Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.11.2004, 22:04   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
A wiecie co, mnie jednak to narzekanie na wydajność w grach - nawet najnowszych - dziwi. Ja ponad już rok temu zrobiłem sobie małą modernizację kompa. Kupiłem nową płyte główną - Gigabyte 7VRXP, procesor - Athlon XP 2000+ i pamięć - 256MB DDR 333. Do tego jeszcze obudowę. Wyniosło mnie to razem niecałe 1500, co minus prawie 600, które dostałem za poprzedni komputer (AMD K6-2 500, 128MB, plytka Shuttle, obudowa ATX) dało około 900 złotych inwestycji. Zostawiłem sobie starą kartę graficzną: GeForce II GTS Pro 64MB DDR, oraz kartę muzyczną Sound Blaster Live 5.1. I ten zestaw przez ten rok wystarczał mi praktycznie na wszystko. Jakakolwiek najnowsza gra, w którą miałem ochotę zagrać chodziła bez najmniejszych problemów. Ostatnia, w którą grałem, to Jedi Academy w rozdzielczości 1024 na 768 z wszystkimi detalami na full. I chodziła bardzo ładnie!

W czasie wakacji praktycznie przez przypadek wymienilem sobie kartę graficzną. Znalazłem na Allegro ofertę i za około 300 złotych nabyłem nówkę GeForce IV Titanium 4200 Gainwarda. I taki zestaw mam do dzisiaj i naprawdę nie zamierzam nic już zmieniać. A nie, przepraszam - jeszcze z półtora miesiąca temu dokupiłem 256MB ramu, ale to mi już było potrzebne po prostu do pracy, bo jak robiłem kilka projektów na raz i miałem pootwieranych po kilkanaście programów, to komputer czasami się przymulał, co po prostu sprawiało, że nie moglem się skoncentrować.

Tak więc teraz mam zestawik: płytka Gigabyte 7VRXP, procesor Athlon XP 2000+, 512MB pamięci DDR 333, grafika GeForce IV Titanium 4200 i to naprawdę wystarcza do wszystkiego! Grałem w Dooma (demo), demko MoH, NFPU i wszystko to chodzi zupełnie dobrze. Naprawdę nie mam potrzeby na nic lepszego.

Tak więc cały ten mój długi wywód zmierza do jednego - nie trzeba wydawać majątku na komputer i nie trzeba tej inwestycji odnawiać co kilka miesięcy. Trzeba tylko dobrze przemyśleć zakupy i rozsądnie wydać swoje pieniądze, a za naprawdę sensowną sumę można wtedy nabyć sprzęt, który nawet po dłuższym czasie będzie jeszcze nad wyraz poprawnie spełniał swoje zadanie, a nawet jak przyjrzeć się bliżej - wcale nie będzie tak bardzo odbiegał od "czołówki"

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.11.2004, 22:41   #2
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
@Andrzejj9 :
-masz racje. Ja juz dawno temu doszedlem do wniosku, ze istnieje ogolno -swiatowy spisek producentow gier i komputerow, co do rosnacych wymagan, na dodatek niczym nie uzasadnionych, w aplikacjach PC.
Posrednim dowodem na to, jest coroczne publikowanie przez M$ zalecanych konfiguracji komputerow.
I niestety wiekszosc, w tym i ja - czasami - ulegamy tej ogolnoswiatowej przypadlosci.
Tak serio, to 1GHZ procesor typu Athlon + 1 GB pamieci RAM (tak, tak) + jakas 64MB karta graficzna - to szczyt wymagan ktorych potrzebuje.

A tak naprawde, majac stycznosc z Macami, widze co sie dzieje na tej platformie. I to jest dopiero zgroza.

Nie powiem, zal mi, ze nie am jakiejs G4 z GB pamieci do internetu, grafiki i obrobki tekstow.

Eeeech.....
stracilem caly humor, ktory mialem z rana
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.11.2004, 23:01   #3
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
andrzej - z tym kompem masz z jednej strony racje, z drugiej jednak na nim nie poczujesz magii jaka daje hl2 - po prostu odpalenie go na 1280 full/6aa/16anizo/dx9 ma sie nijak do tego co ty zobaczysz na ekranie.. jest to bolesne, i pewnie dla niektorych nieistotne - ale wyglad chocby tej gry NAPRAWDE dodaje jej wiele

sam mam 'zloma' - axp2000+ - sek w tym ze pracujacego na fsb 234 zamiast 133 - ile to daje w ogolnej wydajnosci kompa wie kazdy kto 'jechal' z fsb do gory - zwlaszcza ze pamieci mi slicznie dzialaja z ta czestotliwoscia
proc w momencie zakupu kosztowal cos kolo 210 zlotych i byl najtanszym procesorem athlon na rynku [sklepowym] - sluzy mi ponad rok i zmieniac go nie bede [chocby ze wzgledu na odblokowany mnoznik]

wazny jest ram - duzo ramu - 768 starcza prawie do wszystkiego, 1gb zaspokaja najbardziej wyuzdane potrzeby

a karta? 9800pro mozna dostac teraz za calkiem rozsadne pieniadze - a duma3 i inne nowe 'super' [tfu] gry ciagnie

sam kiedys mialem potwora, komputer prawie najlepszy na rynku - dalem za niego nieproporcjonalnie duzo, i choc nie zaluje, to z radoscia go sprzedalem a z tego co zostalo kupilem obecny komp i pare innych drobiazgow - np dobry monitor - rzecz nieproporcjonalnie wazniejsza niz 400mhz w tyl czy przod

co do twojej ostatniej tezy - nie zawsze da sie przewidziec wszystkie kroki - ja kupilem plyte tuz przed wysypem urzadzen SATA i jestem przez to troche do tylu, majatku nie trzeba wydawac jesli czlowiek potrafi sam, racjonalnie ograniczyc swoje potrzeby, ja pewnie przeszedlbym hl2 na gf4ti, bo ta gra i tak rzadzi - ale na pewno nie cieszylaby mnie tak jak na czyms mocnym

no i jeszcze jedno - ostatnio czolowka faktycznie nie ucieka - bo po prostu rozwoj lekko sie zatrzymal - co z tego ze procki maja cos kolo 4ghz skoro nic z tego nie korzysta? programy biurowe osiagnely juz stan absolutnego rozpasania i pomimo najszczerszych checi nie potrafia juz zajmowac wiecej ramu, to samo powoli dotyczy gier - nawet takie krowy jak photoshop CS u mnie w pracy chodza na antku 1.2ghz i maja sie super - nie zanosi sie w najblizszym czasie na koniecznosc wymiany kompa na szybszy - glownie dlatego ze nie pracuje sie w benchmarkach

ps. dla Medal of Honor: Pasyfik Asałt nie warto wydac ZŁAMANEGO grosza! ta gra to syf i skript-kidding - zenada na kólkach [nie licze wygladu, choc wiem ze dla sporej czesci 'eh tej dzisiejszej' mlodziezy jest to najwazniejsza rzecz w grze [tuz przed tym czy juz mozna sciagnac]]
Stary 01.12.2004, 22:19   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
andrzej....
Tak, zgadzam się, że niektóre gry rzeczywiście sporo mogą tracić przez braki w technologii starszych kart graficznych, ale na szczęście ciągle pozostają grywalne. Zresztą zmianę karty graficznej jeszcze mogę zrozumieć, pod warunkiem, że nie jest to karta za 2 tysiące, jak za mniej niż połowę można mieć praktycznie to samo, tylko z mniej szpanerskim oznaczeniem...

Natomiasta naprawdę nie rozumiem osób, które mają procesory taktowane częstotliwościami około 1,5 - 2 GHz i nie mogą się doczekać aż sobie go zmienią na nowy. Po cholerę??

Pamięć można dokupić - to rzeczywiście dodaje komputerowi mocy, chociaż oczywiście też do pewnego poziomu. Reszta według mnie może starczyć na naprawdę długo.

A co do kupionej przez Ciebie płyty i braku SATA to szczerze mówiąc nie uważam, żebyś wiele stracił. SATA w obecnej postaci jest według mnie kompletnie bezużyteczne, a zanim pojawi się rzeczywista różnica w wydajności, minie jeszcze sporo czasu. A i zapewne wcześniej pojawi się nowa technologia płyt głównych specjalnie do tego przystosowanych.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.12.2004, 00:58   #5
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez yahol
Zalozylem, rano, nowa karte graficzna do "swojego" komputera (okupowany jest teraz przez Mlodego), no i popadlem w zadume i zadziwienie nad swoja i innych rodzicow .....glupota (trudno to inaczej nazwac - bo ze mlodzi chca sprzet wypas - no to jasne)
W ciagu niecalego roku, myslalem sobie, wymienilem w komputerze wszystko, oprocz obudowy. A dlaczego? Proste - Mlody zaczal znow grac w gry!
Nowe gry - nowe wyzwania, mozna by rzec!
Mialem Athlona 1 GHZ/256RAM, 32 MB karte i swobodnie starczalo to i do pracy i do gier, bo Mlody jakims maniakiem nie byl i nie jest.
Zmienilem na C2,4GHz, 256RAM, 64MB karte i to byl czad!!!! Nikt na podworku nie mial takiego konfigu!!!
Ale dostal dostal gre Medal of Honor Pacific costam.
I zaczelo sie:
-gra zapodala komunikat: z ta swoja karta graficzna to sp....j na drzewo, zasuwaj i kup nowa - albo wala!!!
Kupilem 128/128 - no dobra, moze starczy.
Eeeee....
-a procesor - dawaj 2,8GHz PIV
-a pamiec - dawaj, dawaj 768! wiecej nie wejdzie, a 512 za drogie, nawet dla mnie!
-nagrywarka DVD - to oczywiste, dwulayerowa offcorse
-a dyski - dawaj RAID 133 no i ta pojemnosc - (zaczynalem 0d 40GB! - mozna bylo rowerem jezdzic, tyle miejsca) a teraz 0,5 jasne ale TB!!!
Monitor - no to przynajmniej mam zysk - dobra 19 z plaskatym kineskopem.
Glupi jestem i tyle!

Ps; nie wiecie co jeszcze moge wymienic?? No bo jak juz....?!
rzeczywiście głupota po polsku
młody ma duże wymagania, a nie te gry

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.12.2004, 09:43   #6
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak już jest mowa o sprzęcie to mam pytanie. W tej chwili mam 512 ramu w kościach po 256. Chcę wymienić jedną z kości 256 na 512, czy wydajność kompa zwiększy się znacznie czy lepiej zbierać na dwie po 512??
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.12.2004, 09:48   #7
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jelsi nie masz dual channel i wszytskie kosci maja to samo taktowanie to nic sie nie zmieni niezaleznie od kombinacji ich wielkosci - tylko wielkosc laczna ich pojemnosci bedzie zmienaic wydajnosc kompa
czyli - mozesz wymieniac po kolei
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.12.2004, 09:50   #8
Air

Cytat:
Napisany przez nimal
jelsi nie masz dual channel i wszytskie kosci maja to samo taktowanie to nic sie nie zmieni niezaleznie od kombinacji ich wielkosci - tylko wielkosc laczna ich pojemnosci bedzie zmienaic wydajnosc kompa
czyli - mozesz wymieniac po kolei
Zapomniałem dodać, mam dual'a.
Stary 01.12.2004, 09:54   #9
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
to wymieniaj obie na raz i to z zapewnieniem sobie mozliwoci zwrotu jesli dual nie chce sie odpalic (chyba ze wyzylujesz sie na kosci sprzedawane w zestawach po dwie z przeznaczeniem na dual)
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.12.2004, 09:57   #10
Air

Cytat:
Napisany przez nimal
to wymieniaj obie na raz i to z zapewnieniem sobie mozliwoci zwrotu jesli dual nie chce sie odpalic (chyba ze wyzylujesz sie na kosci sprzedawane w zestawach po dwie z przeznaczeniem na dual)
No to sobie jeszcze muszę poczekać, szkoda ale brak kasy.
Stary 01.12.2004, 09:59   #11
DreamCrusher
Guru

Data rejestracji: 04.01.2003
DreamCrusher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
moim zdaniem lepiej pozbierac i miec 1gb, bedziesz mial na troche dluzej spokoj

DreamCrusher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: