohm)
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Aaa i powiedzcie mi jeszcze co i jak z ta moca glosnikow i wzmacniaczy. Wszedzie podaja rozne wartosci (jakies RMS, inne "zwykle"). Jaka moc jest juz wystarczajaco duza ("glosna"), coto jest to RMS itp.
dzieki za odpowiedz
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.07.2008
![]() |
Witam wszystkich
mam pytanie jakie kolumny dobrac do takiego sprz***281;tu http://www.allegro.pl/item396209678_...n_rzeszow.html Dzi***281;kuj***281; ***346;licznie |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W domu to tym raczej nie pograsz
![]()
![]() |
#8 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
to sie nadaje do raczej dyskoteki bo w domu to szyby polec***261;...
![]()
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
ale mo***380;e mi pan podac dok***322;adny model
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Longi popytaj si***281; na forum www.elektroda.pl tam ch***322;opaki Ci co***347; naprawd***281; porz***261;dnego doradz***261; do tego wzmacniacza estradowego.
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
dzi***281;ki
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Powoli, to nie wiadomo jak mierzone te waty - nie jest to na pewno RMS.
Na bzyczkach komputerowych co maj***261; RMS z 5W pisze, ***380;e maj***261; po 2000W PMPO (co o niczym nie ***347;wiadczy) Na podstawie tego opisu nic nie mo***380;na powiedzie***263; o sprz***281;cie poza tym, ***380;e jest tandetny ![]()
![]() |
#13 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Nie ta wtyczka sieciowa w wzmacniaczu...
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.04.2010
![]() |
![]()
Posiadam taki zestaw:
- Technics SA-DX1050 (Amplituner) - Altus 300 firmy TONSIL (Kolumny) Odpowiedzcie co o tym sądzicie. Zamówiłem amplituner Panasonic SA-BX500,do tych samych kolumn. Odpowiedzcie także czy to dobry wybór. Było by ciekawie poznać waszą opinie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
Jak zamowiles to sam ocenisz.
|
![]() |
![]() |
![]() |