Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Odwołanie. Studia. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/odwolanie-studia-66838/)

Prezesik 04.08.2006 01:57

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
Dzieki panowie za odpowiedzi.
Dostalem maila, ze w wyjatkowych sytuacjach za naruszenie prawa rekrutacji itp. bedzie rozpatrywane glebiej, inne beda wyrzucane :/

Zobaczymy jak kumpela sobie poradzi i dam znać tutaj.

czyli tak jak mówiłem... :ysz:
powodzenia, trzymamy kciuki :spoko:

Kasprzak 04.08.2006 01:50

Dzieki panowie za odpowiedzi.
Dostalem maila, ze w wyjatkowych sytuacjach za naruszenie prawa rekrutacji itp. bedzie rozpatrywane glebiej, inne beda wyrzucane :/

Zobaczymy jak kumpela sobie poradzi i dam zna***263; tutaj.

Predi 03.08.2006 15:08

oj ale piep** farmazony za przeproszeniem...

zeby odwolanie zostalo rozpatrzone pozytywnie musza sie zwolnic miejsca, lub pojawic dodatkowe (tylko dla tych ktorym braklo niewiele, lub byli wysoko na liscie rezerwowej)

a znajomosci znajomosciami, zawsze sie trafi taki co sie dostal na lewo, ale NIE TRZEBA miec ukladow zeby byc przyjetym z odwolania, jakto niektorzy sugeruja (mam dowody osobowe)

ro29 03.08.2006 00:37

Witam !

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
Witam,
(...)
Dostalem sie na Poznańska Politechnike na Automatyke takze pelna radosc :D (to tyle z chwalenia :) )
(...)

Gratulacje :spoko: :) :) :)

W kwestii odwołania koleżanki - raczej nie mogę pomóc - a co gorsza- zgodzę się z większością kolegów - szanse marne :(

Cytat:

Napisany przez Prezesik
już od trzech lat jestem studentem, dlatego doskonale znam wielką moc pań z dziekanatu, ale w tym przypadku nawet te wszechwładne kobiety nic nie są w stanie zdziałać

Sporo racji - Panie z dziekanatu sporo mogą ;) - w części to one załatwiają wiele spraw itd. - aczkolwiek i ich "władza" w pewnym momencie się kończy ...niestety ;)

Pozdrawiam
ro29

Prezesik 02.08.2006 14:49

ju***380; od trzech lat jestem studentem, dlatego doskonale znam wielk***261; moc pa***324; z dziekanatu, ale w tym przypadku nawet te wszechw***322;adne kobiety nic nie s***261; w stanie zdzia***322;a***263; ;)

pops 02.08.2006 13:50

Cytat:

Napisany przez Prezesik
...a ten Twój sposób z byciem miłym dla osób odpowiedzialnych to pic na wodę, gdyż odwołanie jest rozpatrywane przez KOMISJĘ, która ma ściśle wytyczone kryteria przyjęć z odwołań. ...

hehe, może i są rozpatrywane przez komisję, ale ten kto był na studiach to wie, że wydziałem rządzą panie w dziekanacie :D bo dziekani i rózne komisje nie mają czasu na pierdoły i podpisują co im się podłoży. więc rada dla przyszłuch studentów: miejcie dobre układy w dziekanacie :D

epol 02.08.2006 11:20

Odwo***322;anie Ci nic nie da, chyba, ***380;e znasz kogo***347; tam.

Przewa***380;nie mo***380;esz si***281; odwo***322;ywac tylko wtedy gdy zosta***322;y naruszone warunki rekrutacji.

Prezesik 02.08.2006 11:05

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
chodzi tez o nie bylejaką uczelnię: Uniwersytet Adama Mickiewicza.
Koleżance zabrakło 3pkt. także malutko.
U nas wszyscy mówią, że małe szanse. :/ ja jej tego nie powiem.
Powiedzialem tylko ze trzeba to madrze i skladnie napisac i zaniesc, zagadać, może się uda.

U mnie na Polibudzie była lista rezerwowa, elegancko jak ktos rezygnowal wskakiwał.
Tam nie ma czegos takiego. Przyjety albo Nieprzyjety. Dlatego jej malo brakowalo, a na bank wycofa ktos papiery bo nazwiska "orłów" powtarzają się na wydziałach, to widać np. na prawie, administracji, historii...ciągle te same osoby.

to ma faktycznie nikłe szanse, tym bardziej, że to UAM i tak jak mówiłeś oblegany kierunek. Rok temu <jeśli dobrze pamiętam> na prawo na Uniwersytecie Szczecińskim przyjęli ok. 50 osób, którym brakowało maksymalnie 1 punkt.
To nie jest tak, że oni nie mają listy. Lista po prostu wygląda tak, że ludzie. którzy mieli ileś tam punktów się dostali, a później wskutek obniżenia minimum punktowego dostaną się też inni.
Tak na marginesie, to o czym mówisz to nie jest odwołanie, a prośba o ponowne rozpatrzenie kandydatury. Podstawą odwołania może być jedynie wskazanie naruszenia warunków i trybu rekrutacji na studia określonych w Uchwale Senatu UAM w sprawie warunków i trybów przyjęć
na I rok studiów stacjonarnych oraz niestacjonarnych wieczorowych i zaocznych w Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu ;)

Kasprzak 02.08.2006 10:53

Faktycznie, dosta***322;a list polecony "Z przykro***347;ci***261; zawiadamiamy...brakuj***261;c***261; liczb***261; pkt: 3..."
Choc pytalem sie a oni "nie wiemy czy bedzie drugi nabor" "odwolania nie przyjmujemy"

pawelblu 02.08.2006 02:55

Ale to tak czy inaczej nie idzie z odwolania, tylko komisja pod koniec sierpnia obniza prog tak zeby dolozyc tyle osob, ile z juz zakwalifikowanych nie zlozylo kompletu dokumentow konczacych rekrutacje w terminie.

I tak jak kolezanka powinna poczta dostac informacje o tym ze sie nie dostala, tak powinna na przelomie sierpnia i wrzesnia dostac ponowna informacje ze w skutek zwolnienia miesc sie dostala (o ile rzeczywiscie zwolnilo sie tyle miejsc ze jej wynik wystarczal).

Kasprzak 02.08.2006 01:30

chodzi tez o nie bylejak***261; uczelni***281;: Uniwersytet Adama Mickiewicza.
Kole***380;ance zabrak***322;o 3pkt. tak***380;e malutko.
U nas wszyscy m***243;wi***261;, ***380;e ma***322;e szanse. :/ ja jej tego nie powiem.
Powiedzialem tylko ze trzeba to madrze i skladnie napisac i zaniesc, zagada***263;, mo***380;e si***281; uda.

U mnie na Polibudzie by***322;a lista rezerwowa, elegancko jak ktos rezygnowal wskakiwa***322;.
Tam nie ma czegos takiego. Przyjety albo Nieprzyjety. Dlatego jej malo brakowalo, a na bank wycofa ktos papiery bo nazwiska "or***322;***243;w" powtarzaj***261; si***281; na wydzia***322;ach, to wida***263; np. na prawie, administracji, historii...ci***261;gle te same osoby.

Prezesik 01.08.2006 22:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No ja niestety byłem obecny przy sytuacjach - i to na najlepsze kierunki jednej z najlepszych uczelni w kraju - kiedy poprzez znajomości odwołanie było już niejako przepustką na studia.. Smutne to i mam nadzieję, że przez ponad 5 lat zmieniło się to. Ale jednocześnie mam wątpliwośći.. Znajomości w tym kraju to plus większy niż umiejętności..

Zmieniło się to, że kiedyś z tego co pamiętam zwracano uwagę na treść odwołania, tzn. że o przyjęciu decydowało to czy komuś spodobało się to co ktoś napisał. Dlatego każdy pisał: "jestem biedny, moi rodzice nie pracują, mam niedowład lewego jądra..." i inne kosmiczne historie. To dawało ogromne pole do nadużyć. Ten, kto rozpatrywał zawsze mógł się wtedy wytłumaczyć, że chciał pomóc biednej osobie; Od chyba trzech lat jest tak, że komisja obraduje w składzie kolegialnym, a o przyjęciu decyduje, tak jak wspomniałem lista rankingowa, która jest ogólnodostępna dla wszystkich. Tak jest chyba na każdej uczelni w kraju. Niby jest to jakieś zabezpieczenie, ale jak to mówią na układy nie ma rady... Wszystko jest do obejścia...

@Kasprzak ile punktów koleżance zabrakło?

andrzejj9 01.08.2006 22:23

No ja niestety by***322;em obecny przy sytuacjach - i to na najlepsze kierunki jednej z najlepszych uczelni w kraju - kiedy poprzez znajomo***347;ci odwo***322;anie by***322;o ju***380; niejako przepustk***261; na studia.. Smutne to i mam nadziej***281;, ***380;e przez ponad 5 lat zmieni***322;o si***281; to. Ale jednocze***347;nie mam w***261;tpliwo***347;***263;i.. Znajomo***347;ci w tym kraju to plus wi***281;kszy ni***380; umiej***281;tno***347;ci..

Prezesik 01.08.2006 22:10

Cytat:

Napisany przez pops
nie dramatyzuj, mam znajomego który się dostał z odwołania na kierunek gdzie było ponad 10 osób na miejsce.

kolega musiał być po prostu wysoko na liście rankingowej. a ten Twój sposób z byciem miłym dla osób odpowiedzialnych to pic na wodę, gdyż odwołanie jest rozpatrywane przez KOMISJĘ, która ma ściśle wytyczone kryteria przyjęć z odwołań. w przypadku, gdy odwołanie ma na celu prośbę o przyjęcie z listy rezerwowej, to tak jak mówiłem decyduje pozycja na liście i nie ma innych kryteriów. inne warunki są gdy chcesz zaskarżyć sposób rekrutacji, np. błędnie przeliczono Ci punkty itp. Wówczas Komisja przelicza punkty ponownie, na nowo umieszcza na liście rankingowej i decyduje o zniesieniu albo utrzymaniu w mocy zaskarżanej decyzji. zostaniesz o tym powiadomiony pisemnie, a w przypadku negatywnej odpowiedzi przysługuje Ci prawo wniesienia skargi za pośrednictwem Rektora do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego.

pops 01.08.2006 21:56

Cytat:

Napisany przez pawelblu
...A odwolanie to w zasadzie tylko formalnosc ktora komisja musi biurokratycznie rozpatrzyc i odrzucic :)

nie dramatyzuj, mam znajomego który się dostał z odwołania na kierunek gdzie było ponad 10 osób na miejsce.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:22.