Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   dlaczemu gry mi skaczą !? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dlaczemu-gry-mi-skacza-28396/)

-Sid-The-Rat=> 15.12.2003 22:24

hmm - to chyba w tych nowych - celeron tualtain 1.3ghz to procesor godny miana DOBREGO procesora

kumpel ma tulipana 1.3, 512 sdramow i asus TULS2costam no i gf4ti4200 - gry zapierniczaja mu jak oszalale w 1280*1024

faktem jest ze celinki robione z p4 to porazka - ale nie az taka zeby miec tak marne wyniki - gdyby dalo rade wsadzic w ten komp cos naprawde dobrego - a nie kastraty jak gf4mx czy radek 9000/9200 - to mozna pogadac i podyskutowac - narazie to sprawdzamy jak jezdzi czolg na kolach ze szmacianymi gasienicami

pokaz ojcu te teksty, moze zmadrzeje - choc ciezko stereotypy zwalczac - intele to fajne sprzety - tylko a) drogie b) na boga nie celerony! gieforce - tez - szybkie choc srednia jakosc grafiki - i na boga nie MXy!

NFS:underground to jak GTA3 - u jednych zasuwa - u innych skacze jak nacpany krolik - nie sugeruj sie wynikami z tej gry
mowie jeszcze raz - q3! to jest DOBRZE napisana gra, daje miarodajne rezultaty

ps. te pamieci moga faktycznie pomoc - choc tylko wtedy keidy beda w dualu - a nie wiem czy ta plyta to umie
choc i sama ilosc pomoze

esem 15.12.2003 22:05

Twój problem tak naprawdę to: celeron czyli wykastrowane pentium.
Celerony nadają się praktycznie tylko do zastosowań biurowych i podobno do oglądania filmów (tu niesprawdzałem). Gry wymagają szybkiego podawania danych do grafy i to przerasta możliwości celerona - już lepsze są durony.
Przy celeronie żadna grafa Ci nie pomoże ani ram ani mobo (w grach). 8)

KarolluZ 15.12.2003 21:37

wiesz NIMAL.... z reguły to wyłączam sobie DMA, bo chyba mi to nie potrzebne ^_^. A tak na poważnie to oczywiście, że jest włączone, bo inaczej strasznie by się wszystko ślimaczyło.....

nimal 15.12.2003 10:48

sam windows jest przekombinowany :D popatrz ile uslug Ci lata w tle po instalacji windy to sie przezegnasz :) np rejestr zdalny - super bezpieczne :D albo indexowanie - super zwalnia wydajnosc dysku :D
ale z ostatniego opisu faktycznie moze dysk - super glupie pytanie - DMA wlaczone? UDMA tez? dla twardziela ofkorz

KarolluZ 15.12.2003 10:37

a ten pożyczony radek to 9200..... sam teraz jade na omegach.... i wyłączonym aa.... a ja uważam ciągle, że to wina dysku.... zresztą na radku odojętnie czy włączyłem 640x480, czy 800x600 czy 1024x768 to skakało tak samo nawet na minimalnych detalach.... a dysk u mnie kręci się jak głupi.... zresztą co mi po tym jak będę miał pożyczonego GeForce.... tylko narobie sobie smaku... nakombinowane w windozie !? a co tu może być nakombinowane !?

nimal 15.12.2003 09:58

dziwia mnie te osiagi nowych kart - mam GF2Pro Winfasta 64 MB, Thunderbirda 1200 i 512MB na sdramach - NFSU smiga (1024x768x32), Max Payne 2 smigal tez jak glupi... z tego wynika ze to raczej kwestia konfiguracji OS'a (albo samego OS'a - ja jade na win2k3, wg mnie xp byl do bani)

shuma02 15.12.2003 07:28

ja sie tutaj zgodze z Sid'em na temat NFS:U.
choc nie duzy skok ale jednak przesiadlem sie z Athlon 1.4 na 2.4 a gra jak sie przycinala tak dalej sie przycina
Karte grafiki mam geforce 4 ti 4400 128mb i nic...
wiec sam nie wiem co dalej robic,
wyminc ram na ddr to wiem napewno, ale dalej co...

shuma02

-Sid-The-Rat=> 14.12.2003 23:10

niech ci podrzuci z pracy gf4titanium albo gf3ti500 - albo moze radka o numerku wiekszym lub rownym 9500 - wtedy pogadamy - bo raeony 9000 i 9200 to karty z nizuiktiej poleczki

-Sid-The-Rat=> 14.12.2003 23:08

ale na boga co to za radeon? 9000? 9100? 9200? - sadze ze 1 albo 3 - bo 9100 dalby ci na tym kompie jednak 'lekko' wiecej...

KarolluZ 14.12.2003 23:02

Ilość załączników: 1
no więc jak widać powracam..... na weekend tata pożyczył z pracy ATI RADEON EXCALIBUR 128 DDR HIS.... co prawda słyszałem że HISy są do bani... a Tak BTW to co to znaczy HIS !? no ale mniejsza z tym. Odpaliłem od razu NFS Underground i ustawiłem początkowo rozdziałke na 1024x768 [chyba już standard].... i po włączeniu prawie wszystkiego na maxa gierka skakała.... co prawda mam 256 ramu i sądzę że to za mało.... dzisiaj na gg kolega mi powiedział, że jego kumpel ma 256 i Athlona 2000 i twardy 5400 i u niego chodzi git... no chyba musze się pogodzić, że nie będzie mi to lepiej chodziło... instalowałem nawet jakieś omegi, ale to nic nie pomogło... co prawda wynik w 3d marku skoczył z 2800 na 5600, czyli o połowe, ale co z tego, jak NFS się zacina...

Niestety tą kartę muszę jutro oddać, a tata za tydzień może pożyczy coś ciut lepszego i oczywiście koljne 256 ramu, bo jak twierdzą jago koledzy z pracy po dołożeniu do mojego 256 kolejnego 256... powinno spowodować wzrost wydajności kompa o całe 40%.... i jest to lepsze niż zamontowanie na raz 512 MB.

A oto parametry tego RADKA...myśle, że są w pożądku

albertone 09.12.2003 13:39

nie oczekuj cudów od celka 2.4 a i karta graf. to z pewnoscia 4mx440 na 64 bitowej szynie

nimal 08.12.2003 13:49

coz, nietety niektorych osob po prostu sie nie da przekonac... :( jedynie wyniki benchmarkow i opinie uzytkownikow, ale to tez nie jest przekonujace (czesto zreszta niemiarodajne)
przy skladaniu kompa trzeba uwazac - czasem dwie super czasci nie beda ze soba wspoldzialac i koniec, czasem (o paranojo!) kupienie tanszej/gorszej czesci podnosi wydjanosc kompa (pamietasz pierwsze Athlony XP na szynie 266 - poprawnie pracowaly tylko z pamieciami ddr 266 - wlozenie szybszych i drozszych 333 konczylo sie spowolnieniem kompa - mozna to sparwdzic chocby w ostatnim PCWK)
podstawa to dopasowanie do sibie poszczegolnych elementow i korzystanie z elementow pelnych, chocby i starszych - zwykle to klucz do sukcesu ;)

KarolluZ 08.12.2003 13:40

tak przy okazji przypomniałem sobie, że jak dzisiaj rozmawiałem z tatą na temat ATI RADEON to tata powiedział, że często u nich w firmie są reklamacje właśnie na ATI, ponieważ one strasznie się grzeją... jednak tata ciągle twierdzi, że u niego w pracy mają już jakieś doświadczenie i co ja mogę się z nimi równać !? Pozostawiam to bez komentarza....

KarolluZ 08.12.2003 13:37

NIMAL... wiesz, masz rację. Jednak mojego tatę trudno namówić na coś innego niż to co mają koledzy z pracy. Gdy pokazałem mu twoje zdanie na temat celeronów i powiedziałem, że jest on cienki to tata powiedział "a po co Tobie [załóżmy] P4 !? czy będziesz robił jakieś skomplikowane operacje, że potrzebny Ci jest taki procesor !?". Przyznam, że jak odpaliłem AIDA32 i zobaczyłem dane na temat swojego procka to aż zbladłem... To fakt, że miał mało bajerków, ale AMD też są tanie i wiadomo, że osiągi lepsze.

Co do grafiki to tak się składa, że ostatnio tata składał "na kartce" dwa zestawy dla innych ludzi. Jednak mnie to zdziwiło, że poleciłem komuś RADKA i sądziłem, że jak tata pokaże to w pracy to szef od razu zmieni to na jakiegoś GeForce... Ale zdziwiłem się, gdy szef taty powiedział, że skoro to ma być komp, na którym mają być robione jakieś projekty to RADEK w zupełności wystarczy.... No litości... skoro on poleca do takich zadań RADKA, a w zestawie tylko do grania zmienia RADKA na GeForce FX 5600 128 MB to coś tu nie tak... Jak narazie szukam poważnych argumentów, żeby przekonać tatę nad wyższością ATI oraz AMD... co do procka to niestety... jak narazie będę skazany na niego, dopóki nie pójdę gdzieś do roboty.... wtedy zakupie sobie cosik lepszego.....

Jednak dzięki za jakiekolwiek wypowiedzi z waszej strony :)

nimal 08.12.2003 09:45

KarolluZ niestety sa firmy gdzie kruluja penitiumy i nvidia - mimo tego ze do pewnych zastosowan (kompy sredniej klasy do gier/multimediow) o wiele lepiej sprawdzaja sie rozwiazania konkurencji (ze wzgledu na stosunek wydajnosc/cena)
ale bez jaj - jesli placisz za kompa to Ty decydujesz co w nim bedzie, tym bardziej jesli firma znajoma (czyli Twoj Tata w niej pracje)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:51.