![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Szperacz
Data rejestracji: 26.06.2005
![]() |
![]()
Witam!
Mam pytanie do doświadczonych maniaków: Jak podkręcić proca? ![]() Poszukiwał bym poradnika jak dla jelenia. Krok po kroku co gdzie po co. Mam Athlona 2000+ na Epox 8k9ai. Chodzi mi z prędkością 1,66GHz a chciał bym dociągnąć go do 2GHz ale nie bardzo wiem jak. ![]() Bawiłem sie FSB i mnożnikiem ale komp coś szalał a windows jak to widows niebieski ekran i bujaj sie na garbie. Pomocy!! ps.: Za linki i dobre porady funduje reputki!!! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Poważny używkownik
Data rejestracji: 16.02.2005
![]() |
To że procek jest oznaczony 2000+ nie oznacza że pracuje na zegarze 2GHz - 1,66 jest zdaje się ok. (u Athlonów od jakiegoś czasu (wychodzi od 1000) nr rośnie o 100, a taktowanie o 66 MHz - stąd różnice)
Ja bym nie kręcił - szkoda kompa, a skoku wydajności nie zobaczysz (raczej spadek stabilności).
![]() |
#3 |
USER FRIENDLY?
Data rejestracji: 15.02.2004
![]() |
Pierwsze z brzegu (Google)
http://forum.ocm.pl/index.php/topic,1552.0.html http://oc-service.com/faq.html pozdr. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Szperacz
![]() |
Cytat:
![]() co się pobawie ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Szperacz
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Szperacz
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
Bo musisz mieć minimum 50 liczonych postów żeby było więcej niż zero.
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Szperacz
![]() |
i wszystko jasne!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To ja dodam tweak.pl i tym podobne, lubisz ryzyko pusc go na fsb 200
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.12.2004
![]() |
...
1. Płyta jest na jakimś kt400, więc myślę że rozsądna magistrala dla tego sprzętu to 166Mhz i synhronicznie pamięci (czyli fsb333). I tyle sprzęt powinien pociągnąć bez problemów.... Jeśli się wali, to masz problem z zasiłką, pamięciami, prockiem, chłodzenie, płytą... (*niepotrzebne skreślić) i daj sobie na luz, bo zyskasz niewiele a pieniążki zainwestujesz pewnie niemałe.
2. Magistralę 166 uzyskałeś bez problemow, to: dalej kontrola temperatury +drobna korekta napięcia na procku (+0,10V) i mnożnik x12 (jeśli masz odblokowany(?)) i wpakuj jakiś film DVD do kompresji w xvida. Jak wytrzyma taki test i jakiegoś 3dmarka to nie jest najgorzej :-) Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
na cdrinfo od 2001 ;>
Data rejestracji: 04.06.2005
![]() |
Cytat:
Pare spraw: 1.) Jakie masz pamięci? 2.) Jaki masz zasilacz? 3.) Jaki masz rdzeń procesora? 4.) Każdy procek kręci się inaczej 5.) Na innej płycie ten sam procek kręci się też inaczej 6.) Jakie masz chłodzenie? Jeśli masz pamiątki 333MHz lub więcej to daj FSB166 i dla procka 1.75V jeśli jest to Tbred-B. Będzie stabilnie to troche mniej napięcia, aż wkońcu osiągniesz najmniejsza wartość. Do testu używaj Prime95. Jeśli masz juz blue podczas ładowania Windows'a to pewnie pamięci nie wytrzymują ![]() -=EDIT=- Hm, jeśli masz mnożnik odblokowany, to lepiej niższy mnożnik i wyższe FSB. Więc ustaw np. mnożnik 8 i daj FSB200MHz przy standardowym napięciu, mozna troche zwiększyć... Może masz Mobile 2000+ który działa na 1,35V? ![]()
Dobra, to jak już musisz to daj tą reputke no ![]() Ostatnio zmieniany przez _bakupl_ : 25.07.2005 o godz. 16:30 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Szperacz
![]() |
Athlon 2000+, Epox 8k9ai, KINGSTON i TWINMOS 333MHz, Zasilacz Megabajt 350W, Cooler Gigabayt na rdzeniu miedzianym.
Wiem że może się nie udać ale ciekawi mnie overclocking i poprostu moge to poprubować na własnym sprzęcie. I co to szyną, napięciem czy mnożnikiem? Z resztą poćwicze i potem powiem wam jakie tosty mi wyszły ^_^! |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
na cdrinfo od 2001 ;>
Data rejestracji: 04.06.2005
![]() |
Cytat:
Zasilacz strasznie nieciekawy ![]() Rdzeń mozesz w EVEREST sprawdzić (www.lavalys.com bodajże), odpalasz i przechodzisz do: - Płyta główna + Procesor A tam - nazwa kodowa np.: Pole Wartość Nazwa kodowa Thoroughbred-B
![]() |
![]() |
|
|