Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.11.2003, 09:24   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Badania marketingowe - projekt (dotyczy telefonow komorkowych)

Witam, mam do zrobienia pewien projekt z podstaw marketingu i chcialbym Was prosic o pomoc. Temat jest znany raczej wszystkim, wiec nie powinno byc problemu.

Otoz sam projekt polega na wyborze jakiejs marki (w moim przypadku jest to siec telefonii komorkowej - Plus GSM), nastepnie zdefiniowaniu docelowego segmentu rynku (zaraz wyjasnie), nastepnie przeprowadzeniu pewnych badan (uproscmy, ze chodzi o badania ankietowe) i wyciagnieciu z tego odpowiednich wnioskow.

W moim przypadku segmentem rynku beda: Studenci nastawieni przede wszystkim na jak najtansze korzystanie z telefonu komorkowego (czyli nie interesuje ich np wyglad, ani funkcje samego aparatu w sensie fizycznym).

W zwiazku z tym mialbym do Was pytanie. Nie jest to jeszcze sam etap wywiadow, bardziej przygotowanie do tego, o co wlasciwie mozna pytac. Poniewaz sam nie uzywam komorki, tak wiec trudno mi dokladnie okreslic, na co zwraca sie uwage, aby korzystanie z telefonu komorkowego bylo jak najtansze.

Tak wiec jesli mozecie, napiszcie mi, do czego Wy przywiazujecie najwieksza uwage. Czy jest to np koszt abonamentu, cena za rozmowy, wyslanie sms-ow, ewentualnie mms-ow. Z jakich pakietow w zwiazku z tym korzystacie i za jaka oplata, co w zamian otrzymujecie.

Na podstawie tych informacji chcialbym ulozyc plan przeprowadzenia badan, ktory, byc moze (chociaz nie jest to pewne, bo planujemy raczej przeprowadzic te badania na uczelnie), umieszcze rowniez tutaj w formie ankiety. Z tym, ze wtedy interesowac mnie beda juz wylacznie studenci, korzystajacy z sieci Plus GSM. Teraz do wypowiedzi zapraszam wszystkich, ktorzy chca mi pomoc Dzieki

Pozdrawiam

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.11.2003, 10:55   #2
forest
odgrzewany user

Data rejestracji: 20.10.2001
forest zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wszystko zależy od tego ile Ci statystyczni studenci bedą dzwonić, powinienes chyba najpierw zdefiniowac kilka przedziałów aktywności korzystania z komórki i dla danej grupy wyznaczyć najkorzystniejsze oferty operatora...
F

The only way to get smarter is by playing a smarter opponent
-Fundamental of Chess 1883
forest jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.11.2003, 14:10   #3
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
sam jestem wlasnie studentem ktorego zycie (glownie towarzyskie) zmusilo do ugiecia sie - kupuje komorke, narazie przegladam oferty i szlag mnie trafia

teraz do rzeczy - ktos o moim podejsciu do telefonu bedzie szukal jak najnizszych tzw oplat obowiazkowych, czyli abonament, ew. minimalna ilosc kasy wydana na doladowania, i tanie sms'y - dzwonic beda do mnie inni - i teraz sie zastanawiam - bo w abonamentowkach cena telefonu jest korzystna, ale oplaty sa wysokie a w prepaid sporo trzeba wydac na telefon - kalkuluje to sobie jeszcze - zwlaszcza ze dlugi weekend jest wymowka do odlozenia zakupu

ps. student raczej wezmie prepadia - do abonamentowego trzeba sie meczyc z jakimis zaswiadczeniami - co np. u mnie bylo klopotem bo pomimo nienajnizszych zarobkow mam kredyt na glowie co stawialo mnie w sytuacji potencjalnego kretacza dla sieci era - wypialem sie na nich (i tak bym tam nie kupil - wysylanie do nich smsow z netu to porazka - to tez wazne kryterium - wieksozsc studentow ma dostep do netu i smsmy glownie sle z tlena czy 1stwap)

hope this helps
Stary 08.11.2003, 19:02   #4
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm, ja mam w erze abonament, smsy mozna wysylac z netu bez problemu. Wieksze sa z idea.

Co do pytanek,

Ciezko jest jednoznacznie podac ci, a jakie masz szczegolowe problemy badawcze? ile osob chcesz przepytac itp.

Jak plus gsm to pytanie pierwsze jakie musi sie pojawic

1. Czy masz telefon komorkowy w sieci Plus GSM? (Jezeli Nie zakoncz ankiete)

2. Czy jestes studentem? (Jezeli Nie zakoncz ankiete)

I nastepne pytanka to juz na szczegolowe problemy badawcze
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.11.2003, 10:34   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
sam jestem wlasnie studentem ktorego zycie (glownie towarzyskie) zmusilo do ugiecia sie - kupuje komorke, narazie przegladam oferty i szlag mnie trafia
No niewykluczone, ze ja sam niedlugo bede sobie musial sprawic komorke (do tej pory skutecznie sie temu opieralem), dlatego tez temat projektu jest mi calkiem na reke (sami go zreszta wybralismy). Przy okazji dowiem sie przynajmniej, co jakie sieci oferuja, i jaka oferta bylaby najlepsza. Bo jesli juz bym cos kupowal, to raczej na abonament. Karty Pre-paid wcale juz nie sa takie oplacalne. Tzn niby w porzadku, kupujesz i masz iles tam pieniedzy do przegadania, ale w praktyce bardzo szybko konczy sie ich waznosc i juz trzeba kupowac nowa. Kiedys przez jakis czas uzywalem komorki i z trzy razy kupowalem taka karte - ani razu nie udalo mi sie zuzyc jej do konca zanim tracila waznosc, czyli po prostu tracilem pieniadze.

A jesli chodzi o podpisywanie umowy, to mozna teraz znalezc odpowiednie dla siebie warunki i placic niewielki abonament (20 - 30zl). Nie ma wtedy darmowych minut (albo jest ich niewiele), albo rozmowy nie sa tanie, ale przeciez dokladnie tak samo jest przy kupnie karty. A tutaj dodatkowo zawsze sa jakies uslugi, plus mozna sobie wybrac jakis ciekawszy telefon, jesli komus na tym zalezy.

Obydwa rozwiazania maja swoje wady i zalety, ale osobiscie, jesli bede sie jednak musial komorka zainteresowac jeszcze blizej (czytaj sprawic ja sobie), to raczej bedzie to jakis abonament.

A jesli chodzi o sam projekt to dzieki za uwagi, wezme je pod uwage (uwagi, uwage, eh.. )

Stary 09.11.2003, 10:35   #6
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
ThanatoS napisa***322;(a)
Hmm, ja mam w erze abonament, smsy mozna wysylac z netu bez problemu. Wieksze sa z idea.

Co do pytanek,

Ciezko jest jednoznacznie podac ci, a jakie masz szczegolowe problemy badawcze? ile osob chcesz przepytac itp.

Jak plus gsm to pytanie pierwsze jakie musi sie pojawic

1. Czy masz telefon komorkowy w sieci Plus GSM? (Jezeli Nie zakoncz ankiete)

2. Czy jestes studentem? (Jezeli Nie zakoncz ankiete)

I nastepne pytanka to juz na szczegolowe problemy badawcze
Nie no, wiesz o tak oczywiste rzeczy to juz sie nie pytam Poza tym niewykluczone, ze ta faza eksploracyjna, jak nazywa sie juz samo przeprowadzanie badan, bedzie jednak w formie wywiadow, a nie ankiet, tak wiec dotarcie akurat do interesujacego nas segmentu nie bedzie trudne.

Wazniejsze jest w tej chwili, jakie konkretne pytania zadac, czyli wlasnie co dla roznych osob jest najwazniejsze przy niedrogim uzytkowaniu telefonu: tani abonament, niedrogie rozmowy, dodatkowe uslugi bez oplat itp.? Ale bede jeszcze nad tym myslal, dzieki za odpowiedz.

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: