![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
egipski bóg
Data rejestracji: 28.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Lunux Unbutu - Powrót
Witam, dzisiejszego dnia dotarły do mnie zamówione wczesniej płytki z Linuxem Unbutu. Wiem, że ten temat był już poruszany, jednak przegladając inne tematy nie potrafie uzyskać jednoznacznej i satysfakcjunującej odpowiedzi. Mianowicie chodzi mi o to, jak zainstalować tego Linuxa, tak aby był to drugi system. W chwili obecnej posiadam Windowsa Xp, oraz 4 partycje. Prosil bym o pomoc
![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zeropostowiec
Data rejestracji: 12.09.2005
![]() |
Jakie te partycje posiadasz?
Najlepiej przygotuj sobie partycje wcześniej - 1 swap i 1 typu ext2/3, reiserUnbt Aha - Ubuntu a nie Unbutu Ostatnio zmieniany przez Arcadio : 10.11.2005 o godz. 15:38 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
egipski bóg
Posiadam 2 dyski i oba podzielone na 2 partycje. Pierwszy, glowny dysk na ktorym jest windows jest na NFTS, a drugi dysk 2x Fat 32.
A jak utworzyc takie partycje jak piszesz? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zeropostowiec
![]() |
1- podczas instalacji Ubuntu. Sprawa o tyle trudna że system ma tekstowy instalator i początkujący może się nie połapać (ja tak miałem
![]() 2 - Partition magic, ewentualnie możesz użyć SystemRescueCD - bootowalna płyta do ratowania systemów, zawiera program qtparted - odpowiednik PM |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
egipski bóg
No wlasnie, ja jestem początkujący
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zeropostowiec
![]() |
Zajrzyj na oficjalne forum http://forum.ubuntu.pl/ i zasięgnij wiedzy.
Ja poległem przy instalacji Ubuntu i wybrałem SUSE (idealne dla początkującego). |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.06.2005
![]() |
Cytat:
![]() Instalujesz, wypalasz ratunkowe cd tego programu i uruchamiasz komputer z płytki. Kasujesz pierwszą partycję fat32 na drugim dysku i w jej miejsce tworzysz partycję swap i partycję linux native, którą formatujesz w ext3 ![]() Instalujesz linuksa na przygotowanych wcześniej partycjach, przy czym bootmanager instalujesz na partycji z linuksem a nie w mbr. Potem dodajesz skopiowany przy pomocy winhex bootsector tej partycji do ntloadera win xp ![]() ![]() http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=56923 ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zeropostowiec
![]() |
Powiem tak - instalacja Ubuntu jest prosta ale byłem zbyt głupi i mało doświadczony.
uuk dobrze prawi z tym bootloaderem - na razie dodaj wpis do NT Loadera a jak już zaznajomisz się z systemem to wtedy będziesz mieszał. Wczoraj wywaliłem Windowsa na malutką partycję a resztę dysku mam dla Lina, wgrałem gruba i jest git. Linux jest u mnie nr. 1 a windows siedzi w cieniu i czeka na lepsze czasy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
egipski bóg
a jezeli zrobił bym tak, ze odłączył bym głowy dysk z windowsem i pozostawił tylko ten drugi i na niego zainstalował linuxa, a pozniej zainstalował jakiegos bootmanagera ktory wykrył by oba systemy i przy rozruchu komputera miał bym wybor systemu?!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zeropostowiec
![]() |
Mnie nie pytaj bo z dwoma dyskami nigdy nie miałem do czynienia.
Odsyłam na fora tematyczne, tam się znają. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
PiwoWar
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |