Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.10.2004, 20:13   #1
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Biologia - zadanie

Witam, mam drobny problem nie moge znaleść informacji, które mają zostać wpisane zamiast kropek, czy może zna ktoś odpowiedzi na te pytania?? Szukam w różnych książkach od biologii itp. ale nic nie moge znaleść, a w necie również nic o tym nie ma , wiem tylko to co jest uzupełnione wielkimi literami...

Cytat:
W okresie płodowym erytrocyty są wytwarzane w ..., a po urodzeniu czynności krwiotwórcze przejmuje SZPIK KOSTNY. Hemoglobina transportuje z pęcherzyków płucnych do komórek ciała TLEN. Jest również głównym odbiorcą ... dyfundujęcego z tkanek do krwi naczyń włosowatych.
Z góry DZIĘKI

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.10.2004, 23:47   #2
*Vojtas*
USER FRIENDLY?

Data rejestracji: 15.02.2004
*Vojtas* zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez gallus
W okresie płodowym erytrocyty są wytwarzane w ..., a po urodzeniu czynności krwiotwórcze przejmuje SZPIK KOSTNY. Hemoglobina transportuje z pęcherzyków płucnych do komórek ciała TLEN. Jest również głównym odbiorcą DWUTLENKU WĘGLA dyfundujęcego z tkanek do krwi naczyń włosowatych.
gallus jedno ci uzupełniłem (ale pewności nie mam).
Wdychamy powietrze (tlen) wydychamy dwutlenek węgla.

pozdr.
Stary 29.10.2004, 10:00   #3
imola
>my private watch dog ;)<

Data rejestracji: 09.04.2003
imola zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez gallus
Witam, mam drobny problem nie moge znaleść informacji, które mają zostać wpisane zamiast kropek, czy może zna ktoś odpowiedzi na te pytania?? Szukam w różnych książkach od biologii itp. ale nic nie moge znaleść, a w necie również nic o tym nie ma , wiem tylko to co jest uzupełnione wielkimi literami...

Z góry DZIĘKI
To drugie to napewno CO2, choć jest tu pewna nieścisłość, bo tylko niewielka cześć dwutlenku węgla jest transportowana przez hemoglobinę w erytrocytach, znaczna jego ilosc wiąże się z białkami osocza. W przypadku tlenu jest odwrotnie najwięcej wiąże się z hemoglobiną.

Jeżeli chodzi o pytanie pierwsze to chyba jest to wątroba, ale na 100% pewny nie jestem - tego trzeba poszukać w embriologi (najlepiej jakis podręcznik akademicki dla studentów medycyny). Moge Ci to sprawdzic na wieczór bo teraz jestem w pracy i nie mam dostępu do książek.

imola@interia.pl
imola jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2004, 13:34   #4
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

Ja bym napisal tak:

W okresie płodowym erytrocyty są wytwarzane w PLODOWYCH ERYTROBLASTACH (erytrocyty jadrzaste), a po urodzeniu czynności krwiotwórcze przejmuje SZPIK KOSTNY. Hemoglobina transportuje z pęcherzyków płucnych do komórek ciała TLEN. Jest również głównym odbiorcą DWUTLENKU WEGLA dyfundujęcego z tkanek do krwi naczyń włosowatych.

Z drugiej strony zastanawiam sie, czy nie lepsza odpowiedzia byly by KOMORKI MACIERZYSTE?

Ostatnio zmieniany przez Remix : 29.10.2004 o godz. 13:39
Remix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2004, 13:39   #5
imola
>my private watch dog ;)<

Data rejestracji: 09.04.2003
imola zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Remix
Witam!

Ja bym napisal tak:

W okresie płodowym erytrocyty są wytwarzane w PLODOWYCH ERYTROBLASTACH (erytrocyty jadrzaste), a po urodzeniu czynności krwiotwórcze przejmuje SZPIK KOSTNY. Hemoglobina transportuje z pęcherzyków płucnych do komórek ciała TLEN. Jest również głównym odbiorcą ... dyfundujęcego z tkanek do krwi naczyń włosowatych.
Sorry ale nie

Erytroblasty to są komórki z których powstają erytrocyty (komórki macierzyste krwinek). Blasty sa to komórki które mogą się dzielić, erytrocyty i wszystkie inne dojżałe, wyróżnicowane komórki tracą zdolność do podziału. Nie może napisać że erytrocyty powstają w erytroblastach.
Studiowałem kiedys medycynę prze pewien czas, temu się wymądrzam.

edit. w szpiku też są erytroblasty z których powstają erytrocyty, w pytaniu chodzi o miejsce powstawania i jest nim najprawdopodobniej wątroba - tylko podczas życia płodowego oczywiście.
Notabane erytrocyty płodu a zwłaszcza hemoglobina różni się od hemoglobiny po urodzeniu.

imola@interia.pl

Ostatnio zmieniany przez imola : 29.10.2004 o godz. 13:43
imola jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2004, 15:10   #6
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
imola maił racje chodziło o wątrobe + śledzione, udało mi się to znaleść przez przypadek, więc jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI za zainteresowanie i dla każdego za to zielona kropa

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2004, 21:18   #7
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

Spoko - dobrze wiedziec... swoja droga napisalem jak ja bym napisal nie pisalem, ze tak jest

ale teraz wiemy, ze jest inaczej
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: