Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.11.2002, 21:29   #1
Krzysztof Cz
Bywalec

Data rejestracji: 08.10.2002
Krzysztof Cz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pamięc ram

Witam
W komputerze zamontowane mam 192 MB ramu.
Po włączeniu ,w programie testującym pokazuje że jest wolne tylko 70MB.PO wyłączeniu programów uruchamianych wraz ze startem komputera przybywa 15 MB wolnego ramu,więc na co jest wykorzystywana pozostała zajęta pamięc?

Ostatnio zmieniany przez Krzysztof Cz : 18.11.2002 o godz. 21:33
Krzysztof Cz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.11.2002, 21:38   #2
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Reszta pamięci jest marnowana przez szlachetne okienka i tysiące bezużytecznych procesów i wątków, które pan Gates i jego ludzie wprowadzili do tego pamięciożernego systemu.
Stary 18.11.2002, 21:38   #3
TOMMYx
Gość

Re: Pamięc ram

Cytat:
Krzysztof Cz napisa***322;(a)
Witam
W komputerze zamontowane mam 192 MB ramu.
Po włączeniu ,w programie testującym pokazuje że jest wolne tylko 70MB.PO wyłączeniu programów uruchamianych wraz ze startem komputera przybywa 15 MB wolnego ramu,więc na co jest wykorzystywana pozostała zajęta pamięc?
Jest wykorzystywana przez system.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.11.2002, 21:40   #4
Yahol
Gość

Win ma fatalne zarzadzania pamiecia!!!
To on zajmuje pamiec i jej nie oczyszcza!!!
Uzyj programu do zwalniania pamieci - np. MemBoost, RamIdle albo podobnego!
One oczyszczaja pamiec, paradoks polega na tym, ze same rezyduja w pamieci i ja zajmuja:-D
Stary 18.11.2002, 21:48   #5
Krzysztof Cz
Bywalec

Cytat:
Yahol napisa***322;(a)
Win ma fatalne zarzadzania pamiecia!!!
To on zajmuje pamiec i jej nie oczyszcza!!!
Uzyj programu do zwalniania pamieci - np. MemBoost, RamIdle albo podobnego!
One oczyszczaja pamiec, paradoks polega na tym, ze same rezyduja w pamieci i ja zajmuja:-D
Yahol --->do czyszczenia pamięci używam "Mem stat XP"
Kiedys miałem tylko 64 MB,stego wynika ze teraz by mi tej pamięci brakowało?
Stary 18.11.2002, 21:57   #6
ZiP
Wyjadacz

Cytat:
Krzysztof Cz napisa***322;(a)
Kiedys miałem tylko 64 MB,stego wynika ze teraz by mi tej pamięci brakowało?
Nie, gdyż wtedy system używał pamięci wirtualnej (plik symulujący pamięć RAM, który jest zapisywany na dysku twardy)
Stary 18.11.2002, 22:08   #7
Krzysztof Cz
Bywalec

Cytat:
ZiP napisa***322;(a)

Nie, gdyż wtedy system używał pamięci wirtualnej (plik symulujący pamięć RAM, który jest zapisywany na dysku twardy)
ZiP--->Czy w dużej mierze i kiedy Windows korzysta z utworzonej ręcznie czyli(3X posiadana pamięć ram)pamięci wirtualnej?

Pozdrawiam
K.Cz
Stary 18.11.2002, 23:08   #8
Yahol
Gość

Dosc czesto, ale tylko jezeli jest malo RAM. To co piszesz 3xRAM - sprawdza sie przy np. 64 MB RAM, przy wiekszej niekoniecznie, to trzeba sprawdzac doswiadczalnie. Przy duzej ilosci RAM - mozna sie pokusic o zmniejszenie pamieci wirtualnej. Powyzej 512, ale raczej nie mniej niz 1024 mozna stworzyc RAMDysk. Windows laduje sie caly do pamieci RAM. Im mniejsza pamiec wirtualna - wiecej RAM -tym szybciej powinien chodzic Windows, ale to nie zawsze sie sprawdza.
Stary 18.11.2002, 23:14   #9
Krzysztof Cz
Bywalec

[QUOTE]Yahol napisa***322;(a)
Dosc czesto, ale tylko jezeli jest malo RAM. To co piszesz 3xRAM - sprawdza sie przy np. 64 MB RAM, przy wiekszej niekoniecznie, to trzeba sprawdzac doswiadczalnie. Przy duzej ilosci RAM - mozna sie pokusic o zmniejszenie pamieci wirtualnej. Powyzej 512, ale raczej nie mniej niz 1024 mozna stworzyc RAMDysk. Windows laduje sie caly do pamieci RAM. Im mniejsza pamiec wirtualna - wiecej RAM -tym szybciej powinien chodzic Windows, ale to nie zawsze sie sprawdza. [/QUOTE

Wielkie dzięki Yahol

Pozdrawiam
K.Cz.
Stary 19.11.2002, 14:35   #10
ZiP
Wyjadacz

Ten kto wymyślił, że swap musi być 3x większy od RAM'u, chyba nie wie co to jest proporcjonalność odwrotna...

Generalnie wielkość pliku wymiany zależy od ilości posiadanej pamięci RAM - im mniej, tym szybciej rozrasta się swap file. Powyżej pewnej granicy można wyłączyć zupełnie używanie pliku wymiany. Wyłączenie tego nie jest jednak wskazane - oczywiście sam system będzie pracował poprawnie, pewnie zostanie jeszcze kilkaset megabajtów wolnych na aplikacje, ale włączenie jakiejś gry 3D lub programów, które przetwarzają mnóstwo danych (grafika, wideo, dźwięk), spowoduje krach systemu z komunikatem o niewystarczającej ilości pamięci.
Stary 19.11.2002, 19:34   #11
tomall0
karpiarz:)

Data rejestracji: 25.09.2002
tomall0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Ten kto wymyślił, że swap musi być 3x większy od RAM'u, chyba nie wie co to jest proporcjonalność odwrotna...

Generalnie wielkość pliku wymiany zależy od ilości posiadanej pamięci RAM - im mniej, tym szybciej rozrasta się swap file. Powyżej pewnej granicy można wyłączyć zupełnie używanie pliku wymiany. Wyłączenie tego nie jest jednak wskazane - oczywiście sam system będzie pracował poprawnie, pewnie zostanie jeszcze kilkaset megabajtów wolnych na aplikacje, ale włączenie jakiejś gry 3D lub programów, które przetwarzają mnóstwo danych (grafika, wideo, dźwięk), spowoduje krach systemu z komunikatem o niewystarczającej ilości pamięci.
A propos pamięci, czy dobry jest do zarządzania pamięcią CacheMan(np. wersja 5.11)?
Stary 19.11.2002, 20:21   #12
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
mam 2gb RAM - i 0mb swapa - pamiec wirtualna wylaczylem dla eksperymentu - pomny ostrzezen ze to moze pasc i poniewaz nie padlo do dzis to jej nie wlacze...

wiec nie jest tak zle - a gier q3 tfu 3d uzywam i to czesto
Stary 19.11.2002, 21:58   #13
Yahol
Gość

Cytat:
tomall0 napisa***322;(a)

A propos pamięci, czy dobry jest do zarządzania pamięcią CacheMan(np. wersja 5.11)?
Jest b. dobry do wielu rzeczy, ale zarzad pamiecia podpieram RamOptymizerem 1.7.6 , efekt - wolna pamiec nigdy mi nie spada ponizej 110mb,
Stary 19.11.2002, 23:51   #14
Krzysztof Cz
Bywalec

Dzięki za pomoc Panowie.Czyli proponujecie wyłączenie ręcznej konfiguracji pamięcią wirtualną i pozwolił na Windosowe ustawienia?
Pytanko do Yahola.Czy wymieniony przez Ciebie program do zarządzania pamięcią jest na licencji freeware?
Stary 20.11.2002, 08:27   #15
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
w temacie pamiątek

Właśnie dokupiłem sobie kolejne 128MB na 133MHz. Mam pytanie takie. Przy pojedynczej kości 128MB miałem w BIOSie ustawione CAS Latency na "2". Po dołożeniu kolejnej kości 128MB BIOS sugeruje zmianę na CAS Latency "3". Czy to ma jakieś znaczenie dla prędkości działania systemu? Czy ewentualne spowolnienie będzie duże? Założenie do banku tylko tej nowej kości RAM też jest opatrzone sugestią ustawienia CAS LAtency na "3", więc to ta nowa kość to wymusza. Co o tym sądzicie?
Miłego dnia
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: