![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Patenty
Nie wiem czy czytaliscie tego newsa na stronie glownej (mozna sobie tez poczytac na http://7thguard.net/news.php?id=4635), ale dzisiaj wlasnie PE miazdzaca przewaga glosow odrzucil w drugim czytaniu dyrektywe o patentach na algorytmy i pomysly wykorzystane w oprogramowaniu.
Dyrektywa poszla do kosza, rozpocznie swoja droge od poczatku, ale nie wiadomo jeszcze w jakiej formie ... Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 07.07.2005 o godz. 00:04 |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
No i super, że w kosz !
Patenty na algorytmy przyniosły by mrok średniowecza + zastopowanie rozwoju techniki informatycznej. To w/g mnie jakby wprowadzić patenty na wypowiedzi Idiotyzm w czystej postaci, choć nie należy lekcewarzyć bo za tym pieniądze stoją ! A gdzie są pieniądze tam nie braknie ludzi którzy dla pieniędzy i własnych kożyści zechcą zachamować rozwój informatyczny (pewnie nieświadomie).
|
|
|
#3 |
|
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
I ogólnie rzecz ujmując można się tylko cieszyć ro29 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.06.2005
![]() |
jakieś programy ???
Znacie jakieś programy do rozdzielania filmów
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/search.php
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Guru
Data rejestracji: 31.08.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Administrator
Zlotowicz
Cytat:
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Guru
![]() |
Cytat:
Skoro odbiegamy od tematu to kiedy lcimy na jakieś ciemniutkie piweczko ?
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Administrator
Zlotowicz
Właśnie wróciłem z ciemniutkiego Guinnessa nad brzegiem Atlantyku.
|
|
|
|
#10 | |
|
Guru
![]() |
Cytat:
Ale mam ochotę na coś ciemniutkiego
|
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Administrator
Zlotowicz
Cytat:
|
|
|
|
|
#12 |
|
Guru
![]() |
przy Ginesku postamy
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 08.05.2003
![]() |
A ja nie jestem pewien, czy jest się z czego cieszyć. A w zasadzie, dlaczego osoby (bądź firmy), które chcą zarabiać na tym co wymyśliły mają być z tego ograbiane. Nikt chyba nie kwestionuje istnienia polityki patentowej, która aktualnie obowiązuje. Z tym, że jest ona już lekko przestarzała, ponieważ ogromna ilość nowo powstających, urządzeń to sprzęt i oprogramowanie. I w jednakowy sposób rozwiązania sprzętowe jaki i softwerowe powinny być chronione. Wielu podnosi kwestię, że ochrona, umownie to ujmując oprogramowania służy wielkim korporacjom. Ale czy, obecna sytuacja rownież im nie służy? Przecież coś co może być źródłem dochodu dla Kowalskiego lub Kowalskiego Sp z o.o. (bo on to coś wymyślił) może być teraz za darmo wykorzystywane przez te wielkie korporacje. Kowalski na starcie nie ma prawie żadnych szans na konkurowanie z takimi wielkimi molochami. Każdy kij ma zawsze dwa końce. I należy pamiętać, że życie ciągle toczy się naprzód, ciągle jest coś do odkrycia, opatentowania, za chwilę (a może właśnie w tej chwili) jakiś uczestnik np. tego forum coś wymyślił. I co? Oddać to komuś za darmo, takiemu np. Microsoftowi?
Pozdr. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Tylko ze jezeli weszlaby ta dyrektywa w formie ktora miala (czyli wlasciwie podyktowanej przez wielkie korporacje - glownie Microsoft i IBM), to niebylbys w stanie nic opatentowac nie korzystajac z malych glupich patentow jakie mialby np. Microsoft (typu double-click).
Nie byloby przeszkod przed opantentowaniem koszyka (tak - koncepcji koszyka w sklepie internetowym), placenia karta Visa w sklepie internetowym, czy nawet zamieszczenia loga Visa (tak - ktos rosci sobie prawo pantentowe do pomyslu umieszczenia logo Visa w sklepie internetowym) !! Rowniez pomysl subskrypcji i WIELU WIELU innych powszechnie stosowanych praktyk wiazaloby sie z danina na rzecz MS (w szczegolnosci MS moglby sie nie zgodzic na udzielenie licencji na jakies male gowno i caly projekt pada ...) Ta dyrektywa zabijalaby projekty informatyczne i duza czesc malych firm z branzy informatycznej. |
|
|
|
![]() |
|
|