![]() |
czyli tak:
zalozmy, ze teraz litr benzyny kosztuje dla rownego rachunku 3,40 pln. po nowym roku bedzie do tego dochodzil niedawno uchwalony kolejny podatek (okolo 10-12 gr/litr), z ktorego wplywy maja byc przeznaczone na budowe autostrad... :blee: od tego dojdzie teraz biopaliwo za okolo 10 gr/litr... :blee: jaki bedzie tego efekt? ludzie zaczna masowo przerabiac samochody na gaz. czekaja nas podwyzki... :blee: a panstwo zamiast dodatkowych wplywow, zanotuje znowu straty... :blee: polska to piekny kraj... :sciana: |
Cytat:
ZSRR? (czy to jeszcze istnieje? :wow: ) |
Polska to wspaniały kraj gdzie można jednak dosłownie wszystko kupić, jeżeli nie można, to znaczy że za mało się dało... Ta ustawa tylko o tym fakcie przypomina.
Tak sobie myślę, że nie głupim pomysłem było by w końcu wydanie tych paru groszy więcej na gaz z wtryskiem, w sumie wyjdzie z 5k ale straty mocy nie powinny być aż tak duże. Co do tego 70 KM do granicy, to właśnie sprawdzam ile mam do obwodu kaliningradzkiego no i chyba zaczne sledzic co sie dzieje w ZSRR ;) z tymi biopaliwami. Może to takie odgryzanie się za wizy na granicy ;) |
Cytat:
Cytat:
proste, niech narod sie truje biopaliwami, przecierz jakby podczas wojny przez to biobadziewie nagle czolgi przestaly chodzic to rolnycy wygineli by w 2 minuty ze nawet mr Kalinowski niezdarzyl by wyemigrowac do bratniej Bialorusi :D :D :D |
Cytat:
|
a to rowniez jest ciekawe
"Przepisów ustawy nie stosuje się do paliw ciekłych przeznaczonych na rezerwy państwowe i zapasy obowiązkowe paliw. " |
Ale to mi sie podoba ...
"4. Posiadacze ogólnodostępnych i zakładowych stacji paliw mogą dokonywać zakupu estrów bezpośrednio od wytwórców na podstawie umów dostawy i wprowadzać je do obrotu wyłącznie jako samoistne paliwo silnikowe" ja to rozumiem tak, ze pan mietek ze stacji za rogiem kupi sobie biokomponenty i na oko zaleje do paliwa ktore ma a pozniej to sprzeda ... |
Cytat:
|
W naszym kraju jest możliwe wszystko! Np. Na mine która jest przygotowana na jakiegoś polityka stanie przypadkowy szary człowiek, do pokoju gdzie są przetrzymywani zakładnicy ktoś się wkradnie! No poprostu Polska jest najniesamowitszym krajem na świecie... Tu się nic nie udaje!
|
Cytat:
Tak swoja droga: wyciągnąłem treść tej ustawy: www.prawodrogowe.pl/varia/projektBiopaliwa.html Dość fascynujące jest, że już pierwszy 'prawotwórczy punkt' (po wprowadzeniu i słowniczku) bezpośrednio i bez fałszywego wstydu informuje, po co uchwalono tą ustawę: 1. Wytwarzanie lub magazynowanie biokomponentów wymaga uzyskania zezwolenia. 2. Organem właściwym w sprawach wydania, odmowy wydania i cofnięcia zezwolenia na wytwarzanie lub magazynowanie biokomponentów jest minister właściwy do spraw rynków rolnych. |
a ja uwazalem naszego prezydenta za madrego czlowieka - pomylka...
|
A ja się tym nie przejmuje bo mam instalacje gazową :D:D Gaz teraz kosztuje około 1.40zł za litr a okresie letnim około 1.20zł. A tam gdzie jeżdże na wakacje 98gr :D. Jeśli chodzi o biopaliwa to tak samo jak było z zestawami głośnomówiącymi czy gaśnicami ktoś chciał sobie dorobić. Chociaż te dwie ostatnie były sensowne.
|
Aha - to jeszcze biopaliwko będzie droższe!!! Ludzie bo nie wytrzymam. :wow:
|
Nimal - wiesz ja nie mieszkam blisko granicy - 70 km w jedna strone. Zatankuje potem trzeba jeszcze jakos wrocic i masz juz 140 km.
W radio slyszalem ciekawa wypowiedz pana z rafinerii. Ktory powiedzial, ze postaraja sie by cena paliwa z biokomponentami nie byla wyzsza niz cena paliwa obecnie sprzedawanego. Ja to traktuje jako przygotowanie do podniesienia ceny. |
swoja droga ciekawe jak teraz bedzie wygladac gwarancja na silnik - w koncu bedzie niszczony swiadomie przez wlawanie g. do baku...
pewnie skonczy sie skroceniem okresu gwarancyjnego na silniki... i znowu zarobi male lobby, straci spoleczenstwo o podwyzkach cen paliw to juz nawet nie wspomne BD - ja bym sie z tej pobliskiej granicy nie cieszyl - jeszcze troche i zaczna baki plombowac przy przekroczeniu granicy zeby wspomoc naszyc biednych rolnikow :D po tym jak bedzie paliwo wylewane na tory :D |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:29. |