Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.08.2005, 17:52   #1
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
@Predi możesz lać na to co piszę, nie zabronie Ci tego nigdy. Możesz się śmiać i co chcesz wyczyniać. Do takich wniosków doszedłem na własnym przykładzie. Miałem mózg prany tym ścierwem przez ponad 8 lat i szczerze mówiąc starcza mi to aż nazbyt. Przez ten czas moja nienawiść i zniechęcenie względem Kościoła, narastało wraz z moją świadomością OCB w tym wszystkim (modlenie się o pomoc w polepszeniu sytuacji, pff wiele razy to robiłem jak byłem mniejszy i co dostałem? wielkie g, nie siedziałem bezczynnie ale i tak nikt z góry nie pomógl). Obecnie nadal musze siedzieć na religii (bo byłbym uznany za wyrzutka, a najbardziej mnie wkurzyło jak miałem się modlić za JPII przymusowo z całą szkołą, pilnowali nas) zamiast, np. mieć więcej niż 1h fizyki. Krzyże w szkołach, urzędach... to mnie wkurza. Zerwanie Konkordatu to jest to czego oczekuje. Jakby ukrócić wiele przywilejów Kościoła i zacząć ich porządnie kontrolować to w państwie byłoby tak o >10% lepiej.
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.08.2005, 22:51   #2
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Banana Coctail
Miałem mózg prany tym ścierwem przez ponad 8 lat i szczerze mówiąc starcza mi to aż nazbyt.
wypraszam sobie takiego slownictwa na TEN temat ok? bo sie naprawde pogniewamy...

Cytat:
Krzyże w szkołach, urzędach... to mnie wkurza.
powiem tak... to wyjedz sobie tam gdzie tego nie ma (bedzie Ci trudno znalezc takie miejsce), akurat w Polsce WIEKSZOSC tych krzyzy chce, a ze zyjesz w panstwie DEMOKRATYCZNYM to uszanuj wole wiekszosci...
przeszkadza Ci tez ze w mediach jest tyle o katolicyzmie.... wcale nie ma tak duzo... a to co jest, to akurat jest bo ludzie CHCA to ogladac, wiec DAJ IM to ogladac, a w tym czasie przelacz na inny (np. laicki) kanal
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2005, 23:15   #3
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Predi
to co jest, to akurat jest bo ludzie CHCA to ogladac, wiec DAJ IM to ogladac, a w tym czasie przelacz na inny (np. laicki) kanal
Agreed. Rowniez jestem antyklerykalem, co nie znaczy antykatolikiem, choc wierzacy nie jestem, ale przeciez George Orwell napisal "Wolnosc to mozliwosc mowienia ludziom o tym, o czym nie chca sluchac.". Ten kraj jest zatem wolny - i ja to szanuje.

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2005, 23:38   #4
Loczek
Kocham Agnieszke T. !!!

Data rejestracji: 24.02.2003
Loczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
@Predi możesz lać na to co piszę, nie zabronie Ci tego nigdy. Możesz się śmiać i co chcesz wyczyniać. Do takich wniosków doszedłem na własnym przykładzie. Miałem mózg prany tym ścierwem przez ponad 8 lat i szczerze mówiąc starcza mi to aż nazbyt. Przez ten czas moja nienawiść i zniechęcenie względem Kościoła, narastało wraz z moją świadomością OCB w tym wszystkim (modlenie się o pomoc w polepszeniu sytuacji, pff wiele razy to robiłem jak byłem mniejszy i co dostałem? wielkie g, nie siedziałem bezczynnie ale i tak nikt z góry nie pomógl). Obecnie nadal musze siedzieć na religii (bo byłbym uznany za wyrzutka, a najbardziej mnie wkurzyło jak miałem się modlić za JPII przymusowo z całą szkołą, pilnowali nas) zamiast, np. mieć więcej niż 1h fizyki. Krzyże w szkołach, urzędach... to mnie wkurza. Zerwanie Konkordatu to jest to czego oczekuje. Jakby ukrócić wiele przywilejów Kościoła i zacząć ich porządnie kontrolować to w państwie byłoby tak o >10% lepiej.
Banana zerwać konkordat. To po to nasi rodzice, dziadkowie walczyli z władzą ludową żeby teraz olać kościół. Kiedyś za krzyż w urzędzie można było iść do więzienia. Kiedy Ty możesz mieć go bez żadnego problemu.

Pamiętam jak dziadek mi opowiadał historię kiedy po zakładach chodziły komisje i sprawdzały czy są krzyże na ścianach. Dziadek był kierownikiem zmiany w piekarni. Przyszła babka z dwoma facetami i kazała ściągnąć krzyż. Dziadek powiedział że jak chce to niech sama ściągnie, babka wlazła na krzesło a dziadek do niej "jak p i e r d o l n e w te krzesło to zaraz polecisz". Babka zeszła, krzyża nie ściągneli ale dziadek miał potem małe problemy.

Religia to dla Ciebie ścierwo ?

Jeśli tak jest to po co chodzisz na religię. Brak Tobie odwagi żeby nie chodzić ?
Loczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2005, 00:10   #5
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Loczek
Banana zerwać konkordat. To po to nasi rodzice, dziadkowie walczyli z władzą ludową żeby teraz olać kościół. Kiedyś za krzyż w urzędzie można było iść do więzienia. Kiedy Ty możesz mieć go bez żadnego problemu.

Pamiętam jak dziadek mi opowiadał historię kiedy po zakładach chodziły komisje i sprawdzały czy są krzyże na ścianach. Dziadek był kierownikiem zmiany w piekarni. Przyszła babka z dwoma facetami i kazała ściągnąć krzyż. Dziadek powiedział że jak chce to niech sama ściągnie, babka wlazła na krzesło a dziadek do niej "jak p i e r d o l n e w te krzesło to zaraz polecisz". Babka zeszła, krzyża nie ściągneli ale dziadek miał potem małe problemy.

Religia to dla Ciebie ścierwo ?

Jeśli tak jest to po co chodzisz na religię. Brak Tobie odwagi żeby nie chodzić ?
A gdzie nasze poganskie, slowianskie, tradycje z wiara policentryczna na czele!! Nie po to nasi pradziadowie gineli z rak chrystianizujacych niemcow, zebysmy teraz musieli wyrzekac sie naszych codziennych bozkow na rzecz jednego Boga.

Takie argumenty - nie po to nasi przodkowie blebleble do mnie zupelnie nie trafiaja. Mogli to robic blednie, a jezeli robili slusznie to znaczy ze byl jakis madry powod i to jego powinno sie przytaczac a nie sam fakt walki.

Rowniez nie zgadzam sie z wnioskiem posrednim jaki plynie z tej wypowiedzi ze przodkowie walczyli z PRLem po to by dac kosciolowi przywileje (Konkordat to jest typowy zbior przywilejow). To byla rzecz ktora wyszla przy okazji i predzej byla podziekowaniem ludzi za wsparcie Kosciola w ich walce o wolnosc, a nie celem tej walki.

Mi osobiscie tez konkordat wogole nie przeszkadza. Przeciez jak ktos chce, to nie musi wogole z jego zapisow korzystac. A to ze ktos biorac slub koscielny nie musi juz lazic do urzedu, to chyba lepiej. Urzedy sie troche odciaza, chociaz jak obywatel sobie zyczy, moze wziasc tylko urzedowy i nikt mu tego nie broni.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2005, 17:49   #6
Lukash
Wymiatacz

Data rejestracji: 27.07.2004
Lukash zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
polityka to naprawde wielkie bagno, mam z 2 kandydatow do fotela prezydenta miedzy ktorymi wybiore ale i tak watpie zeby to cos zmienilo...
P.S. dzisiaj z LPR odszedl posel Rogalski z Olsztyna eurodeputowany, polubilem go za to bardzo ze oparl sie tym uklada....Warszawa ma duzo ludzi i nie moze ich na liscie w warszawie wszytkich wepchnac dlatego wzieli listy wyborcze np.. z Olsztyna i Elblaga i powycinali wszytkich prawie zostawili z 3 a na to miejsce wrzucili warszawiakow...np. Cypriana Gutkowskiego na pierwsze miejsce w Elblagu ma tyle wspolnego z tym miastem ze szok ale chca go w parlmencie i ma dobre uklady chamstwo
Stary 28.08.2005, 20:30   #7
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Lukash
Warszawa ma duzo ludzi i nie moze ich na liscie w warszawie wszytkich wepchnac dlatego wzieli listy wyborcze np.. z Olsztyna i Elblaga i powycinali wszytkich prawie zostawili z 3 a na to miejsce wrzucili warszawiakow...np. Cypriana Gutkowskiego na pierwsze miejsce w Elblagu ma tyle wspolnego z tym miastem ze szok ale chca go w parlmencie i ma dobre uklady chamstwo
I to jest (kolejny) dowód na to, że wyborcy dla takich polityków nie są podmiotem, a przedmiotem.
Stary 28.08.2005, 20:36   #8
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
I to jest kolejny dowod na to ze polityka ma swoje prawa. Czy z prawej, czy z lewej, cel jest jeden - wladza i kolesiostwo.

Zreszta nawet w przyjetej definicji parti politycznej jest, ze jest to organizacja dazaca do objecia wladzy. Czesto jest to rowniez napisane w statucie samej partii. A sposob realizacji jest prosty - wcisnac kit i obsadzic stanowiska.
Stary 28.08.2005, 21:04   #9
Banana Coctail
Banned

Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Konkordat to zbiór przywilejów stanowiący religię katlocką szczegółnie uprzywilejowaną. Kler nie podlega państwu tylko wywrotowi, zwanym Watykanem.

@Loczek możemy olać spokojnie kościół za to co nam teraz robi i jeszcze klechów w dupe z czystym sumieniem kopnąć (tych uczciwych to wynieść na ołtarze). Fakt, było nawoływanie do zmian z ambon. OK. Ale teraz co się wycznia to przechodzi ludzkie pojęcie. Używająć biblijnego "tak tak, nie nie" każdy kto choć troche się niezgadza, jest za zmianami jest uznawany za wrogra publicznego. Jak klerowi dasz palucha do ci najpierw ręke wezmą a potem całego ciebie

Wielu narzeka jak za komuny było źle. Ale mało kto sobie zdaje sprawe, że Polska przedwojenna miała niesamowity odsetek analfabetyzmu. A dzięki totalirazmowi wszyscy nauczyli się czytać, pisać, liczyć. Nie było na pułkach w sklepie mięsa, to jechało się na wieś i na lewo się zabijało świnie i było; albo wymiana bonów, z pod lady etc.
Fakt, były pewne bolesne ograniczenia, np. brak wolności słowa ale bezdomni byli uważani za coś egzotycznego. Każde dziecko jedziło na kolonie. Studentem mógł być każdy, bez względu na fundusze. Z resztą było podobnie jak jest teraz, ten kto miał duże pieniądze miał lepiej niż ten co ma ich standardową kwotę. Gdyby nie pragnienia ZSRR objęcia komunizmem całego świata to Polska by była krainą mlekiem i miodem płynącą.Rolnicy nie mieli problemów, był przymusowy skup i ze zbytkiem nie było problemów, ale ciągle było za mało. Dlaczego? Każdy miał tyle żeby godnie żyć, to kupował. Teraz dużo żyje, na skraju ubóstwa to jakim cudem pułki mają być pustę?
Fakt część grup społecznych miała aż za dobrze - górnicy (dlatego jest teraz to co jest, jak się ciągle wmawia komuś że jest najważniejszy to jak się zmieni zdanie to jaka może być reakcje zainteresowanego?). Gdyby nie obowiązek szkolny (naprawde egzekwowany) to by było jak za czasów feudalnych. Kto miał pieniądze jeździł za granicę co za problem.
Kościół był, Polacy mają taki syndrom "jak coś zakazane jest to trzeba to robić", tak było z kościołami etc.
Podpadłem pod prawo/konstytucje bo pokazuje, że komunizm nie aż tak bardzo zły, jak to ci co z NSZZ Solidarność w radio mówią, ale np. moje dziadka to trafia jak słyszy co za bradnie opowiadają.

Brak mi odwagi, bo może nie wiesz jak to jest żyć w małym mieście (50 tys), ale byłbym napiętnowany spokojna głowa. Dostane bierzmowanie (jak wytrwam, jak nie to) to spokojna głowa w katolickim kościele mnie nie uświadczysz.

Lewica to post komuchy. Część wywodzą się z partii, ok. A prawica? Nawiedzeni nacjonaliści, zamordyści.
Stary 28.08.2005, 21:09   #10
Predi
Niezarejestrowany

rany.. ale ty banana jestes durny... zyles za komuny? wiesz jak to bylo? to co sie medrzysz?
powiedz to swoim starym, ze fajnie im bylo za kawalkiem miesa calymi dniami stac....

"A dzięki totalirazmowi wszyscy nauczyli się czytać, pisać, liczyć."

wiesz co... idz sie utop w kiblu..... jakos na zachodzie tez sie nauczyli i ruska nie potrzebowali
Stary 28.08.2005, 21:11   #11
Banana Coctail
Banned

Tak to jest jak się czyta wybiórczo. Przecież Polska po wojnie to była ruina, jakbyśmy zostali sami to wolałbym nie wiedzieć co by było teraz. Jaka by była infrastruktura? Wyobraźcie sobie, że po wojnie były rządy takich oszołomów jak teraz, nawet drogi pożądnej, żadnej, by nie było. Zapytałem się dziadka, mamy. Wątpie aby kłamali.

[+]
Religie wspominacie miło, bo było to fajne i przyjemne a nie wkuwanie jakiś durnot na blache. Po co mi wiedzieć aby zostać bierzmowanym takie rzeczy jak: kto jest biskupem, opatem, proboszczem etc

Ostatnio zmieniany przez Banana Coctail : 28.08.2005 o godz. 21:58
Stary 28.08.2005, 21:35   #12
Predi
Niezarejestrowany

po wojnie Poska byla ruina.... owszem... wiesz co to Plan Marshalla? wiesz dlaczego nie zostalismy nim objeci? wiesz ze gdyby nie bylo komunizmu to bysmy z tego Planu dostali niemalo kasiorki na udbudowe i nie byloby dzisiaj roznicy miedzy Polska a Zachodem?

a tlumaczenie ze rzadziliby tacy oszolomi jak dzisiaj to sobie daruj.... jeszcze mleko pod nosem masz i do bierzmowania idziesz.... bo co, mamusia czy ksiadz kazal? boisz sie powiedziec nie? to jest dobrowolny sakrament... wlasnie tyle masz do powiedzenia
Stary 28.08.2005, 21:53   #13
Banana Coctail
Banned

@Predi nie wiesz może, że kler ma większe wpływy niż ci się wydaje? Zadrzesz z nimi masz przechlapane na całej linii.
Oświeć mnie, nie miałem jeszcze historii współczesnej. (przeczytałem notka na wikipedii) Każdy kij ma dwa końce, USA przecież nie robi niczego za darmo. Zamiast zależni od ZSRR bylibyśmy zależni od Stanów, ale jako że oni są daleko to by był większy zamęt niż pożytek. Poza tym, jak się orientuje to w USA jest tak: jest getto i jest reszta. Wątpie abyś chciał w takim świecie żyć. Choć obecnie coraz bardziej się zbliżamy do tego (upragnionego, ironizuje ale tak się stanie) zachodu. Imperium nad którym słońce nie zachodziło, kojarzysz? Na "prowinicji" nie było różowo.
Ja mimo wszystko wole panowanie słowian niż jakiegoś amerykańca, ich mentalność i podejście do niektórych spraw mi bardzo nie odpowiada.
Przed oczami masz mit wujka Sama z Florydy?
Mleka pod nosem nie mam, co najwyżej młodzieńczy zarost.
Wg mnie kolejki nauczyły ludzi doceniać to, że mogło się coś wartościowego dorwać; teraz jest konsumpcyjny styl życia i nie dba się o nic, bo zawsze można kupić inne.

Ostatnio zmieniany przez Banana Coctail : 28.08.2005 o godz. 22:02
Stary 28.08.2005, 22:05   #14
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Cytat:
Każdy kij ma dwa końce, USA przecież nie robi niczego za darmo. Zamiast zależni od ZSRR bylibyśmy zależni od Stanów, ale jako że oni są daleko to by był większy zamęt niż pożytek. Poza tym, jak się orientuje to w USA jest tak: jest getto i jest reszta.
Brednie - Francja i Niemcy korzystali z tego planu i ich relacje z USA nie sa blizsze niz nasze, ktorzy z tego planu nie korzystalismy.
Plan Marshalla byl odrzucony z powodow politycznych - ZSRR uznalo ze ich 'bratnia pomoc' bedzie lepsza niz imperialistyczne dotacje (plan zakladal liberalizacje gospodarki na co nasi wschodni bracia nie mogli nam pozwolic).

Fakt faktem - komuchy pomogly nam w odbudowie kraju po wojnie, ale mozliwosci byly rowniez inne (np. plan Marshalla) - niestety z powodow politycznych bylo tak jak bylo.

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 28.08.2005 o godz. 22:08
Stary 28.08.2005, 22:27   #15
Predi
Niezarejestrowany

Cytat:
@Predi nie wiesz może, że kler ma większe wpływy niż ci się wydaje? Zadrzesz z nimi masz przechlapane na całej linii.
i co mnie to... masz moze jakies kompleksy na tej lini? ja wyznaje wiare a nie klaniam sie w pas klerowi jak to nazywasz.... moze cos Ci jakis ksiadz zrobil? co? bo ja nie mam wiekszych zastrzezen do tych ktorych znam

Cytat:
Oświeć mnie, nie miałem jeszcze historii współczesnej. (przeczytałem notka na wikipedii)
przebogaty zasob wiedzy zatem posiadasz

Cytat:
Każdy kij ma dwa końce, USA przecież nie robi niczego za darmo. Zamiast zależni od ZSRR bylibyśmy zależni od Stanów, ale jako że oni są daleko to by był większy zamęt niż pożytek.
tutaj odpowiedz dal juz Ci @Pawelblu
przy okazdji rozpoczynania wojny w Iraku widac bylo jakimi to pionkami amerykanskimi sa Francja i Niemcy, klaniali sie Amerykancom w pas nie?

Cytat:
Ja mimo wszystko wole panowanie słowian niż jakiegoś amerykańca, ich mentalność i podejście do niektórych spraw mi bardzo nie odpowiada.
Przed oczami masz mit wujka Sama z Florydy?
a czy ja mowie ze USA byloby naszm zwierzchnikiem? to Polska chce bardziej sie przyjaznic z USA niz USA chce nami rzadzic

i co ty gadasz o panowaniu slowianca? slowianie to byli tysiac lat temu... teraz jest wielki kociol narodowosciowy, uwazasz wujka Stalina za slowianca? ciekawe do dzisiaj myslalem ze Gruzini nie sa ludem slowianskim
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: