Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.03.2006, 19:56   #61
Dziadek
bezdomny

Data rejestracji: 21.10.2003
Dziadek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
hmmm... krótko - fakt. Ale np. Olszewski ile rządził? Karuzela premierów za SLD? Pawlaki wszelakie - bo dwa razy przecież...prezydent nasz, Lechu kochany, jak z rana nie miał co robić to parlament sobie rozwiązywał...nie pomnę, ile konkretna szopka w miesiącach trwała, bo rozum już nie po temu... nie bronię Kaczek - jeszce raz podkreślam - ale nie o Kaczki chodzi. W moich kręgach gadają: zabić, ukraść coś - w porządku - ale żeby od razu w politykę, tak się szmacic to nie... żart oczywiście, ale gorzki...

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.03.2006, 20:12   #62
georg
Smakosz... Heinekena!

Data rejestracji: 04.01.2003
georg niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jak będą nowe wybory to zapłacimy oczywiście znowu my czyli NARÓD!
Tylko pytanie kogo wtedy wybrać?
Jakoś ostatnio według mnie wszyscy się zbłaźnili.
Odpada PIS, PO, LPR, SAMOOBRONA, to co mam głosować na SLD?
georg jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2006, 20:22   #63
Dziadek
bezdomny

Cytat:
Napisany przez georg
Toteż pisałem - nie pójdę. Nie iść - głupio trochę... Potem dzieci - jak już do prawdziwej demokracji dojdziemy, hehehe, ani w prawdziwą, ani w żadną inną nie wierzę - powiedzą: ociec, dałeś ciała, bez ciebie ta Polska - czwarta, albo piąta już, ale ta PRAWDZIWA - się rodziła... Głupio będzie...
Stary 18.03.2006, 20:38   #64
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez georg
Jak będą nowe wybory to zapłacimy oczywiście znowu my czyli NARÓD!
Jakoś ostatnio według mnie wszyscy się zbłaźnili.
Odpada PIS, PO, LPR, SAMOOBRONA, to co mam głosować na SLD?
Najlepiej jakby rzadzili tacy ludzie tacy jak ten, niestety w ustroju takim jak demokracja jest to niemozliwe.

...

Dorota Gawryluk: Czyli traci, jak rozumiem społeczeństwo na tym, że pana nie wybiera?

x: Oczywiście, że społeczeństwo, a nie ja.

Dorota Gawryluk: To świadczy o tym, że społeczeństwo nie dojrzało do x i jego poglądów?

x: Nie.

Dorota Gawryluk: Bronisław Geremek mówił kiedyś, że nie dojrzało do demokracji.

x: Ja nie jestem demokratą. Czy ja wyglądam na demokratę? Niech mnie pani nie obraża!

Dorota Gawryluk: Ja tylko cytuję Bronisława Geremka.

x: Ja jestem normalnym człowiekiem. Otóż w języku polskim zawsze się mówiło: z przodu łata, z tyłu łata idzie sobie demokrata. Tylko dzisiaj, w tym chorym społeczeństwie demokracja to jest coś dobrego. Sytuacja, w której dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu ma jeden głos jest nie do zniesienia. To co się dzieje na świecie, to jest efekt działania demokracji.

Dorota Gawryluk: No, a jest jakiś lepszy system? Wiadomo, że demokracja jest złym systemem, tylko lepszego nie wymyślono.

x: Pani chyba żartuje. Jak to nie wymyślono?

Dorota Gawryluk: To jaki system? Dyktatura.

x: Przez ogromną większość historii ludzkości panowały monarchie. Demokracja zdarza się bardzo rzadko i nieodmiennie wpada w korupcję.

Dorota Gawryluk: Dla mnie nie, bo ja na przykład mogę głosować.

x: Ale po co głosować?

Dorota Gawryluk: Po to, żeby mieć wpływ.

x: Niech pani zrozumie po co pani prawo głosu, skoro te dwie idiotki też je mają. Pani na tym traci, ludzie często nie rozumieją.

Dorota Gawryluk: W monarchii to w ogóle nie mam szansy żadnej na głos.

x: I dobrze, po co on pani.

Dorota Gawryluk: Ale jeżeli jakiś idiota zostaje wybrany?

x: W społeczeństwie zawsze jest więcej idiotów niż mądrych.

Dorota Gawryluk: No, ale idiota nie musi rządzić od razu.

x: Ale w demokracji zawsze rządzą idioci.

Dorota Gawryluk: Nie, nie zawsze. To nie jest tak, że zawsze rządzą idioci. Nie zgadzam się.

x: Pani chyba żartuje. Nie widzi pani co się dzieje na około? Karol Marks powiedział, że na to, żeby zbudować socjalizm wystarczy w państwie zbudować demokrację. I to właśnie pani widzi, przecież wszystkie demokracje są socjalistyczne. Pani tylko zdaje sobie sprawę, że Milton Friedman zadał sobie taki trud i przeczytał program amerykańskiej partii komunistycznej z roku 1920 i stwierdził z przerażeniem, że wszystkie punkty jej programu są dzisiaj w USA spełnione. Ameryka jest państwem komunistycznym, a Europę obejmuje trockizm, jesteśmy na lewo od komuny w tej chwili.

Dorota Gawryluk: No dobrze, ale gdyby pan był prezydentem to zmieniałby pan konstytucję na system monarchiczny?

x: Nie na monarchiczny, jeszcze raz pani mówię najważniejsze są dwie rzeczy, żeby w państwie panował wolny rynek i praworządność. Jeżeli te dwa punkty są spełnione, to właściwie co to za różnica kto się nie może wtrącić do gospodarki, czy król czy parlament?

Dorota Gawryluk: A kto byłby królem w takim systemie?

x: Wszystko jedno kto.

Dorota Gawryluk: A jak byłby głupi?

x: Najgłupszy król francuski nie mógł podnieść podatków.

...

I jest on spoza wymienionej piatki

Natomiast oczywiste jest to ze te wybory prawie nic nie zmienia. Moim zdaniem Kaczynski liczy na to ze PO minimalnie wygra i bedzie musialo tworzyc rzad. Wtedy Kaczynski z LPR i Samoobrona bedzie dazyl do tego zeby forsowac swoje ustawy. Bo wszyscy wiedza ze latwiej formuje sie koalicje przeciwko rzadzacym niz wspolnie z rzadzacym (patrz wszystkie ostatnie koalicje), a do roli rzadzacych mniejszosciowo Kaczynski bedzie chcial zepchnac PO.

W zasadzie to jestesmy w beznadziejnej sytuacji bo albo znowu bedzie PiS, LPR, Samoobrona, tylko jako koalicja RZADOWA, albo PO-SLD. Co ciekawe niezaleznie od tego kto bedzie mial wiekszosc, czy PO-SLD czy PIS-Samo-LPR, to rzad moze byc inny - dostanie jakis kredyt zaufania drugiej strony - np. PiS dostanie glosy od PO, lub SLD namowi Samoobrone. Jednak mimo ze w SLD sie juz sporo zmienilo (kto tego nie widzi jest ignorantem), to jednak nie uwazam ze powinno ich sie juz tak szybko przywrocic do wladzy, lekcja musi byc ...
W kazdym razie bedzie tak jak jest teraz lub gorzej. Jestesmy w kropce. Potrzeba kogos zzewnatrz kto by przyszedl 'zapi3rdolil w leb' Kaczorowi i Tuskowi i nie wypuscil ich z pokoju negocjacyjnegi dopoki nie bedzie rzadu i sensownego porozumienia. No niestety musimy miec malzenstwo z rozsadku a nie z milosci, ale takie tez sie zdazaja.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2006, 20:56   #65
Dziadek
bezdomny

Cytat:
Napisany przez pawelblu
I jest on spoza wymienionej piatki.
JKM?
Stary 18.03.2006, 21:12   #66
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Dziadek
JKM?
A kogoz innego moglbyc cytowac ...
Stary 18.03.2006, 21:22   #67
Dziadek
bezdomny

nooooo... mój idol polityczny... bez kitu . Tylko świat nie jest juz taki prosty jak 100 lat temu... I raczej nie będzie, a program UPR to Ojcom Załozycielom wydawał się za idealny... unrealny... ale respect.

EDIT. Wciórności jeszcze tyle nie gadałem... czat się zrobił. Sorry.
EDIT 2. Po namyśle usunąłem...

Ostatnio zmieniany przez Dziadek : 18.03.2006 o godz. 21:54
Dziadek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2006, 21:51   #68
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
@Dziadek i pawelblu JKM ma troche racji, ale jego poglady i sposob rzadzenia doprowadzilby do dziekiego kapitalizmu z XIX w. Glupcy zostaliby glupcami (bez szans na nauke), bogaci jeszcze bogatsi a biedniejsi biedniejszymi. Wolny rynek jest piekny dla klasy posiadaczy a dla klasy pracujacej juz nie.
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2006, 22:32   #69
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez woitas
vanitas vanitatum et omnia vanitas
łagodnie mówiąc..

Ciekawi mnie jeszcze rzecz - czy Kaczyński zdaje sobie sprawę, że Polski na kolejne wybory po prostu nie stać? Chociaż co ja mówię.. może te kilkadziesiąt-set milionów złotych to dla rządu żadne pieniądze...

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2006, 22:44   #70
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Banana Coctail
@Dziadek i pawelblu JKM ma troche racji, ale jego poglady i sposob rzadzenia doprowadzilby do dziekiego kapitalizmu z XIX w. Glupcy zostaliby glupcami (bez szans na nauke), bogaci jeszcze bogatsi a biedniejsi biedniejszymi. Wolny rynek jest piekny dla klasy posiadaczy a dla klasy pracujacej juz nie.
Nie. W wolnym rynku istnieje rowniez konkurencja miedzy pracodawcami o dobrych pracownikow.

A co do kosztow wyborow. Jezeli uznajemy ze mamy te demokracje, to wybory sa dobrem nadrzednym i nie mozna kosztami tlumaczyc nie-przeprowadzania jakichkolwiek wyborow. Chodzi o to ze koszt wyborow (rzedu 50 mln zl.) nie powinien byc wogole argumentem - wybory w demokracji to narzedzie wyrazania zwierzniosci narodu i tak jak sie sprzeciwialem argumentacji PiSu o nieprzeprowadzaniu wyborow w Wawie uzywajac do tego argumentu kosztow wyborow, tak sie bede sprzeciwial argumentacji przeciwnikow decyzji kaczynskiego opartej tylko o koszty wyborow.

Jezeli natomiast odejdziemy od modelu demokracji, to sie te pieniadze oczywiscie oszczedza, natomiast w demokracji sa one poniekad 'wliczone w ustroj' i nie powinny byc nardzedziem jakiejkolwiek rozgrywki.

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 18.03.2006 o godz. 22:52
Stary 18.03.2006, 23:48   #71
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaa

znowu igrzyska.. jak pieknie... lubie to, jest lepiej niz na meczu pilkarskim

ps. komu kibicujecie?
pss. musze sobie znalezc jakiegos najwiekszego kretyna i na niego oddam swoj glos, niech bedzie ciekawie
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2006, 01:18   #72
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)
Generalnie podoba mi się obiektywny ton twojej wypowiedzi @ro29. Ja też zwykle (właściwie zawsze) potrafię odsunąć emocje od swoich wypowiedzi. Jednak przyznaję, że dwie poprzednie były napisane właśnie pod wpływem impulsu. Naprawdę to, co zobaczyłem dzisiaj w postaci i zachowaniu Kaczyńskiego bardzo mnie zbulwersowało. Do tego jeszcze ta bezmyślna masa na sali bijąca mu brawo co kilka słów..
Wiesz - w sumie to rozumiem Ciebie @andrzejj9 - ja swoją wypowiedź pisałem już po pewnym czasie - a co ważniejsze jednak na nich głosowałem i w pewnym stopniu chyba nadal trochę popieram. Aczkolwiek coraz bardziej też przestaje mi się to wszystko podobać - np. chyba w czwartek w programie "Co z tą Polską" - jak zobaczyłem posła PiS'u dyskutującego (jeśli to można nazwać dyskusją !!) z Hanną Gronkiewicz-Waltz - to naprawdę wstyd mi się zrobiło...

Może - jak już chyba ktoś wspomniał - trochę racji miał były Prezydent Lech Wałęsa, który powiedział, że Kaczyńscy są dobrzy do walki - a nie do rządzenia. Bo jak spojrzy się wstecz - to mimo wszystko kampania wyborcza - zarówno parlamentarna, jak i prezydencka - wyszła im rewelacyjnie - a jak trzeba było zabrać się za rządzenie, za koalicję - to jakoś zaczęło się to sypać.
Co nie oznacza, że nie ma tutaj tzw. "drugiej strony medalu" - są w Polsce pewne siły, układy, którym nie podobało się co planuje PiS. A PiS mając w sumie niezły program - jakoś zupełnie nie miał pomysłu, jak się zabrać za spokojną jego realizację i ustalenie pewnych priorytetów ...

Choć tak do końca to sam już nie wiem, o co w tym wszystkim chodzi - albo rzeczywiście władza uderzyła im do głowy, albo w Polsce są tak silne układy, że nic się nie da zrobić, albo po prostu jest to Polska mentalność, że jeden z drugim nie może się dogadać ...

Jest już też późno i człowiek powiniem iść spać, zamiast rozmyślać o polityce
Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2006, 02:21   #73
georg
Smakosz... Heinekena!

Data rejestracji: 04.01.2003
georg niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
I jest on spoza wymienionej piatki
Reszty nie wymieniłem, bo się po prostu nie liczą...
A poglądów JKM raczej nie podzielam, gdyby doszedł do władzy to po prostu strach się bać!!!

Ostatnio zmieniany przez georg : 19.03.2006 o godz. 02:25
georg jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2006, 17:29   #74
SpeedFreaK
Guru

Data rejestracji: 06.09.2004
SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
A PiS mając w sumie niezły program - jakoś zupełnie nie miał pomysłu, jak się zabrać za spokojną jego realizację i ustalenie pewnych priorytetów ...
Czy ten program był dobry?? Może i tak, ale w dużej mierze nierealny. Mnie w każdym razie nie przekonał. Naobiecywali gruszek na wierzbie po to, żeby wygrac te wybory.

Wygrali, ale nie potrafia wykorzystać władzy. Dlatego powinni odejść. Poza tym nie podoba mi się chęć kontrolowania wszystkiego i wszystkich, ale to już dyskusja na inny wątek

Problem w tym, że nowe wybory tak naprawdę nic nie zmienią. Może wygra PO, ale niewielka różnicą głosów i sytuacja będzie podobna do tej przed wyborami, a przeciez nie o to chodzi.

Wybory na jesieni to lepsze rozwiązanie. Po pierwsze tańsze (mozna przeprowadzić je wraz z samorządowymi), po drugie PiS zdąży się wystarczająco skompromitować, aby układ sił w parlamencie zmienił sie w sposób istotny.

Niestety liderzy PiSu są tego świadomi i dlatego nie pasuja im jesienne wybory.
Stary 19.03.2006, 17:39   #75
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
teraz tez niezbyt im odpowiada bo tusk sie jakos dogaduje z olejniczakiem, a ze w sld sie dobrze dzieje i powoli eliminuja ze swojego grona starych dziadow to nawet jest w stanie poprzec taka koalicje
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: