![]() |
No prawde mowiac to malo mam doczynienia z pradem, wiec chyba zrezygnuje z mostkowania kabli w gniazdku... Ale dzieki chlopaki za pomoc.
A tak wogole to co daje uziemienie obudowy do kaloryfera? |
To samo co do doniczki z kwiatkiem :) . Chociaż po zastanowieniu - to może być gorzej. Nie rób takich rzeczy. Jeśli chodzi o uziemianie to sposób jaki Ci podaliśmy w tej sytuacji jest najlepszy :taktak:
|
niestety sposób zaproponowany przez Macieja mimo iż tworzy coś podobnego do uziemienia nie jest nim faktycznie (jest znaczna różnica pomiędzy zerem lini zasilającej a zerem ochronnym ( uziemieniem) i w specyficznych wypadkach może się na nim (dorabianym w gniazdu zerze) pojawić napięcie ( i zwykle zresztą jest :) ) i buda będzie kopać :) i to wcale dobrze ( znacie "patent" na 7V (+5V i +12V daje 7V) z molexa? tu jest tak samo )
|
Heh, ja swego czasu miałem komputer niedaleko grzejnika. Gdy jedną reką dotykałem odudowy a drugą grzejnika to kopało :D
|
Z braku laku może być to jedyne (najprostsze) rozwiązanie np. - nie wiem czy wszystkie, ale część zasilaczy awaryjnych nie ruszy jeśli nie "poczuje zera". Wtedy ten sposób jak znalazł, a co do kopania to bez przesady w normalnych warunkach buda nie będzie kopać. Chyba, że zastosuje się sposób Eliasza :)
|
To jak w końcu najprościej i bezpiecznie uziemić PC??
|
Ja tam zmostkowałem w gniazdku przewód masy z bolcem uziemienia i nic mnie nie kopie:)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
to my polacy... A co do Flatrona F700P którego posiadam mam tylko jedno zastrzeżenie: -monitor potrzebuje ok. 10 min po rozruchu aby krawędzie, zakrzywienia ładnie się dopasowały do boków. Nie wiem co to są piski - nic nie słysze. Piękna paleta kolorów poraża strasznie, a to główna zaleta tego monitu no i odświeżanie. A jak coś się s******y - 3 letnia gwarancja leży w szufladzie. bAwMy SiE 8 ) |
ja też jak na razie nie mam problemu z F700P (odpukać) :D
|
Cytat:
po drugie pewnie się zdziwisz, ale francuzi robią to samo (szperają), a i niemcy się zdarzją :haha: ; Po trzecie to mam taką przywiezioną 19 Stodioworks (piękna paleta kolorów poraża strasznie, a to główna zaleta tego monitu no i odświeżanie) - no i nie potrzebuje 10 min :) |
Mam lg f700p i jestem zadowolony, zero zakłóceń, nic nie buczy ładnie świeci...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:19. |