Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Niekontrolowane wyłączanie kompa (https://forum.cdrinfo.pl/f5/niekontrolowane-wylaczanie-kompa-48722/)

Predi 26.02.2005 16:38

@bemol - amd'ki chodza w granicach 43 C, zelezy jeszcze jaki konketnie model

@andrzejj - chodzi Ci o samo zdjecie wiatraka z radiatora? po prostu odkrecasz 4 srubki, czyscisz i z powrotem wkrecasz ;) mozesz miec jedynie problem jezeli masz wkrecane srubki miedzy zeberka... hu*jowo sie wkreca, ale dasz sobie rade ;) a co do halasu, to sprawdz jednak ta grafe... mala rzecz moze naprawde duzo halasu zrobic

grzeniu 26.02.2005 16:55

Andrzejj9 - najprawdopodobniej masz na coolerze od procka jakis typowy wentylator 80mm (czasem na lepszych 92) na 4 srubkach. Odkrecisz bez ruszania radiatora, obejrzyj czy osluchaj i moze najlatwiej bedzie kupic jakis nowy za pare/nascie zlotych.
Jesli juz ma luz na lozyskach czy slizgach to smarowanie go daje efekt na krotka mete, przy okazji wyczyscisz wiatraczek z kurzu bo on tez powoduje wiekszy szum.

knydel 26.02.2005 17:47

@andrzej
Zdejmij obudowe i sie przysłuchaj dokładnie który to wentyl hałasuje. Miałem podobny problem i była to grafa. Trzeba było oddać do wymiany wentylatora

bemol 26.02.2005 18:19

Cytat:

Napisany przez esem
Zostaw czujniki w spokoju...
Temperatura w BIOSIe jest zawsze wyższa, bo nie działa chłodzenie programowe procesora - winda go uruchamia.
Czujniki są jedne i odczyty są te same, bo z tych samych czujników: i w BIOSie i dowolnym programem.
Masz źle założony wentyl i tyle: temat można zamknąć. Udaj się do serwisu albo zrób to sam. Jak zrobić: opcja SZUKAJ. Polecam też: www.tomshardware.pl www.tweak.pl www.benchmark.pl Jak wrzucisz w google to też będzie od cholery instrukcji z fotografiami.

Skoro to jednak zle chlodzenie to az boje sie pomyslec co z moim prockiem jak ja go tak mecze pare miesiecy przy ponad 60 C :(

Joe_Doe 26.02.2005 18:50

@andrzej9 Moze sproboj poprostu wyjac grafike. Komp po wlaczeniu bedzie co prawda troche "upominal"^_^, ale moze znajdziesz winowajce.
Odglos po pewnym czasie ustaje - wyglada na to ze zalezy on od obrotow coolerka (drgania wymuszone?). Czy tak samo sie dzieje przy wlaczaniu "zimnego" komputera i np przy restarcie po dluzszym "katowaniu" grafiki.

BTW. Mi kiedys w grafice terkotała "oslonka" coolera - byla kwadratowa i przykrecona tylko dwoma srubkami - po przekatnej. Pod jeden nieprzekrecony rog wsunolem kawaleczek kartki z bloku technicznego. Bardzo maly - nawet nie mial 5x5 mm (ile sie z tym nameczylem :)). I przestalo.:spoko:

grzeniu 26.02.2005 23:26

Bemol - ty sie nie martw o procka skoro jeszcze chodzi to chodzil bedzie. Zrobiles wreszcie to co ci napisalismy? Sprawa jest prosta - masz zle zalozony cooler, w serwisach robia to na o_d_p_i_e_p_r_z (heh cenzura) bo szkoda im czasu na takie duperele. Zrob to w koncu i zamelduj jakie masz temperaturki.
Tak jak napisal Esem, temat wyczerpany.

andrzejj9 27.02.2005 09:55

@ Knydel - obudowę już zdejmowałem i próbowałem dokładnie sie przysłuchiwać, ale nic to nie dało. Nie potrafię po prostu zlokalizować tego dźwięku. Dlatego próbowałem zatrzymywać poszczególne wentylatory, żeby drogą eliminacji wskazać ten hałasujący. Teoretycznie wskazywałoby na grafikę i to najczęściej właśnie wentylatory na niej sprawiają tego typu problemy...

@ Predi, Grzeniu

Upewnię się jeszcze, czy to na pewno wentylator na procesorze, a jeśli tak, to spróbuję tak, jak opisaliście. Dzięki :piwo:

@ Joe_Doe

Przy restartowaniu komputera tego nie ma.. tylko przy włączaniu "na zimno". Po prostu któryś wentylator się długo "rozkręca" i robi to całkiem głośno... Ale spróbuję z tym wyjęciem grafiki. Może to rzeczywiście ona. A jeśli tak, to co dalej? Wyczyścić z kurzu? Nie ma problemu, ale czy to wystarczy, czy trzeba by jeszcze czymś przesmarować? A jeśli tak, to czym i jak?

Predi 27.02.2005 10:25

ja zawsze czyszcze z kurzu + kropla czegos tlustego na hm.. lozysko? (chyba tak to sie zwie :) ) czyli ta czesc ktora jest z tylenej strony wiatraka (czesto pod nalepka) coby sie lepiej krecilo i tyle, nic wiecej raczej sie nie da zrobic...

czyscisz wiatrak, szukasz lozyska, wacikiem wycierasz ze starego smarzydla i dajesz nowe, czasami wlasnie smar jest powodem halasu

a z tym cos tlustego to roznie... kiedys do wiatraka zasilki jak zaczal halasowac wkroplilem olej jadalny slonecznikowy... kilka tygodni unosil sie lekki zapaszek ale... dziala bezglosnie do dzis (ze 3, 4 lata) :)

andrzejj9 27.02.2005 10:29

Cytat:

Napisany przez Predi
ja zawsze czyszcze z kurzu + kropla czegos tlustego na hm.. lozysko? (chyba tak to sie zwie :) ) czyli ta czesc ktora jest z tylenej strony wiatraka (czesto pod nalepka) coby sie lepiej krecilo i tyle, nic wiecej raczej sie nie da zrobic...

czyscisz wiatrak, szukasz lozyska, wacikiem wycierasz ze starego smarzydla i dajesz nowe, czasami wlasnie smar jest powodem halasu

a z tym cos tlustego to roznie... kiedys do wiatraka zasilki jak zaczal halasowac wkroplilem olej jadalny slonecznikowy... kilka tygodni unosil sie lekki zapaszek ale... dziala bezglosnie do dzis (ze 3, 4 lata) :)

No właśnie taki sposób chodził mi po głowie, dzięki za przypomnienie :) To może dzisiaj spróbuję się tym pobawić..

bemol 01.03.2005 22:38

Jutro zabieram sie za reinstalacje mojego zalmana. jedno krotkie pytanie czy do zmycia starej pasty wystarczy aceton zawarty w zmywaczu do paznokci ???

Predi 01.03.2005 22:44

ja niczym nie zmywam, biore wacik i zbieram stara paste, tylko tak zeby nic wiecej nie zapackac, wycierasz wacikami do sucha i nakladasz nowa, tylko musisz to z wyczuciem zrobic, zeby sie nie rozlazla po calym procku po przygnieceniu radiatorem, ale tez zeby nie bylo jej za malo

to jest moj sposob, 3 razy zadzialal ale nie biore odpowiedzialnosci za wynikle szkody powstale w wyniku.... blebleble ;)

esem 02.03.2005 07:18

Cytat:

Napisany przez bemol
Jutro zabieram sie za reinstalacje mojego zalmana. jedno krotkie pytanie czy do zmycia starej pasty wystarczy aceton zawarty w zmywaczu do paznokci ???

Wystarczy ciepła woda, szczoteczka od zębów lub benzyna i pędzelek (malarski).
Ostrych rozpuszczalników bym raczej unikał. 8 )

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:57.