Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Piski/buczenie monitora LG Flatron F700P (https://forum.cdrinfo.pl/f5/piski-buczenie-monitora-lg-flatron-f700p-40306/)

rosol 26.09.2004 15:20

No prawde mowiac to malo mam doczynienia z pradem, wiec chyba zrezygnuje z mostkowania kabli w gniazdku... Ale dzieki chlopaki za pomoc.

A tak wogole to co daje uziemienie obudowy do kaloryfera?

zulu 26.09.2004 15:39

To samo co do doniczki z kwiatkiem :) . Chociaż po zastanowieniu - to może być gorzej. Nie rób takich rzeczy. Jeśli chodzi o uziemianie to sposób jaki Ci podaliśmy w tej sytuacji jest najlepszy :taktak:

cana 26.09.2004 17:01

niestety sposób zaproponowany przez Macieja mimo iż tworzy coś podobnego do uziemienia nie jest nim faktycznie (jest znaczna różnica pomiędzy zerem lini zasilającej a zerem ochronnym ( uziemieniem) i w specyficznych wypadkach może się na nim (dorabianym w gniazdu zerze) pojawić napięcie ( i zwykle zresztą jest :) ) i buda będzie kopać :) i to wcale dobrze ( znacie "patent" na 7V (+5V i +12V daje 7V) z molexa? tu jest tak samo )

Eliasz 26.09.2004 17:38

Heh, ja swego czasu miałem komputer niedaleko grzejnika. Gdy jedną reką dotykałem odudowy a drugą grzejnika to kopało :D

zulu 26.09.2004 18:15

Z braku laku może być to jedyne (najprostsze) rozwiązanie np. - nie wiem czy wszystkie, ale część zasilaczy awaryjnych nie ruszy jeśli nie "poczuje zera". Wtedy ten sposób jak znalazł, a co do kopania to bez przesady w normalnych warunkach buda nie będzie kopać. Chyba, że zastosuje się sposób Eliasza :)

epol 26.09.2004 18:20

To jak w końcu najprościej i bezpiecznie uziemić PC??

piotrek123 26.09.2004 20:26

Ja tam zmostkowałem w gniazdku przewód masy z bolcem uziemienia i nic mnie nie kopie:)

gallus 26.09.2004 20:41

Cytat:

Napisany przez gallus
TO ja sie podłącze pod temat :cool:
Podczas rozruchu kompa, cały obraz wyświetlaniy na monitorze zaczyna lecieć z lewego d oprawego boku lub odwrotnie, jest tak prawie zawsze... zdaża się tak (nieraz) podczas uruchamianiajakies gry, wtedy musze wyłączyć go na jakies 10s i znowu włączyć.
Co mu jest czy to jego powolna śmierć??

A mi ktoś wyjaśni lub pomoże?? :)

cana 26.09.2004 21:18

Cytat:

Napisany przez piotrek123
Ja tam zmostkowałem w gniazdku przewód masy z bolcem uziemienia i nic mnie nie kopie:)

bo w normalnej sytuacji nie powinno :)

Ormianin 27.09.2004 08:50

Cytat:

Napisany przez gallus
A mi ktoś wyjaśni lub pomoże?? :)

Problem z synchronizacja, powodow moze byc wiele, np. wyschniety elektrolit - zazwyczaj kiedy przechodzisz w wyzsza lub nizsza rozdzielczosc, albo trafopowielacz siada, lub zimny lut, skoro pomaga jak wlaczysz - wylaczysz, nie wiem jaka jest twoja marka monitora, ale i tak raczej samodzielnie tego nie naprawisz, a jedynie w zakladzie naprawczym RTV, w philipsach zazwyczaj szybko wysiada transformator bo juz po 2-3 latach uzytkowania, jest to drogi wydatek pozniej, taki ze nie oplaca sie naprawiac monitora a kupic nowy, transformator do wiekszosci modeli kosztuje okolo 350 zl, nowy monitor mozna juz kupic za 550 tej klasy... na zachodzie jak cos sie zepsuje to sie wyrzucza, tutaj w Polsce naprawia sie do upadlego :)

zulu 27.09.2004 10:06

Cytat:

Napisany przez Ormianin
... na zachodzie jak cos sie zepsuje to sie wyrzucza, tutaj w Polsce naprawia sie do upadlego :)

I to jest piękne. Dzięki wielkie sąsiadom z zachodu, że wywalają całkiem dobry sprzęt (niekiedy to się dupa ze smiechu urywa - jak się zobaczy usterkę) :)

CIAPEK 27.09.2004 10:12

Cytat:

Napisany przez zulu
I to jest piękne. Dzięki wielkie sąsiadom z zachodu, że wywalają całkiem dobry sprzęt (niekiedy to się dupa ze smiechu urywa - jak się zobaczy usterkę) :)

a my polacy wieśniacy jeździmy pod domy niemieckie zbierać taki sprzęt.
to my polacy...

A co do Flatrona F700P którego posiadam mam tylko jedno zastrzeżenie:
-monitor potrzebuje ok. 10 min po rozruchu aby krawędzie, zakrzywienia ładnie się dopasowały do boków.
Nie wiem co to są piski - nic nie słysze.
Piękna paleta kolorów poraża strasznie, a to główna zaleta tego monitu no i odświeżanie.
A jak coś się s******y - 3 letnia gwarancja leży w szufladzie.
bAwMy SiE 8 )

javor 27.09.2004 10:46

ja też jak na razie nie mam problemu z F700P (odpukać) :D

zulu 27.09.2004 11:26

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
a my polacy wieśniacy jeździmy pod domy niemieckie zbierać taki sprzęt.
to my polacy...

Cóż po pierwsze pod domami to faktycznie wieśniacy zbierają;
po drugie pewnie się zdziwisz, ale francuzi robią to samo (szperają), a i niemcy się zdarzją :haha: ;
Po trzecie to mam taką przywiezioną 19 Stodioworks (piękna paleta kolorów poraża strasznie, a to główna zaleta tego monitu no i odświeżanie) - no i nie potrzebuje 10 min :)

radw 27.09.2004 11:35

Mam lg f700p i jestem zadowolony, zero zakłóceń, nic nie buczy ładnie świeci...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:19.