Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.10.2005, 14:13   #1
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Unhappy W oparach absurdu, czyli jak założyć internet w Irlandii.

Witajcie.

Dawno już miałem to napisać, tym bardziej, że obiecałem.
Przepraszam że dopiero teraz, ale lepiej późno niż wcale.

Na początku sierpnia tego roku okazało się, że muszę się przeprowadzić, na szczęście (tak myślałem) niedaleko. Rzecz jasna do razu zacząłem prowadzić energiczne działania mające na celu jak najszybsze przeniesienie łącza na nowy adres, aby w dalszym ciągu móc korzystać z tego niezwykle uzależniającego środka komunikacji.

Okazało się, że nie da się tak po prostu przenieść linii. W nowym domu linii nigdy nie było, więc należy ją założyć. Po zamówieniu usługi dowiedziałem się, że będę czekał "up to 10 working days" co w irlandzkich realiach, gdzie nikomu się nigdzie nie spieszy oznacza zazwyczaj min. 3 tygodnie. Oczywiście poprosiłem, żeby oprócz przeniesienia numeru (co oczywiście jest możliwe po założeniu linni) przeniesiono również łącze. Okazało się, że jest to w tym będącym już ponad 20 lat w UE kraju niemożliwe. Najpierw muszę zrezygnować z neta na starym mieszkaniu a później zamówić net na nowym. Żeby było ciekawiej, panienka po drugiej stronie linii stwierdziła, że nie mogę tego zrobić od razu, ponieważ po położeniu nowej linii mija up to 10 working days do włączenia telefonu, po którym to dopiero muszę (nie nie, nie zamówić net) zgłosić chęć włączenia netu, a to w tym celu by mili panowie z centrali sprawdzili linię pod kątem jej zdolności do przesyłania danych. W praktyce oznacza to, że panowie nic nie robią przez kolejne up to 10 working days po kolejnym moim monicie sprawdzili linię w ciągu kilkunastu sekund.

No, myślę sobie, teraz pójdzie już z górki, w końcu linia jest, telefon działa, linia "ready for broadband", więc zamawiam. Oczywiście zamówienie przyjęte, teraz należy czekać up to 10 working days na jego realizację, po tym czasie już tylko up to 10 working days na przysłanie pocztą routera i po krzyku.

Jednakże upływają dni i wciąż nic. Po wykonaniu kilkunastu telefonów (spychotechnika działa tu fantastycznie: proszę zadzwonić tu i tu, my to nie od tego) okazało się, że moje zamówienie zostało AULOWANE z powodu braku wolnych portów na centrali (cokolwiek to znaczy). Na moje pytanie "co teraz?" otrzymałem odpowiedź, że inaczej się nie da, że zamówienie nie może czekać, że mam po prostu dzwonić co jakiś czas i się pytać, czy coś się nie zwolniło, i jeśli coś by się zwolniło to dopiero złożyć zamówienie i czekać, oczywiście nasze kochane i niezawodne up to 10 working days.

Czarna rozpacz mnie ogarnęła, ale nie poddałem się i zacząłem szukać innych providerów. Owszem, kilku znalazłem, u 3 nawet zamówiłem neta, jednak okazało się, że jeden z nich chciał kaucję 125 euro (dziękuję bardzo), drugi warunkował założenie neta przeniesieniem do niego również telefonu, co mi się nie uśmiechało zbytnio, trzeci zaś przez telefon obiecywał łącze 2/2 Mbit/s co po sprawdzeniu na jego stronie www okazało się być 2Mbit/128kbit/s. Jednakże z tego zamówienia nie zrezygnowałem, postanowiłem czekać kolejne up to 10 working days na rozwój sytuacji.

Tu warto nadmienić, że wciąż posiadałem router zabrany ze starego domu, żeby było śmieszniej, mimo, że nie udało mi się zamówić neta u starego ISP (UWAGA) dostałem od niego drugi router, już na nowy adres i to bodajże wcześniej, niż został połozony kabel! ^_^

Możecie sobie wyobrazić moje zdziwienie dnia 3.10.2005 rano, gdy zauważyłem, że na (cały czas podłączonym) routerze świeci się kontrolka "dsl sync" czyli ni mniej ni więcej NET DZIAŁA !!!

Tym większe było moje zdumienie gdy sprawdziłem, KTO mnie podłączył. Ten pierwszy ISP, cholerny monopolista, u ktorego oficjalnie nie miałem złożonego żadnego zamówienia, mimo kilku usilnych prób.

Reasumując: to cud, że byłem odcięty tylko 2 miesiące, gdybym miał pecha mogłoby to potrwać ze 2 razy dłużej. :\

Ciekawe, jak w Polsce za kilkanaście lat będzie można szybko zamówić internet?

P.S. Nie byłem pewien czy tego posta pisać tu, czy w dziale "Humor", mnie tam do śmiechu nie było zbytnio, ale jeśli Moderatorzy uważają, że ma być gdzie indziej, to się nie pogniewam (śmietnik też od biedy może być).

Ufff, to chyba najdłuższy post w moim życiu. 8 )
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 29.10.2005 o godz. 14:15
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.10.2005, 14:21   #2
rycho
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 16.01.2002
rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
A u nas się narzeka na Tepsę.
rycho jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2005, 14:26   #3
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
no teraz to wierzę, bo jak mi to @joujoujou opowiadał przez Skype to byłem zdrowo zalany i myślałem potem, że mi się to przywidziało

ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2005, 14:36   #4
rycho
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 16.01.2002
rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
no teraz to wierzę, bo jak mi to @joujoujou opowiadał przez Skype to byłem zdrowo zalany i myślałem potem, że mi się to przywidziało

Niestety, ale raju na świecie niema.
Wszędzie klient ma być dostawcą kasy.
A jak się nie podoba to wynocha do konkurencji, ktora jest taka sama swołocz.
U nas przykład: Era, Idea, Plus.
I tak ma być i tak zostanie.
Bez względu czy to się komuś podoba czy nie.
rycho jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2005, 15:37   #5
kraluk
Guru

Data rejestracji: 13.02.2003
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez rycho
A u nas się narzeka na Tepsę.
Owszem, ale przeniesienia łącza i netu nie trwa aż 2 miesiące.

A wracając do tematu: mówią, że Iralndia to raj... Ja po przeczytaniu tego posta jakoś mi nie wierzę...
Stary 29.10.2005, 16:15   #6
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
To niestety wcale nie raj, choć życie tu ma swoje uroki, jest jednak wiele spraw, które doprowadzają mnie do szewskiej pasji.
Stary 30.10.2005, 10:04   #7
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
a ja i tak nadal nienawidze tepsy....
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.10.2005, 11:59   #8
woitas
αρχή

Data rejestracji: 16.06.2001
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
słyszalem.
kumpela mówiła, że faceci + kufel piwa to jedność.
bez niego to jak bez nogi

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.10.2005, 12:27   #9
SpeedFreaK
Guru

Data rejestracji: 06.09.2004
SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Normalnie druga TePsa. Nie spodziewałem się, że w cywilizowanym świecie tak olewają klienta.
SpeedFreaK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.10.2005, 16:20   #10
pitr71
polak w irlandii

Data rejestracji: 29.12.2002
pitr71 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Smile

Cytat:
Napisany przez processor
Normalnie druga TePsa. Nie spodziewałem się, że w cywilizowanym świecie tak olewają klienta.
mieszkam w Irlandii przeszlo 2 lata i raczej nie widzialem tutaj wiekszej cywilizacji,ja rowniez gdy zmienialem dom mialem problemy z przeniesieniem netu na nowa chate ale trwalo to troszeczke krocej (1 miesiac)

pozdrawiam
E8400@Akasa AK-965 // Gigabyte GA-P35C-DS3R Rev2.1 // 2x2GB OCZ Platinum XTC // MSI Zilent 8800GT // Pioneer DVR-215 // BenQ DW1655 LS DL // 2x Hitachi P7K500 320GB // Samsung SP0842N 80GB // Audiotrak Prodigy 7.1 // Logitech Z-5500 Digital 5.1 // OCZ Stealth Xtreme 600W // Philips 190P7S 19"

pitr71 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.10.2005, 18:16   #11
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez pitr71
mieszkam w Irlandii przeszlo 2 lata i raczej nie widzialem tutaj wiekszej cywilizacji,ja rowniez gdy zmienialem dom mialem problemy z przeniesieniem netu na nowa chate ale trwalo to troszeczke krocej (1 miesiac)

pozdrawiam
w Nowej Zelandii wyglada to lepiej, opieszalosc urzednicza jest znacznie wieksza, zgodnie z haslem "co masz zrobic dzis mozesz jutro"... w tym ze net zakladaja Ci blyskawicznie... jesli nie przez telefon, to istnieje siec radiowa UMTS i broadband satelitarny, kablowka tez jest bardzo popularna
Stary 30.10.2005, 23:15   #12
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez pitr71

pozdrawiam
Witam wygnańca, pozdrawiam również!

Swoją drogą szczęściarz z Ciebie, tylko miesiąc czekać, no no...
Cytat:
Napisany przez Ormianin
w Nowej Zelandii wyglada to lepiej, opieszalosc urzednicza jest znacznie wieksza, zgodnie z haslem "co masz zrobic dzis mozesz jutro"... w tym ze net zakladaja Ci blyskawicznie... jesli nie przez telefon, to istnieje siec radiowa UMTS i broadband satelitarny, kablowka tez jest bardzo popularna
Heh, tu nie ma póki co innej opcji jak net+linia telefoniczna nawet jeśli (jak np. mnie) telefon nie jest komuś potrzebny. MUSISZ mieć i już, nie podoba Ci się? Nie to nie, neta nie będzie.

Nie wiem, może w Dublinie jest coś innego, w innych miastach nie.
Stary 31.10.2005, 15:46   #13
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A my tu narzekamy na tepsa. Powinnismy sie cieszyc, ze mamy takiego dobrego operatora
Stary 09.11.2005, 20:19   #14
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Absurdu ciąg dalszy:

Wracam ci ja sobie dziś z pracy i co widzę?

Komunikatory niepodłączone, torrent nie ciągnie, neta nie ma.

Na routerze dioda "dsl sync" świeci, czyli net widzi.

Próba logowania, login jak zwykle, hasło też, komunikat "login failed, please contact helpdesk".

No to dzwonimy, miły pan mówi, że to dziwne, bo powinno działać, posprawdzał cośtam u siebie, wziął moje dane, znowu posprawdzał (licznik tel. wciąż bije) i stwierdził coś w tym stylu:
"o, przecież 3 miesiące temu zrezygnowałeś z neta, nie?"

Zagotowało się we mnie, ale skoro widzę, że net nie jest odłączony (dioda świeci), to walczę dalej:
"tak, zrezygnowałem, ale zamówiłem w nowym miejscu i mam od jakiegoś czasu" (guzik prawda, przecież oficjalnie zamówienia nie było).

Koleś znowu cośtam pogrzebał, poklikał i mówi:
"spróbuj innego loginu i hasła: *****,****"

Wpisałem i...

Mam nie 1024/128 kb/s ale 2048/128 kb/s ^_^

A Wy twierdzicie, że tepsa jest po#$%^&* ?
Stary 09.11.2005, 20:27   #15
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez joujoujou
Mam nie 1024/128 kb/s ale 2048/128 kb/s ^_^

A Wy twierdzicie, że tepsa jest po#$%^&* ?
Czekaj, może ja z tepsą czegoś takiego właśnie spróbuję..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: