Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.12.2003, 15:51   #1
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dlaczemu gry mi skaczą !?

chciałem się oficjalnie zapytać: dlaczemu gry mi skaczą !? Chodzi o to, że wczoraj zmieniłem sprzęta z celeronka 433mhz na celeronka 2.4ghz. Teraz posiadam płyte pod P4 ABIT IS7-E. Co do ramu to mam 256 DDR 400mhz KINGSTON. Wszystko ze sobą ładnie współpracuje. Jednak zostałem przy swoim starym dysku 20 GB FUJITSU 5400 UDMA66. Jednak po zainstalowaniu NFS: HP2 gierka normalnie mi się przycina. Kartę graficzną mam jakiegoś XFX GeForce 4 MX-440 64 MB. Używam sterowników 30.82 pod XP. Sam nie wiem co jest grane !? Może po prostu zainstaluje sobie SiSoft Sandra i popatrzę konfigurację sprzętu....

czy ktoś może mi udzielić jakiejś rady !?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.12.2003, 16:11   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
testuj na czyms innym niz nfs - nfs: underground ma juz legendarny skopany engine - jak jest z wczesniejszymi nie wiem - ale odpal jakeigos q3 i popatrz jak to dziala...
Stary 03.12.2003, 16:32   #3
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
kumpel mial podobny problem.Sprzecik idealny p4 2,8 (ta sama plyta co ty) 512 ram i project igi 2 przycinal. Winnowajca okazal sie dysk
Po zmianie na 7200 8MB Cache SATA chodzi blyskawicznie, a wszystko mu chodzi plynnie (Tylko moze w 16bitach bo ma gf2 mx )

nie twierdze ze na bank dysk ale wiem ze mu to tez pomoglo.
Potestuj na Call of Duty nie wiem czy sid grales. Bardzo klimatyczna.
Stary 03.12.2003, 16:40   #4
rcobex
Roman Barbarzyńca

Data rejestracji: 01.09.2003
rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
A ile masz punktów w 3DMarku 2001 ? Może coś ze sobą nie współgra, grafika nie jest demonem szybkości ale wszystko zależy od ustawień.
Stary 03.12.2003, 16:54   #5
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
A mi sie tam Underground podoba, Sid :-)...

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:

M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.12.2003, 16:59   #6
-Sid-The-Rat=>

nfs:u moze jest fajny - ale ta gra przycina na ati 9800xt... a to juz jest lol w bialy dzien
u mnie demo tez ostro sie cielo - tak jaby ktos wlaczyl anizo 16x fsaa x6 i sie cieszyl ze ladnie wyglda... tylko ze gra wtedy robi ~20fps
Stary 03.12.2003, 21:51   #7
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
nfs:u moze jest fajny - ale ta gra przycina na ati 9800xt... a to juz jest lol w bialy dzien
u mnie demo tez ostro sie cielo - tak jaby ktos wlaczyl anizo 16x fsaa x6 i sie cieszyl ze ladnie wyglda... tylko ze gra wtedy robi ~20fps
Kurcze, nie patrzylem do profilu, ale z tego, co pamietam z topicu o sprzecie, to masz duzo wydajniejszy komputer od mojego, a u mnie to demo chodzilo plynnie. A wlaczylem na maksa, co tylko sie dalo.

Nie wiem czemu, ale wszystkie gry, ktore instaluje (inna sprawa, ze ostatnio tego nie robie, ale demo NFS akurat sprawdzilem), chodza mi plynnie, albo prawie plynnie, a zawsze na poczatku uruchamiam je w 1024 na 768 i maksymalnych detalach Chociaz w sumie, czym ja sie martwie

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.12.2003, 21:57   #8
-Sid-The-Rat=>

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Kurcze, nie patrzylem do profilu, ale z tego, co pamietam z topicu o sprzecie, to masz duzo wydajniejszy komputer od mojego, a u mnie to demo chodzilo plynnie. A wlaczylem na maksa, co tylko sie dalo.

Nie wiem czemu, ale wszystkie gry, ktore instaluje (inna sprawa, ze ostatnio tego nie robie, ale demo NFS akurat sprawdzilem), chodza mi plynnie, albo prawie plynnie, a zawsze na poczatku uruchamiam je w 1024 na 768 i maksymalnych detalach Chociaz w sumie, czym ja sie martwie
wystarczy ze dasz sobie w sterownikach anizotrophy czy aa i juz mozesz zapomniec o czymkolwiek...
ja mialem scinki, kumpel na ati9700 i drugi na 9800xt mieli scinki - wywalilem i wspominam raczej zle...
Stary 04.12.2003, 09:03   #9
KarolluZ
Guru

SID... tak jak mówiłeś wyłączyłem aa, bo domyślnie miałem ustawione, aby aplikacje same sterowały aa. co do q3 to zainstalowaałem, odpaliłem i się zdziwiłem. Oczywiście wszystko na maxa, ale te komendy typu cg_drawfps oraz com_maxfps u mnie nie działają... oczywiście po odaleniu pierwszej prostej areny naciskam tylde i wpisuje, a tu nic... pojawia się coś w tym stylu "KAROLLUZ: cg_drawfps". Tak jakby gracz karolluz to mówił. Może mam za starą wersję qwaka !?
Stary 04.12.2003, 12:01   #10
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
wystarczy ze dasz sobie w sterownikach anizotrophy czy aa i juz mozesz zapomniec o czymkolwiek...
ja mialem scinki, kumpel na ati9700 i drugi na 9800xt mieli scinki - wywalilem i wspominam raczej zle...
No to moze i tak, ale po co to wlaczac, skoro i bez tego gry wygladaja bardzo dobrze? Poza tym o ile sie nie myle, to czasami, jesli w grze jest taka opcja, to rowniez ja zaznaczam. Moze nie od razu na 4x (chociaz tez czasem), ale na 2x.
Poza tym, juz naprawde dawno nie gralem w zadna gre, wiec wydajnosc karty graficznej mniej mnie teraz interesuje. Dobrze, ze komputer chodzi w miare wydajnie (chociaz ostatnimi czasu coraz bardziej odczuwam brak jeszcze z jednej kosci pamieci) i ogolnie mozna spokojnie komfortowo na nim pracowac. O to mi chodzilo, kiedy robilem jego modernizacje

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.12.2003, 09:04   #11
KarolluZ
Guru

a czy ktoś posiada jakiegoś GeForce 4 !? Interesuje mnie konkretnie jakich driverów używacie... chodzi mi o cyferki... ja osobiście kiedy posiadałem Rivke to czepiłem się 30.82. Wczoraj kolega mi powiedział, że te drivery mogą NIE MIEĆ wspomagania AGPx8 dla mojej karty... dlatego chciałbym usłyszeć waszą opinię, a nie bezmyślnie instalować jakieś najnowsze stery. Najnowsze nie zawsze znaczy najlepsze.
Stary 03.12.2003, 17:38   #12
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
a ja z zupelnie innej beczki - a po zmianie mobo przeinstalowales sytem (i z ghosta odpada - pelna instalka od zera) - wymiana tego akurat elementu wymaga reinstalacji
sorki za podejrzenia jesli juz to zrobiles
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.12.2003, 17:51   #13
/\/\cDrive
Mój żółw,Hellsing,LG FAN

Data rejestracji: 19.05.2003
/\/\cDrive zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal
a ja z zupelnie innej beczki - a po zmianie mobo przeinstalowales sytem (i z ghosta odpada - pelna instalka od zera) - wymiana tego akurat elementu wymaga reinstalacji
sorki za podejrzenia jesli juz to zrobiles
Mi też sie wydaje ze to może być przez sys'a więc zrób takiego porządnego formata całego dysku. Ale jeżeli już aki zrobiłeś to tyż sorki.

/\/\cDrive jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.12.2003, 20:03   #14
KarolluZ
Guru

/\/\cDrive, nimal.... otóż po zmianie MoBo, procka i ramu zmontowałem to wszystko z moim dyskiem i prbowałem odpalić albo 98 albo XP, ale wszędzie miałem albo blue screen'y albo jakieś głupie komunikaty... Gdy przyszło do reinstalki systemu to przypomniałem sobie, że muła miałem na tej partycji NTFS z windą WP więc musiałem podpiąć dysk do stareko kompa i wszystko po przenosić. Jednak po reinstalce [oczywiście od zera] no wszystko chodzi, bo musi.

SID... ja nie chcę odpalać q3, bo wiem, że to jest starsza gierka i ona będzie śmigać obojętnie na jkaim sprzęcie . Na rivce i 433 śmigała pięknie i to pod XP.

Ja bym może obstawiał dysk, gdyż chyba 5400 rpm to za mało... po prostu dysk nie nadąża przez co są przeskoki i gubienie klatek... a czy instalka nowych driverów coś pomoże !? przypominam, że mam 30.82...

a już myślałem, że po zmianie sprzętu w końcu odpale sobie peja na maxa 2 hehehe
Stary 04.12.2003, 09:52   #15
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez KarolluZ

Ja bym może obstawiał dysk, gdyż chyba 5400 rpm to za mało... po prostu dysk nie nadąża przez co są przeskoki i gubienie klatek... a czy instalka nowych driverów coś pomoże !? przypominam, że mam 30.82...

a już myślałem, że po zmianie sprzętu w końcu odpale sobie peja na maxa 2 hehehe
Ech tam zaraz dysk, 5400 moze nie jest demonem predkosci, ale nie znaczy ze jest jakis zolw... moze problemy z kompatybilnoscia dysku i kontrolera? Moze obsluga UDMA nie dziala?
Moze w BIOSie jakies niejsane ustawienia?
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: