![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Odnowienie wentylatorów w komputerze, założenie dodatkowego
Chciałem wczoraj na noc zostawić włączony komputer, ale jak sprawdziłem, jak się grzeje, to stwierdziłem, że nie będę ryzykował. Najgorzej jest z grafiką, wokół której powietrze jest po prostu gorące..
Od dłuższego czasu miałem też problem, że przy włączaniu komputera przez kilkadziesiąt sekund jeden wentylator strasznie "burczał" i dopiero po tym czasie jakoś się to stabilizowało. Ale nawet wtedy komputer strasznie hałasował i kiedy jest włączony słychać go praktycznie (no nie, że bardzo głośno, ale jest słyszalny szum) w całym domu (dwupiętrowy domek jednorodzinny). Postanowiłem coś w końcu z tym zrobić. Sprawdziłem dzisiaj rano, że ten hałas przy włączaniu komputerat, to grafika. Wyczyściłem przed chwilą dokładnie wentylator na niej, ale dało to tylko trochę. Dalej trochę hałasuje przy uruchamianiu. Co jeszcze mogę z nim zrobić? Nasmarować? (jak to najlepiej zrobić). Mam też w obudowie z przodu miejsce na dodatkowy wiatrak. Ponieważ temperatura procesora nie spada praktycznie nigdy poniżej 40 - 45 stopni, postanowiłem go tam w końcu umieścić. Za chwilę umieszczę zdjęcia tego miejsca (jak również grafiki). Moglibyście mi coś w miarę niedrogiego do tego celu polecić? Trzecia rzecz to wentylator na procesorze. Chcę go w końcu zdjąć i porządnie przeczyścić. I tu również mam pytanie.. po pierwsze, jak to się zdejmuje? Czy wystarczy odkręcić te cztery śróbki z góry, czy jeszcze są jakieś zaczepy po bokach? I po drugie, też jak go najlepiej wyczyścić i jak przesmarować? Ostatnia sprawa to zasilacz. Jego też chętnie bym zmienił, bo hałas z komputera w sporej mierze jest również jego zasługą. Wiem jednak, że dobre zasilacze są drogie, więc pytanie - ile najmniej trzeba za zasilacz dać, żeby ten wydatek miał jakikolwiek sens? Zaraz umieszczę trochę zdjęć do tego wszystkiego..
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
the one
CDRinfo VIP
![]()
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 16.04.2005 o godz. 14:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
the one
CDRinfo VIP
Miejsce na dodatkowy wentylator:
![]()
![]() |
#4 |
Angel
Data rejestracji: 14.07.2002
![]() |
Zasilacze: http://pclab.pl/art12794.html ; http://www.tomshardware.pl/howto/20021021/
Czyszczenie wentylatora: http://www.dzikie.net/index.php?mode=1&cel=fan_clean
![]() |
#5 | |
Gość
|
Cytat:
![]() http://www.dzikie.net/index.php?mode=1&cel=fan_clean a wogole to na www.dzikie.net jest duzo na ten temat napewno cos znajdziesz |
|
![]() |
![]() |
#6 |
the one
CDRinfo VIP
Wentylator na procesorze:
![]()
![]() |
#7 |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
po odkreceniu tych srobek to zdejmie sie grill znad wiatraka
pod radiatorem jest jakby sprezyna ktoraa jest przymocowana do gniazda, trezba ja poprstu lekko nacisnac(w kierunku plyty) i odciagnac od gniazda CPU, a co do grafiki to proponowalbym zakup nowego radiatra i wiatraka, miałem pdobny problem na swoim radku,w sklepie w b-stoku znalazlem taki mały zestaw za 80PLN (radiator zajmujący swoją powierzchnią GPU i pamięci i na nim chieniutki i cichutki wiatraczek patrzac na zdjęcia proponowałbym przy zakładaniu tego wiatraka w obudwie pozbyc sie tego plastiku (prawdopodobnie wiatrak zmiesciłby sie pod spodem) - jezeli zstanie to mija sie z celem - powietrze przechadzac przez ta oslonke wpadało by w "turbulencje" ![]() Ostatnio zmieniany przez polakT : 16.04.2005 o godz. 14:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2004
![]() |
[QUOTE=andrzejj9]
Od dłuższego czasu miałem też problem, że przy włączaniu komputera przez kilkadziesiąt sekund jeden wentylator strasznie "burczał" i dopiero po tym czasie jakoś się to stabilizowało. Mam taki sam wentylator na procku co ty. U mnie rowniez przez pierwsze kilkadziesiat sekund strasznie buczy, potem juz jest ok, ale jak jest komp dluzej wylaczony to po ponownym wlaczeniu znowu buczy. Dodam, ze ma prawie 3 lata i jeszcze go nie czyscilem. Moze to przez to. Daj znac czy dalej buczy jak go wyczyscisz... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
the one
CDRinfo VIP
[QUOTE=Damianos L]
Cytat:
![]() @ Wszyscy ![]() Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Poczytam te artykuły i spróbuję coś zrobić.
![]() |
![]() |
#10 | |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2004
![]() |
[QUOTE=andrzejj9]
Cytat:
![]() Bede musial sam probowac z tym czyszczeniem, moze cos zdzialam i nie bedzie buczec ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
patrzyłem na allegro. w dziale chłodzenie mozna znalezc kilka ciekawych pozycji na ktore mzna sie skusic, sa tam zestawy do 40zl dajace cisze i dobra chlodzenie..... (na GPU)
chociaz nie wiem jak sie to by sprawowalo przykładowo: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47529002 Ostatnio zmieniany przez polakT : 16.04.2005 o godz. 16:05 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
miejsce na wentyl to masz też z tyłu - serdecznie poelcam instalacje obu na raz - efekt znacznie lepszy niż tylko jeden, zwłaszcza jak masz zasilacz bez 'dolnego' wiatraka
a czyszczenie.. bywa czasem nieopłacalne, zniszczenia są tak wielkie że smarowanie już nic nie daje, ale próbować warto, czasem tylko szkoda nerwów wiatrak na procu masz taki, że dziwię się, że nie używasz słów 'huragan', 'tornado' i 'łomot' - i wolę nie pytać jak wyje reszta, skoro to nie proc jest największym zmartwieniem spory wpływ na żywotność ma częste odkurzanie wnętrza kompa i samego pomieszczenia w którym stoi ps. czy nie można zamienić w obrazku reputacji alt na title? rozjeżdża się to tragicznie..
![]() |
![]() |
#13 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17425 <-- mój kumpel kupił sobie to kupił, jak do niego przyszedlem to chciałem kompa właczać bo nie słyszałem że chodzi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() @ Smartek / Sid Pomysł dobry, mógłbym w sumie umieścić dwa wentylatory, ale: a) Jakoś kojarzy mi się to z dodatkowym jeszcze hałasem - moglibyście wskazać jakieś przykładowe modele, które chodziłyby stosunkowo cicho (i nie były bardzo drogie) no i nie pobierały za dużo mocy b) Nie wiem, czy wentylator wciągający powietrze z przodu zdałby egzamin. Tam co prawda są jakieś otworki, ale sam nie wiem, jaki to jest korytarz powietrzny, bo z przodu obudowy nic nie ma. Pewnie jakoś bokami by wciągało powietrze, ale czy to zdawałoby egzamin? @ Thomas Ciekawa rzecz, ale akurat nie pasuje do mojej karty. Ale poszukam czegoś w tym stylu, bo generalnie wygląda to ciekawie.
![]() |
![]() |
#15 |
Gość
|
w podobnej obudowie jaka ty masz mam zrobiony tunel z 2 najzwyklejszych wiatrakow 2500rpm ,chalas minimalny a temperatura spadla
|
![]() |
![]() |
|
|