![]() |
Płyta Główna
Może ktoś kupował ostatnio płyte główną proszę o pomoc chodzi o płyte lepszej klasy która mogła by mi wystarczyć na 2-3lata.
|
Pod jaki procesor?
|
Ja proponuje MSI pod Athlona poniewaz:
- MSI to porzadna firma robiaca b. dobre plyty glowne - AMD niezmienia cochwile podstawek pod procki ---> jest bardzo prawdopodobne ze jak zechcesz np za rok zmienic procka to bedziesz musial najwyzej wgrac nowszy bios z obsluga tegoz procka :) - MSI daje teraz dodatki w stylu dodatkowych portow USB 2.0, zintegrowanej karty sieciowej 1Gb itp. - mozna smialo krecic procka i ram na plytach MSI (plyty oc friendly :) ) a co polecam np : Micro-Star KT3 ULTRA 2-ARU KT333 RAID |
Ja stawiam na najnowszego Solteka 75FRV pod AMD (ok 430 zł - zależy gdzie kupujesz), płyta posiada podobne możliwości jak pisał poprzednik, ponadto dostajesz pakiet oprogramowania: Drive Image (we wczesniejszych modelach był Norton Ghost), Partition Magic 6 i jakieś dwa inne nie pamiętam w tej chwili jakie - ja mam starszy model i sprawuje się wyśmienicie - kumpel ma 75DRV i też jest zadowolony
|
Na pewno wloze kij w mrowisko. Jest taki malo znany producent prockow INTEL. On rowniez produkuje plyty glowne. Przerabim juz 6 w swoim zyciu i wiem, ze jezeli zmienie ja na innego producenta to tylko dla jakiegos niewiarygodnego kaprysu. Sa one nieprzyzwoicie wytrzymale (moj ojciec dziala na moim pierwszym Intelu- ANCHORAGE), stabilne, bezproblemowe!!!
|
Ja kupilem ostatnio Gigabyte Ga-7vax , naprawde porzadna plyta i stabilna, wydajna i tania. Jakbym mial 100zl wiecej to bym bral asusa ale nie zawiodlem sie na gigabycie.
|
Pod procesory AMD polecam płyty główne firm EPOX, ENMIC. Stabilność i podkręcalność wyśmienita.
|
Cytat:
|
< ONLY ASUS >
|
a ja polecam Asusa, MSI lub Epoxa (jak kochasz podkręcać) - te plyty są dobre i nie powinienes się zawieść...
|
MSI lub Gigabyte :)
|
tylko MSI. Mam juz trzecia plyte tego producenta (ale tylko dlatego, ze ze mnie wariat, lubie sobie cos od czasy do czasu wymienic) :-D
Jeszcze ze strony tej firmy przykrosci nie zaznalem. |
ja też kupiłem ostatnio MSI pod p4
a wcześniej miałem asusa i 4 abity (też bardzo dobre moim zdaniem) |
reszcz nie wiadomo przecież co będzie za 2, 3 lata.
Owszem dobre płyty takie jak np. asus kosztują, ale jest duże prawdopodobieństwo, że "wystarczą" na ten okres czasu. Ja bym się zgodził z tym co napisał Pawel_k - MSI - bo i niezłe i nie najdroższe - na socket-a. Ale też bym się zastanowił nad modelem - bo może być KT3A Ultra2 a może lepiej zakupić KT3 II BR, lub KT4 (już serial ata) ale pieniądze też większe - 600 i 750 zet. |
Ja zawsze Gigabyte... Asus to mercedes
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:28. |