![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 11.03.2002
![]() |
![]()
Witam!
Zbliza sie czas kupna nowego sprzetu, a poniewaz od wiekow nic nie zmienialem, wypadlem z tematyki komuterowej. Chcialem Was prosic o jakies rady, licze na Wasza pomoc:zeby: :zeby: Po pierwsze: zbliza sie poczatek wrzesnia, a wiec dzieciom by sie przydaly nowe komputerki itp itd<=> ceny wzrosna. Czy ceny juz rosna? Po drugie: sprzet. Wymyslilem sobie wstepna konfiguracje i prosilbym Was zebyscie cos zasugerowali, skorygowali: PROCESOR koniecznie AMD, kiedys chcialem 1,7+ thoroughbred, zeby sie dobrze podkrecalo, ale teraz nie wiem jakie procesory nalepiej ida. Mysle sobie o athlon xp 2000+. Cena w okolicach 300zl. PŁYTA w granicach 400zl. kiedys mial to byc MSI, ale teraz wiem o plytach jeszcze mniej niz o procku. RAM minimum 256mb do 300zl. tu chyba zwykle DDR 333 lub 400mhz DYSK jestem zdecydowany na barracude 7 120gb 7200 8mb cache GRAFIKA RADEON koniecznie, zastanawiam sie nad 9100 i 9200 (128bit, tv-out)firm Saphire lub Hercules. Co to jest DVI? DVD Pioneer 16x ![]() DRUKARKA do zastosowan domowych, raczej tania, no i nie z kosmicznymi cenami atramentow (vide hp). MONITOR najchetniej 19", ewentualnie 17". Kiedys pisalem o belinei http://ceny.alstor.com.pl/CenyEU/ht/umc.htm model UMCMD196075 . Co sadzicie o nim? Tak do 1000zl. KIEROWNICA czy takie za 100-150 zl sa warte uwagi? Bede wdzieczny za kazdy glos w dyskusji. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.12.2002
![]() |
Uważam, że sprzęt, który tu zasugerowałeś powinien Cię zadowolić. Nie wiej jak to jest z podkręcaniem tego Athlona Xp 2000+. Mój kuzyn ma go i strasznie się grzeje. Dokładnie nie wiem co to jest DVI
![]() Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 15.09.2002
![]() |
Re: nowy komputer
PROCESOR
AMD 2200 - jeszcze niezle sie kreci (ale trzeba trafic, 2000 chyba najgorzej sie kreca) ok 360 zl PŁYTA Na pewno bierz na N-force - dual ddr na amd niewiele daja ale i tak jest to bardzo szybko i badzo stabilna platforma dla amd Ja polecam Soltek 75FRN2-L - ok 370 zl RAM 256 to malo juz bierz 512 MB np TwinMos - ok 500 zl DYSK jak chcesz to bierz barakude ale ostatnio za duzo sie trafia tam felerow. Polecam Maxtora GRAFIKA Pewnie ze radeon ![]() DVD Nie znam sie DRUKARKA Nie znam sie MONITOR Nie znam sie KIEROWNICA Nie znam sie Pozdrawiam Onmagarol |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Internet Addict na odwyku
Data rejestracji: 03.10.2002
![]() |
A ja sie przyczepie do tych radeonow
![]() Jesli chodzi o DVI to jest to wyjscie cyfrowe dla monitorow LCD.
Duron 1600MHz@2000MHz 1.625V | Abit NF7-S rev.2.0 | 1GB Geil DDR400 | Radeon 9800 SE@PRO 380/600@450/750 | Barracuda 160GB 8MB 7.7200 | LTR-40125S | SOHW-1693S |LCD 15" Sony SDM-X52 | Chieftec Matrix HiFi + PSU 360W DF |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
imo
hdd wzialbym wdc lub maxtora - obowiazkowo 8MB cache. radeona 9200 - nigdy i pod zadnym pozorem. drukara - poczytaj na forum o zabawie jednego uzytkownika z serwisem hp - moze to ci pomoze wybrac. plyta glowna - msi jakos odradzam - moze epoxa lub asusa na kt600 lub nforce (pod intela mialem jedno i drugie i asus wypadl lepiej, pod amd nie wiem). reszta spox pzdrwm
![]() |
#6 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A jesli chcesz miec full wypas, starczacy na pare latek to :
PROCESOR AMD Athlon 2400+ xp lub 2500+ xp barton PŁYTA MSI K7N3 DELTA-L NForce2 RAM 512 DDR 400mhz DYSK barracuda 7 120gb 7200 8mb cache GRAFIKA Radeon 9200 (128bit, tv-out) DVI to zlacze cyfrowe... DVD Litka... DRUKARKA Jakas HP..., co tam drukarka, ma drukowac ![]() MONITOR ta Belinea bedzie OK imo... to dobra firma... KIEROWNICA Nie mam pojecia, ja mialem Logitecha jakies 2 lata temu za 400zl i byla wypasiona ![]() pozdro ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
Ja nie powiedziałbym, że Athlony 2000 słabo się kręcą, sam mam takiego i na pamiątkach no-name chodził bez problemu na 2400 ( 5h w Prime95 i 0 błędów) na 2600 juz kiepsko. Zmieniłem pamiątki na TwinMos'y i jedzie mi teraz na 2800
![]() Co do płyty to jak masz zamiar kręcić procka to polecam Epox'a na nForce 2. Dysk też bym wybrał ten co ty ![]() Pozdr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.12.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
DVI - digital video interface - wtyczka przez ktora mozna (i nalezy) podlaczac do karty panele LCD
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Zakup LCD na razie mi nie grozi, jak bedzie wyjscie karcie-przezyje
![]() Zapomnialem zapytac jeszcze o zasilacz. To ile - 300, 400W?
![]() |
#11 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.01.2002
![]() |
Płyta to tylko ASUS na nForce2 jest super Polecam
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.01.2003
![]() |
co do zasilacza to polecam chieftec 360W, albo jesli sa fundusze to model 420W.
pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
Cytat:
nie ma sie co przejmowac tym, czy serwis HP jest w Polsce, czy nie i jak ewentualnie zalatwiane sa reklamacje, pod warunkiem, ze pamieta sie o mozliwosci skorzystania z rekojmii. Wtedy przy ewentualnej awarii zanosi sie sprzet do sklepu i zada zwrotu pieniedzy i juz niczym nie przejmuje. A jesli chodzi o konkretny model drukarki, to ja wlasnie polecilbym model HP 5550. Kosztuje teraz w okolicach 370 - 400 zlotych, a jest to naprawde rewelacyjny sprzet. Nadaje sie do kazdym zastosowan (od druku zwyklego tekstu, co w trybie draft robi cholernie szybko, przez dwa kolejne tryby jakosci (z czego trzeci od dolu juz naprawde swietne drukuje grafike), do najwyzszej jakosci na papierze fotograficznym - efekty nie roznia sie od tych odebranych z zakladu fotograficznego). Do tego jest stosunkowo cicha i bardzo dajnie wyglada (ale to juz kwestia gustu). Naprawde polecam z tym, ze jesli bylbys nia zainteresowany, to zalecam pospiech, bo HP wlasnie wprowadza zupelnie nowa serie drukarek (podobnie zreszta jak Lexmark zrobil jakich miesiac temu) i moga byc pewne problemy z jej dostaniem. W kazdym razie na pewno jeszcze jest. Natomiast co do pozostalego sprzetu do naped DVD polecilbym ci Liteona. Jest teraz naprawde bardzo tani (ja kupilem za 145zl, a potem jeszcze chyba z piec zlotych potanial), a sprawuje sie bardzo dobrze. Co do karty graficznej nie bede sie wypowiadal, bo juz duzo na ten temat powiedziano, ale ja pewnie wzialbym Radeona 9100 (i pewnie to zrobie, jak kiedys postanowie wymienic swoja). O monitorze od dawna juz mysle tylko o Ilyamie lub Necu (tudzien Mitsubishi, ale to to samo). No a procesor i plyta glowna to juz sam nie wiem. Ja raczej wzialbym Athlona 2000+ (takiego zreszta teraz mam), ale jesli interesuje Cie podkrecanie (mnie zupelnie nie), to moze faktycznie nie jest to najlepszy wybor. Ale tego nie wiem. Plyte glowna wzialbym Gigabyte'a. Sam teraz taka mam (7VRXP) i sprawuje sie naprawde bardzo dobrze. Do tego ma Dual Bios, co moze Ci sie przydac, jesli zamierzasz od czasu do czasu uaktualniac sobie bios. Ogolnie Gigabyte robi dobre plyty i dobrze wyposazone, a do tego w bardzo rozsadnej cenie. Twardy dysk mam teraz Maxtora (60GB) i sprawuje sie bardzo dobrze, ale gdybym kupowal teraz pewnie zdecydowalbym sie na Western Digital 80GB 8MB i taki tez raczej bym Ci polecil. Zwlaszcza, ze teraz jest w bardzo dobrej cenie. I to chyba w sumie wszystko ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Jest jeszcze kwestia zasilacza. Mialem zamiar kupic obudowe (prawdopodobnie codegena) za mniej wiecej 150 zl, ale podobno te zasilacze potrafia czasem zrobic maly zart i cos spalic. Wiadomo, ze chieftec jest lepszy, ale jest odpowiednio drozszy. Ktos z Was mial problemy z tanimi zasilaczami?
![]() |
![]() |
#15 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
Cytat:
![]() |
![]() |
|
|