Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 21.03.2013, 16:40   #11
dumpmuzgu
Banned

Data rejestracji: 20.01.2013
dumpmuzgu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Berion! O grafice mam pojęcie mizerne - zgadzam się, ale ty w ogóle nie zrozumiałeś o czym ja mówię

Ja nie mówię o formacie finalnym do prezentacji na www. Ja mówię o zdjęciach w potężnych rozdzielczościach, które dostarczają mi producenci/handlowcy etc. Materiał do obróbki. Tutaj nie widzę sensu stosowania kompresji stratnej. No chyba nie uważasz inaczej?

Zgadzam się - JPEG jest formatem bardzo dobrym do finalnej prezentacji, nie ma o czym dyskutować. Używam 665x500px i krotności (np. 133x100px) do daje wynikowo 15-100 kb. Nawet nie próbuję ręcznie szukać do ilu mogę zmniejszyć quality, daję 90% i jest git - szczerze mówiąc, to twoje stwierdzenie niegdyś mnie do tego przekonało Co prawda mówiłeś, że nie ma co sępić paru kb na logo witryny, ale przełożyłem to na wszystko. Wiele z moich zdjęć mogłoby mieć 30kb a ma 70kb - ale co z tego (nie zalezy mi na pozycjonowaniu zdjęć - google na to zwraca uwagę).

PNG również nadaje się do finalnej prezentacji, ofkors. Tak jak mówisz, jest problem z wagą plików. Są narzędzia do optymalizacji, ale... to trzeba bawić się - stąd pewnie PNG nie rozpowszechnił się tak jak JPEG, zadecydowała wygoda. GIMP robi dobre JPEG out of box, zaś PNG nie bardzo. Używam PNG do schematów z napisami - JPEG "rozmazuje" litery. Dalej nie wnikam.

PNG zamiast TIFF? Być może.
Kompresor o którym mówisz jest podobny, to różne wariacje algorytmu Lempel-Ziv.
TIFF jest dojrzalszy. PNG powstał jako wolna (od wolność) implementacja TIFF. W czasach gdy z PNG nie radził sobie Internet Explorer, TIFF był używany w prof. poligrafii.

Ostatecznie PNG przyjął się jako właśnie jako format finalnej prezentacji, a TIFF pozostał jako format wyjściowy. Czy w 2013 to tylko przyzwyczajenie? Nie wiem.

Mi PNG do dziś sprawia niespodzianki. Np. skopiowany do schowka Win i wklejony do GIMP zamienia przezroczystość na kolor czarny. To na pewna nie wada formatu, a systemu - no ale nie potrafię tego zmienić.

Nie wiem jak GIMP poradzi sobie z PNG 500 mega. Z TIFF poradzi sobie.

O ile nie mówimy o kompresji na materiale finalnym na www, to nie ma większego znaczenia wydajność. Jeśli mamy tarować serię zdjęć, to lepiej nie używać kompresora wewnętrznego i skompresować całego tara. I tak wagowo wyjdzie podobnie, a GIMP szybciej otwiera.

PNG głównie widuję na zdjęciach zawierających przezroczystość. I tak zamieniam na JPEG, bo lepiej mi na JPEG działają biblioteki PHP, którymi automagicznie obrabiam każde foto a przezroczystość mi niepotrzebna. Problem pewnie do rozwiązania, ale nie mam potrzeby go rozwiązywać. Szczerze mówiąc do niczego PNG mi niepotrzebny - zamierzam stosować SVG, tylko ciągle odkładam.

Zaś PSD - to standard de facto. Gdy dostaję plik z warstwami to mogę ów "cień" wyrzucić w cholerę, bez gumkowania. Wiem, że PNG obsługuje warstwy, ale czy dobrze - nie wiem, chyba w życiu takiego pliku nie widziałem.

Jasne? Chyba chciałeś odciąć się za ostatnie kłótnie, no ale znajdź coś lepszego... Jak mogłeś pomyśleć, że daję TIFFy 5000 px na www?
dumpmuzgu jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Twoje uprawnienia: