![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Odwołanie. Studia.
Witam,
Mam prośbę, a wlasciwie moja kolezanka. Dostalem sie na Poznańska Politechnike na Automatyke takze pelna radosc ![]() ![]() a ona zlozyla na oblegane najbardziej kierunki (taki pech, a matury nie miala zlej.) Mam pytanie dot. odwolania. Jak sie je pisze,co zawarte ma byc? czy duza szansa jest, ktos ma doswiadczenie z odwolaniem, ze po napisaniu go przyjeli? W googlu znalazlem jakies fora 'Gazety W.", i inna strone prawniczą, ale chce znac relacje ludzi a nie slowa ze stron. ![]() Pozdrawiam, dzieki za odpowiedź z góry!
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Z moich do***347;wiadcze***324; (po***347;rednich - znajomi) wynika niestety, ***380;e odwo***322;ania s***261; dla tych, kt***243;rzy maj***261; znajomo***347;ci.. Pozostali natomiast jak nie zostali przyj***281;ci na pocz***261;tku, tak i zosta***322;o. Z tym, ***380;e oczywi***347;cie nie maj***261;c innych opcji, odwo***322;anie zawsze warto z***322;o***380;y***263;, jak to si***281; m***243;wi - a nu***380;
![]() A co powinno by***263; zawarte niestety nie wiem. Ale warto zapyta***263; w dziekanacie - mog***261; mie***263; gotowe druki, ewentualnie co***347; doradzi***263;.
![]() |
#3 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
Z tego co ja wiem to biora raczej tych z list rezerwowych. Nie ma zlituj.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Niestety odwo***322;anie to jest formalno***347;***263; i dla Komisji Rekrutacyjnej stanowi jedynie informacj***261;, i***380; chcesz podj***261;***263; studia w miejsce os***243;b, kt***243;re zrezygnowa***322;y. Generalnie nie jest wa***380;ne co napiszesz, jak umotywujesz swoj***261; pro***347;b***281;, gdy***380; i tak pod uwag***281; brana jest kolejno***347;***263; z listy rankingowej.
Mimo wszystko warto pr***243;bowa***263; ![]() Powodzenia ![]()
![]() |
#5 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
najlepiej iść osobiście i pogadać z osobami odpowiedzalnymi za rekrutację, z reguły są to miłe i przyjazne osoby, powiedziać, że się bardzo chce, że w tym roku był idiotyczny system matur, pogadać o pogodzie, itp. potem umówić się jeszcze raz i wtedy przynieść odwołanie. jeśli nie będzie kolejek przed ich pokojem i będzie się miłym to przyjmą każdego bez zanjomości. w takich sytuacjach jest tylko jeden warunek, muszą widzieć, że danej osobie na tym zależy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Nie ma szans. Przyjecie z odwolania na panstwowych uczelniach to jest naprawde droga wyjatkowo-wyjatkowa, a jezeli to oblegany wydzial/kierunek jak piszesz, to nie ma bata.
Nawet po znajomosci jest sie trudno dostac z odwolania bo to rozptruje KOMISJA. Na bardziej prestizowych uczelniach podanie takiego argumentu na zebraniu to jest po prostu osmieszenie sie, a jak ktos (kandydat) w odwolaniu sie na to powola to moze narobic klopotow i sobie i tej osobie. Zreszta jak kierunek jest dobry to przeciez nie ze wzgledu na amartoszczyzne kadry, tylko profesjonalizm. A profesjonalista nie przyjmie studenta tylko na podstawie deklarowanych checi, skoro innym na maturze/egzaminie jednak zalezalo bardziej by sie dostac. Ja pisalem odwolanie nawet szczebel nizej. Do LO. I mimo ze zdawalem do takiego ktore szczegolny nacisk kladlo na mat/fiz/inf, to mimo braku 3 pktow na 100 (mialem chyba 59, dostawalo sie chyba od 62, napewno pamietam ze byly 3 pkty roznicy) spowodowanych glownie ocena 2- z egzaminu do szkoly sredniej z polskiego ![]() ![]() Ale polski mnie udupil i trudno. Punktow brakowalo i sie nie dostalem. W koncu zawsze jest tak ze czesc musi sie dostac, czesc musi odpasc i bynajmniej nie odpadaja ci najlepsi, tylko ci troche (lub nie troche) gorsi. A odwolanie to w zasadzie tylko formalnosc ktora komisja musi biurokratycznie rozpatrzyc i odrzucic ![]() Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 01.08.2006 o godz. 21:32 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Człekokształtny
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No ja niestety by***322;em obecny przy sytuacjach - i to na najlepsze kierunki jednej z najlepszych uczelni w kraju - kiedy poprzez znajomo***347;ci odwo***322;anie by***322;o ju***380; niejako przepustk***261; na studia.. Smutne to i mam nadziej***281;, ***380;e przez ponad 5 lat zmieni***322;o si***281; to. Ale jednocze***347;nie mam w***261;tpliwo***347;***263;i.. Znajomo***347;ci w tym kraju to plus wi***281;kszy ni***380; umiej***281;tno***347;ci..
![]() |
#11 | |
Człekokształtny
Cytat:
@Kasprzak ile punktów koleżance zabrakło?
![]() |
![]() |
#12 |
![]() |
chodzi tez o nie bylejak***261; uczelni***281;: Uniwersytet Adama Mickiewicza.
Kole***380;ance zabrak***322;o 3pkt. tak***380;e malutko. U nas wszyscy m***243;wi***261;, ***380;e ma***322;e szanse. :/ ja jej tego nie powiem. Powiedzialem tylko ze trzeba to madrze i skladnie napisac i zaniesc, zagada***263;, mo***380;e si***281; uda. U mnie na Polibudzie by***322;a lista rezerwowa, elegancko jak ktos rezygnowal wskakiwa***322;. Tam nie ma czegos takiego. Przyjety albo Nieprzyjety. Dlatego jej malo brakowalo, a na bank wycofa ktos papiery bo nazwiska "or***322;***243;w" powtarzaj***261; si***281; na wydzia***322;ach, to wida***263; np. na prawie, administracji, historii...ci***261;gle te same osoby.
![]() |
#13 | |
Człekokształtny
Cytat:
To nie jest tak, że oni nie mają listy. Lista po prostu wygląda tak, że ludzie. którzy mieli ileś tam punktów się dostali, a później wskutek obniżenia minimum punktowego dostaną się też inni. Tak na marginesie, to o czym mówisz to nie jest odwołanie, a prośba o ponowne rozpatrzenie kandydatury. Podstawą odwołania może być jedynie wskazanie naruszenia warunków i trybu rekrutacji na studia określonych w Uchwale Senatu UAM w sprawie warunków i trybów przyjęć na I rok studiów stacjonarnych oraz niestacjonarnych wieczorowych i zaocznych w Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Ale to tak czy inaczej nie idzie z odwolania, tylko komisja pod koniec sierpnia obniza prog tak zeby dolozyc tyle osob, ile z juz zakwalifikowanych nie zlozylo kompletu dokumentow konczacych rekrutacje w terminie.
I tak jak kolezanka powinna poczta dostac informacje o tym ze sie nie dostala, tak powinna na przelomie sierpnia i wrzesnia dostac ponowna informacje ze w skutek zwolnienia miesc sie dostala (o ile rzeczywiscie zwolnilo sie tyle miejsc ze jej wynik wystarczal). |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() |
Faktycznie, dosta***322;a list polecony "Z przykro***347;ci***261; zawiadamiamy...brakuj***261;c***261; liczb***261; pkt: 3..."
Choc pytalem sie a oni "nie wiemy czy bedzie drugi nabor" "odwolania nie przyjmujemy"
![]() |
|
|