![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No i mam P3 1Ghz. Ale...
... mam pytanie.
Czym zmyć stara paste ze starego procka ?? Mam podczas startu kompa blad: BIOS Update data incorrect. CPUID=0000068A. Update not loaded. To jest ID mojego nowego proca. Nigdy nie aktualizowalem biosu mobo, bios jest z 2000 roku. Czy po aktualizacji biosu blad zniknie ?? A tak przy okazji jeszcze: w biosie opcja CPU Level cache ECC Check - mam wyloczonczone, co to da jak ja wlacze ?? PS Poza tym komp dziala i jest w swietnej formie ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
@Patrix, jeśli są jakieś nowe biosy to trzeba oczywiście załadować ostatni dostepny ( nikt nie robi ich bez celu, tylko dla swojej satysfakcji) bo albo coś poprawiają albo dodają obsługe nowych procków, wielkości i typu ich cache... i tym podobne techniczne pierdoły
![]() @Kraluk, cosik twój skrypcik co to go masz w podpisie przekłamuje ![]() ![]() pozdro
![]() |
#4 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
ecc? error correction code - nie pamietam zeby ktorykolwiek cache w nie serwerowych prockach mial taki system
tak samo nie serwerowe pamieci ram nie maja ECC z updatem biosu warto jednak sie powstrzymac az do czasu przetestowania go przez wieksza liczbe osob - dopoki dziala - nie psuj! to samo dotyczy sterownikow - catalysty czy stery do nforce to taki zwierz ze potrafia z wersji na wersje naprawic pare bledow - ale i dadc 5 nowych - warto wiedziec jakich ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Pingwin specjalista.
nie wiem, za nic nie moge pobrac tego pliku:
ftp://www.asus.it/pub/ASUS/mb/slot1/...x/pv4x1063.zip zajmuje jedynie 160.17 KBytes, moze ktos umiesci w temacie... please ![]()
![]() |
#6 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
here you goł
uzyj opery luke...
![]() |
![]() |
#7 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() co do ECC to plyta obsluguje ale proc nie. niestety cos sie nie spiesza z aktualizacja biosow do mojej plyty, poza tym zmiana nic nie wniosla wiec wrocielem do oryginalnej wersji. PS czym zmyc zaschnieta paste ze starego procka ??
![]() |
![]() |
#8 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Proponuje Izopranol wysokiej czystosci. Lub gumke do olowka tez schodzi elegancko ale nie wiem o jaka paste ci dokladnie chodzi.
![]() |
#9 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
byla naniesiona fabryczne na radiator. Po 3 latach roszke sie rozlala po procku - zgdonie z prawem grawitacji ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Costam
![]() |
A to pewnie taka guma ktora twardnieje po jakims czasie, jesli stwardniala na kamien to proponuje papier scierny drobnoziarnisty i jechanko az do chwili dojscia do metalowej pokrywki, jak ja spilujesz to sie nic nie stanie nawet lepiej bedzie przewodzic, potem izopranolem przeczyscisz i naniesiesz nowa paste najlepiej taka ktora nie twardnieje z czasem.
![]() |
#11 | ||
Pingwin specjalista.
Cytat:
Cytat:
![]() PS Mniej wiecej tak wygladaja wszystkie P3:
![]() |
![]() |
#12 |
Costam
![]() |
No bo to jest na rdzeniu Coppermine, myslalem ze masz ta na Tualatinie (ta ma na rdzeniu pokrywe). No to w takim razie ta gume po bokach normalnie malym srubokretem sciagasz, a sam rdzen tym izopranolem. Tylko delikatnie tym srubokretem zebys po rdzeniu nie pojechal. Jesli nie ma po bokach tej gumy to tylko izopranolem z rdzenia.
![]() |
#13 |
Pingwin specjalista.
Doszedłem do rozwiązania problemu
![]() - Wgrałem najnowszy bios do mobo (2004/03/04 - siesze sie, że jeszcze coś aktualizują) Niestety jeśli dana płyta jest firmowo pod procesor max 800 Mhz ale działa idealnie z procem 1Ghz, to i tak nie uwzględnią tego w nowych biosach. (Nie wiem jak jest na nowych ale na p3v4x tak jest). Przypdadkowo w internecie znalazłem program, który dopisuje ID nierozpoznawanego i zainstalowanego procesora. Program testowano na procesorach z ID 06B1 i 068A czyli kolejno 1.13Ghz i 1Ghz ![]() Po odpowiednim przygotowaniu dyskietki wszystko zrobiło się automatycznie. Teraz cieszę sie z nowego biosu i w pełni obsługiwanego proca 1Ghz na (firmowo) 800Mhz płycie głównej ![]() Tutaj jest ten program:
![]() |
#14 |
Pingwin specjalista.
Nie polecam tej sztuczki
Po (chwilowym) powrocie na proca p3 667Mhz komp (a raczej płyta asus p3v4x) sie rozkraczyła.... włączam kompa i istna roślinka tylko wiatraki sie kręcą, nawet powtórne wsadzenie p3 1Ghz nic nie dało. Po wyciągnięciu kart z gniazd pci komp ruszył (ale i tak nie za pierwszym razem), dał dźwięk głośniczek, włączył sie bios po czym płyta sie zawiesiła....(bios na ekranie) Po przełożeniu zworki z jumperfree na jumper, komp poszedł dalej...ale pokazał mi cmos error, i keyboard error - resetowałem cmos a klawiatura jest wpięta. Jednym słowem rozwalił się bios ![]() W tym tygodniu na nowo (zewnętrznie) ide go zaprogramować... Mam nadzeje, że potem płyta wstanie...
![]() |
#15 | |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
![]()
Dotyk idący daleko poza definicję słowa instynkt...Julio Cortazar Ostatnio zmieniany przez memorando : 18.04.2004 o godz. 02:12 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|