![]() |
Cytat:
Ja mam hopla na punkcie zasilaczy ale Ty juz ostro przesadzasz... :| |
no i zawiozlem i powiedziala mi babka ze 2 tyg maja na diagnoze i jezeli to plyta to wysylaja ja do msi, bede miesiac czekal na kompa lipa
|
Cytat:
|
A ja sie zapytam kto placi za prad? 600 W albo 1000 W zasilacz - ok, nie ma sprawy, jest mocny - dobrze, ale idzcie patrzyc sie jak wiruje wasz licznik
|
@Bartek
Ten GF7 pobiera mniej prądu niż karty z rodziny 6800 ultra i jeszcze jakas jedna wcześniej ;) @Ormianin Z tego co mi wiadomo zasilacze komputerowe pobierają tylko tyle eneregii ile rzeczywiście jest im potrzeba. Jedynie co trzeba doliczyć to straty na samym zasilaczu, więc jeżeli cały komputer pobiera 300wat (same podzespoły) do zasilacza będzie wpływać dajmy na to 350. Dokładnie nie wiem jakie są proporcje ale działa to bardzo podobnie do tego co napisałem. |
Cytat:
a faktycznie tak czy inaczej zestawy ciagna niezle - a dostawca energi tylko rece zaciera Dobry a nie DROGI zasilacz ma trzymac napieci nie zklocac pracy inny elementow komputer i byc w miare cichy. moze jakis kalkulator do wylicznia co ile zjada W z zestawie ? |
można zmierzyć na kabelku ile żre prądu, ale do tego trzeba mieć taki miernik jaki mają goście od przewijania silników...
jeśli chodzi o tęgie zestawy, to do mulenia są raczej kiepskie, no chyba, że się ktoś chce ogrzewać tym ;) 2 tygodnie sprawdzanie kompa :O - palanty |
Cytat:
gniazdko-licznik-urzadenie |
Cytat:
|
Są w sieci kalkulatory ,które w przybliżeniu obliczą w jaki zasilacz powinniśmy zainwestować .
Wiadomo - obliczenia posiadają pewien stopień rozbiezności (rożne modele dysków ,napędów - różnią się poborem mocy) . http://www.jscustompcs.com/power_supply/ http://takaman.jp/D/?english Osobiście mam dość rozbudowaną konfiguracje (P4 Prescott 3.0GHz ,Radeon 9800Pro ,dwie karty muzyczne w tym Audigy Platinium ,3 napędy optyczne ,4 kości pamięci ,5 dyskow twardych) - przez rok wszystko to ciągnął bez zajaknięcia Chieftec 360W .Niedawno weszłem w posiadania 420W Chiefteca - nie mam zadnych podstaw aby sądzić ,że 420W w tej konfiguracji to za mało . Co innego jeśli chodzi o zasilacze firm z pogranicza farsy - tam 500W to w rzeczwistości realne 350W (i tak naciągane) . Najczęstsze problemy braku mocy mozna dośc łatwo zweryfikować miernikiem .Jedno z bardziej newralgicznych napięć to 5V .Jest pewna tolerancja ,granica poniżej której jest już ryzyko uszkodzenia np. dysków (wyłaczanie i właczanie się dysków podczas pracy w systemie) . Miernik to podstawa - chyba że jesteśmy pewni za prawidłowy odczyt w biosie czy programie diagnostycznym . Trudno mówić tutaj o minimum i maksimumm mocy zasilacza - wszystko zależy od konfiguracji .Są karty ,procesory ,które potrzebuj jej więcej - są też takie konfiguracje dla których Chiefteco-podobne 360W zasilacze są wystarczające . |
Cytat:
życie to już zweryfikowała, dlatego teraz inwestuję kasę, aby potem przez 2 lata nic nie zmieniać.... Po za tym mam szansę wyjechać z do pracy w Angli ale to dopiero w styczni. To też perspektywa aby olać ten chory kraj. Gdzie złodziej zabije staruszkę i mało będzie siedzieć, a staruszka która zabiła złodzieja nie wyjdzie z pierdla do końca życia, tylko dlatego że się broniła... |
kupujecie magnezy neodymowe i za prąd mniej zabulicie:D:D:D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:24. |