Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.06.2006, 10:28   #16
loki7777
Guru

Data rejestracji: 05.11.2004
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
co do drukowania pod usb to jest kich, mam canona pixime i jak chce cos zrobic, np otworzyc stronke w operze, to mi drukarka zaczyna wolniej drukowac, a przeciez ma 30 mega buforu na wydruk w xp, a ramu mam 768 i athlona 2000+, wiec chyba do drukwoania powinien byc dobry?
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.06.2006, 17:11   #17
Gomez47
Dziadzio

Data rejestracji: 01.06.2006
Gomez47 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witaj,

Piszę tu przecież offtopic o swoich prywatnych odczuciach. To nie są porady żadne ani materiał do jakichkolwiek wniosków. Ale pisząc to nie kłamię, nie koloryzuję.
Nic "podejrzanego" nie widzę w tym, że piszę wpierw że USB w BIOS wyłączam (to prawda, nie używam też APIC) a potem piszę o flashu. Dostałem taki moduł w prezencie, stary jak świat 128MB, z zawartością dla mnie cenniejszą od niego. Mialem nie włączyć USB? To jest kwestia ok. minuty (wyłączenie i restart).
Sprawa sprawności drukowania w USB. Piszą o tym książki poważni autorzy, mogę ich listy poszukać. Wnioski są sporo bliższe moim niż tym @Arepo. Prace nad poprawieniem tego stanu rzeczy nadal trwają. Jak dotąd mało skuteczne.

@Loki777. Wielkość bufora nie ma wpływu na obciążenie systemu w czasie wydruku, może mieć tylko wpływ na czas opóźniania, bo jak słusznie zauważył mój oponent, prędkość transferu USB jest wielokrotnie większa niż prędkość LPT. Ale LPT pozwala się "wepchnąć" w DMA.
USB - jak na razie - nie.

Firma Intel cierpi od lat na przerost ambicji, przy mizernych tegoż przerostu efektach. Mam archiwalne pismo (Chip PL) w którym dziesieć lat temu autor, w ślad za reklamą Intela pisze m.in. "..już za rok monitor czy też klawiatura bez huba USB będzie przestarzala. Każdy nowy sprzęt będzie w takie wyposażony..". Cytat pochodzi z 1997 roku. Ile z niego się sprawdziło? Czyżbym kupował od roku 1997-mego same "stare monitory"? Bo USB na żadnym nie zdołalem dostrzec. To jedynie przykład.
Podobnie jest ze stacjami dyskietek, które Intel "uśmiercił" wiele lat temu. Nie odważyłbym się złożyć PC bez takowej, jak na razie także żaden poważny producent nie odważył się na produkcję płyty głównej bez portu FDD, poza marginesem low-endowego Barebone. Cena dyskietki to nadal ułamek ceny najtańszego opcjonalnego nośnika. Czy ktoś broni produkować np. pamięci flash do nabycia w sklepie za 1.50zł? Dlaczego nikt takich zatem nie produkuje?
Słyszałem kolejny gag w wykonaniu tej "wiodącej firmy". Chcą robić (robią?) chipset pozbawiony "gałęzi" COM, LPT, FDD, jako "przestarzałych". Widzę w tym jedynie pchanie ludzi w koszty. Na pewno takiej płyty głównej (nie tylko ja) nie kupię. Straci na tym zatem jedynie Intel.
Co do użyteczności portów COM, LPT to ilość obecnego na rynku i w zasobach prywatnych na nie oprogramowania, ich użyteczność są dla USB jedynie pieśnią syreny. "..może za trzydzieści lat.." jak śpiewają w piosence z ponownie popularnego filmu "Miś". Ale 'Miś" jest polski, Intel - nie, choć Amerykanie także wykpiwają swego "potentata" (o ile w nim nie pracuja ).

Podałem tu przykład internetu. Oponent gładko mi odpowiedział o karcie PCI "na poczatku", co jest prawdą, była taka. Ale już na domyślny problem - dlaczego takiej karty (przestarzała?) nie może nikt obecnie w TP otrzymać, oraz jaka jest w TP oferta SDSL (symetrycznych DSLi), modemów kablowych, T1 (obecnie standard dla domków jednorodzinnych na całym świecie) - zerowa - wolał nie pisać. A DSL-a to usiłowałem sam w Polsce kupić. Oferowali mi "zaledwie półroczny termin montażu"
Nazwałbym taki sposób odpowiadania "taktyka częściowej prawdy", popularną w obecnych czasach. Ja zawsze wolę taktykę "kawa na ławę". Cała, choćby to i bolało.

Proszę serdecznie o uwagi tu wszystkich już użytkowników systemów 64-ro bitowych. Warto kupić? Co wybrać najlepiej? Wasze, jako posiadaczy odczucia?
Z góry dziękuję za każdą uwagę, zależy mi na każdej opinii.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Gomez47 : 13.06.2006 o godz. 17:20
Gomez47 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2006, 21:41   #18
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@Gomez47

No ładnie, widzę, że masz niezłą wenę twórczą i z pewnością za wszelką cenę będziesz mi i innym udowadniał teraz swoje racje aż do końca. Nie wiem tylko za bardzo dlaczego, gdyż nie jestem wcale Twoim oponentem, tylko autorem tego tematu, który chyba niepotrzebnie wdał się w dyskusję kompletnie z nim nie związaną. Jak już pisałem wyraziłem tylko swoje zdanie i w pełni przyjmuję, że Twoje jest inne .

Tak się składa, że jestem również weteranem jeśli chodzi o rozwój komputerów w naszym kraju. Zaczynałem od samych początków, czyli sprzętu typu ZX81 w połowie lat 80-tych. Potem miałem wiele własnych maszyn, długo by wymieniać. Widziałem setki wywodów co jest lepsze a co gorsze, momentami ocierające się wręcz o kuriozum. Miałem z tym cały czas kontakt, najpierw ze względu na odbywaną naukę potem pracę. Po tych wszystkich latach wiem, że do niczego to nie prowadzi. Rozwój komputerów zawsze zaliczał lepsze i gorsze konstrukcje, nie zawsze przyjmowały się te lepsze, ale wszystko jakoś toczyło i toczy się do przodu.

Co z tego, że w jakiejś gazecie autor wygłosił wizję przyszłości, która się nie sprawdziła. Takich spojrzeń w przyszłość były setki, niewiele się sprawdziło z prostej przyczyny ***8211; nikt nie zna przyszłości !. Wiadomo, że producent jakiegoś rozwiązania (nie zależne w jakiej postaci) pragnie, aby jego dzieło było przydatne i przetrwało próbę czasu. Jednak rynek sam bezlitośnie eliminuje to co jest słabe, za drogie lub ma zerowe wsparcie.

Powrócę jeszcze na chwilę do sprawy LPT i USB. Przez długie lata drukowałem na drukarce igłowej firmy Commodore, podłączonej oczywiście przez port równoległy, najpierw do Amigi potem do kilku PC. Były to takie czasy, że podczas wydruku nic nie można było robić, a trwał on tyle, że się wychodziło i wracało po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach. Dzisiaj jak komuś zadrży myszka przy wydruku (bo akurat wtedy robi 10 innych rzeczy), to wpada w panikę i wiesza wszelkie psy na konstruktorach interfejsu, cóż znak czasu.

Co do użyteczności portów COM i LPT. Przyznam, że nie przeszkadzają mi one wcale i mogą sobie być jeszcze długie lata, ale że są przestarzałe nie ulega wątpliwości. Przyznam, że ostatni raz z portu LPT w domu korzystałem kilka lat temu. Po wykonaniu specjalnej przejściówki podłączyłem do niego joystick od komputerów 8-bitowych typu Atari, żeby pograć na emulatorze . Innych zastosowań nie znalazłem. Co do COM-a to już nawet nie pamiętam, była to chyba myszka. Stacja dyskietek to inna para kaloszy, nadal bardzo przydatna mimo swojej wiekowości. Mówisz o oprogramowaniu dla portów ?, chyba dla urządzeń które z nich korzystają, a niestety jest ich coraz mniej. Ilość oprogramowania wtedy ma małe znaczenie, gdyż tych urządzeń po prostu nie ma. Zawsze mówi się, że komputer bez oprogramowania to złom, teraz można odwrócić to powiedzenie. Zresztą popatrz na komputer Spectrum, nadal jest to maszyna, na którą napisano najwięcej gier w historii, czy ktoś dzisiaj ma w domu ten komputer poza pasjonatami ?, sam sobie odpowiedz.

No i przykład internetu. Nie pisałem o karcie PCI (chyba, że pisząc to myślałeś o sieciówce), tylko o modemie podłączanym do karty sieciowej, czyli w inny sposób niż Sagem. Na temat SDSL nie, że wolałem nie pisać, tylko nie wiedziałem, że mam tu przedstawić całą historii dostępu do internetu rodem z TP . Zresztą nie znam zupełnie tej usługi. O standardach światowych możemy porozmawiać, jak i zarobki do nich dołączą. Na razie trzeba się cieszyć z tego co jest. Szerokopasmowy dostęp do sieci nadejdzie wcześniej czy później. Wspominałem już, że sam sposób podłączenia nie ma znaczenia, ja mogę mieć przewód nawet z papieru, byłe prędkość była zadowalająca, a na razie to co mam, czyli 256 kbps w zupełności mi wystarcza.

Widzę, że jesteś uprzedzony do firmy Intel i usług świadczonych przez TP. Nic nowego , wieki temu słyszałem hasła typu "Intel Outside" (stary Amigowiec ze mnie ), a narzekanie na TP to, że tak powiem "standard". Myślę, że trzeba po prostu wrzucić na luz . Wypić kilka browarków , poopalać się, zająć swoim hobby i nie myśleć o takich wybacz "pierdołach".

pozdrawiam

ps. z mojej strony to koniec tematu ...
Stary 13.06.2006, 22:10   #19
Gomez47
Dziadzio

Data rejestracji: 01.06.2006
Gomez47 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cześć,

Prawo do odpowiedzi chyba mam. Czy ją przeczytasz, to Twoja sprawa. Jaka "wena twórcza"? Po prostu tym żyję "co mnie boli". Istotnie napisałem błędnie "karta PCI" co mogło sugerować co innego niż sieciówka. Na myśli miałem to o czym piszesz, z tym że pamiętam wciskanie tego jako "specjalnej rekomendowanej" (wtedy jeszcze "promocji za złotówkę" nie było) po cenie trzy razy wyższej niż w każdej polskiej hurtowni. Tego nie wyjaśnisz chyba "niższymi w Polsce zarobkami", bo ja to wyjaśniam agresywną pazernościa.
Wszystko co nas różni, poza podobną przeszłością, to odbiór teraźniejszości. Widzisz, ja alkoholu, innych narkotyków od lat nie dotykam i żyję. Nie uważam aby "niskie zarobki" wyjaśniały jakkolwiek, to co wyprawia obecnie w Polsce TP - temat do wyroku sądu jedynie, bo stale lamią i tak kalekie prawo. Czyżby szarzy pracownicy TP zarabiali więcej niż ci inni w Polsce zatrudnieni, co uzasadnialoby choć częściowo astronomiczne ceny usług?
O chamstwie obsługi ("nie podoba się panu to proszę - tu jest formularz rezygnacji - my nie trzymamy") tylko napomknę. Co ciekawsze ich Monitoring Obsługi Klienta stanął po stronie chamskiej urzędniczki (zlożyłem skargę) bo było one "zgodne z linią biznesową TP". Tego ostatniego nie pojmuję. Obawiam się że nie tylko ja nie pojmuję. Aż strach myśleć.
Oto całe moje "uprzedzenie". Kilka razy mnie okradli, kilka razy znieważyli, kilka razy oszukali. Mam ich za to wszystko pokochać może?
Zarobki nic tu do rzeczy nie mają. To nie sklep. To telekom.
I tak się od niedawna poprawiło (łatwiejsze przepisy o działalności gosp.) i jak grzyby po deszczu rosną im konkurenci... na ich wlasnych zasobach którym "opłaci się" sprzedawać po 40zł miesięcznie to samo za co TP żąda 140zł. Długofalowy efekt takich praktyk przewidzieć jest łatwo. Identyczne zdanie jak ja ma długoletni pracownik Sieci TpNet.
Całe moje rzekome "uprzedzenie" masz wyżej.

Kto zatem tu "cierpi na wenę twórcza" niech ocenią czytający.

Intel? Ech, żal mi to komentować. Kpiny od zarzutu nie odróżniasz? Mam ich rzeczy sporo ale ich samych nigdy nie traktowałem, nie traktuję poważnie. Ich rewelacje zawsze sprawdzam, często nader niestety są one kłamliwe - zawyżone parametry, osiągi itd. To wszystko.
Dostrzegasz może różnice: TP - Intel?
Dziwnie porównujesz: jak hiacynta z hemoroidem
Co jest czym, zgadnij .

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Gomez47 : 13.06.2006 o godz. 22:45
Gomez47 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2006, 22:17   #20
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Ja dorzuce swoje 3 gr do tematu, jak dla mnie p***322;yta g***322;***243;wna wcale nie musi mie***263; porta na stacje dyskietek, a tym bardziej LPT, ja odziwo mam p***322;yte Intele i nie narzekam, z nap***281;du dyskietek zrezygnowa***322;em dobry kawa***322; czasu (nap***281;du dyskietke nie posiadam w kompie), przysz***322;o***347;***263; niesie nam post***281;p i cza si***281; do niego dostosowa***263;.
Ta***380; nap***281;d dyskietek z powodzeniem mo***380;na zamieni***263; na pamie***263; USB.
W port usb s***261; obecnie wyposa***380;one nawet kompy z procesorem 450 Hz ... ba nawet m***243;j stary komp z prockiem 233 mia***322; jeden port USB..., odno***347;nie portu LPT wszystkie nowe drukarki s***261; ju***380; wyposa***380;one w port USB, jak i starsze ig***322;owe, te***380; mo***380;na spotka***263; na USB (niekt***243;re modele)

Reasumuj***261;c moj***261; wypowied***378; port LPT, port stacji dyskietek a nawet serial (dla myszki) jest zb***281;dny

Twoje uprawnienia: