Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nie mogę zainstalować sterowników od Sound Blaster Live (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nie-moge-zainstalowac-sterownikow-od-sound-blaster-live-67918/)

Patrix 12.10.2006 14:56

Centralny działa poprawnie jeśli słychać w nim tylko dialogi (filmy AC3 zdaje sie).

A nie pisałem, że trzeba mieć odpowiednie sterowniki ? Sam przez to przechodziłem :D

Polecam kodek AC3Filter ;)

Arepo 12.10.2006 18:46

Cytat:

Napisany przez gabisssko
Działa!!!

cieszę się :)
Cytat:

Napisany przez gabisssko
Będę skłonna wysłać Tobie to piwko jeśli mi jeszcze pomożesz sprawić, aby w Winampie działał centralny.

spokojnie, wystarczy wirtualne ;), nie myśl, że oczekuję jakiejś nagrody, robię to dla czystej przyjemności ... :)
Cytat:

Napisany przez gabisssko
Pomożesz?

postaram się, na początek powiem, że kolega grzeniu dobrze podpowiada :taktak:, czyli
Cytat:

Napisany przez grzeniu
Ten głośniczek centralny dało się włączać w odtwarzaczu creativa (play center).
W innych może być z tym problem, ale może ktoś zna rozwiązanie?

dokładnie, to tak zwany tryb CMSS (Creative Multi-Speaker Surround), można to włączyć również z poziomu Mixera, powinno być takie ustawienie "Watch Movie" - sprawdź, jak nie zadziała, będziemy myśleć dalej

pozdrawiam

cana 12.10.2006 21:16

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Arepo gdzie Ty to sprawdzasz te numery seryjne kart... moze z moja karta jest taka historia?

w linku poniżej masz i po cmd i w ładnym okienku, jak kto woli (o ile nie zapomni updatować pliku PCIDEVS.TXT
http://members.datafast.net.au/dft0802
zestaw to pci32.zip i PCIDEVS.TXT
niezły jest też SIW http://www.gtopala.com/, everest (a tu ciekawostka, wersja trial mimo iż podczas podawania wyników czesto zasłania się textem TRIAL VERSION to jeśli zapiszemy wynik benchmarka <sekcja Results> to już nam go poda)
choć trzeba patrzeć progsom na ręce bo jak przed chwilą zauważyłem UnknownDevices twierdzi że mam aktualnie 3 grafiki dwie na pci-e i starego niezawodnego mga na pci (jeśli chodzi o rys historyczny to jest to prawdą, lecz jesli o stan aktualny to już fałsz) , natomiast pci32 podaje zgodnie z stanem faktycznym

a co do niesławnych kart creativa to od czasów sb live używam z powodzeniem YouP-PAX'ów (aktualnie YouP-PAX A4 v3.33), w wypadku ich stosowania problemy z kartami normalnie nie supportowanymi przez stery od CL mozna uznać za przeszłość (choc pamiętam iż instalacja niektórych wersji z instalatorem tylko po chińsku potrafiła dostarczyć niezapomnianych wrażeń :) )

legion 12.10.2006 22:17

Cytat:

Napisany przez gabisssko
Niestety w moim przypadku to nie działa... Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

wysle ci moje sterowniki do live bo mialem podobny problem odezwij sie na priv jezeli jestes zainteresowany :)

sobrus 12.10.2006 23:13

Niestety sterowniki do Live! nie sa uaktualniane chyba od 2002 roku :(.
Ja uzywam z live! sterowniki NGO (dostepne tutaj). Sa to zmodowane stery od Audigy1 (z oprogramowaniem chyba z Audigy2, istnieje tez wersja ze sterownikami od A2, ale moga wystapic problemy z dzialaniem EAX).
Przez ponad rok nie zauwazylem zadnych problemow (takze z EAX). Nie mam pojecia jak stery NGO wypadaja w porownaniu z YouP-PAX, ale przynajmniej nie sa po chinsku :) Ostatnio jak zainstalowalem jakies najnowsze YouPaxy to mi sie regulacja glosnosci "zchińszczyła". :rotfl:

cana 13.10.2006 01:48

ostatnie paxy z obs***322;ug***261; sb live:
CREATIVE SB Live! Series YouP-PAX v3.33 Driver 2006/08/27 (ja zreszt***261; te***380; jade na 3.33 tylko ***380;e w wersji dla kart od audigy2 w g***243;r***281;)
i dodatkowo bezproblemowo si***281; instaluj***261; na kartach della i compaqa do kt***243;rych si***281; creative przyznaje inaczej.

gabisssko 13.10.2006 09:03

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Arepo
czyli dokładnie, to tak zwany tryb CMSS (Creative Multi-Speaker Surround), można to włączyć również z poziomu Mixera, powinno być takie ustawienie "Watch Movie" - sprawdź, jak nie zadziała, będziemy myśleć dalej

pozdrawiam

Przeszukałam wszystkie możliwe ustawienia i niestety nic takiego nie znalazłam. A chodzi Tobie o ten mikser w AudioHQ?

Arepo 13.10.2006 20:56

hmmmm, mówię o surround mixer, ale w tej wersji chyba włączenie CMSS z jego poziomu się nie uda, kiedyś wyglądał on inaczej - zobacz na załączony tekst, było coś takiego jak "task" i tam się to wybierało ...

musisz spróbować przez PlayCenter ***8211; (opis jak to włączyć jest w załączniku) i zobaczyć, czy w tym w ogóle tkwi problem

naturalnie zakładam, że w settings, głośnik centralny nie jest np.: ściszony do zera ;)

http://img281.imageshack.us/img281/7973/cmssvw8.th.jpg

gabisssko 13.10.2006 21:32

W PlayCenter dzia***322;a centralny po w***322;***261;czeniu CMSS. Martwi mnie, ***380;e nigdzie nie mog***281; znale***378;***263; cho***263;by regulacji g***322;o***347;no***347;ci g***322;o***347;nik***243;w tylnych i przednich (jest tylko g***322;o***347;no***347;***263; centralnego i subwoofera). Oprogramowanie jest pewnie okrojone. Mog***322;abym si***281; pokusi***263; o jak***261;s nowsz***261; wersj***281; lub wersj***281; od innej karty (o ile jest to mo***380;liwe do wykonania), tylko pytanie, czy po moich "przej***347;ciach" ze sterownikami uda si***281; to w og***243;le zainstalowa***263;... Nie chc***281; rezygnowa***263; z g***322;o***347;nika centralnego, bo dodaje on fajny efekt przy s***322;uchaniu muzyki, a nie chc***281; te***380; wraca***263; do d***378;wi***281;k***243;wki zintegrowanej. No a tymbardziej nie chc***281; s***322;ucha***263; muzyki przy u***380;yciu PlayCenter. Help...

Arepo 13.10.2006 21:57

Cytat:

Napisany przez gabisssko
W PlayCenter działa centralny po włączeniu CMSS.

no to jesteśmy prawie w domu ;)

Cytat:

Napisany przez gabisssko
Martwi mnie, że nigdzie nie mogę znaleźć choćby regulacji głośności głośników tylnych i przednich (jest tylko głośność centralnego i subwoofera).

Klikniesz na przycisk Bal/Fade i pobaw się żółtym punktem :).

Cytat:

Napisany przez gabisssko
Oprogramowanie jest pewnie okrojone. Mogłabym się pokusić o jakąs nowszą wersję lub wersję od innej karty (o ile jest to możliwe do wykonania), tylko pytanie, czy po moich "przejściach" ze sterownikami uda się to w ogóle zainstalować... Nie chcę rezygnować z głośnika centralnego, bo dodaje on fajny efekt przy słuchaniu muzyki, a nie chcę też wracać do dźwiękówki zintegrowanej. No a tymbardziej nie chcę słuchać muzyki przy użyciu PlayCenter. Help...

Oprogramowanie jest rzeczywiście okrojone w stosunku do tego co było wcześniej, jednak gdyby znaleźć starszą wersję to powinna ona działać bez problemu. Sterowników przecież nie trzeba ponownie instalować. Taki mixer był chyba w Live!Ware 3.0, ale nie mam pewności :hmm:

gabisssko 13.10.2006 22:14

C***243;***380;, czasem niekt***243;re rzeczy s***261; zbyt oczywiste i banalne, aby***347;my uwa***380;ali je za prawdziwe. Nie s***261;dzi***322;am, ***380;e w***322;***261;czenie CMSS w PlayCenter umo***380;liwi dzia***322;anie centralnego w innych aplikacjach, a jednak! :) G***322;o***347;no***347;***263; te***380; dzia***322;a, a wi***281;c mam ju***380; wszystko, co mi by***322;o do szcz***281;***347;cia potrzebne :) Dzi***281;kuj***281; wszystkim za pomoc!

Arepo 13.10.2006 22:29

Cytat:

Napisany przez gabisssko
...a więc mam już wszystko, co mi było do szczęścia potrzebne :)

świetnie :spoko: , a więc czas na zabawę :banan2:

pozdrawiam

grzeniu 14.10.2006 21:36

Cytat:

Napisany przez gabisssko
Cóż, czasem niektóre rzeczy są zbyt oczywiste i banalne, abyśmy uważali je za prawdziwe. Nie sądziłam, że włączenie CMSS w PlayCenter umożliwi działanie centralnego w innych aplikacjach, a jednak! :) Głośność też działa, a więc mam już wszystko, co mi było do szczęścia potrzebne :) Dziękuję wszystkim za pomoc!

No proszę - jak ja używałem play center, to innych nie jednocześnie. Też bym na to nie wpadł he, he..... :)
No to po tych ciężkich bojach wreszcie czas na przyjemności słuchania muzyki :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:22.