Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.11.2003, 23:41   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Opera - kilka pytan

Przekonaliscie mnie do sprobowania Opery w jednym z watkow i wlasnie ja testuje. W sumie sprawuje sie calkiem niezle i jest naprawde funkcjonalna, ale mam kilka pytan, na ktore moze bedziecie potrafili udzielic mi odpowiedzi:

1) Czesto pojawial sie argument, ze przegladarka ta blokuje wyskakujace okna. Gdzie wlacza sie te funkcje?

2) W Avant Browserze, ktorego uzywalem, w przypadku niespodziewanego zawieszenia sie lub zrestartowania komputera, wszystkie otwarte w tym momencie okna, zapamietywane zostawaly przez program i mozna bylo latwo do nich wrocic. Z tego, co wiem, w Operze rowniez jest cos takiego. Ale jak to sie ustawia i wybiera? Sa to zapewne te sesje, ktore niby mozna wybrac na poczatku uruchamiania sie programu, ale w praktyce nie jestem w stanie wrocic do stanu sprzed zwyklego zamkniecia programu. A juz w ogole, jezeli sam go zamknalem, a nie nastapilo to przez jakis blad. Jak sie tymi sesjami poslugiwac? Jak zapamietac otwarte okna i potem moc do nich wrocic?

3) I jeszcze jedno pytanie z tym zwiazane. Otoz mam juz zapamietane jakies trzy sesje, ktore chcialbym skasowac. Gdzie mozna to zrobic?

4) Hmmm, wiem, ze mialem jeszcze jedno pytanie, ale jakos nie moge sobie teraz przypomniec. Moze pozniej. Na razie bylbym wdzieczny za odpowiedzi, lub jakies wskazowki dotyczace tych trzech, ktore napisalem. Z gory dzieki

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.11.2003, 23:54   #2
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ad.1.) Plik -> Preferencje -> Okna -> Wyskakujące okna

Ad.2.) Jeżeli chcesz zapisać aktualną sesje Plik -> Sesje -> Zapisz sesję
Gdy chcesz otworzyć wcześniej zapisaną najlepiej używać opcji Wstaw sesję - spowoduje to otwarcie zapisanych stron w otwartej operze Druga opcja - Otwórz sesję - Powoduje otwarcie nowej opery
Sesja jest też zapamiętywana automatycznie więc możesz otworzyć stan także sprzed normalnego zamknięcia - po prostu wybierz autosave.win

Ad.3.) C:\Program files\Opera\profile\sessions - u Ciebie może to być troszkę inaczej jeżeli przy instalacji wybrałeś opcję tworzenia profili dla każdego użytkownika osobno

Ad.4.)Jak sobie przypomnisz to wal śmiało jak tylko będę coś wiedział to odpowiem - polecam polski dział na forum opery my.opera.com/forums oraz polskie strony o operze - jest ich kilka - www.operapl.net , www.opera.prv.pl - pisze z pamięci więc mogłem coś pokopać w adresach

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2003, 23:38   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dzieki za odpowiedz A adresy sobie przejze, na pewno sie przydadza

Stary 29.11.2003, 19:36   #4
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja tez jestem swiezym uzytkownikeim Opery i mam taki problem. Otoz dzisiaj zniknal mi pasek przewijania i nie wiem co zrobic aby wrocil
Krzycho83 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 19:41   #5
Gorzala
Guru

Data rejestracji: 22.02.2003
Gorzala zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Krzycho83
Ja tez jestem swiezym uzytkownikeim Opery i mam taki problem. Otoz dzisiaj zniknal mi pasek przewijania i nie wiem co zrobic aby wrocil
Ctrl + F7
Gorzala jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 19:45   #6
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Majonez
Ad.2.) Jeżeli chcesz zapisać aktualną sesje Plik -> Sesje -> Zapisz sesję
Gdy chcesz otworzyć wcześniej zapisaną najlepiej używać opcji Wstaw sesję - spowoduje to otwarcie zapisanych stron w otwartej operze Druga opcja - Otwórz sesję - Powoduje otwarcie nowej opery
Sesja jest też zapamiętywana automatycznie więc możesz otworzyć stan także sprzed normalnego zamknięcia - po prostu wybierz autosave.win

Ad.3.) C:\Program files\Opera\profile\sessions - u Ciebie może to być troszkę inaczej jeżeli przy instalacji wybrałeś opcję tworzenia profili dla każdego użytkownika osobno
Powroce jeszcze do pytania zwiazanego z sesjami. Zapisalem sobie trzy sesje - jako 1, 2, 3 i teraz postanowilem otworzyc jedna z nich. Gdzie moge je znalezc? Kiedy daje po prostu wstaw, czy otworz sesja, nie pojawiaja mi sie te, ktore teoretycznie zapisalem. W jakim katalogu sie one znajduja?

Stary 29.11.2003, 19:46   #7
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wiem jak moglem to przeoczyc w menu 'widok' -> 'paski przewijania'. Mimo wszystko thx
Krzycho83 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.11.2003, 01:51   #8
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Powroce jeszcze do pytania zwiazanego z sesjami. Zapisalem sobie trzy sesje - jako 1, 2, 3 i teraz postanowilem otworzyc jedna z nich. Gdzie moge je znalezc? Kiedy daje po prostu wstaw, czy otworz sesja, nie pojawiaja mi sie te, ktore teoretycznie zapisalem. W jakim katalogu sie one znajduja?
tak jak mowilem powinny byc w katalogu C:\Program files\Opera\profile\sessions jezeli nie dales profilowania jezeli dales to podejrzewam ze moga byc w c:\doc and set\... gdzies tu

najlepiej poszukaj plikow z rozszerzeniem .win znajdziesz wtedy gdzie zapisuje te sesje - ja sobie wyrobilem nawyk zapisywania ich na pulpicie pod nazwa okreslajaca co wlasciwie robilem w tym momencie np forum.win albo ssh.win debian.win itd itp

Stary 30.11.2003, 19:57   #9
ZYGA
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 06.09.2002
ZYGA zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Informacja zaczerpnięta z http://www.infojama.pl/
Cytat : Powodów do zadowolenia nie mają także użytkownicy alternatywnej Opery. Jouko Pynnönena odkrył dwie dziury w tej przeglądarce - równie istotne, jak w przypadku Internet Explorera. Podobnie, pozwalają bowiem wykonać dowolny kod na pasywnie zaatakowanym komputerze (przez wczytanie spreparowanej strony). Problem dotyczy wszystkich wersji Opery do 7.22 włącznie, zaleca się aktualizację do wersji 7.23.

To dla wszystkich używających ten program !
ŻYCIE JEST PIĘKNE
ZYGA jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.12.2003, 04:34   #10
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

zyga ehh

zanim zaczniesz rzucac tu przykladami nad wyzszoscia ie nad opera przyjmij do wiadomosci kilka rzeczy

1) po pierwsze nie wierz wszystkiemu co przeczytasz i zawsze sprawdzaj co na to tworca danego oprogramowania a jak juz zaczniesz sprawdzac to przyjrzyj sie dokladnie kto o tym pisze (kto sponsoruje serwis albo na czym stoi ich serwer itd. itp.)

2) po drugie opera i jej tworcy to wzor do nasladowania dla innych - maja najszybszy czas reakcji jezeli chodzi o naprawianie bledow, ich komunikacja z uzytkownikami jest celujaca, jezeli chcesz sie o tym przekonac to zapraszam na ich forum http://my.opera.com/forums - maja tam tez dzial polski, ktory tak sie sklada ze jest najbardziej dynamicznym z dzialow narodowych

3) po trzecie ta informacja ma swoje zrodlo gdzies indziej co niestety infojama (i nie tylko ona) powtorzyla tracac tym w moich oczach bo jest to informacja niepelna i nie do konca prawdziwa

4) moglbys przy okazji od niechcenia przeczytac komentarze do tego artykulu ktory przytoczyles

4) co sie bede szczypal jak masz choc troche checi to zerknij TUTAJ i poczytaj - jezeli znasz angielski to polecam poczytanie dyskusji do ktorej link podano w ostatnim poscie (jezeli nie znasz to wiedz ze nie wystarczylo wejsc na strone trzeba bylo jeszcze cos sciagnac a nawet jakby nie trzeba bylo sciagac to i tak szansa ze trafisz na taka strone jest znikoma i predzej ci sie opera wywali z bledem niz cos ci ktos namiesza w kompie)

5) tym razem ja powtorze cos za innymi (z tym ze ja ta informacje sprawdzilem) czy w IE te zauwazone bledy poprawiono - odpowiem od razu NIE - zeby bylo smiesniej M$ ma pretensje ze ujawniono informacje o tych bledach

6) jezeli chcesz sie przekonac przed czym chroni opera to zerknij w IE na stronke ktora podam ponizej

UWAGA!!! nie odpowiadam za skutki klikniecia na ponizszy link - kliknij na niego dopiero jak zapiszesz wszystkie otwarte dokumenty i bedziesz gotowy na restart kompa

http://piv.pivpiv.dk/

7) wrociles zywy to zapraszam do poczytania jeszcze na poczatek przejrzyj polskie forum na my.opera.com/forums gdybys mial jakies pytania to sluze pomoca - o ile bede potrafil

8) nie twierdze ze opera jest jedyna sluszna przegladarka - to M$ tak twierdzi o swojej - moje subiektywne zdanie jest takie ze jest najlepsza przegladarka - jezeli ci nie podoba sie to mozesz np sprobowac mozilli - wiele osob ja poleca i generalnie nie ma konfliktu miedzy uzytkownikami opery i mozilli

[COLOR=Red]/edit/[color] tak jakby od niechcenia w tych wszystkich informacjach jest wzmianka o operze 7.23 a przeciez wystarczy tylko zainstalowac ja na 7.22PL i mamy polska wersje 7.23 juz bez tych "strasznych" bledow

pozdrawiam bardzo serdecznie

Stary 01.12.2003, 08:55   #11
ZYGA
Stały bywalec ;)

Boże ,ale mi dowaliłeś z grubej rury !
A prawda jest taka , że ani nie znam Opery, nigdy jej na oczy nie widzialem i wcale nie twierdze że jest zła !!!
Po prostu , przez przypadek trafiłem na tekst poswięcony Operze
i chciałem tą informacja podzielic się z innymi forumowiczami. Nie bylo moim celem ,dyskredytacja Opery. Zauważ że nie założyłem nowego tematu,
tylko tą informacje umieściłem w topicu poświęconym Operze !
Podałem żródło, skąd zaczerpnąłem informacje , samemu jej nie komentujac! Dziwie się troche Twojej napastliwości w stosunku do mnie , tak jakbym
stwierdził, że wszystko co dotychczas zostało napisane o Operze to kłamstwa !
Przepraszam za ten sarkastyczny ton wypowiedzi , ale czuje sie niesłusznie
oskarżony o przestępstwo ktorego nie popełniłem i jest mi najzwyczajniej
przykro ! No cóż , żyje sie dalej ! Twoja riposta była celna ! Tylko czy
sprawiedliwa ale to oceń w swoim sumieniu !
Czuje leciutki niesmak , a tak lubie Tu zaglądać.........
Kończe, bo za chwile bede przepraszał za to, że jeszcze żyje !
Wyrazy szacunku !
ŻYCIE JEST PIĘKNE
Stary 01.12.2003, 09:23   #12
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@Zyga, to co Majonez napisał* nie zostało niestety mieszczone w tym newsie na infojamie lecz znalazło się w komentarzach użyszkodników** lecz przepisujący te info*** nie zrobił update a wielka szkoda
* ociupinke może za ostro ale rzarełko bez przypraw to jak ... po prostu skala błedu w ie i w operze jest inna i inna jest teakcja producenta programu
** które niestety znacznie odbiegają aktualnie od ogólnieprzyjetych standardów jeśli chodzi o poziom wypowiedzi i cięzko jest już perełkę w tym gnoju znaleźć

pozdrófka

*** chodzi oczywiście o autora z infojamy

Ostatnio zmieniany przez cana : 01.12.2003 o godz. 10:24
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.12.2003, 09:39   #13
eloise
Dobry Człowiek

Data rejestracji: 30.07.2002
eloise niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Majonez

5) tym razem ja powtorze cos za innymi (z tym ze ja ta informacje sprawdzilem) czy w IE te zauwazone bledy poprawiono - odpowiem od razu NIE - zeby bylo smiesniej M$ ma pretensje ze ujawniono informacje o tych bledach

ja ostatnio wyczytałem, że IE nadal ma 19 błędów o których MS wie i nic nie robi w temacie ich usunięcia, ba zmusili nawet autorów strony do skasowania tej informacji
Stary 01.12.2003, 09:51   #14
przemas
wafel

przemas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez ZYGA
Boże ,ale mi dowaliłeś z grubej rury ! ...
nie zrażaj się. ale też następnym razem jak już coś w podobnym tonie będziesz pisał dwa razy się zastanów czy warto. bo Twoje intencje rozbiegały się z tekstem który wrzuciłeś a jeszcze bardziej z jego odbiorem.
głowa do góry

a opera choćby miała te błędy jest i tak o niebo lepsza od IE :zeby:
przemas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.12.2003, 10:00   #15
ZYGA
Stały bywalec ;)

Ludzie , ja nic nie napisałem od siebie , zacytowałem
tylko informacje podając jej żródło !!!
To jest moje przestępstwo !!! Macie do mnie pretensje za to, że śmialem umiescic taką informacje na forum
To jest chore ! Ide popelnić samobójstwo ! A wczesniej
dam sobie Banana ! Zadowoleni ?
ŻYCIE JEST PIĘKNE
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: