![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
ja jednak zaproponuję dogadanie się by kazię lub osła lub co tam zapodaje pasł w godzinach nieprzeszkadzajacych lub poustawiał u siebie ograniczeniaw uzywanych programach p2p, reszta jest mało praktyczna (brak dynamicznego podziału pasma boli w routerku) chyba ze jakiegoś szrota pc startującego z flopa zaprząc do tej roboty.
BTW zawsze mnie to zastanawiało jak to łatwo przychodzi szufladkowanie ludzi, ten to zielony a ten to szary itp, ale to tak poza tematem
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
-ja sciagam - dobrze -szary/zielony/cpun/dyslektyk - zle. Obcy - zabic obcego!!! trzeba bylo nie dzielic lacza Teraz nie kombinuj jak kon pod gorke, albo wyloz kase i kup zarzadzalny ruter/postaw serwer/albo co innego. ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
no i widzę, że mój pomysł z nożyczkami nie jest zły. od razu pomyślałem żeby ćapnąć gościowi kabelek od routera
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 08.03.2005 o godz. 08:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.07.2004
![]() |
Rozumiem ze IP jest po MAC adresie ustawianie z serwera DHCP routera czy Twoj router posiada blokady "czasowe tj na okreslone uslugi moga byc dostepne np od 22: do 7:00 przez 7-m dni w tygodniu albo zrob 2-i wariant na stale go odetnij z p2p wystarczy ze majac jego IP i masz wl tylko zezwalaj po MAC adresie "filtrowanie po MAC adresach na wszelki wypadek gdyby mial inna karte sieciowa i chcial oszukac" nastepujace to robisz w regolach w filtrowaniu LAN/WAN
Nie wiem tylko jak to sie zapisuje w Twoim wypadku ale zrob wedlug tej instrukcji chyba ze dorzucisz inf o Twoim routerze dla WAN'u zrob tak 1.0.0.1 do 254.255.255.254 blocked tcp/udp* od 1 do 65535 to ze na to zeby przez przypadek On nie dostal sie do uslug tunelowanych od kogos z zewnatrz fakt Ty tez na tym ucierpisz jesli bys chcial skorzystac z VPN'u ale tak lepiej zrob to bylaby 1-a opcja przed wlaczeniem filtracji LAN'u a do filtracji LAN'u nastepujaca regolke niewiem tylko jak to jest w Twoim wypadku routera ale wystarczy Ci informacja: 192.168.2.2 blocked tcp/udp* 1024-65535 -> IP kogo chcesz odciac 2-a pozycja co chcesz zrobic przepuscic czy zablokowac czyli Ciebie interesuje "blocked" nastepnie tcp/udp* czasem tez jest both** ale both tez w niektorych routerach obejmuje tez ICMP wiec tylko wtedy both bo obejmie Ci wszystko jesli masz do dyspozycji i podajesz porty ktore chcesz mu odciac: od 1024 do 65535 co do gg on pracuje na 2-ch portach: 443 oraz 8074 a wtedy bedzie pracowac na 443 a p2p zostanie mu odciete ![]() a tak nie powinno byc problemu ![]() P.S. Fakt poco to polaczenie miedzy Toba a sasiadem to robi juz router ![]() Jak bedziesz miec problem z zaadaptowaniem w swoim modelu routera do tych regol co podalem wyzej to daj wieksze inf. o tym Twoim routerze producent/ ewentualnie zrzuty ekranu ... to Ci pomoge a gwarantuje ze gostek juz p2p bedzie mogl tylko mazyc w snach ![]() Ostatnio zmieniany przez houston : 08.03.2005 o godz. 09:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
"zaawansowany" houston sie troche rozpisla ze trudno go zrozumiec
![]() Piterniel podaj model swego router'a ... bedzie latwiej ![]()
![]() |
#21 |
Łaskobójca
![]() |
@Houston,po takim ograniczeniu funkcjonalności łącza, to pada sama zasadność współdzielenia tegoż wykastrowanego dla jednego usera kabelka, a co do zapychania łacza to zgodnie z zasada PAwła i Gawła user odpali ftp i tez zrobi qq 8), co ftp tez zablokujesz?
inna sprawa iz p2p może pracowac na niestandardowych portach, IMO jedyne rozsądne wyjście to pc z szrota i adaptacja tego cudaka do roli routera z dynamicznym podzialem pasma, firewall'em i czego tam jeszcze potrzeba miast zbytnio komplikowac sobie życie EOT z mojej strony bo to i tak do niczego nie prowadzi
![]() |
#22 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.07.2004
![]() |
alex69@
Fakt sporo inf. w skrocie "telegraficznym pewnie dlatego moco sie rozpisalem" niechcialem sie rozpisywac w wielkosci 2-ch postow mam nadzieje ze po doczytaniu sie glebiej da rade "zrozumiec" szczegolnie jak wie sie jak to cos "skonfigurowac" ![]() Cana@ co do ftp'a czy innych uslug podstawowych jest jedna przewaga nad p2p tutaj nie mamy do czynienia 1-n do wielu userow pracujac 2-u kierunkowo nadawanie odbior tylko przy ftp'ie czy innych uslugach podstawowych wystepuje makymalnie polaczenie 1:1 klient - server albo odbieramy albo nadajemy do danego "servera" a mowisz ze p2p moze pracowac na niestandardowych portach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Łaskobójca
![]() |
mialem zrobić EOT ale...
1 ftp czy p2p to i tak zgodnie z zasadą Pawała i Gawła (PiG) zapcha łącze 1a. co jest a co nie jest usługa podstawową to czysto akademicka dyskusja ![]() 2. taki trup pc niewiele energii potrzeuje i trzeba go tylko raz ustawić (a często są już gotowe dystrybucje stworzone do określonych celów w których ingerencja usera jest zredukowana do znośnego dla ZU czytającego instrukcje poziomu) i mamy piknie dynamicznie dzielone łacze bez robienia sobie wroga z sąsiada, oraz bez potrzeby testowania jego wiedzy i cierpliwości dodatkowo zabezpieczone dzieki iptables/ openwall i czemu się tam jeszcze chce 3. a jak kasy szkoda to trzeba się dogadać, bo przeciez X i Y współdzielą łacze więc pewnie wspólnie ponosza koszty jego utrzymania a proponowane w większości postów tego topica rozwiazania godzą w drugiego usera co jest IMO nie fair aha za wszelkie działania typu MAC karty i tym podobne to bym karał gardłem bo wara sąsiadowi do tego jaką sieciówkę lub inszą część kompa mam ochote sobie zmienić juz wystarczy mi pazerny m$ i to że oemka się przywiazuje do mobo. BTW dlatego kiedyś nie zgodzilem się na podzielenie mojego łacza (lenistwo, bo to ja bym musiał alles zorganizować i poustawiać) ani na przyłaczenie się do wspolnoty posiadającej duzo szybsze okienko na net (znów bym musiał tego pilnować i wysłuchiwać że coś działa słabo i kazia nie ssie)
![]() |
#24 |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Mam problem. Mam teraz na dysku Kerio WinRoute i nie moge skonfigurować tego tak, aby GG działało
![]() ![]() Gdy odblokuje pierwszą zasade to GG rusza gdy jest tak jak na rysunku poprostu nie może się połączyć z serwerem :/. Proszę o pomoc
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
najprosciej jest uzyc windows'owego narzedzia netstat ... dostepnego z wiersza polecen
a wiec uruchamiasz tylko aplikacje z ktora masz problem (tu GG) odpalasz wiersz polecen z netstat'em (netstat -n) i przy ustawionych zabezpieczeniach patrzysz co z czym sie laczy nastepnie wlaczasz regolke na FW ktora blokuje ci dostep do dane uslugi (tu GG) odpalasz wiersz polecen z netstat'em (netstat -n) i przy ustawionych zabezpieczeniach patrzysz co sie zmienilo
![]() |
#26 |
Cichy mod
![]() ![]() |
Odkopie swój temat.
Niedługo do mojego domu przybędzie bliżej nieokreślony komputer, który będzie robił jako serwer - póki nie zreanimuje swojego routera [Więcej TU. Jaki najlepszy system i jaki do tego potrzebny komputer, aby postawić serwer. Najlepiej aby miał dynamicznie przydzielanie pasma, Firewall, przekierowanie portu. Takie podstawy. Co polecacie ? - Mile widziana pomoc w konfigu
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Matrix has him
Data rejestracji: 29.10.2003
![]() |
Cytat:
![]() http://endemic.org/htb/ http://www.inet.one.pl/index.php?id=news&op=news Może coś to pomoże ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Cichy mod
![]() ![]() |
Raczej potrzebuje czegoś BARDZO konkretnego i pomoc w konfigu konieczna
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Cytat:
![]() |
![]() |
|
|