Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Płyta Główna (https://forum.cdrinfo.pl/f5/plyta-glowna-14718/)

Druss 31.12.2002 17:54

Cytat:

januszp napisa***322;(a)
"a ja twierdze, ze zaden test nie jest do konca wiarygodny"

A ja twierdzę to samo :) .

Kiedyś na "tomshardware" iż minusem płyty Abit K7A jest brak możliwości włączenia AGP X4 ...tak sie składa że płytę taką posiadam i mogłem tą bzdurę zweryfikować .
Oczywiście takich "wpadek" na stronach zajmujących sie testowaniem sprzętu jest cała masa ,dlatego zawsze z rezerwą podchodzę do tego rodzaju testów i porównań .

Dla mnie nr1 wśród płyt pod AMD jest obecnie "Abit AT7 Max2" ,dla innych będzie to np. "Epox" .Cały sęk w tym iż wraz z ewentualną zmianą podstawki pod nowsze procesory nawet najnowocześniejsza płyta może okazać się przeżytkiem juz po roku .
Producenci sprzętu nie są aż tak naiwni aby dali nam sie cieszyć nowoczesną konstrukcją przez dłuzszy okres czasu .
Stagnacja na rynku "socket" na moje oko zbyt długo trwa ,więc trzeb sie liczyć z tym iż może nastąpić zmiana (do tej pory średnio raz do roku byliśmy częstowani nowym "socket-em") .

Co do płyty na 3 lata ,myślę iż raczej nieosiągalne...
Juz po paru miesiącach stwierdzimy iż najnowsza płyta X posiada cos co chcielibyśmy widzieć w naszej płycie głównej kupionej zaledwie 6 miesiecy temu .jaro

Bo oni testuja konkretna wersje plyty z konkretna stara wersja biosu, wiec jak ty kupowales to byl inny rev. plyty i najnowszy bios miales wgrany.

BD 31.12.2002 19:38

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Bo oni testuja konkretna wersje plyty z konkretna stara wersja biosu, wiec jak ty kupowales to byl inny rev. plyty i najnowszy bios miales wgrany.
a moze akurat mieli tam inna karte graficzna
tego samego producneta co Janusz ale rozniaca sie drobnym szczegolem
dlatego im nie dzialalo a u Janusza tak ...

dlatego kazdy sam na swoim malym poligodnie musi ostatecznie sprawdzic sprzet

recenzja jedynie moze sluzyc za prezentacje produktu ale dle mnei nie jest rownoznaczna z tym by ja kupic

PS
tak sie sklada, ze znajomy prowadzi sklep i serwis ze sprzetem
a wiec mam mozliwosc przegladu roznych rzeczy i powiem tylko
tyle, ze wiele chwalonych produktow w praniu okazuje sie badziewiem

januszp 31.12.2002 20:49

Jeśli chodzi o tzw. "Rev." płyty to niestety posiadam najstarszy - czyli 1.1 .Pomijając juz aspekty :czy najstarszy bios oraz rev. ma wpływ na obsługe AGP X4 na płycie KT7A (jestem przekonany ,że nie) ,myślę iż warto było chociaz cos niecoś skorygować .
Być może wygląda na to iż sie czepiam jednej strony "www" - wcale nie takich wpadków mamy pod dostatkiem ,zarówno prasowych jak i internetowych .Oczywiście wpadki te są rzeczą ludzką - doskonale to rozumiem .Jednak moją intencją był apel o rozsądne podejście co do miektórych testów ,wyników ,benchmarków itp . - nie zawsze pokrywają sie ze stanem faktycznym .
Myślę iz przyszłośc na tym polu (testy) maja jedynie strony zajmujace się dogłębnie danym zagadnieniem .
Wmawianie komuś iz nagrywarka nie nagrywa ,tylko dlatego że testujący sprzęt nie potrafi właczyć trybu DMA może i ujdzie w tłoku ,jednak myśle iz taka recenzja mija sie z celem .
Oczywiście ten przykład nie tyczy tej witryny ,w przeciwnym razie nie odwiedzałbym jej tak czesto .

Wracając do nieszczęsnego AGP X4 ,to możliwośc tą daje instalacja sterowników AGP (4in1) ,bo oczywiście wszystkie płyty z serii K7 posiadają wsparcie (bios)AGP X4 .
Jeśli np. "WCPUID" sygnalizuje nam pracę AGP na poziomie X2 - znaczy to że prawdopodobnie sterowniki te nie były instalowane ,a jeśli nie były wogole instalowane to jak tu mówic o jakimkolwiek testowaniu sprzętu .
Takie sa niestety wymogi chipsetów VIA .
Trzeba pamiętać iż wszystkie testy ,benchmarki sa tylko odnośnikiem ,często sprzęt identyczny - daje odmienne wyniki w benchmarkach .Wersje ,sterowników ,ustawienia biosu ,ogólny stan Windows może zaniżyć bądź zawyżyć końcowy rezultat .
Jeśli do tego w trakcie testu zostaje cos przeoczone ,niedopatrzone ,nieumiejętnie skonfigurowane dostajemy recenzję bubla roku .
Daltego modne sformułowania typu np. :"płyta działa niestabilnie Windows się wiesza" są w wiekszości podyktowane brakiem umiejętności konfiguracyjnej niż złą konstrukcją płyty głownej .
Ale juz nieco zbaczam z tematu głownego - przepraszam i życzę Dosiego Roku !!! .jaro

Maciej 01.01.2003 12:33

Kiedyś miałem MSI ,potem Asus a teraz znów MSI na 845PE pod Pentium 4
Asus jest super...ale bardzo drogi.MSI uważam też za dobrą płytę i nie drogą.I wszysttkie te płyty tylko na chipie INTEL...uważam że intel jest bardzo stabilny.
Widziałem jak procesory AMD (Duron i Athlon) smażą się w temp.300 stopni jak tylko ściągnięto im radiatory z wiatrakami.O mało co nie doszło do pożaru.:) .Procesory Intel mają wbudowane zabezpieczenia i tylko wieszały system.
Chociaż z drugiej strony płyty główne na chip-ie VIA są szybsze od INTEL ,ale za to mniej stabilne!!!.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:28.