![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pieczątka!
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#18 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() nie napisałem wyżej znaku zapytania czy musi być to imię i nazwisko, ale jak nic nie napisales uznaje że musi?
![]() |
![]() |
#19 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na fakturze musi być nazwa firmy, a jak ty ją nazwiesz, to już twoja sprawa. Musi być tak, jak w zgłoszeniu do ewidencji i w Urzędzie Skarbowym.
Zwyczajowo małe firmy, gdzie jest jednoosobowy właściciel, dodają w nazwie nazwisko. A na fakturze, dajmy na to, z kopalni to niby czyje nazwisko w nazwie by miało się znaleźć? Prezesa? Księgowego? |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
KC Art. 43^4. Firmą osoby fizycznej jest jej imię i nazwisko. Nie wyklucza to włączenia do firmy pseudonimu lub określeń wskazujących na przedmiot działalności przedsiębiorcy, miejsce jej prowadzenia oraz innych określeń dowolnie obranych. Cytat:
Cytat:
Jeżeli to się nie zmieniło, to na fakturze musi być określone, kto ją wystawiła. Albo imię i nazwisko wystawiającego, albo określenie jednoznacznie pozwalające zidentyfikować osobę (np. dyrektor działu fakturowania). To osobna dana - i obowiązek dotyczy wszelkich form prawnych prowadzanie przedsiębiorstw.
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 02.01.2010 o godz. 19:59 Powód: ppp |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Zgadza się - musi być osoba z imienia i nazwiska, która wystawia ten dokument. Tu wystarczy osoba upoważniona do wystawiania faktur, urzędnik z działu sprzedaży np, ale to osobna pozycja na fakturze.
My tu mówimy o sprzedawcy i nazwie firmy na którą jest wystawiana faktura. Chodzi o dane, że tak to nazwę, w nagłówku faktury. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To, co ma się znaleźć na fakturze reguluje rozporządzenie Ministra Finansów z 28 listopada 2008, par. 5.1:
http://vat.pl/att/przepisy/faktury_zwolnienia.pdf |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co do pieczątki, Wawelski ma rację.
Na pieczątce mogą być dowolne informacje, także gołe baby. Oby nie wprowadzać w błąd, co jest karalne ogólnymi przepisami. Pieczątki można nie mieć wcale. Kiedyś szukałem statusu prawnego faksymile. Niestety, nie ma jednoznacznych przepisów pozwalających tego używać. Można, ale w jakichś specyficznych czynnościach (np. zapisy w KSH o "podpisie mechanicznie odtwarzanym" w przypadku emisji akcji przez spółkę akcyjną). Cimoszewicz swego czasu miał problemy z faksymile ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Թ
Poniższe dotyczy osób fizycznych prowadzących DG, nie osób prawnych. Należy sobie zdać sprawę z tego rozróżnienia prowadząc działalność i czytając przepisy.
Ewidencja Działalności Gospodarczej, druk EDG-1 Pole II.10 Oznaczenie przedsiębiorcy, którego wniosek dotyczy Ma rację Wawelski, że zgodnie z art. 43 kc "firmą osoby fizycznej jest jej imię i nazwisko", więc pole II.10 musi zawierać imię i nazwisko oraz ewentualnie dodatkowo dowolnie wybrane słowa (jednakże nie wprowadzające w błąd co do szeroko pojmowanego zakresu prowadzonej działalności gosp. oraz nie wprowadzające zamieszania w identyfikacji podmiotów gosp.). Pole II.11 Nazwa skrócona Można go nie wypełniać. Czy musi zawierać imię i nazwisko? Interpretacje są zazwyczaj takie, że musi, znowu z powodu art. 43 kc, a skrót nazwy może dotyczyć tylko dodatków w nazwie. Zazwyczaj urzędy przyjmują EDG-1 z nazwą skróconą bez imienia i nazwiska. Przyjmują też niekiedy wnioski z "oznaczeniem przedsiębiorcy" bez imienia i nazwiska, tak jak CIAPEK wypełnił. Jeżeli urząd przyjmie taki wniosek, to i tak w zakresie wystawiania faktur VAT nic to nie daje, bo: VAT-R Zgłoszenie rejestracyjne w zakresie podatku od towarów i usług VAT-7, VAT-7K Deklaracja dla podatku od towarów i usług Nie ma na tych drukach wymogów podania żadnej nazwy z EDG, proszą tylko o imię i nazwisko oraz adres zamieszkania jako identyfikator płatnika VAT ( nie zameldowania, nie siedziby, nie miejsca wykonywania działalności - chodzi konkretnie o zgłoszony adres zamieszkania). Stąd przyjmuje się, że na FV musi być imię, nazwisko, adres zamieszkania. Cytat:
Wydaje mi się, że nie musi jej być: Cytat:
Józef Cholewa Szewska 1 01-300 Błotołazy Ma też rację Wawelski, że można korzystniej coś kupić na FV "nie na firmę". Na wiele sprzętów jest skrócony okres gwarancji przy zakupie "na firmę". Można więc zarejestrować np. tak: Oznaczenie przedsiębiorcy: Usługi Szewskie Józef Cholewa Nazwa skrócona: Józef Cholewa ale wtedy na FV powinny być takie oznaczenia: Józef Cholewa jako nazwa skrócona z EDG, której nie trzeba tu podawać, no ale jeśli chcemy... Józef Cholewa jako wymagane imię i nazwisko Szewska 1 01-300 Błotołazy Niedouczony sprzedawca może pomyśleć, że to pomyłka w druku i sprzedać laptopa z dwuletnią gwarancją. A dla Józefa Cholewy jest to dupochron, gdyby sprzedawca zechciał skarżyć za wyłudzenie, oszustwo itp Przecież dostał jawnie nazwę firmy, więc o co chodzi. Z doświadczenia wiem, że urzędy skarbowe nie czepiają się małych podatników za takie numery. Uważać może należy przy większych fakturach zakupów środków trwałych. Gdyby ktoś czytał powyższe za jakiś czas, to niech sprawdzi aktualność, bo niedługo zapewne włączą VAT do cholernego "jednego okienka" i może być inaczej. Wawelski, wybacz, że Ciebie tak cytuję ![]() rycho, tu są nieletni, nie możemy o tym rozmawiać Ostatnio zmieniany przez pali : 03.01.2010 o godz. 02:53 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Թ
Cytat:
Przede wszystkim, aby otrzymać FV musisz Ty poinformować sprzedawcę, że jesteś osobą fizyczną prowadzącą DG. Ustawa o VAT nie nakłada na sprzedawcę obowiązku sprawdzania czy nabywca jest podmiotem prowadzącym DG, więc po pierwsze sprzedawca nie ma obowiązku wystawiania FV jeśli go nie poinformujesz, a po drugie nie wiedząc że prowadzisz DG może wystawić FV bez NIP. Taka FV, o ile ją zaksięgujesz, będzie wadliwa (nie nieważna!) i będziesz musiał prosić o notę lub fakturę korygującą. No to w pkt, FV musi zawierać:
I to już wszystko. Kilka uwag: Sumować słupki faktur można tak, że wychodzą różnice na kilka groszy. Można zostać drugim Bagsikiem. Jeden Hindus z Londynu podobnież tak ukradł wiela milionów. Podpis jest niewymagany ustawowo, zarówno nabywcy jak i sprzedawcy. Ale z innych powodów, zarówno sprzedawca jak i nabywca w swoim własnym interesie, o ile nie chcą robić wałków, powinni podpisać się pod kopią i oryginałem (łącznie cztery podpisy). Jest to zabezpieczenie obydwu stron przed "zgubieniem" faktury przez jedną ze stron, a dla sprzedawcy jest to zabezpieczenie płatności. Cytat:
Fakturę korygującą warto podpisać i dopisać datę odbioru. Może to być istotne w celu ustalenia skutków podatkowych korekty. Miejsce wystawienia FV nie jest miejscem transakcji. Jest to miejsce zamieszkania, miejsce prowadzenia działalności lub siedziba osób prawnych. W przypadku wątpliwości - nie wpisywać, bo niewymagane. Jako nabywca zabierasz ORYGINAŁ faktury. Prowadząc DG zmuszony jesteś niekiedy do robienia rożnych dopisków na FV, ale to inna bajka. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Jedno okienko jest i obowiązuje do VAT. Co nie zmienia faktu, że po jednym okienku i tak trzeba udać się do US, żeby podać REGON, którego się nie ma jeszcze meldując w jednym okienku.
Z tym jednym okienkiem to jedna wielka porażka. I tak trzeba odwiedzić potem US i ZUS. A dla przykładu rejestrując się podaje się "planowaną datę rozpoczęcia" która jednak staje się jedyną słuszną. I tak przerabiałem przypadek zgłoszenia ludka, który zaczął wcześniej, niż planował. I ZONK. ZUS odsyła do "jedynego okienka" i nie chce przyjąć składek wcześniej, niż planowana data rozpoczęcia. A jedyne okienko twierdzi, że to nie ich broszka - a zmienić może, ale tylko na późniejszą datę. Z US poszło łatwiej - ale też komplikowali, że faktury wystawione i otrzymane wcześniej, niż planował. Co do nazwy skróconej, to AFAIK nie ma problemu z pozostawieniem pierwszej litery imienia - czyli w pełnej "Masarnia Józef Cholewa" a w skróconej "Masarnia J. Cholewa". Nie ma obowiązku informowania sprzedawcy o prowadzeniu DG - ma obowiązek wystawić fakturę zawsze, gdy klient sobie zażyczy (w odpowiednich terminach - innych dla konsumentów, innych dla firm - ale jak pisałem, jak nie ma się nic poza imieniem i nazwiskiem w nazwie, to skąd ma wiedzieć, że wydłużony termin nie ma zastosowania?). Brak NIPu bez problemu się uzupełnia Notą Korygującą - przerabiałem z P4, które z uporem maniaka nie chciało dopisać do faktury NIPu - ich problem, co z tymi notami robili (nie trzeba być firmą, żeby wystawiać noty korygujące) - bo AFAIK system im nie przyjmuje. To, że podpis rodzi jakieś następstwa to Urban Legend. Nikt nigdzie nie zapisał, że osoba podpisująca fakturę ma uprawnienia do zaciągania zobowiązań. Więc podpis nic nie znaczy (sprzątaczka może podpisać, że odebrała fakturę, bo była ostatnia w firmie, jak kierowca przyjechał, ale nijak to się ma do obowiązku zapłaty czy potwierdzenia zaistnienia zobowiązania). Dopiski na fakturze nic nie znaczą - są na to orzeczenia, że faktura stwierdza aż i tylko to, co ustawa i rozporządzenia dla niej przewidują. I wpisywanie tam cudów wianków nie ma mocy prawnej (np. że odsetki za zwłokę to 100% rocznie nawet, jak pod fakturą podpisze się prezes, że odebrał - nie ma to skutków prawnych). Podpis/identyfikacja osoby wystawiającej jest wymagany. Rozporządzenie: 4. Faktura stwierdzaj***224;ca dokonanie sprzeda˝y powinna spe***8719;niaç wymogi, o których mowa w § 5 i 7 ust. 1, jak równie˝ zawieraç: [...] 3) imi´ i nazwisko lub czytelny podpis osoby uprawnionej do wystawienia faktury.
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 03.01.2010 o godz. 05:10 |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() @Wawelski już Ci mówię co wpisałem we wniosku... Wniosek o nazwię EDG-1 III. DANE DO WNIOSKU O WPIS DO EWIDENCJI DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ 10. Oznaczenie przedsiębiorcy, którego wniosek dotyczy: FOCUS ART 11. Nazwa skrócona: ---------------------pusto------------------- I teraz tak, na zaświadczeniu Regon widnieje takie cuś: Działalność proadzona jest pod nazwą: FOCUS ART Kowalski Jan to samo na zaświadczeniu o wpisie do ewidencji, ale w odwrotnej kolejności i jest jeszcze NIP przy nazwisku.
![]() |
![]() |
#30 | |||||
Թ
Cytat:
Cytat:
Aby uzyskać należną płatność w prostym postępowaniu nakazowym z kpc musisz przedstawić dowód akceptacji należności przez dłużnika. Zdaje się, że niepodpisana faktura takim dowodem nie jest. Podpis nieuprawnionej sprzątaczki zapewne jest problemem, ale wydaje mi się, że może stać się dowodem dostarczenia towarów/usług w pełnym postępowaniu sądowym. Niezależnie od wymagań uptu z powyższych powodów wydaje mi się, że nierozsądne jest wystawianie/pobieranie FV bez czterech podpisów "maszynowych" i odręcznych. Jako nabywca również można mieć problem: dostajemy FV niepodpisaną przez sprzedawcę, sprzedawca wyrzuca swoją kopię do kosza i nasz oryginał nie istnieje. Cytat:
Jednak jeśli nie poinformujesz sprzedawcy o prowadzeniu DG, to może on wystawić FV bez NIP. A sprzedawca pytać nie musi, może domyślnie przyjąć, że wystawia dla osoby fizycznej nie prowadzącej DG. A tej nazwy składającej się z samego imienia i nazwiska i tak nie musisz podawać na FV. Jeśli podajesz, to "Józef Cholewa" ma być napisane dwukrotnie i po tym sprzedawca może zorientować się, że działasz pod firmą. Cytat:
Ale czasem trzeba dopisać do FV numer księgowy, można na FV uzyskać adnotacje o tym, że należność zapłacona, dopisać "towar przyjęty do sprzedaży" itd itp Cytat:
Jedna ze znanych mi firm w EDG ma jednowyrazową nazwę skróconą, bez imienia i nazwiska. Inna wcale w EDG nie ma nazwy skróconej. Ale, jak mówiłem, nie uprawnia to do zatajania pełnego imienia i nazwiska. Urzędnicy w gminach przyjmują co popadnie. Składałem 31 grudnia kilka EDG-1 i wykłócałem się z urzędniczką, twierdząc że dobrze wypełniłem pozycje o miejscu przechowywania księgowości. Przyjęła. Teraz sprawdziłem i widzę, że miała rację. Aha, jeśli ZUS nie dostanie nazwy skróconej, to wstawia w miejsce nazwy skróconej pełną - a pole na nazwę skróconą ma u nich 32 znaki ...... ![]() No tak, ale zrobiono jakiś bubel i trzeba złożyć VAT-R. Na szczęście, jeszcze trochę normalności, zanim nastanie komunizm ![]() Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 04.01.2010 o godz. 00:48 Powód: ppp |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|