Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.05.2003, 11:31   #1
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Problem z rozdzielczoscia.

Witam.
Mam taki problem i szczerze mowiac nie wiem o co chodzi.
A sprawa wyglada tak:
Mam monitor, ktory wyciaga max 800x600(tak mi sie przynajmniej wydaje)
I nie moge go zmusic do korzystania z wyzszej.
Ale wczoraj dostalem komputer do obrodki(taka standardowa instalka dla znajomego).Mialem tylko skrzynie wiec musialem podlaczyc swoj monitor a w tamtym systemie byla rozdzielczosc 1280x720.
O tym nie wiedzialem a gdy podlaczylem swoj monitor to system sie uruchomil i monitor pracowal w takiej rozdzielczosci.Pomijam fakt, ze odswiezanie bylo nienajlepsze i nie mozna by bylo "normalnie" pracowac na czyms takim.
Ale dlaczego w takim przypadku nie moge u siebie zrobic chociaz 1024x768?
Patrzalem w systemie monitor byl jako plug&play u niego a u mnie tez jest jako plug& play.
To moze ktos wiec jak to jest mozliwe i jak zrobic aby u mnie mozna bylo uzyskac 1024x768?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.05.2003, 11:41   #2
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... masz może sterowniki do tego monitora?, u mnie domyślnie było 1280x1024, a po instalacji sterów potrafi skubaniec wyświetlić 2048x1536 (samsung 757p)
Stary 28.05.2003, 11:57   #3
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jaki monitor i jaka karta jest i Ciebie / jesli możesz to ustaw zamiast pnp monitora jakiś tego samego producenta tylko o lepsiejszych parametrach choc to bywa ryzykowne bo mozna wtedy przesadzuć z żyłowaniem parametrów i uszkodzić monitorek ale mnie to się nigdy nie zdarzyło/ bo może tu problem jest z samą kartą lub ze sterami do niej a mozę by tak użyć jakiegoś tweakera do ?

pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.05.2003, 12:00   #4
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Weron, zapewne te komputery różniły się zainstalowanymi w nich kartami graficznymi. Może tu należy dopatrywać się przyczyny tego stanu rzeczy. Przy okazji powiem, że nie pierwszy raz z takim czymś się stykam. Zmień może głębię kolorów - mniej kolorów=większa dostępna rozdzielczość. Może też być to, pamięci za mało, albo po prostu karta nie daje rady pracować w takiej rozdzielczości. Nie wiem jaką masz kartę.
Miłego dnia
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.05.2003, 12:43   #5
Weron
All Eyez On Me

Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Pzreczytalem to co napisaliscie zaraz cos pokombinuje.
Natomiast to fakt, ze moglem napisac jaki monitor i jaka karta ale nie podalem bo uwazalem, ze nie ma powodu dlatego, ze ja mam GF3Ti200 (64Mb DDR) a w tamtym komputerze byla GF2MX400 czyli byla to karta jednak slabsza od mojej.
A moj monitor to GoldStar stary typ.
TYlko naprawde mnie to zdziwilo ja tu walcze caly czas, zeby uzyskac 1024.. a monitor na innym kompie odpala sie w 1280...no i byl takze wykrywany jako plug&play(bede musial sie rozejrzec za tymi sterami ale pewnie nawet ich nie znajde a jak znajde to moze nawet nie byc z nich pozytku bo to staroc))
Nie nie chodzi mi juz zeby wogole uzywac tej rozdzielczosci na codzien tylko czasami bylaby mi potrzebna bo w niketorych aplikacjach okna wychodza mi za pulpit i nie moge korzystac wtedy z tych programow.Gdyz nie widze dolnej czesci ich okien.A tak na moment bym sobie zmienil na wyzsza zrobil co trzeba i spowrotem wrocil do 800.. a tu niestety lipa.
Stary 28.05.2003, 13:08   #6
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jest jeszcze jedna banalna możliwość: sterowniki do grafy. 8)
Stary 28.05.2003, 13:36   #7
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
u mnie Powerstrip "odblokowal" wyzsze odswiezanie na starym monitorze (Sony 15')
Stary 28.05.2003, 14:08   #8
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
esem napisa***322;(a)
Jest jeszcze jedna banalna możliwość: sterowniki do grafy. 8)
Tez tak mysle...
pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.05.2003, 17:06   #9
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
weron - jaki masz sys? moze linuksa?
pod winda - zwlaszcza 98 i wyzej spora czesc monitorow jest obslugiwana w ramch plug'n'play (winda ma sterowniki) - w 95 nie, tak samo w linuksach - moga nie miec twojego monitora

gwarancja sukcesu jest znalezienie i zainstalowanie sterow do monitora - powinna to byc jedna z pierwszych rzeczy - powinny wtedy pokazac sie wyzsze rozdzialki i odswierzania (pewnie tez jest jakies 60 hz...)
czasem jest to kwestia jakiegos dziwnego ustawienia w windowsach.. ale to bym odrzucil
Stary 28.05.2003, 20:29   #10
Weron
All Eyez On Me

System windows xp pro.
Znalazlem nawet sterowniki ale to nic nie daje.
Nie sa nawet pod xp tylko pod 98.
Monitor zreszta jest z 97 roku.
Nawet sie zainstalowaly tylko, ze to i tak nic nie dalo o ile normalnie moglem wybrac rozdzielczosc powyzej 2000 to po zainstalowaniu max jest 1024x768(bo to jest ta jego max rozdzielczosc, ktorej i tak nie udalo mi sie uzyskac) i przy zmianie jest to co zawsze czyli obraz skacze i przechodza pasy>zreszta napewno wiecie jak takie cos wyglada
Natomiast co sterownikow do karty graficznej jesli nawet to byloby to , to i tak nie dojde przy, ktorych bedzie mozna uzyskac wyzsza rozdzielczosc bo nie mam zamiaru sciagac wszystkich wersji detonatorow i testowac.Aktualnie mam 40.72.
Zreszta przy innych wersjach, tych wczesniejszych to i tak nigdy nie udalo mi sie uzyskac takiej rozdzielczosci.
Caly czas max to 800x600
No i pozostaje caly czas pytanie jakim cudem ten monitor uruchomil sie w rozdzielczosci 1280x720 na innym komputerze.?
Tam tez byl windows xp pro.
Stary 28.05.2003, 20:38   #11
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
opcje sa dwie
k.graf - z niewiadomoych powodow nie lubi twojego monitora

cos ustawione w windzie - jakis automat ktory nadpisuje ustawienia reczne - ale to chyba odpada skoro masz ten monitor dlugo...
ps. masz moze drugi kabel sygnalowy?
ps2. stery pod 98 instalowane na xp to pomylka...
Stary 29.05.2003, 00:07   #12
Weron
All Eyez On Me

Mam jeszcze stara karte rive tntm64 bede musial ja sprobowac.
W sumie to moze byc ,ze karta nie lubi sie z monitorem.
No nic pozniej jeszzce pokombinuje.

tnx @ll

Twoje uprawnienia: