Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.02.2004, 10:24   #1
woitas
αρχή

Data rejestracji: 16.06.2001
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Talking Zakupy w Czechach i zwrot vatu.

kumple kupują części u naszych połuniowych sąsiadów.
na granicy jest im zwracany vat.

dla przykładu:

- czechy:
dysk barracuda 160 gb sata 3 lata gwarancji zapłacimy realnie 480 zł
- polska:
dysk barracuda 160 gb sata 3 lata gwarancji zapłacimy realnie 640 zł

podaje te ceny, ponieważ noszę się z zamiarem kupna większego twardziela.
dodam tylko, ze do Ostravy mam jakieś 40 kilometrów.

proszę o opinie i refleksje.

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.02.2004, 10:32   #2
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Hm... na pewno tak jest? bo niedlugo bede duzo czesci kupowal do kompa... moze by pomyslec o sprowadzeniu z zagranicy?
pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2004, 10:36   #3
sayan
Guru

Data rejestracji: 15.03.2002
sayan niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>sayan niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
to jest tzw. strefa TAX FREE.

W sklepie pakują Ci sprzet i niemożesz go rozpakować do momentu wyjazdu z kraju, poprostu niemozesz go uzywac na terenie CZECH.
Korzystałem z takich ulg, bywając w Szwecji. Kupujesz jakies buty, ciuchy, i inne urządzenia. Zgłaszasz sie do specjalnego okienka, oni to zapakowują ..tak zeby bylo widac na granicy czy nie otwierane, naklejają naklejeczke TAX FREE. No i na graniach oddają Ci pieniążki - czyli podatek VAT.

Moja informacje pisałem na pdst. info ze Szwecji nie wiem dokładnie jak jest w Czechach.

WCHODŹ na czat, a link znajdź gdzie indziej !!!!!!!
sayan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2004, 10:54   #4
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez sayan

W sklepie pakują Ci sprzet i niemożesz go rozpakować do momentu wyjazdu z kraju, poprostu niemozesz go uzywac na terenie CZECH.
Korzystałem z takich ulg, bywając w Szwecji. Kupujesz jakies buty, ciuchy, i inne urządzenia. Zgłaszasz sie do specjalnego okienka, oni to zapakowują ..tak zeby bylo widac na granicy czy nie otwierane, naklejają naklejeczke TAX FREE. No i na graniach oddają Ci pieniążki - czyli podatek VAT.

Moja informacje pisałem na pdst. info ze Szwecji nie wiem dokładnie jak jest w Czechach.
W czechach musisz po pierwsze znależć czeskiego celnika na granicy,żeby ci podbil fakture zakupu i stwierdzil wywiezienie za granice, a po zwrot mozesz sie zglosic po ponownym powrocie( wizycie w sklepie w ktorym kupiles ) z potwierdzenie wywiezienia i wtedy dostaniesz pieniadze. Zreszta w Polsce jest podobnie ( polecam tyn wszystkim, ktorzy wyjezdaja i zabieraja ze soba np.papu żeby bylo taniej)
bgn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2004, 11:09   #5
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
jeżdźenie tam i spowrotem z tyi papierami, późniejszy zwrot podatku, gwarancja za granicą nie dzięki, a pozatym za daleko mam do Czech, jak już to do Deutschlandów mam bliżej

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2004, 13:25   #6
Clackier
Stary wypalacz

Data rejestracji: 02.11.2003
Clackier zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sayan

Gdy robilem zakupy w Republice Czeskiej (Opava i Ostrava) nie mialem towaru "szczelnie" zapakowanego. Moglem go uzywac na terenie Czech.
Przy przekraczaniu granicy udalem sie do celnika z towarem i formularzem z fakturka, on to mi podbil i moglem pojechac do domu.

Odebrac kase mozna w agencjach celnych (tak to sie chyba nazywa) znajdujacych sie przy przejsciach gran., no i oczywiscie w sklepach, w ktorych sie kupowalo. Tam sie najbardziej oplaca.
Czas odbioru - 3 mies.

Pozdr

Ostatnio zmieniany przez Clackier : 01.02.2004 o godz. 13:28
Clackier jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2004, 13:35   #7
przemas
wafel

Data rejestracji: 05.12.2000
przemas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ile wynosi vat w chechach na wspomniane tu atrykuły?
tak zebym mogl sobie pokalkulowac czy jest w ogole warto..
a i jeszcze jedno czy wjezdzajac do kraju nie przyjdzie do glowy jakiemus celnikowi zeby jednak jakis podatek na to nalozyc [e.g: cło] ?
przemas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2004, 13:59   #8
miles
volleyball

Data rejestracji: 14.11.2002
miles zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ale fajny temaci.
Ja właśnie teraz będe z Niemiec ( sorki wiem że temat Czechy ) aparacik cyfrowy. Z tego co wiem, dla Polaków rozbiących zakupy w Niemczech, na granicy, zwracane jest 16% podatku. Tak czy się myle.
Przy 2tyś to jakieś pieniądze.
Stary 01.02.2004, 14:27   #9
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
14% i u Czechoe tez 14% ( tu macie przyklad jak nasi madrzy politycy nas ladyja opowiadajac o tym, ze 22% VAT to wymog Unii - a nie ze Vat to wymog Unii, a wysokosc to tak jak sie zadeklarowalo przed akcesja).
U Niemcow sa budki po odprawie celnej - ale nalezy sie upewnic, ze zwracany jest Vat jak leci, czy tylko z wybranych sklepow lub organizacji handlowych. U czechow jak pisalem. Oczywiscie wszedzie jest minimalna kwata zakupu-u Czechoe 1000 Kcz, u Niemcow -dawno nic nie kupowalem bo ich nie lubie i nie wiem ile EUro.
bgn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2004, 15:16   #10
RiT2
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.10.2001
RiT2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czesto kupuje w Czechach i odbieram ichnie DPH. Zdziwiony jestem roznica bo kiedys sprawdzalem pewne czesci i dalem sobie spokoj. Kilka uwag:
a/ oczywiscie towar nie musi byc szczelnie zapakowany
b/ od momentu zakupu mam 1 m-c na podbicie kwitu DPH
c/ od momentu podbicia masz 3 m-ce na odbior w sklepie gotowki
d/ uwazaj na granicy. Jezeli zainteresuja sie twoim podejciem do czeskich celnikow polscy celnicy mozesz zaplacic clo (jezeli warosc towaru prekracza ...jakas wartosc w Euro - nie pamietam)
e/ w okresie wzmozonego ruchu narciarskiego korona idzie do gory. Oplacalnosc spada!

Powodzenia

http://www.g.lubawka.cal.pl
RiT2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: