![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
kumple kupują części u naszych połuniowych sąsiadów.
na granicy jest im zwracany vat. dla przykładu: - czechy: dysk barracuda 160 gb sata 3 lata gwarancji zapłacimy realnie 480 zł - polska: dysk barracuda 160 gb sata 3 lata gwarancji zapłacimy realnie 640 zł ![]() podaje te ceny, ponieważ noszę się z zamiarem kupna większego twardziela. dodam tylko, ze do Ostravy mam jakieś 40 kilometrów. proszę o opinie i refleksje. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hm... na pewno tak jest? bo niedlugo bede duzo czesci kupowal do kompa... moze by pomyslec o sprowadzeniu z zagranicy?
pozdro ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 15.03.2002
![]() ![]() |
to jest tzw. strefa TAX FREE.
W sklepie pakują Ci sprzet i niemożesz go rozpakować do momentu wyjazdu z kraju, poprostu niemozesz go uzywac na terenie CZECH. Korzystałem z takich ulg, bywając w Szwecji. Kupujesz jakies buty, ciuchy, i inne urządzenia. Zgłaszasz sie do specjalnego okienka, oni to zapakowują ..tak zeby bylo widac na granicy czy nie otwierane, naklejają naklejeczke TAX FREE. No i na graniach oddają Ci pieniążki - czyli podatek VAT. Moja informacje pisałem na pdst. info ze Szwecji nie wiem dokładnie jak jest w Czechach.
![]() |
#4 | |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
Cytat:
W czechach musisz po pierwsze znależć czeskiego celnika na granicy,żeby ci podbil fakture zakupu i stwierdzil wywiezienie za granice, a po zwrot mozesz sie zglosic po ponownym powrocie( wizycie w sklepie w ktorym kupiles ) z potwierdzenie wywiezienia i wtedy dostaniesz pieniadze. Zreszta w Polsce jest podobnie ( polecam tyn wszystkim, ktorzy wyjezdaja i zabieraja ze soba np.papu żeby bylo taniej) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
jeżdźenie tam i spowrotem z tyi papierami, późniejszy zwrot podatku, gwarancja za granicą
![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Stary wypalacz
Data rejestracji: 02.11.2003
![]() |
Cytat:
Przy przekraczaniu granicy udalem sie do celnika z towarem i formularzem z fakturka, on to mi podbil i moglem pojechac do domu. Odebrac kase mozna w agencjach celnych (tak to sie chyba nazywa) znajdujacych sie przy przejsciach gran., no i oczywiscie w sklepach, w ktorych sie kupowalo. Tam sie najbardziej oplaca. Czas odbioru - 3 mies. Pozdr
Tymczasowy brak opisu. Ostatnio zmieniany przez Clackier : 01.02.2004 o godz. 13:28 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
wafel
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
ile wynosi vat w chechach na wspomniane tu atrykuły?
tak zebym mogl sobie pokalkulowac czy jest w ogole warto.. a i jeszcze jedno czy wjezdzajac do kraju nie przyjdzie do glowy jakiemus celnikowi zeby jednak jakis podatek na to nalozyc [e.g: cło] ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
volleyball
Data rejestracji: 14.11.2002
![]() |
Ale fajny temaci.
Ja właśnie teraz będe z Niemiec ( sorki wiem że temat Czechy ![]() Przy 2tyś to jakieś pieniądze.
![]() |
#9 |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
14% i u Czechoe tez 14% ( tu macie przyklad jak nasi madrzy politycy nas ladyja opowiadajac o tym, ze 22% VAT to wymog Unii - a nie ze Vat to wymog Unii, a wysokosc to tak jak sie zadeklarowalo przed akcesja).
U Niemcow sa budki po odprawie celnej - ale nalezy sie upewnic, ze zwracany jest Vat jak leci, czy tylko z wybranych sklepow lub organizacji handlowych. U czechow jak pisalem. Oczywiscie wszedzie jest minimalna kwata zakupu-u Czechoe 1000 Kcz, u Niemcow -dawno nic nie kupowalem bo ich nie lubie i nie wiem ile EUro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.10.2001
![]() |
Czesto kupuje w Czechach i odbieram ichnie DPH. Zdziwiony jestem roznica bo kiedys sprawdzalem pewne czesci i dalem sobie spokoj. Kilka uwag:
a/ oczywiscie towar nie musi byc szczelnie zapakowany b/ od momentu zakupu mam 1 m-c na podbicie kwitu DPH c/ od momentu podbicia masz 3 m-ce na odbior w sklepie gotowki d/ uwazaj na granicy. Jezeli zainteresuja sie twoim podejciem do czeskich celnikow polscy celnicy mozesz zaplacic clo (jezeli warosc towaru prekracza ...jakas wartosc w Euro - nie pamietam) e/ w okresie wzmozonego ruchu narciarskiego korona idzie do gory. Oplacalnosc spada! Powodzenia |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|