![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 08.10.2002
![]() |
Pamięc ram
Witam
W komputerze zamontowane mam 192 MB ramu. Po włączeniu ,w programie testującym pokazuje że jest wolne tylko 70MB.PO wyłączeniu programów uruchamianych wraz ze startem komputera przybywa 15 MB wolnego ramu,więc na co jest wykorzystywana pozostała zajęta pamięc? Ostatnio zmieniany przez Krzysztof Cz : 18.11.2002 o godz. 21:33 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Reszta pamięci jest marnowana przez szlachetne okienka i tysiące bezużytecznych procesów i wątków, które pan Gates i jego ludzie wprowadzili do tego pamięciożernego systemu.
![]() |
#3 | |
Gość
|
Re: Pamięc ram
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#4 |
Gość
|
Win ma fatalne zarzadzania pamiecia!!!
To on zajmuje pamiec i jej nie oczyszcza!!! Uzyj programu do zwalniania pamieci - np. MemBoost, RamIdle albo podobnego! One oczyszczaja pamiec, paradoks polega na tym, ze same rezyduja w pamieci i ja zajmuja:-D |
![]() |
![]() |
#5 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Kiedys miałem tylko 64 MB,stego wynika ze teraz by mi tej pamięci brakowało? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wyjadacz
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam K.Cz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Gość
|
Dosc czesto, ale tylko jezeli jest malo RAM. To co piszesz 3xRAM - sprawdza sie przy np. 64 MB RAM, przy wiekszej niekoniecznie, to trzeba sprawdzac doswiadczalnie. Przy duzej ilosci RAM - mozna sie pokusic o zmniejszenie pamieci wirtualnej. Powyzej 512, ale raczej nie mniej niz 1024 mozna stworzyc RAMDysk. Windows laduje sie caly do pamieci RAM. Im mniejsza pamiec wirtualna - wiecej RAM -tym szybciej powinien chodzic Windows, ale to nie zawsze sie sprawdza.
|
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
[QUOTE]Yahol napisa***322;(a)
Dosc czesto, ale tylko jezeli jest malo RAM. To co piszesz 3xRAM - sprawdza sie przy np. 64 MB RAM, przy wiekszej niekoniecznie, to trzeba sprawdzac doswiadczalnie. Przy duzej ilosci RAM - mozna sie pokusic o zmniejszenie pamieci wirtualnej. Powyzej 512, ale raczej nie mniej niz 1024 mozna stworzyc RAMDysk. Windows laduje sie caly do pamieci RAM. Im mniejsza pamiec wirtualna - wiecej RAM -tym szybciej powinien chodzic Windows, ale to nie zawsze sie sprawdza. [/QUOTE Wielkie dzięki Yahol ![]() Pozdrawiam K.Cz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wyjadacz
![]() |
Ten kto wymyślił, że swap musi być 3x większy od RAM'u, chyba nie wie co to jest proporcjonalność odwrotna...
Generalnie wielkość pliku wymiany zależy od ilości posiadanej pamięci RAM - im mniej, tym szybciej rozrasta się swap file. Powyżej pewnej granicy można wyłączyć zupełnie używanie pliku wymiany. Wyłączenie tego nie jest jednak wskazane - oczywiście sam system będzie pracował poprawnie, pewnie zostanie jeszcze kilkaset megabajtów wolnych na aplikacje, ale włączenie jakiejś gry 3D lub programów, które przetwarzają mnóstwo danych (grafika, wideo, dźwięk), spowoduje krach systemu z komunikatem o niewystarczającej ilości pamięci.
![]() |
#11 | |
karpiarz:)
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
mam 2gb RAM - i 0mb swapa - pamiec wirtualna wylaczylem dla eksperymentu - pomny ostrzezen ze to moze pasc i poniewaz nie padlo do dzis to jej nie wlacze...
wiec nie jest tak zle - a gier q3 tfu 3d uzywam i to czesto
![]() |
![]() |
#13 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#14 |
Bywalec
![]() |
Dzięki za pomoc Panowie.Czyli proponujecie wyłączenie ręcznej konfiguracji pamięcią wirtualną i pozwolił na Windosowe ustawienia?
Pytanko do Yahola.Czy wymieniony przez Ciebie program do zarządzania pamięcią jest na licencji freeware? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
w temacie pamiątek
Właśnie dokupiłem sobie kolejne 128MB na 133MHz. Mam pytanie takie. Przy pojedynczej kości 128MB miałem w BIOSie ustawione CAS Latency na "2". Po dołożeniu kolejnej kości 128MB BIOS sugeruje zmianę na CAS Latency "3". Czy to ma jakieś znaczenie dla prędkości działania systemu? Czy ewentualne spowolnienie będzie duże? Założenie do banku tylko tej nowej kości RAM też jest opatrzone sugestią ustawienia CAS LAtency na "3", więc to ta nowa kość to wymusza. Co o tym sądzicie?
Miłego dnia |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|