Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.01.2003, 10:04   #1
TATOON
Bywalec

Data rejestracji: 18.09.2002
TATOON w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
blokada uzytkownikow kaaza

witam..
na poczatek:jest siec(7-userow, sdi)switch i router siurka ep-3501 tak wynika z instrukcji..i jest problem z uzytkownikami kaazy ktorzy siec zapychaja tak ze nawet zadnej strony nie mozna wczytac
czy mozna np: zablokowac porty ktorych kaaza uzywa albo cos i ewentualnie jak to zrobic bo ludzie sie zloszcza i do wlasciciela sdi maja pretensje ze placa i pupa a ja w tym temacie nie tego..
moze ktos mial taki problem i go rozwiazal
dzieki z gory TATOON
TATOON jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.01.2003, 13:49   #2
witkowal
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.12.2002
witkowal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wiesz, jest taka cudowna opcja jak szukaj i tam mozesz wpisac co chcesz znalezdz. Ten temat byl kilka tygodni temu.

witkowal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.01.2003, 14:26   #3
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
mozna zablokowac bez problemu dowolne porty np w firewallu lub kazdym innym programie o podobnym dzialaniu np. anti-trojan... nie wiem czy bezposrednio mozna to zrobic w windowsie ale powenie jakos mozna
najlatwiej bedzie w firewallu
Stary 14.01.2003, 17:37   #4
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
nie wiem czy to do konca prawda co teraz napisze ale rozmawialem z kilkoma adminami i podobno z nowa Kazaa jest nielada problem.

Otoz po zablokowaniu portow (1214 i 1215) z ktorych korzysta programik zmienia on sobie samodzielnie na inne

Jeszcze raz podkreslam, ze nie wiem czy to jest do konca sprawdzona informacja

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.01.2003, 17:41   #5
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
u mnie w mieście jedna ze szkół ma zablokowane całkiem p2p u providera... bo przeciążali łącze...
Stary 14.01.2003, 18:26   #6
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Gdzieś wyczytałem i nie wiem czy to prawda ale kaaza kożysta też z portu 80 A tego to nie można blokować
Stary 14.01.2003, 19:07   #7
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Patrix napisa***322;(a)
Gdzieś wyczytałem i nie wiem czy to prawda ale kaaza kożysta też z portu 80 A tego to nie można blokować
No i dobrze wyczytales bo wlasnie o tym porcie 80 mowili mi wspomniani wyzej administratorzy.

Ze stara Kazaa nie bylo problemu. Np w znanym mi akademiku Kazaa dzialala od 22 do ktorejs rano. A teraz podobno jest z tym problem.

A moze niedlugo dzieki RIAA problemy administratorow rozwiaza sie same?

Ranking dysków twardych
Stary 14.01.2003, 23:05   #8
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Faktycznie nowa kazaa jest na tyle beszczelna, że potrafi wejść na dowolny port, chociażby 80, na ograniczenie nowej kazy jest sposób, ale do tego trzeba mieć router linuxowy a nie jakiś sprzętowy, metoda polega na filtrowaniu pakietów. Jedyną metodą na kazee w Twoim przypadku jest całkowite zablokowanie kazy, robisz to przez dropowanie(uniemożliwiasz łączenie) pakietów od/do klientów z następującymi ip: 217.116.224.0;217.116.225.0;217.116.226.0;217.116. 227.0, powinno działać.
Stary 14.01.2003, 23:12   #9
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Cytat:
bas napisa***322;(a)
Jedyną metodą na kazee w Twoim przypadku jest całkowite zablokowanie kazy, robisz to przez dropowanie(uniemożliwiasz łączenie) pakietów od/do klientów z następującymi ip: 217.116.224.0;217.116.225.0;217.116.226.0;217.116. 227.0, powinno działać.
bas mozna wiedziec co to za adresy IP ?
tak z ciekawości
a dokladniej co to za sieci?

Ranking dysków twardych
Stary 14.01.2003, 23:16   #10
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
sluchajcie... przeciez jak na firewallu(a pewnie takowy maja) zablokuje sie nie porty a sam Kazaa.exe to nie bedzie mozna sie laczyc przez kazee z netem i po problemie!
Stary 14.01.2003, 23:41   #11
TATOON
Bywalec

Data rejestracji: 18.09.2002
TATOON w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
blokada adresow kaaza

to jest niestety router sprzetowy i jak patrzylem to moge tylko:
1)wlaczyc/wylaczyc dns proxy-(cokolwiek to jest )
2)przyznac(chyba?)port tcp lub udp na konkretne ip(co to jest to udp i z czy sie to je)-to sie nazywa "wirtual server mapping configuration"
jest jeszcze cos takiego "Fixed IP Address Assignment Table" ale to jest chyba dla utrzmania statycznych adresow ip w sieci

i ja wpisalem na probe 2 porty(tcp) 1215 i 1214 na nieistniejace ip w sieci w tym "wirtual server mapping" no i mam zobaczyc czy to cos da
czy to jest roznica tcp a udp o co w tym chodzi
TATOON jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.01.2003, 00:11   #12
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Bartez napisa***322;(a)
bas mozna wiedziec co to za adresy IP ?
tak z ciekawości
a dokladniej co to za sieci?
To są adresy z jakimi kazaa łączy się po uruchomieniu, wprawdzie nie blokujemy już od dawna kazy, ale wiedzę gromadzę na wszelki wypadek.

Do TATOON:

User Datagram Protocol(Protokol datagramow uzytkownika) jest protokolem bezpolaczeniowym procesow uzytkownika ( w odroznieniu od protokolu TCP).
Zostal on wymyslony w celu szybkiego przesylania pakietow danych, z wykozystaniem minimalnego mechanizmu ich opakowywania i kontroli.Jest on stosowany przez protokol TFTP, ze wzgledu na jego prostote i maly rozmiar.
Jest to protokol warstwy transportowej (w modelu OSI).W nizszej warstwie kozysta on z protokolu IP, dlatego jest czesto opisywany lacznie z nim pod nazwa rodziny protokolow UDP/IP.
Przed przekazaniem obslugi pakietu na nizszy poziom (IP),dane sa opakowywane, tzn. zostaja poprzedzone 8-mio bajtowym naglowkiem UDP. Naglowek ten pozwala na jednoznaczne okreslenie nadawcy i adresata na podstawie unikalnych numerow portow.
Jest to protokol zawodny.Nie zapewnia:

Sekwencyjnosci transmisji. Miedzy systemami komunikaty przesylane sa niezaleznie od siebie, moga wiec dochodzic do adresata w dowolnej kolejnosci.
Sterowania przeplywem. Jezeli odbiorca nie nadaza z odbiorem komunikatow to zostaja one utracone.
Potwierdzenia odioru.Czasu oczekiwania i ponowienia transmisji.
Wykrywania duplikatow.

Liczona jest jedynie suma kontrolna dla naglowka i danych ( ale nie zawsze ).

TCP (ang. Transmission Control Protocol) jest protokolem warstwy transportu (ang. Transport Layer). Wszystkie uslugi zwiazane z poprawnoscia przesylania zawarte sa w protokole TCP.
TCP zapewnia: bezpieczenstwo przesylu danych, polaczenia, przesyl strumieni bajtow. TCP pakuje dane uzytkownika w segmenty, ustawia budzik (ang. timeout) dla kazdych wysylanych danych, potwierdza odebrane dane, zapewnia kontrole przeplywu danych, oblicza i sprawdza sume kontrolna.
Protokol TCP jest uzywany w bardzo wielu znanych aplikacjach, takich jak: Telnet, Rlogin, FTP, HTTP i poczcie elektronicznej (SMTP).

Powyższe wynalazłem i przełożyłem na w miare zrozumiałe.
Najprościej tłumacząc musisz zdropować zarówno pakiety tcp jak i udp.
Stary 14.01.2006, 13:12   #13
rynek89
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 13.10.2004
rynek89 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zablokowane p2p

Przejde odrazu do rzeczy :
Pewnego dnia zassałem torrenta (jakiegoś e-booka)
Uruchomiłem program BitComet i czekam...czekam...czekam...i nie moge się doczekać.
Postanowiłem sprawdzić z innym torrentem, rezulatat był ten sam.Wtedy zainstalowałem Azureusa i dokładnie ten sam problem(próbowałem jeszcze innymi programami). Potem pomyslałem czy działa mi jakiś inny program p2p(Kazza, BearShare)i dokłądnie to samo co wcześniej. Przypuszczam, że dostawca zablokował mi p2p. Czy istnieje możliwość sprawdzenia tego ?

rynek89 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.01.2006, 13:57   #14
radosio
vel Shah

Data rejestracji: 01.11.2005
radosio niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez rynek89
Przejde odrazu do rzeczy :
Pewnego dnia zassałem torrenta (jakiegoś e-booka)
Uruchomiłem program BitComet i czekam...czekam...czekam...i nie moge się doczekać.
Postanowiłem sprawdzić z innym torrentem, rezulatat był ten sam.Wtedy zainstalowałem Azureusa i dokładnie ten sam problem(próbowałem jeszcze innymi programami). Potem pomyslałem czy działa mi jakiś inny program p2p(Kazza, BearShare)i dokłądnie to samo co wcześniej. Przypuszczam, że dostawca zablokował mi p2p. Czy istnieje możliwość sprawdzenia tego ?
Najlepiej zadzwoń do prowajdera i zapytaj. Ja tez mam zablokowane p2p jedynie Ares działa. Mozesz sie równiez pobawić w tunelowanie portów
radosio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.01.2006, 14:01   #15
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez rynek89
[...] Przypuszczam, że dostawca zablokował mi p2p. Czy istnieje możliwość sprawdzenia tego ?
Spytaj go po prostu.

Edit:
@radosio, byłeś szybszy...
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: