Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.12.2002, 17:54   #31
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
januszp napisa***322;(a)
"a ja twierdze, ze zaden test nie jest do konca wiarygodny"

A ja twierdzę to samo .

Kiedyś na "tomshardware" iż minusem płyty Abit K7A jest brak możliwości włączenia AGP X4 ...tak sie składa że płytę taką posiadam i mogłem tą bzdurę zweryfikować .
Oczywiście takich "wpadek" na stronach zajmujących sie testowaniem sprzętu jest cała masa ,dlatego zawsze z rezerwą podchodzę do tego rodzaju testów i porównań .

Dla mnie nr1 wśród płyt pod AMD jest obecnie "Abit AT7 Max2" ,dla innych będzie to np. "Epox" .Cały sęk w tym iż wraz z ewentualną zmianą podstawki pod nowsze procesory nawet najnowocześniejsza płyta może okazać się przeżytkiem juz po roku .
Producenci sprzętu nie są aż tak naiwni aby dali nam sie cieszyć nowoczesną konstrukcją przez dłuzszy okres czasu .
Stagnacja na rynku "socket" na moje oko zbyt długo trwa ,więc trzeb sie liczyć z tym iż może nastąpić zmiana (do tej pory średnio raz do roku byliśmy częstowani nowym "socket-em") .

Co do płyty na 3 lata ,myślę iż raczej nieosiągalne...
Juz po paru miesiącach stwierdzimy iż najnowsza płyta X posiada cos co chcielibyśmy widzieć w naszej płycie głównej kupionej zaledwie 6 miesiecy temu .jaro
Bo oni testuja konkretna wersje plyty z konkretna stara wersja biosu, wiec jak ty kupowales to byl inny rev. plyty i najnowszy bios miales wgrany.
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.12.2002, 19:38   #32
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Druss napisa***322;(a)
Bo oni testuja konkretna wersje plyty z konkretna stara wersja biosu, wiec jak ty kupowales to byl inny rev. plyty i najnowszy bios miales wgrany.
a moze akurat mieli tam inna karte graficzna
tego samego producneta co Janusz ale rozniaca sie drobnym szczegolem
dlatego im nie dzialalo a u Janusza tak ...

dlatego kazdy sam na swoim malym poligodnie musi ostatecznie sprawdzic sprzet

recenzja jedynie moze sluzyc za prezentacje produktu ale dle mnei nie jest rownoznaczna z tym by ja kupic

PS
tak sie sklada, ze znajomy prowadzi sklep i serwis ze sprzetem
a wiec mam mozliwosc przegladu roznych rzeczy i powiem tylko
tyle, ze wiele chwalonych produktow w praniu okazuje sie badziewiem
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2002, 20:49   #33
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jeśli chodzi o tzw. "Rev." płyty to niestety posiadam najstarszy - czyli 1.1 .Pomijając juz aspekty :czy najstarszy bios oraz rev. ma wpływ na obsługe AGP X4 na płycie KT7A (jestem przekonany ,że nie) ,myślę iż warto było chociaz cos niecoś skorygować .
Być może wygląda na to iż sie czepiam jednej strony "www" - wcale nie takich wpadków mamy pod dostatkiem ,zarówno prasowych jak i internetowych .Oczywiście wpadki te są rzeczą ludzką - doskonale to rozumiem .Jednak moją intencją był apel o rozsądne podejście co do miektórych testów ,wyników ,benchmarków itp . - nie zawsze pokrywają sie ze stanem faktycznym .
Myślę iz przyszłośc na tym polu (testy) maja jedynie strony zajmujace się dogłębnie danym zagadnieniem .
Wmawianie komuś iz nagrywarka nie nagrywa ,tylko dlatego że testujący sprzęt nie potrafi właczyć trybu DMA może i ujdzie w tłoku ,jednak myśle iz taka recenzja mija sie z celem .
Oczywiście ten przykład nie tyczy tej witryny ,w przeciwnym razie nie odwiedzałbym jej tak czesto .

Wracając do nieszczęsnego AGP X4 ,to możliwośc tą daje instalacja sterowników AGP (4in1) ,bo oczywiście wszystkie płyty z serii K7 posiadają wsparcie (bios)AGP X4 .
Jeśli np. "WCPUID" sygnalizuje nam pracę AGP na poziomie X2 - znaczy to że prawdopodobnie sterowniki te nie były instalowane ,a jeśli nie były wogole instalowane to jak tu mówic o jakimkolwiek testowaniu sprzętu .
Takie sa niestety wymogi chipsetów VIA .
Trzeba pamiętać iż wszystkie testy ,benchmarki sa tylko odnośnikiem ,często sprzęt identyczny - daje odmienne wyniki w benchmarkach .Wersje ,sterowników ,ustawienia biosu ,ogólny stan Windows może zaniżyć bądź zawyżyć końcowy rezultat .
Jeśli do tego w trakcie testu zostaje cos przeoczone ,niedopatrzone ,nieumiejętnie skonfigurowane dostajemy recenzję bubla roku .
Daltego modne sformułowania typu np. :"płyta działa niestabilnie Windows się wiesza" są w wiekszości podyktowane brakiem umiejętności konfiguracyjnej niż złą konstrukcją płyty głownej .
Ale juz nieco zbaczam z tematu głownego - przepraszam i życzę Dosiego Roku !!! .jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2003, 12:33   #34
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Kiedyś miałem MSI ,potem Asus a teraz znów MSI na 845PE pod Pentium 4
Asus jest super...ale bardzo drogi.MSI uważam też za dobrą płytę i nie drogą.I wszysttkie te płyty tylko na chipie INTEL...uważam że intel jest bardzo stabilny.
Widziałem jak procesory AMD (Duron i Athlon) smażą się w temp.300 stopni jak tylko ściągnięto im radiatory z wiatrakami.O mało co nie doszło do pożaru. .Procesory Intel mają wbudowane zabezpieczenia i tylko wieszały system.
Chociaż z drugiej strony płyty główne na chip-ie VIA są szybsze od INTEL ,ale za to mniej stabilne!!!.
Maciej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: