Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Niekontrolowane wyłączanie kompa (https://forum.cdrinfo.pl/f5/niekontrolowane-wylaczanie-kompa-48722/)

grzeniu 25.02.2005 00:27

Cytat:

Napisany przez bemol
Oki rano bede dzialal w tym kierunku.
A zalman byl zakladany przez serwis wiec powinno byc ok.

Moze wiec skarga do tego serwisu, tak w razie padu zalmana zeby nie mieli pretensji ze sam cos grzebales i potem niepotrzebne przepychanki.

smolik 25.02.2005 00:27

Moze jednak byc też coś z czujnikiem nie tak, dodatkowo masz pewnie ustawione w biosie zabezpieczenie na temp. procka dlatego sie wyłącza.

bemol 25.02.2005 00:33

Cytat:

Napisany przez Predi
jezeli sam zaisntalowales tego zalmana a nie wiesz jak sie sprawdza temp procka... to calkiem mozliwe cos schrzaniles.... dotknij radiatora, jak parzy to juz nie wlaczaj kompa tylko idz do serwisu i powiedz zeby Ci radiator zdjeli i zalozyli z powrotem bo sie grzeje procek

a na sprzet to moglo wplynac tak, ze skrocilo jego zywot

No wiec zajrzalem tam i zalman kreci. troche cieplo jest ale nie parzy.???

bemol 25.02.2005 00:35

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Zajrzyj do obudowy, dotknij reka i sie upewnisz czy goracy. Moze cos zle podlaczyles, np zasilanie albo nie dales pasty termoprzewodzacej, w sumie duzo szukania nie masz.
Zakladam ze nie trzymasz kompa szczelnie zamknietego i jakas tam wymiane powietrza w obudowie masz.
Jak moglo wplynac? Jesli jeszcze dziala to pewnie dzialac bedzie, ale musisz znalezc przyczyne.

Kompa trzymam w obudowie biurka przy scianie. Moze to ma jakis wplyw???

bemol 25.02.2005 00:42

Pewnie to ma jakies znaczenie bo teraz obudowa jest wystawiona z biurka, do tego otwarta i temperatura wynosi 67 C. Ale zalman kręcie wiec nie wiem why? tak sie grzeje ???

bemol 25.02.2005 09:10

Zamilkła coś dykusja na mój temat. Są może jeszcze jakieś propozycje?

grzeniu 25.02.2005 10:29

No chyba wiadomo czego szukac?
Po pierwsze widzisz juz ze zamkniecie kompa w biurku to zly pomysl.
Po drugie, temperatura nadal za wysoka. Jesli wiatrak na zalmanie sie kreci, to musisz sprawdzic kontakt radiatora z prockiem, pasta, zamocowanie itp.
Musisz jakos ocenic czy te 67 stopni jest prawdziwe, chocby reka bo to juz jest wyraznie odczuwalne, bo moze faktycznie czujnik kiksowac i ustawienia biosu wylaczaja kompa.
Moze bedziesz tez zmuszony np dolozyc dodatkowy wentyl do obudowy. Musisz sie temu przyjrzec i ocenic, przeciez zalman nie powinien miec problemow ze schlodzeniem tego procka - tym bardziej jesli nie podkrecony.

bemol 25.02.2005 11:04

Cytat:

Napisany przez grzeniu
No chyba wiadomo czego szukac?
Po pierwsze widzisz juz ze zamkniecie kompa w biurku to zly pomysl.
Po drugie, temperatura nadal za wysoka. Jesli wiatrak na zalmanie sie kreci, to musisz sprawdzic kontakt radiatora z prockiem, pasta, zamocowanie itp.
Musisz jakos ocenic czy te 67 stopni jest prawdziwe, chocby reka bo to juz jest wyraznie odczuwalne, bo moze faktycznie czujnik kiksowac i ustawienia biosu wylaczaja kompa.
Moze bedziesz tez zmuszony np dolozyc dodatkowy wentyl do obudowy. Musisz sie temu przyjrzec i ocenic, przeciez zalman nie powinien miec problemow ze schlodzeniem tego procka - tym bardziej jesli nie podkrecony.

Wielke dzieki. poprzygladam sie i decyzje jakies musza zapasc. pzdr

bemol 25.02.2005 14:08

I jeszcze jedno wazne zjawisko jakie zaobserwowalem. temp w Biosie wynosi 67 C a temp w programie do sprawdzania temp procka ( prog z plyty glownej) wynosi 55. Gdzie lezy prawda???

icemac 25.02.2005 14:19

czujniki sa omylne

a co do montazu wentyla - to chyba niezbyt dobrze go zalozyli

andrzejj9 26.02.2005 11:15

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Edit: Wyprzedziliscie mnie :) Bez przesady, AMD przy 81 st jeszcze sie nie pali.

Co najwyżej lekko podtopi.. ;)

A przy okazji tematu - przy włączaniu komputera przez kilka to kilkudziesięciu sekund bardzo głośno chodzi mi jakiś wentylator. Myślałem, że to może zasilacz, ale zablokowałem go przy starcie na chwilę i dźwięk dalej był. Nie sprawdzałem grafiki, ale hałas wydaje mi się za duży, jak na taki mały wentylator, jaki ona ma. Zostaje procesor. Co prawda wentylator na nim też blokowałem, a hałas nie ustał, ale mam wrażenie, że to jednak on może być przyczyną. Chciałbym go więc zdjąć, wyczyścić i zamontować jeszcze raz. Możecie mi udzielić jakiś krótkich wskazówek, co po kolei powinienem zrobić. Bo jeszcze nigdy się tą częścią komputera nie bawiłem..

bemol 26.02.2005 12:46

Cytat:

Napisany przez icemac
czujniki sa omylne

a co do montazu wentyla - to chyba niezbyt dobrze go zalozyli

czy te czujniki mozna samemu naprawic lub cokolwiek zrobic aby bylo dobrze czy trzeba jakiegos speca zawolac. temp w biosie jest okolo 10-15 C wieksza niz w rzeczywistosci ( moim zdaniem) wiec chyba z prockiem sie nic nie stalo zlego.

smolik 26.02.2005 13:02

Cytat:

Napisany przez bemol
czy te czujniki mozna samemu naprawic lub cokolwiek zrobic aby bylo dobrze czy trzeba jakiegos speca zawolac. temp w biosie jest okolo 10-15 C wieksza niz w rzeczywistosci ( moim zdaniem) wiec chyba z prockiem sie nic nie stalo zlego.

A moze aktualizacja biosu by pomogła.

bemol 26.02.2005 16:31

Cytat:

Napisany przez smolik
A moze aktualizacja biosu by pomogła.

Dzieki za rade ale aktualizacja nic nie dala. nadal temperatura w biosie jest o 12 C wyzsza.
Jak w takim razie naprawic te czujniki. Czy jest to wada fizyczna???
I tak jeszcze jedno: w jakich temperaturach powinien pracowac procek aby bylo ok??
Pozdrawiam

esem 26.02.2005 16:36

Cytat:

Napisany przez bemol

Zostaw czujniki w spokoju...
Temperatura w BIOSIe jest zawsze wyższa, bo nie działa chłodzenie programowe procesora - winda go uruchamia.
Czujniki są jedne i odczyty są te same, bo z tych samych czujników: i w BIOSie i dowolnym programem.
Masz źle założony wentyl i tyle: temat można zamknąć. Udaj się do serwisu albo zrób to sam. Jak zrobić: opcja SZUKAJ. Polecam też: www.tomshardware.pl www.tweak.pl www.benchmark.pl Jak wrzucisz w google to też będzie od cholery instrukcji z fotografiami.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:29.