Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.11.2005, 15:30   #796
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A nie? Mieszkając w akademiku godzisz się na pewne specyficzne warunki, ale mieszkając w "normalnym" mieszkaniu coś takiego na pewno nie byłoby na porządku dziennym i doprowadziłoby do określonej interwencji. Jednak przykład nie jest dla mnie dobry, bo pomiędzy gustami muzycznymi a wyznaniami religijnymi jednak jest pewna (i to niemała) różnica.

Możesz. Ale zdziwiłbyś się, gdybyś porozmawiał z moimi znajomymi, lub nawet osobami, których ja nie znam, a które znają mnie z widzenia, na temat mojej tolerancyjności do różnego rodzaju "odmienności", niedoskonałości itp.

Widzisz, ja jestem tolerancyjny, ale ta tolerancyjność nie powoduje u mnie ślepoty. Zauważam wiele rzeczy, które z egoistycznego niestety punktu widzenia osób, którym są one na rękę, są złe dla wszystkich pozostałych. A to jest jedna z nich. Dla ciebie czy dla mnie słyszalna msza katolicka może nie być żadnym problemem. Dla osoby innego wyznania może to być śmiertelna obraza, albo nawet śmiertelny grzech uczestnictwo w czymś takim (nawet bierne). Oczywiście, wrocławskie lotnisko nie jest światowym miejscem, gdzie spotykają się różne kultury, ale podobno jesteśmy państwem, gdzie wszelkie oblicza dyskryminacji są zakazane. Podobno.

Dla mnie brakiem tolerancji dla innych nie jest zwracanie uwagi na takie niedoskonałości, ale wręcz przeciwnie - nie zastanawianie się nad odbiorem "drugiej strony" określonych zachowań i przedsięwzięć.

Nigdy nie byłem zwolennikiem wszelkiego rodzaju procesji, ale są one już kulturowo zaakceptowane, więc nie widzę powodu, aby się im przeciwstawiać. To tak, jak procesja gejów, która miała odbyć się w Warszawie. Tylko raz w życiu miałem do czynienia z gejem (swoją drogą normalnym, wykształconym człowiekiem), ten "problem" zupełnie mnie w życiu nie dotyczy i jest mi obojętny i na tym właśnie według mnie polega tolerancja, żeby potrafić na coś spojrzeć w ten sposób. Nie interesuje mnie procesja to w danym dniu o określonej porze w to miejsce nie przyjdę. Brak zainteresowania, lub nawet wewnętrzny sprzeciw nie jest jednak wystarczającym powodem, aby innym tego zabraniać.

Natomiast jednak afiszowanie się w miejscu międzynarodowym wiarą, która dotyczy jedynie części ludności świata i nie respektowanie w żaden sposób "inności" (mniejszości) religijnych o innym wyznaniu jest już jednak dla mnie brakiem zarówno tolerancji, jak i po prostu wyczucia dobrego smaku.

Nie musisz komuś bluznąć w twarz, żeby go obrazić. Ton wypowiedzi i odpowiednie ubranie jej w słowa wystarczą. Nie chcę przytaczać ku konkretnych cytatów (a było ich kilka), ale spójrz chociażby na początek:

w tym momencie walisz takie glupoty ze az (nie)milo

Uważasz, że to jest normalna, neutralna wypowedź i wymiana zdań? Dla mnie nie jest.

powiem tak, nie bede sie wdawal w dalsza polemike, bo bedziemy swoje wypowiedzi cytowac w piecdziesieciu fragmentach i kolocic sie o byle zdanie...

a z tego co widze nie zgodzimy sie i tyle.... powiedz mi tylko, czy mam isc do wladz miasta Leżajska by zakazaly przyjazu Żydom do niego bo godza w moje uczucia religijne?

a co naskakiwania, to istotnie, powiem ze zacytowane przez Ciebie zdanie na koncu jest ostre (jako jedyne imo) lecz nie uwazam go za naskoczenie.... raczej za OSTRY sprzeciw wobec moim zdaniem gadania glupot rownych tym co gadaja pewne "wyzwolone" ze plod jest czescia ich ciala......

ps. a co by bylo gdybym pojechal do Iranu z dziewczyna i nie nosila by ona husty na twarzy? to dlaczego jezeli Iranczyk przyjezdza do Polski to nawet nie moze uslyszec odglosow mszy? nagonka na kosciol i tyle......

noi taka procesja by mi bardziej przeszkadzala (gdybym byl anty-katolikiem) niz jakies tam dzwieki z kosciola
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.11.2005, 15:53   #797
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Predi
a z tego co widze nie zgodzimy sie i tyle.... powiedz mi tylko, czy mam isc do wladz miasta Leżajska by zakazaly przyjazu Żydom do niego bo godza w moje uczucia religijne?
To jest antysemityzm. To nie jest wolnosc. Przejawem wolnosci byloby, gdybys zlozyl wniosek do wladz miasta o wyciagniecie odpowiedzialnosci wobec np. organizatorow ulicznego obrzadku religijnego, ktory byl w stosunku do Ciebie natarczywy, ofensywny, obrazliwy.
Cytat:
Napisany przez Predi
ps. a co by bylo gdybym pojechal do Iranu z dziewczyna i nie nosila by ona husty na twarzy? to dlaczego jezeli Iranczyk przyjezdza do Polski to nawet nie moze uslyszec odglosow mszy? nagonka na kosciol i tyle......
Tylko taki maly szczegol - Iran to panstwo wyznaniowe...

A ewentualna obraza Iranczyka przyjezdzajacego do Polski, ktory w mieszkaniu, slyszy dzwony koscielne w oddali, nie jest tu chyba problemem.

PS. Mam nadzieje ze oczywiste jest dla Ciebie ze prawo polskie nie obowiazuje w Iranie i na odwrot
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.11.2005, 18:24   #798
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Znikla opcja edytuj a mamy kolejna ciekawa nomincje. Tym bardziej wymuszona dymisja bylego szefa, ale osoba powolana na to stanowisko nie wydaje sie byc rozsadnym rozwiazaniem.

http://www.wp.pl/r/Bf1156

No i prosze - komendant strazy miejskiej z Warszawy, gdzie rzadzi PiS i Kaczynski zostal szefem ABW ... Merytoryczna nominacja - nie ma co
Stary 04.11.2005, 15:11   #799
Predi
Niezarejestrowany

Cytat:
Napisany przez pawelblu
To jest antysemityzm. To nie jest wolnosc. Przejawem wolnosci byloby, gdybys zlozyl wniosek do wladz miasta o wyciagniecie odpowiedzialnosci wobec np. organizatorow ulicznego obrzadku religijnego, ktory byl w stosunku do Ciebie natarczywy, ofensywny, obrazliwy.
jezeli to jest antysemityzm, to ja nazwe to co uwaza andrzejj9 antykatolicyzmem.... logiczne
Stary 04.11.2005, 15:22   #800
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
PiS zronbiła straszną, niewybaczałną dla PO rzecz.

wygrała wybory. tego nie można zaakceptować, mało tego, nie wolno nawet przyjąć do wiadomości!!!

każdy kandydat PiS na każde stanowisko jest zły - czemu - bo jest z PiS i tyle wystarczy.

jeśli Platformie uda się doprowadzić do przedterminowych wyborów (dzisiaj już winią o to PiS, argument Leppera przy braku argumentów już pada też) to bardzo będzie potem smutno.

wybory wygra PiS druga będzie Samoobrona na trzecim miejscu LPR a na czwartym skuteczna opozycja PO
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.11.2005, 15:51   #801
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
PiS zronbiła straszną, niewybaczałną dla PO rzecz.

wygrała wybory. tego nie można zaakceptować, mało tego, nie wolno nawet przyjąć do wiadomości!!!

każdy kandydat PiS na każde stanowisko jest zły - czemu - bo jest z PiS i tyle wystarczy.

jeśli Platformie uda się doprowadzić do przedterminowych wyborów (dzisiaj już winią o to PiS, argument Leppera przy braku argumentów już pada też) to bardzo będzie potem smutno.

wybory wygra PiS druga będzie Samoobrona na trzecim miejscu LPR a na czwartym skuteczna opozycja PO
niezgodze sie z toba
uwazam ze przy ponownych wyborach wygra PO z duza przewaga a pozostale miejsca zostana bez zmian - moze poza SLD bo ich elektorat rusze dupe jesli takowe wybory beda

co do nominacj na szefa abw i innych sluzb
jesli nie wybiora kogos mlodszego i nieumoczonego w nic to te sluzby beda tyle warte co moja kupa zrobiona na drugi dzien po ostrym chlaniu
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.11.2005, 17:23   #802
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Predi
jezeli to jest antysemityzm, to ja nazwe to co uwaza andrzejj9 antykatolicyzmem.... logiczne
A z ktorego to miasta andrzej chcial wyganiac katolikow, bo nie doczytalem. Rozumiem ze chodzilo o jakas akcje przesiedlencza i zakaz wstepu do miasta?

Cos chyba nie tak z ta logika, bo ja nie widze gdzie andrzej chcial wyganiac katolikow i zabraniac im wstepu do miasta...

Cytat:
Napisany przez ed hunter
Nie - nie wystarczy.

Za to moge odwrocic pytanie - czy kazdy kandydat na kazde stanowisko jest dobry dlatego ze jest z PiS?
Stary 04.11.2005, 18:38   #803
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
PO PIS bezproduktywnych walk, o przywódctwo dwuch klik. Cóż mia rację Mickiewicz, Polacy muszę być gnębieni, tylko wtedy szanują swoją suwerenność i coś robią.....
Stary 04.11.2005, 19:31   #804
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
http://biznes.interia.pl/news?inf=682525
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.11.2005, 21:09   #805
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez demek
niezgodze sie z toba
uwazam ze przy ponownych wyborach wygra PO z duza przewaga a pozostale miejsca zostana bez zmian - moze poza SLD bo ich elektorat rusze dupe jesli takowe wybory beda
jezeli PO bedzie w opozycji to juz jest skonczona jako partia ty chyba zartujesz myslisz ze ludzie sa glupi zeby po tym co wyrabia PO glosowac na nich
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.11.2005, 21:19   #806
Predi
Niezarejestrowany

Cytat:
Napisany przez pawelblu
A z ktorego to miasta andrzej chcial wyganiac katolikow, bo nie doczytalem. Rozumiem ze chodzilo o jakas akcje przesiedlencza i zakaz wstepu do miasta?

Cos chyba nie tak z ta logika, bo ja nie widze gdzie andrzej chcial wyganiac katolikow i zabraniac im wstepu do miasta...
i to jest wlasnie to lapanie za slowka o ktorym wczesniej pisalem,
chodzi mi o to ze modlitwy Zydow mi nie moga przeszkadzac, a dzwieki mszy katolickiej moga komus przeszkadzac?
jak dla mnie koniec tematu....................................!
Stary 04.11.2005, 21:21   #807
Predi
Niezarejestrowany

Cytat:
Napisany przez legion
myslisz ze ludzie sa glupi zeby po tym co wyrabia PO glosowac na nich
niestety zapewne sa....
Stary 04.11.2005, 21:27   #808
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
ale mam dla wszystkich super wiadomoasc bedziemy mieli drugi rzad robiony przez PO tak zwany gabinet cienia super zobaczym kto bedzie cienie premiera pewnie pan Rokita
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.11.2005, 22:09   #809
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Tu się zgodzę, ale dam przykład czegoś, co dla mnie tego typu atrakiem na odrębność było - kapliczka, a właściwie mały kościół na lotnisku we wrocławiu. Byłem tam swego czasu i jak czekałem na spóźniający się oczywiście samolot, to akurat miała miejsce msza. Ale nie była to kameralna msza w zamkniętym pomieszczeniu, tylko masa ludzi z okolicznych domów, wylanych na pół lotniska, otwarte na ościerz drzwi i oczywiście dźwięk na całe lotnisko... I gdzie w tym momencie zezwolenie na inne wyznania, nie narzucanie się z kolicyzmem itp.. Ja jestem katolikiem (nie praktykującym jednak według "zasad' nauczanych w szkole), ale coś takiego bardzo mi się nie spodobało.
Andrzej pisze ze osobiscie mu sie nie podoba to, ze zaistniala taka sytuacja. Ty odpowiadasz tak:

Cytat:
Napisany przez Predi
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Cytat:
Napisany przez Predi
Cytat:
Napisany przez pawelblu

Cytat:
Napisany przez Predi
i to jest wlasnie to lapanie za slowka o ktorym wczesniej pisalem,
chodzi mi o to ze modlitwy Zydow mi nie moga przeszkadzac, a dzwieki mszy katolickiej moga komus przeszkadzac?
jak dla mnie koniec tematu....................................!
Andrzej wyrazil swoja negatywna opinie o istnieniu kosciola na lotnisku (teren chyba panstwowy, o podwyzszonym rygorze przestrzegania bezpieczenstwa), do ktorego zwalaja sie rzesze 'wiernych' i zajmuja powierzchnie poza-koscielna (przypominam jest to lotnisko - obszar o podwyzszonym rygorze przestrzegania bezpieczenstwa).

Ty wyjezdzasz z zakazem wjazdu Zydow do miasta i mowisz ze to na 'logike' to samo o czym pisal Andrzej. Gdyby ktos zakazal wstepu Zydom do miasta bylby to antysemityzm czy Ci sie to podoba czy nie. Zreszta sam fakt poruszenia przez Ciebie tego tematu swiadczy o tym ze masz jakies uprzedzenia co do Zydow, ale to Twoj problem, nie nasz - Twoich rozmowcow.
Natomiast wyrazenie sprzeciwu wobec domniemanej sytuacji ktora mialaby odbyc sie na lotnisku, nie jest antykatolicyzmem, tylko troska o przestrzeganie prawa. Gdyby byli to buddysci, Andrzej pewnie (bo z jego postow wynika neutralnosc swiatopogladowa) mialby te same zastrzezenia.
Usprawiedliwianie Twoich tez logika jest ponizej wszelkiej krytyki. Nie wiem kto Cie takiej logiki nauczyl, ale z prawdziwa logika (czyli nauka zwiazana z matematyka i filozofia) nie ma ona nic wspolnego.
Tekst o lapaniu za slowka jest zalosny. Tzn nie mozna sie odnosic do tekstow napisanych wczesniej, bo sie 'lapie za slowka'? Generalnie gdybys myslal przed pisaniem antysemickich tekstow a potem ich bronienia przy uzyciu pseudo-logiki, to nie byloby za co lapac.
Ja przytoczylem Ci cala dyskusje (tzn caly ciag wazniejszych pelnych fragmentow tworzacych 'ciag dyskusyjny' o ktorym mowa) i wytlumaczylem Ci (mam nadzieje, choc niewielka) dlaczego nie masz racji zestawiajac te 2 sytuacje wyrazania swojego sprzeciwu jako rownorzedne.

Trzeba liczyc sie ze slowem.

PS. Pamietajcie, ze to temat o prezydencie elekcie, prezydencie i przegranych kandydatach, a nie o swiatopogladach, religiach i uprzedzeniach wobec innych narodow. Nie jest rowniez bezposrednio o parlamencie Dobrze byloby wrocic do tematu.
Stary 04.11.2005, 22:47   #810
Predi
Niezarejestrowany

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Andrzej wyrazil swoja negatywna opinie o istnieniu kosciola na lotnisku (teren chyba panstwowy, o podwyzszonym rygorze przestrzegania bezpieczenstwa), do ktorego zwalaja sie rzesze 'wiernych' i zajmuja powierzchnie poza-koscielna (przypominam jest to lotnisko - obszar o podwyzszonym rygorze przestrzegania bezpieczenstwa).
Andrzejowi nie podobalo sie ze ta msza wychodzi poza obreb tego kosciola, ze ja slychac na zew. a nie o samo istnienie kosciola, (no chyba ze ja czegos nie zrozumialem?)

co reszty to tak jak pisalem, nie podejmuje polemiki, mozemy kiedys na czecie pogadac, a nie przerzucac sie cytatami, interpretacjami itd.....

edit: wlasnie doczytalem koncowke Twojego posta....
niezle....
ze co, ze jak slychac msze katolicka na zew. to zle, a jak slychac modlitwy Zydow to dobrze?
(i nie zarzucaj mi ze przez to ze poruszylem temat Zydow to znaczy ze mam cos do nich (oprocz ich brudu) tylko dlatego, ze akurat taki przyklad jest mi z racji zamieszkania

"Generalnie gdybys myslal przed pisaniem antysemickich tekstow a potem ich bronienia przy uzyciu pseudo-logiki, to nie byloby za co lapac."

zastnanow sie co piszesz i co mi zarzucasz bo w realu bys dostal za to zdanie w pape

chodzilo mi raczej o to, co wlasnie rozpoczales, czepianie sie tego co nawzajem napisalismy, a odejscie od tematu dlaczego komus niby mialy byc przeszkadzac msze katolickie
zapewne jako modzio zauwazasz ze komonetujemy wlasnie swoje posty zamiast pisac na temat?

edit: a w calej tej dyskusji chodzi o to, ze Andrzejowi nie podobalo sie ze msza wylazila poza kosciol, ja zasugerowalem, ze w takim razie modlitwy Zydowskie (albo jakiekolwiek inne) tez mi sie nie powinny podobac jezeli slysze je na odleglosc.... dlaczego wiec atakujemy tylko kosciol katolicki, teraz do akcji wkroczylo "lapanie sie za slowka" czytaj zabawa kto kogo wiecej razy zlapie na niescislosci i wyszlo jak jest

Ostatnio zmieniany przez Predi : 04.11.2005 o godz. 23:18
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: