Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.03.2013, 17:02   #1
dumpmuzgu
Banned
 
Data rejestracji: 20.01.2013
Posty: 94
dumpmuzgu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na Sycylii byłem w sklepie z szynkami
Ulica była z jednej strony ograniczona stromym zboczem góry, za którą było morze. W zbocze były "wmontowane" różne domy i sklepiki. "Szynkownia" była w formie kamiennego tunelu, wchodzilo się do środka, dalej, dalej i szynki wisiały pod sufitem. Żadnego sztucznego chłodzenia. To było coś....

Na święta B.Ż. dostałem z masarni Wohyń parę prawdziwych szynek. Jem do dzisiaj, właśnie kończą mi się. Trzymam na sznurku w chłodnym pokoju

Wawelski,
na początek polecam piwo z brew-kitu nachmielonego. Parę warek zrobiłem i absolutnie odradzam pełny proces warzenia. Sprzęt do brew-kitu przyda się też do "pełnej" warki, także za nic nie zapłacisz dwa razy.

Do zacierania, filtracji itd potrzebujesz gara 30 litrów oraz odpowiedniego palnika: albo trójkoronowy na płycie albo taboret gazowy z butlą - to już kilkaset złotych. No i masę innego sprzętu. Potem sobie kupisz.

Z brew-kitu zrobisz w standardowej kuchni
, która zapewni możliwość pracy w czystości - to najważniejsze.
Jeśli chodzi o fermentację butelkową, to potrzebne są temperatury leżakowania, ale do brew-kitów dodawane są tak naprawdę drożdże górnej fermentacji, nawet do lagera. To piwo ma się udać Poza tym po co lager, lepiej jakiegoś górniaka.

Uwaga, reklama: http://yago24.pl/dom-i-kuchnia/przetworstwo

Dopiero co wprowadziłem do sprzedaży. Na razie mamy tylko sprzęt od Biowin i to ułamek oferty. Ale na żądanie wszystko co jest na http://biowin.pl mogę szybko dostarczyć w dobrej cenie (ceny niższe niż na ich stronie).

Do piwa Biowin ma ofertę powiedzmy "podstawową".
O wiele więcej do wina i destylatów (bimbru ) oraz przetwórstwa warzyw, owoców, do wędliniarstwa.

Sokowniki, o których Kris wspomina:
http://yago24.pl/dom-i-kuchnia/przet.../biowin-sok5sn
http://yago24.pl/dom-i-kuchnia/przet.../biowin-sok8sn

Jakbyś chciał Wawelski to mogę podpowiedzieć, który sprzęt wybrać do pierwszej warki (obojętnie gdzie kupisz, czy u nas czy gdzieś).
Z ekstraktów niechmielonych WES bym polecił - bo niedrogi, ale akurat go jeszcze nie mamy. Australijski od Coopersa niewiele droższy (i bardzo dobry), na jedną warkę mała różnica.
dumpmuzgu jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Odpowiedz na post


Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). andrzejj9 Off topic 18640 17.12.2024 22:56


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.