![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Od kiedy zainstalowałem linuxa to partition magic nie chce
mi pokazać partycji W sensie że pokazuje się komunkat z błędem, oczywiście się uruchamia tylko zamiast zobaczyć swój podział dysku to widze długi żółty pasek z napisem BAD czy to przez partycje z linuxa ?? jak to usunąć ?? Za pomoc dzięki Nara
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
jaki typ partycji instalowałeś dla linuxa ?
jaka wersja pq magica? Widziałem kiedyś coś takiego. PQ wówczas nie rozpoznawał partycji, ale kolega sobie coś namieszał.
|
|
|
#3 |
|
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
To jest prawdopodobnie spowodowane bledami na dysku a nie partycjami linuxowymi.
A jak to usunac? Proponuje wziasc jakis program do naprawy(scandisk, nws...)powierzchni dysku.Jezeli jest to na partycjacjach linuxowych to nie wiem. Proponowalbym zgrac dane, usunac wszystkie partycje i format a pozniej bedzie mozna dalej zobaczyc co z tego wyniknie. Moga zniknac bledy albo serwis. Taka jest moja opinia.Kiedys mialem podobny komunikat i wynikal on z bad sectorow.pomogl calokowity format dysku. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
![]() |
chyba masz rację Weron.... chyba... będzie trzeba zrezać partycję
|
|
|
#5 |
|
Pingwin specjalista.
Więc tak
mam Partition Magic 8.0 przed instalacją linuxa zostawiłem wolne miejsce na dysku zaufałem linuxowej instalce i pozwoliłem stworzyć outomatycznie partycje: swap i Ext2 no i home (chyba tez Ext2) no i zainstalowałem linuxa a potem kicha PQ nie działa chyba jest w tej instalce 'scan for bad sector' czy coś takiego ale pewien nie jestem. Ni jak dobrać sie do tych partycji PQ nie działa fdisk sie zawiesza, instalka z Windy XP tez. Aha zapomniałem dodać że mam dwa HDD i to sie stało na tym drugim z danymi Kontroler chyba nie ma z tym nic wspólnego ?? bo mam na ATA100 ... Najgorsze jest to, że te partycje oprócz linuxowych widać wszystkie ![]() Istnieje taki program do formata z DOSa HDD pozbawionego partycji ??
|
|
|
#6 |
|
All Eyez On Me
![]() ![]() |
Sprobuj przeinstalowac jeszcze PM albo zainstalowac inna wersje .Tak dla pewnosci.Co do partycji to linuxowe musisz rozbic linuxem.Nie widze innej mozliwosci skoro PM nie dziala( w kazdym razie nie slyszalem o innym programie umozliwiajacym takie rzeczy).Ciezka sprawa dobrac sie tak do linuxa.Najlepiej zaniesc jeszcze dysk do kogos znajomego i u niego sprawdzic jak wyglada sytuacja.
Poczekaj jeszcze troche<jak ci nie zalezy na czasie moze sie ktos jeszcze wypowie i zamiesc to na jeszcze innym forum np www.tweak.pl Moze cos ciekawego sie dowiesz jeszcze. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
All Eyez On Me
![]() ![]() |
Cholera cos funkcja edytuj nie dziala
![]() W dolnej czesci chodzilo mi o to abys zadal to pytanie na jeszcze jednym forum np www.tweak.pl Wieksza pewnosc. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Guru
![]() |
A PQ 8.0 rozpoznaje Ext2 ?
Jeżeli dobrze wiem to linux ma parę odmian partycji plków ...
|
|
|
#9 | |
|
All Eyez On Me
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Pingwin specjalista.
Instalował już ktoś Mandrake 9.0
|
|
|
#11 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.08.2002
![]() |
Instalowałem już Mandrake 9.0, chyba jeden z najprzyjemniejszych linux'ów, duża baza sterowników, nie ma już problemów z kompilatorem gcc, w łatwości obsługi coraz bliżej mu do windowsa.
PartitionMagic nie najlepiej chodzi pod WinXP, być może to jest powodem twoich problemów. Sytuacja jaką opisałeś występowała w PartitionMagic 7, nie widział on partycji linuxa ext3. Przy uruchamianiu wypisywał komunikaty o błędach na dysku i proponował naprawę. Po anulowaniu jego propozycji wyświetłał wszystkie informacje o dyskach poprawnie, z wyjątkiem tego że partycję ext3 traktował jako ext2 i twierdził, że jest cała zapełniona. W PartitionMagic 8 poprawiono to, rozpoznaje już partycję ext3 i nie ma problemów. Można nawet wykonywać operacje tworzenia, kopiowania, przesuwania partycji, chociaż operacji przesuwania partycji ext3 nie polecem, u mnie to skończyło się fatalnie dla linuxa, w trybie graficznym więcej się już nie podniósł. Partycje dla linuxa najlepiej zakładać podczas jego instalacji, programami które instalator zaproponuje. |
|
|
|
![]() |
|
|