![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#13471 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a czemu by nie miało ?
wycieraczki były, zbiornika nikt nie wymaga ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#13472 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Az dziwne ze spryskiwacza nikt nie wymaga , no ale to polska
![]()
![]() |
#13473 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Tak samo dziwne gdy niby wymagają, a jak płynu nie ma (i przez to nie można działania sprawdzić) to NCT i tak się przejdzie.
![]()
![]() |
![]() |
#13474 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Akurat o wycieraczki dbam - nie są drogie, a mają ogromny wpływ na moje bezpieczeństwo na drodze - ale nikt nigdy nie sprawdzał, czy mam je sprawne czy nie... Mógłbym mieć stare i nie działające poprawne, mógłbym nawet mieć uszkodzony sam mechanizm czy włącznik - nic by to nie zmieniło, bo nikt na to nie patrzy
![]() Misiozol, trzeba wreszcie przestać patrzeć na wszystko z perspektywy przepisów: - Nie możesz jeździć bez nowiutkich wycieraczek. - A w słoneczny dzień? - Nie. - Dlaczego? - Bo pogoda może się zmienić. - A do sklepu za rogiem, gdzie nie ma takiej opcji? - Nie. - Dlaczego? - Bo jeśli będziesz miał taki samochód na parkingu, a twój przyjaciel wyląduje w szpitalu w innym województwie i zostanie mu kilka godzin życia, wsiądziesz do takiego grata i pojedziesz do niego pożegnać się. Panowie, jeśli mój przyjaciel znajdzie się w takiej sytuacji, to wsiądę również do samochodu, który nie przeszedł badania technicznego i pojadę! Nie pojadę, jeśli ma uszkodzone hamulce, bo nie chcę do niego dołączyć, ale nie z powodu wycieraczek! Wychodzi na to, że ograniczeniem co do decyzji używania jest - stety albo niestety - przede wszystkim rozsądek. "No ale jeśli będziesz musiał przejść badanie, to nawet będąc nierozsądnym porobisz najważniejsze rzeczy". A tam. Czy władze myślą, że jeśli się mnie nie zmusi, to kupię alkohol zamiast wymienić opony? Cóż - w przypadku osoby kupującej alkohol zamiast wymieniać opony większy problem stanowi, że najwyraźniej jest nieodpowiedzialna i może po tym alkoholu wsiąść za kierownicę.
![]() |
#13475 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
dobra w skrócie - odkąd auto stało się naszym "daily car" to musiałem wymienić wycieraczki
![]() to na tyle ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13476 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 21.02.2014
Trudno powiedzieć na ile to pozytywne, ale:
Miesiąc temu zamówiłem paczkę za pośrednictwem Poczty Polskiej z odbiorem w placówce - ot zwykły kabel i coś tam przy okazji. Natychmiast dostałem numer przesyłki, by móc ją śledzić. Zatem, skoro odbiór w punkcie, powinienem dostać jakąś wiadomość: mail, SMS, telefon, 3 Króli, cokolwiek gdy ów paczka się "tam" znajdzie. Minęły 4 dni, no dobrze, nie jest mi wspomniany kabel na dziś potrzebny - poczekam, jest piątek, inne rzeczy na głowie. Mija weekend, mijają kolejne 3 dni robocze, zatem 6 dni roboczych paczka już w drodze. Skorzystam z trackingu - w końcu może się dowiem gdzie ona jest. Poniekąd się nie myliłem, gdyż informacja sprzed 3 dni mniej-więcej taka: paczka wysłana z oddziału nadawczego. Czekam dwa dni - żadnych zmian. Kolejny weekend mija. W poniedziałek piszę do Poczty Polskiej e-maila na temat "Co z moją przesyłką?". Odpowiedzi nie otrzymałem, natomiast we wtorek SMS "paczka do odbioru". Z tego co wiem, jest to "norma" PP. Najdziwniejsze spotkało mnie w ubiegłym tygodniu. Mianowicie, otrzymałem wiadomość zwrotną, w której przepraszają, że tak długo to trwało, ale z ich informacji wynika, iż paczkę odebrałem z konkretnego UP nieco ponad miesiąc temu. Pomagałem w zajęciach z seniorami, nie mającymi nigdy wcześniej styczności z komputerem. Żadnej z tych Osób napisanie dwóch prostych zdań nie zajęłoby więcej niż 5 minut... Ale miesiąc? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13477 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Różnie bywa, ja ostatnio Pocztexem dostałem paczkę po południu, a wyszła z Wrocławia rano. Przesyłki do odbioru w punkcie idą dłużej, ale nigdy nawet tygodnia nie szło.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13478 | |
Moderator
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13479 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Typowy brak pomyślunku polskiego społeczeństwa?
![]() To ja ci powiem, że chciałbym porównać te pomyślunki polskich i np irlandzkich kierowców, gdy spadnie dajmy na to te 5-10 cm śniegu, albo przy -5 stopniach zamarzną spryskiwacze, bo oni mają wodę albo letnie płyny w zbiorniczkach. ![]() Oczywiście natychmiast zatrzymują się w trasie i wzywają pomoc drogową? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13480 |
Moderator
Wiesz to ze oni nie widza zime raz na 50lat to nie ich wina ze nie maja jak sie nauczyc zeby zachowywac sie w takich warunkach , pomijam fakt ze ciezko jest dostac zimowy plyn nawet w sezonie zimowym
![]()
![]() |
#13481 |
XV1100
A co mnie to ma obchodzić, jeśli pojadę tam i trafię na zimę i ktoś mnie skasuje tylko dlatego, że mu spryskiwacze zamarzły, albo nie umiał jeździć na śniegu? Jeśli miał prawo jazdy (czyli w domyśle przeszedł kurs nauki jazdy) i przegląd techniczny potwierdzający sprawność samochodu?
Więc trochę wyhamuj z takimi jednoznacznymi osądami. PS Kiedyś dawno temu w epoce dinozaurów (jak ja robiłem prawko), na kursie uczyli przepisów i myślenia. Teraz myślenia nie uczą, a wręcz je zabijają, za to namnożyli paragrafów. PS2 Jak jeździłem 125p to nauczyłem się jeździć bez spryskiwaczy. Tamte pompki nigdy nie działały i wymienianie ich nic nie dawało. Człowiek musiał nauczyć się radzić sobie na drodze. To mi do dziś zostało i nie mam potrzeby używania tego, mimo że mam sprawne. No i co mi zrobisz, a w szybach zawsze widzę co trzeba? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13482 |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
grzeniu to złoma miałeś nie fiata 125p
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1.saperka WP jest w bagażniku cały rok - wiadomo do czego może się przydać ![]() ![]() 2. linka holownicza +kable rozruchowe , też leżą cały rok. 3.o lewarku,gaśnicy,trójkącie chyba nie muszę pisać? u mnie dodatkowo jest deseczka pod lewarek , jak przydarzy się wymiana koła gdzieś na piachu ,są i kliny pod koła(ręczny sprawny) mam też kawał rurki jako przedłużkę do klucza - taka ''gaz rurka'' może mieć też inne zastosowanie ![]() 4.zimą obowiązkowo większa łopata , nie raz mam i siekierę mieszkam w lesie , mało kiedy mi ktoś odśnieża i usuwa konary drzewa. 5. w okresie zimowym jest też latarka czołówka - wiadomo do czego. 6. zimą także mam komplet odzieży od gumofilców po czapkę - jak gdzieś ugrzęznę w polu to zakładam komplet waciaków i naginam z buta ![]() ![]() Może komuś wydać się to głupie ,ale mam to wypraktykowane przez lata i uważam że lepiej ''mieć jak nie mieć'' nie tak jak mój brat który ma w bagażniku kanister ale zawsze pusty ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13483 |
XV1100
@DejaVu - zo to wyposażenie
![]() Co do tych nieszczęsnych pompek, to mieliśmy 125p 1976r...może po 80 się zmieniły. Wymieniliśmy ze 3 i po rozebraniu kolejnej stwierdziliśmy, że to gówno z założenia nie ma prawa działać. No i tak już zostało jak z tym odpuściliśmy. Nie będę pisał ile zużywam płynu do szyb, bo nazwiecie mnie straceńcem i mordercą drogowym, ale ja naprawdę nie mam potrzeby ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13484 |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zapomniałem jeszcze dopisać drut nierdzewny
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |