![]() |
Cytat:
|
Oddałem glos na Windows 2000. Bo dlugo sie bawilem i chodzi pieknie, ale jak malo sie instaluje softów.
Dlatego caly czas jade na xp, teraz zaczynam sie brac za win2k3. Dopiero sciagam. XP cenie za "wytrzymalosc". Bywalo tak ze 98 instalowalem raz na miecha.Nie wytrzymywal ze mna a xp mam juz od ponad pol roku. Rowniez mowie ze trzeba miec ok konfig. kompa zeby bylo ok.bo sa przypadki gdzie nawet lepszy sprzet od mojego i wszystko sie kopie.Kazdy system. |
Ja już od miesiaca jade na w2k3 PL Standard i zero zwiech, a komp działa 24 godziny na dobe. Oczywiście wszystko podkrecone na max i jakoś działa.
|
Cytat:
Za czasow gdy jeszcze pracowalem w duzej firmie informatycznej spotykalismy sie z takimi problemami w maszynach pelniacych role mniej waznych serwerow ktore byly skladane przez dzial serwisu w mojej firmie. Do dzis pamietam jeden serwerek skladany przez serwis za jakies drobne 20 tys zl. Przes miesiac chlopcy sie meczyli by stystem na tym zadzialal stabilnie. Co ciekawe wiekszosc maszynki byla na komponentach Intela (procki, plyta, obudowa, karta RAID) a problemem byla zla pamiec (Kingston) i BIOS specjalnej karty RAID. |
czy ja napisalem cos innego? dwa zastrzerzenia:
- winxp nie potrafi zarzadzac nawet sprawna pamiecia - jak sie juz wyklada to nie podaje przyczyny, albo podaje ja w formie takiej , ze przecietny juzer nie wie o co chodzi (nie mowie o operatorach serwerow - widziales gdzies normalny serwek na xp?) pozatym podpisuje sie obiema rekami pod stwierdzeniem ze jakosc sprzetu, takze (a moze i glownie - jakos awaryjny ten komponent) pamieci jest BARDZO WAZNA dla ogolnej stabilnosci |
nie widzialem uszkodzonej pamieci ktorej nie wylapal memtest... ten program daje 99% pewnosc przy okreslaniu czy kosc jest felerna i czy caly podsysytem dziala - wiem ze to pod dosa itp - ale warto sie z nim zaprzyjaznic - ja kupujac kosci do komputera zastrzegalem sobe prawo wymiany gdyby po tesce zapuszczonym na noc memtest powiedzial mi ze kosc jest wadliwa
|
Ja tam oddałem głos na win2ksp4. winXP to już dla mnie przeszłość.
|
Cytat:
Pozdro;) |
No to powiem co wyszło z mojej rozmowy z tatą.
System będzie to Windows XP Pro SP1 lub Windows 2000 Pro SP4 (nad tym jeszcze pomyślimy), jeśli uda mi się go przekonać to będzie jeszcze Windows Server 2003 Enterprise Edition - przerobiony na work station oczywiście :) Dzięki wszystkim za wszelkie sugestie. Pozdro;) |
Cytat:
|
Cytat:
Mam ostatnio duże obawy, że coś mi pamięć przycina :/ Dzieki z gory, pozdrawiam P.S. Jeszcze jedna sprawa. To już kiedyś było, ale nie pamiętem :) Jak zalecane jest umieszcznie pamięci w slotach? Chodzi mi o to czy ma znaczenie czy w Slocie no.1 będzie kość o większej pamięci czy mniejszej. Ponoć jest to ważne. |
Cytat:
Jak sobie ściągniesz pliki tego programu, to jest tam instrukcja tworzenia DOSowej (FreeDos) dyskietki bootującej. Ogólnie dostępna wersja freeware ma ograniczenia, ale w zupełności wystarcza do testowania pamięci działających w aplikacjach 32bitowych. Jezeli posiadasz znaczną wielkość pamięci, to testowanie zajmuje trochę czasu, tym bardziej że warto wykonać przynajmniej dwa przebiegi. Jak nie bedziesz czegoś wiedział to pisz na maila. |
GoldMemory mozesz zassac z tej strony http://www.spat.pl/drivery/gm507.zip
a strona domowa jest tutaj http://www.goldmemory.cz Narzedzie to chyba najlepszy program do diagnozowania pamieci. |
Cytat:
yyyyy teraz jak to działa? :) |
pomysl, poczytaj dokumentacje i do dziela
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:06. |