Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.09.2003, 14:15   #16
cinma
Samiec - twój wróg!

Data rejestracji: 21.06.2003
cinma zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Y@nkee_PL napisa***322;(a)
no opera fajna sprawa, ale fakt, nie zawsze sobie radzi tak jak IE
a to sie cos przesunie...
a wiesz dlaczego sie cos przesunie...? bo domorosli webmasterzy robiac stronki najpierw uruchamiaja ja na IE, jesli cos zle dziala to cos tam poprawia i jeszcze raz sprawdza na IE, i w koncu jesli sie jakos uda uzyskac to co zamierzali to wsadzaja to na serwer i nawet nie mysla o tym, zeby sprawdzic jak to cos dziala na innych przegladarkach (nie mowiac juz o sprawdzeniu zgodnosci ze standardami)

pozwole sobie tylko zacytowac urywek ze stronki http://starzaki.eu.org/~hclan/operapl/index.html
Otóż Opera 7, przy ustawionej domyślnej identyfikacji (czyli udająca MSIE), działa w tzw. quirks mode (nazwijmy go trybem dziwactw). W dużym uproszczeniu polega on m.in. na tym, że pewne elementy stron są interpretowane tak, jak zinterpretowałby je Internet Explorer -- a więc niezgodnie ze standardami.
cinma jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.09.2003, 15:32   #17
Sprezyn
Pilot oblatywacz

Data rejestracji: 12.05.2002
Sprezyn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
opera jest fajna, jednak czesto pojawiaja sie problemy.
Mimo wszystko postanowilem z niej korzystac (dopiero 2 tydzien)
Stary 29.09.2003, 16:39   #18
pepperman
Guru

Data rejestracji: 10.08.2002
pepperman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a mnie Opera nie lezy. po prostu mialem chyba ze cztery podejscia i zawsze wracalem do Firebird'a badz Mozilla.
pepperman jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2003, 17:48   #19
mqy
Wymiatacz

Data rejestracji: 06.11.2002
mqy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
!!!witam!!!

A ja mam takie pytanie co do tej opery......Czy jest po polsku, i JAK jest spolszczona, czym rozni sie wersja darmowa(tylko tym ze ma dodatkowa reklame czy jeszcze czyms.....)......
......mam takie jeszcze jedno zagadnienie czy IE mozna wywalic jesli sie bede mial opere(nie lubie miec dwuch takich samych narzedzi i kozystac z jednego), i co bede "tracil", czy beda elementy chocby np. Niezbednik(KŚ), ktory sie otwiera w IE i kaze zainstalowac wersje bodajze conajmniej 5.0, bo na starcszej nie dziala......
.....i czy beda problemy typu konflikty z innymi progsami, i czy jesli nie da sie wywalic IE to beda klutnie z Opera.........

PS. Opere widzialem i mi sie podoba, ale nigdy w niej nie klikalem...........
mqy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2003, 18:31   #20
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wiec tak
opera NIE instaluje sie w system, wszystkie swoje pliki trzyma w osobnym katalogu - wiec nie ma mowy ze zepsuje ci sys - jedyna rzecz jaka moze sie pomieszac to to jakei pliki/linki obsluguje opera - ale to mozna DOSKONALE skonfigurowac z poziomu opery - mozna to zrobic nawet tak ze osoba ktora jest wlascicielem kompa nigdy sie nie domysli ze zainstalowalem jej po cichu opere... (co zreszta mam juz przecwiczone)

IE nie da sie odinstalowac - niestety jest to wina firmy MS i nie da sie z tym walczyc - niezbednik KS powinien odpalic sie w Operze bez wiekszych problemow - IE np. 6 czy 5.5 jest wymagany nie ze wzgledu na strony www tylko skladniki systemu ktore podmienia przy instalacji kolejne wersjie IE dzialaly jak nieoficjalne serwice pack'i do windowsow (dlatego sa tak GIGANTYCZNE)

Opera jest spolszczona - nie uzywalem jescze polskiego tlumaczenia - ale na 100% jest do pobrania ze strony domowej - a niewykluczone ze jest juz wbudowane w instalke (sprawdzilem - nie jest) ale polska wersja zostaie ci zaproponowana po wejsciu na strone z downloadem - ich www sprawdza skad jestes (choc mozesz zassac dowolna - ja wzialem eng bo i sys mam 100% eng i nie chcialem miec balaganu)

uzywam wersji AD-WARE - czyli z reklama - banner jest malouciazliwy poniewaz ma te sama wysokosc co guziki i jedyne co robi to mruga - bez niego mialbym w tym miejscu poprostu szaro
nie ma zadnych ograniczen w funkcjonalnosci - ani nikt cie nie namawia nachalnie do kupna

ogolnie polecam bo poprostu warto - po przesiadce i konfiguracji (np. skrotow klawiaturowych) zyc nie umierac, a niektore funkcje - jak np. szybkie wyszukiwanie googlem sa nie do zastapienia niczym innym
Stary 29.09.2003, 18:36   #21
eloise
Dobry Człowiek

Data rejestracji: 30.07.2002
eloise niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ja mam wersję 7.11 pl, plik językowy trzeba doinstalować i ustawić w opcjach języka

również gorąco polecam przesiadkę

ps

a jakiego używacie z Operą menadzera pobierania plików? (ten wbudowany jest trochę za skromny)
Stary 29.09.2003, 18:45   #22
Pabloz
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 09.02.2003
Pabloz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z artykulu z linku dowiedzialem sie ze mozilla na starcie moze otwierac powiedzmy 3 taby i w kazdym z nich inna strone. Ktos wie jak to zrobic?

Pozdrawiam.
Pabloz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2003, 18:52   #23
-Sid-The-Rat=>

ja darmowego freshdowload - ale tylko do naprawde duzych plikow - ten operowy robi to co powinien - a przedewszystkim potrafi podac prawdziwy adres z linkow maskonwanych java czy cgi - mozna go skopiowac, zatrzymac scaiganie opera i wkleic do innego programu - to na wypadek jesli nie ufamy resumingowi opery (troche nawala momentami ale prace trwaja)
inna sprawa ze mam szybkie lacze to i ew. koniecznosc ponownego sciaganiecia np 10mb sterownikow mnie nie przeraza
Stary 29.09.2003, 19:02   #24
eloise
Dobry Człowiek

Data rejestracji: 30.07.2002
eloise niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
a może ktoś wie jak zmusić do współpracy Operę 7.xx z darmowym menadzerem pobierania Download Mage?
Stary 29.09.2003, 19:13   #25
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
eloise napisa***322;(a)
a może ktoś wie jak zmusić do współpracy Operę 7.xx z darmowym menadzerem pobierania Download Mage?
z całkowicie free to polecam leechgeta, mały sympatyczny i robi co powinien /wtyczka do opery jest /
bawiłem się kiedyś magiem i jakos go nie polubiłem / zresztą on też opery nie polubił /

pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2003, 19:37   #26
woitas
αρχή

Data rejestracji: 16.06.2001
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
i w ten sposob zapewniasz microsoftowi zwyciestwo w walce o panowanie nad swiatem... sami wychodowalismy (przez nasze lenistwo) potwora ktory nas teraz zje
wiem o tym. ale mam juz poinstalowanych sporo programow i kazdy kolejny tylko obciaza mi system.
a poza tym Opera wciaz ma jeszcze problemy z wyswietlaniem pewnych rzeczy.
jak dojdzie do wersji 10, to wtedy bardzo prawdopodobne, ze sie skusze...

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2003, 20:06   #27
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ja, zresztą tak jak niektórzy czekam na nową odsłone IE albo Opere, która ominie z łatwością problemy jakie teraz przed nią stoją

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2003, 20:08   #28
-Sid-The-Rat=>

a jakiez to problemy stoja przed opera?
Stary 30.09.2003, 00:57   #29
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
a jakiez to problemy stoja przed opera?

Te o których jest tu mowa. Z jakimi radzi sobie IE (w sumie to wiele stron jest bardziej pod IE, a Opera ma z nimi problemy), a Opera nie bardzo.
Ja podczas użytkowania zauwazyłem pewne problemy z niektórymi stronkami, apletem java (problemy zalogowania się np. na czat), wolne otwieranie animacji (np. gif).
Oj Sid nie łap za słówka

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.09.2003, 08:06   #30
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1.opera nie radzi sobie optymalnie z robaczywym kodem pisanym pod ie
2.ie nie wspiera wielu nowosci i jest kulą u nogi internetu a będzie jeszcz większą
3. problemy z chatami i javą to problem z javą ale od mS a nie jedyną prawdziwą od sun'a

pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: