Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Motoryzacja-skuter (https://forum.cdrinfo.pl/f5/motoryzacja-skuter-82150/)

Stef 15.04.2009 23:59

chinski skuter jest dobry,ale...
pod warunkiem, z enie wymaga sie tego samego od skutera za 3000 zł i 12 000zł-typu honda, aprilia etc.
na "+" chinczykow przemawia fakt, ze jest duzo dostepnych czesci, ktore nie sa jakies specjalnie drogie :)

a co do blokad...
standardowy 4-suw ma kilka blokad, m.in.:
zawirowywacz, czyli taka dodatkowa, niepotrzebna rura na wydechu, ktora jak sama nazwa wskazuje- zawirowuwuje ruch spalin i w zwiazku z tym silnik jest troszke przydlawiany(mowiac kolokwialnie).
taki skuer ma tez najczesciej blokady na wariatorze- ma zalozona taka dodatkowytez zreszta niepotrzebny) pierscien, ktory nie pozwala paskowi z wariatpra wkrecic sie na odpowiednia wysokosc=nie uzyska odpowiedniego przelozenia.
nastepne ograniczenie, to roznego rodzaju zwężki oraz elektroniczne blokady zaplonowe.

takze sporo troche tego :)

grzeniu 16.04.2009 00:49

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1017692)
Ja zawsze byłem zdania, że jak kupować pierwszy jednoślad to DOBRY na początek z blokadą ale i też mocą. Jak się już objeździ/znudzi na dowód to zdać prawko i zdemontować blokadę, 'nowa' moc znowu na jakiś czas wystarczy albo będzie całkowicie wystarczająca, jeśli to dobra maszyna jest.
Zakup czegoś takiego automatycznie wymusza chłodzenie cieczą.
Ale to już taki lekki OT.

Wiesz - tu teorie są różne.
Dla nauki mozna kupić byle co - przynajmniej nie żal, jak się rozleci w 'testach'. A blokady zdejmują wszyscy dla zasady i jest to jedna z pierwszych czynności po zakupie :D
Nie ma dobrego skutera z blokadą i mocą, ich moc po zdławieniu jest na poziomie 2-2,4 KM, to wystarcza do tych 50 km/h a nawet lekko więcej. Do kulania się starczy.

Jak już to objeździsz, to wiesz czego chcesz. Jak urządza cię coś skuterowego, to kupujesz 125ccm albo i 250 i masz luksus. Tak czy siak potrzebne prawko, więc rasować na chama jakąś 50-kę bez sensu.

Zawsze możesz uderzyć w całkiem wyższą półkę, no i tu już zaczyna się całkiem inny temat :)

PS Nigdy nie byłem zwolennikiem chłodzenia cieczą w jednośladach i wierz mi - poza wyżyłowanymi jednostkami napędowymi nie jest ono niezbędne. Producentowi chyba łatwiej jest dołożyć chłodniczkę niż zoptymalizować silnik pod względem chłodzenia powietrzem. Taka chłodniczka zawsze narażona jest na uszkodzenie, w razie jakiejś kolizji czy wywrotki, i kłopot gotowy.

ed hunter 16.04.2009 07:42

Cytat:

Napisany przez kf_krzynio (Post 1017693)
No i tu Was znowu zadziwie...:P na moim skuterku czasem po treningu wracamy w trzy osoby zaladowani torbami itp. i co ?? i do tej pory wszystko gra, wiadomo, ze nie smigamy duzych dystansow, ale czasem km przejedziemy z takim bagazem. Czasem mysle, ze moj skuter jest niezniszczalny. Ta rama nie taka zla jest :P

Rozumiem, że trenujecie jeździectwo, i ważycie po 35 kilogramów? A w torbach są toczki? :szczerb: :jezyk:

sobrus 16.04.2009 07:44

A może to np. japońska podróbka chińskiego skutera?

kf_krzynio 16.04.2009 13:57

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1017734)
Rozumiem, że trenujecie jeździectwo, i ważycie po 35 kilogramów? A w torbach są toczki? :szczerb: :jezyk:

Trenujemy pilke nozna i kazdy z nas wazny przynajmniej 70 kg razy 3 = 210 + kazda torba wazy ok 5 kg to 225 kg :) No i na prostej 40 km/h pocisniemy :P
Wiec wychodzi na to, ze moc jest, ale szybkosci wlasnie az takiej jakbym chcial nie ma :(

Stef 16.04.2009 15:42

ale za to spalanie jest duzo mniejsze niz w samochodzie.
oczywiscie w dobrze wyregulowanym skuterze, bo sam mialem w zeszlym roku smigac zablokowanym skuterem, ktory palil 4,5l/100km , a powinien 2x mniej ;)

Patrix 16.04.2009 16:08

@grzeniu ja wiem mamy różne zdania... :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:53.