![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A wiecie co, mnie jednak to narzekanie na wydajność w grach - nawet najnowszych - dziwi. Ja ponad już rok temu zrobiłem sobie małą modernizację kompa. Kupiłem nową płyte główną - Gigabyte 7VRXP, procesor - Athlon XP 2000+ i pamięć - 256MB DDR 333. Do tego jeszcze obudowę. Wyniosło mnie to razem niecałe 1500, co minus prawie 600, które dostałem za poprzedni komputer (AMD K6-2 500, 128MB, plytka Shuttle, obudowa ATX) dało około 900 złotych inwestycji. Zostawiłem sobie starą kartę graficzną: GeForce II GTS Pro 64MB DDR, oraz kartę muzyczną Sound Blaster Live 5.1. I ten zestaw przez ten rok wystarczał mi praktycznie na wszystko. Jakakolwiek najnowsza gra, w którą miałem ochotę zagrać chodziła bez najmniejszych problemów. Ostatnia, w którą grałem, to Jedi Academy w rozdzielczości 1024 na 768 z wszystkimi detalami na full. I chodziła bardzo ładnie!
W czasie wakacji praktycznie przez przypadek wymienilem sobie kartę graficzną. Znalazłem na Allegro ofertę i za około 300 złotych nabyłem nówkę GeForce IV Titanium 4200 Gainwarda. I taki zestaw mam do dzisiaj i naprawdę nie zamierzam nic już zmieniać. A nie, przepraszam - jeszcze z półtora miesiąca temu dokupiłem 256MB ramu, ale to mi już było potrzebne po prostu do pracy, bo jak robiłem kilka projektów na raz i miałem pootwieranych po kilkanaście programów, to komputer czasami się przymulał, co po prostu sprawiało, że nie moglem się skoncentrować. Tak więc teraz mam zestawik: płytka Gigabyte 7VRXP, procesor Athlon XP 2000+, 512MB pamięci DDR 333, grafika GeForce IV Titanium 4200 i to naprawdę wystarcza do wszystkiego! Grałem w Dooma (demo), demko MoH, NFPU i wszystko to chodzi zupełnie dobrze. Naprawdę nie mam potrzeby na nic lepszego. Tak więc cały ten mój długi wywód zmierza do jednego - nie trzeba wydawać majątku na komputer i nie trzeba tej inwestycji odnawiać co kilka miesięcy. Trzeba tylko dobrze przemyśleć zakupy i rozsądnie wydać swoje pieniądze, a za naprawdę sensowną sumę można wtedy nabyć sprzęt, który nawet po dłuższym czasie będzie jeszcze nad wyraz poprawnie spełniał swoje zadanie, a nawet jak przyjrzeć się bliżej - wcale nie będzie tak bardzo odbiegał od "czołówki"
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Andrzejj9 :
-masz racje. Ja juz dawno temu doszedlem do wniosku, ze istnieje ogolno -swiatowy spisek producentow gier i komputerow, co do rosnacych wymagan, na dodatek niczym nie uzasadnionych, w aplikacjach PC. Posrednim dowodem na to, jest coroczne publikowanie przez M$ zalecanych konfiguracji komputerow. I niestety wiekszosc, w tym i ja - czasami - ulegamy tej ogolnoswiatowej przypadlosci. Tak serio, to 1GHZ procesor typu Athlon + 1 GB pamieci RAM (tak, tak) + jakas 64MB karta graficzna - to szczyt wymagan ktorych potrzebuje. A tak naprawde, majac stycznosc z Macami, widze co sie dzieje na tej platformie. I to jest dopiero zgroza. Nie powiem, zal mi, ze nie am jakiejs G4 z GB pamieci do internetu, grafiki i obrobki tekstow. Eeeech..... stracilem caly humor, ktory mialem z rana
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
andrzej - z tym kompem masz z jednej strony racje, z drugiej jednak na nim nie poczujesz magii jaka daje hl2 - po prostu odpalenie go na 1280 full/6aa/16anizo/dx9 ma sie nijak do tego co ty zobaczysz na ekranie.. jest to bolesne, i pewnie dla niektorych nieistotne - ale wyglad chocby tej gry NAPRAWDE dodaje jej wiele
sam mam 'zloma' - axp2000+ - sek w tym ze pracujacego na fsb 234 zamiast 133 - ile to daje w ogolnej wydajnosci kompa wie kazdy kto 'jechal' z fsb do gory - zwlaszcza ze pamieci mi slicznie dzialaja z ta czestotliwoscia proc w momencie zakupu kosztowal cos kolo 210 zlotych i byl najtanszym procesorem athlon na rynku [sklepowym] - sluzy mi ponad rok i zmieniac go nie bede [chocby ze wzgledu na odblokowany mnoznik] wazny jest ram - duzo ramu - 768 starcza prawie do wszystkiego, 1gb zaspokaja najbardziej wyuzdane potrzeby a karta? 9800pro mozna dostac teraz za calkiem rozsadne pieniadze - a duma3 i inne nowe 'super' [tfu] gry ciagnie sam kiedys mialem potwora, komputer prawie najlepszy na rynku - dalem za niego nieproporcjonalnie duzo, i choc nie zaluje, to z radoscia go sprzedalem a z tego co zostalo kupilem obecny komp i pare innych drobiazgow - np dobry monitor - rzecz nieproporcjonalnie wazniejsza niz 400mhz w tyl czy przod co do twojej ostatniej tezy - nie zawsze da sie przewidziec wszystkie kroki - ja kupilem plyte tuz przed wysypem urzadzen SATA i jestem przez to troche do tylu, majatku nie trzeba wydawac jesli czlowiek potrafi sam, racjonalnie ograniczyc swoje potrzeby, ja pewnie przeszedlbym hl2 na gf4ti, bo ta gra i tak rzadzi - ale na pewno nie cieszylaby mnie tak jak na czyms mocnym no i jeszcze jedno - ostatnio czolowka faktycznie nie ucieka - bo po prostu rozwoj lekko sie zatrzymal - co z tego ze procki maja cos kolo 4ghz skoro nic z tego nie korzysta? programy biurowe osiagnely juz stan absolutnego rozpasania i pomimo najszczerszych checi nie potrafia juz zajmowac wiecej ramu, to samo powoli dotyczy gier - nawet takie krowy jak photoshop CS u mnie w pracy chodza na antku 1.2ghz i maja sie super - nie zanosi sie w najblizszym czasie na koniecznosc wymiany kompa na szybszy - glownie dlatego ze nie pracuje sie w benchmarkach ps. dla Medal of Honor: Pasyfik Asałt nie warto wydac ZŁAMANEGO grosza! ta gra to syf i skript-kidding - zenada na kólkach [nie licze wygladu, choc wiem ze dla sporej czesci 'eh tej dzisiejszej' mlodziezy jest to najwazniejsza rzecz w grze [tuz przed tym czy juz mozna sciagnac]]
|
|
|
|
#4 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Natomiasta naprawdę nie rozumiem osób, które mają procesory taktowane częstotliwościami około 1,5 - 2 GHz i nie mogą się doczekać aż sobie go zmienią na nowy. Po cholerę?? Pamięć można dokupić - to rzeczywiście dodaje komputerowi mocy, chociaż oczywiście też do pewnego poziomu. Reszta według mnie może starczyć na naprawdę długo. A co do kupionej przez Ciebie płyty i braku SATA to szczerze mówiąc nie uważam, żebyś wiele stracił. SATA w obecnej postaci jest według mnie kompletnie bezużyteczne, a zanim pojawi się rzeczywista różnica w wydajności, minie jeszcze sporo czasu. A i zapewne wcześniej pojawi się nowa technologia płyt głównych specjalnie do tego przystosowanych.
|
|
|
|
#5 | |
|
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
młody ma duże wymagania, a nie te gry
|
|
|
|
#6 |
|
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
Jak już jest mowa o sprzęcie to mam pytanie. W tej chwili mam 512 ramu w kościach po 256. Chcę wymienić jedną z kości 256 na 512, czy wydajność kompa zwiększy się znacznie czy lepiej zbierać na dwie po 512??
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jelsi nie masz dual channel i wszytskie kosci maja to samo taktowanie to nic sie nie zmieni niezaleznie od kombinacji ich wielkosci - tylko wielkosc laczna ich pojemnosci bedzie zmienaic wydajnosc kompa
czyli - mozesz wymieniac po kolei
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
to wymieniaj obie na raz i to z zapewnieniem sobie mozliwoci zwrotu jesli dual nie chce sie odpalic (chyba ze wyzylujesz sie na kosci sprzedawane w zestawach po dwie z przeznaczeniem na dual)
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
![]() |
Cytat: