Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Płyty główne jakiego producenta uważasz za najlepsze i dlaczego? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/plyty-glowne-jakiego-producenta-uwazasz-za-najlepsze-dlaczego-10676/)

Wawelski 22.06.2004 15:53

Ten abit w komputroniku kosztuje 419PLN. Więc w hurcie będzie sporo poniżej 400PLN. IMO warto tyle dopłacić za NF2 z SS, SATA, FW, zablokowane AGP i PCI, Dual Channel i trochę innych dodatków.

Proton 22.06.2004 15:53

Cytat:

Napisany przez Edwardo
Proton: jaki procek masz zamiar osadzic na mobo? jak amdeka to bierz abita nf7-s v.2 najlepsze mobo do oc.
masz pelan regulacje wszytkiego chyba.
poza tym dziwiek bedziesz mial SS - niejednokrotnie okrzykniety ze lepszy od SBLive!
moje zdanie tez takie jest, mialem porownanie, a jeszcze ostatnio nvidia wypucila nowe stery do niego to juz wogole wymiata.
no tak, tylko ze Abit kolo 500zl kosztuje...
jednak plytka wymiata.

Procka niedawno zmieniałem na najtańszego jaki był dostępny (brak kasy), czyli na A2000XP+, bo starego A1.33GHz spaliłem przez głupotę :( Nowy procek ma zablokowany mnożnik, niestety.
Może tak, obecnie mam A2000XP+, 3 x 256DDRAM PC2100, dysk IBM 40GB ATA100, SB Live!, sieciówkę osobną i dwa napędy optyczne no i mobo Soltek SL-75DRV5 na KT333. W niedalekiej przyszłości chciałbym dokupić dysk Samsung 160GB SATA.
Chciałbym wymienić mobo, bo nie chcę się użerać przy dokupieniu dysku z przejściówkami z SATA na ATA133 (o ile takowe istnieją) oraz chciałbym mieć większą możliwość zmiany napięć na RAM'ie, bo obecne max. 2.7V to troszkę mało jednak.
I teraz co do nForce'a:
1. Mam 3 kości RAM, czyli dual odpada a szkoda :(
2. Chyba nie warto inwestować w drogą płytę na nForce (pomimo iż ma wspaniałe możliwości o/c), bo przy moich kościach RAM to i tak więcej niż 280MHz na FSB nie wyciągnę :( Sądzę, że procek może i wskoczyłby na 333MHz, ale nie przy tych kościach... owszem, możnaby się pokusić o zmianę kości, ale skąd brać kaskę na te modernizacje :(

W takiej sytuacji chyba nie ma sensu wydawać prawie 500zł za wypasioną płytę na nForce kiedy nie skorzystam ani z dual'a (szkoda mi się pozbywać jednej kości 256MB), ani ze wszystkich możliwości o/c takiej płyty.
Wiem, że płyty na VIA nie mają zablokowanego FSB względem PCI i AGP, ale przy moim maksymalnie możliwym przetaktowaniu do 280MHz niewiele nadtaktowuję PCI i AGP. Raczej nie ma to negatywnego wpływu na podpięte urządzenia typu dysk, czy napędy optyczne.

Dzięki za wszelkie uwagi i wskazówki
Pozdrawiam

Wawelski 22.06.2004 16:05

@Proton
Przy takim podejściu, to nie ma sensu zmiana płyty.
Jak chcesz robić upgrade, to musiałbyś zrobić to z głową, a to oznacza wymianę pamięci i mobo. Za to wykładając jakieś 400 PLN na 2x256MB PC3200 + 400 PLN na Abita masz szansę, na procka @2500MHz i magistralę synchronicznie z pamiątkami - czyli całkiem wydajny zestawik. Obecne pamięci, MB, sieciówkę i Live'a powinieneś pchnąć za jakieś 550-600PLN. Czyli dokładając z 200-250PLN masz sporo szybszy zestaw z najlepszą MB o wielu dodatkach. To, że pamięci będzie o 256MB mniej z zapasem zrekompensuje szybkość tych pamięci i DC. A jak będziesz potrzebował więcej, to dokupisz kość 512MB i będziesz miał 1GB w dualu.

epol 22.06.2004 16:18

Miałem kiedyś ECS, ale wiadomo, że Każdy ECS g*wnem jest.
Teraz mam EPOXa na KT600 model 8KRA2I jest on bardzo podobny do 8KRAI. Jesli Proton interesuje Cie moje zdanie na temat tej płyty to...poszukam go :) bo nie dawno się na tym forum wypowiadałem o tym.
Widze, że jesteś z Gliwic, to CI powiem, że chyba ta płytke braełm w kompolu lub guest'cie bo była tam najtańsza, a chodziło mi własnie o ten model.

esem 22.06.2004 16:29

Głosowałem na EPOX
Dla mnie kryterium wyboru marki jest częstotliwość ukazywania się aktualizacji BIOSu. Gówniane firmy robią to rzadko albo wcale. 8)

Edwardo 22.06.2004 17:03

esem:

dla mnie jak ktos wypuszcza czesto bios tzn ze poprostu produkt jest niedopracowany... do abita nf7 wypuszczono chyba ze 3 biosy sporo rozniace sie od siebie, a kolejen uaktualnienia mialy tylko nowe wpisy porockow.
o samym abicie nf7-s moze swiadczyc to ze jest pare nioficjalnych wersji biosu - specjalnie przekrecanych przez zapalencow oc. jaki wniosek? plytka popularna wsrod tych co wiedza co dobre. :)

wiec gowniane firmy robia to wcale albo czesto :)
a te z wyzszej polki rzadko bo nie musza.

Proton 22.06.2004 17:03

Cytat:

Napisany przez epol
Miałem kiedyś ECS, ale wiadomo, że Każdy ECS g*wnem jest.
Teraz mam EPOXa na KT600 model 8KRA2I jest on bardzo podobny do 8KRAI. Jesli Proton interesuje Cie moje zdanie na temat tej płyty to...poszukam go :) bo nie dawno się na tym forum wypowiadałem o tym.
Widze, że jesteś z Gliwic, to CI powiem, że chyba ta płytke braełm w kompolu lub guest'cie bo była tam najtańsza, a chodziło mi własnie o ten model.

Podobno 8KRA2I różni się od 8KRAI tylko tym, że 8KRAI nie posiada na płycie wyświetlacza sygnalizującego o stanie pracy mobo. W takim razie są to bliźniacze konstrukcje, więc jeśli to możliwe, to bardzo bym prosił o Twą opinię odnośnie tej płyty. Czy jest stabilna, no i wydajna ?? A może gdzieś napotkałeś w necie na testy w/w płyty. Ja szukałem, ale nie znalazłem nigdzie.
Płytę mam zamiar kupić w Kompolu, bo mają najniższe ceny. Szkoda tylko, że Kompol obecnie zamienił sie w market. Już nie idzie pogadać z kimś, kto ma o sprzęcie jakiekolwiek pojęcie :( Po prostu są tam teraz sprzedawcy z przypadku.

Pozdrawiam

epol 22.06.2004 17:34

Prosze, troszke popszerałem i jest:

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35407

Jak widać było to przerabiane nie dawno.

piotrek123 22.06.2004 18:05

Mam płytę Asrock k7s8x kupiłem pół roku temu za 150zł. Płytka sprawuje się dobrze jest stabilna i nie mam z nią problemów. Za tą cenę myśle że nie znajdzie się lepszej płyty. Jeżeli miałbym trochę więcej kaski to bym pewnie wybrał asusa deluxe.

Weron 22.06.2004 18:12

Kupilem ostatnio tego epoksa 8KRAI i nie narzekam plyta wydaje mi sie, ze jest stabilna bo jak dotad zadnych problemow.Procka bartona 2500 mozna krecic.
Czasami jak potrzebuje troche wiecej mocy to puszczam go na 200x11 i spoko dziala.
Roznice pomiedzy 8krai i 8kra2i to nie tylko ten wskaznik.
Bo ona jeszzce ma chyba raida (4 kontrolery), 3 wejscia na dodatkowe wentyle na plycie.Wiecej nie wiem.
Niech epol potwierdzi w koncu ja ma.

@Edwardo
rownie dobrze mozna powiedziec, ze epox po prostu sie stara i poprawia znalezione bledy a wiadomo, ze te napewno sie zdarzaja a inni maja to w dupie bo im to zwisa.
W tym wypadku popieram kolege esema.
A abit NF7 podobno grymasi.Podzespoly czasami mu sie nie podobaja.
U mnie takie cos to od razu dyskwalifikacja.

memorando 22.06.2004 18:15

A więc. Mam MSI k7n2 Delta ILSR za***ista płyta. Stabilna na dużym oc. Jakość wykonania rewelacyjna. Układ na płycie niesamowicie przemyślany. Dobry system ochrony procka. Jakość dźwięku porównywalna do audigi 2 , wyposażenie doskonałe. A najważniejsze solidny raid i dodatkowy 3 kanał ide. Zero problemów z nią mam. Asusa miałem 10 niesamowicie stabilny ale raid pozwalal tylko na pracę 2 dysków nie pozwalal na zeskanowanie pojedynczego dysku przez narzędzie wdc z poziomu windy. Po za tym mniejsza wydajność i stabilność obie mobo były na nforce i wziąłem msi. MSI Life update i inne też są przydatne i dobry suport techniczny.

Weron 22.06.2004 18:19

Cytat:

Napisany przez memorando
Jakość dźwięku porównywalna do audigi 2

Tutaj to memorando chyba przesadziles :)

memorando 22.06.2004 18:50

Cytat:

Napisany przez Weron
Tutaj to memorando chyba przesadziles :)

niestety nie. Audigi 2 za bardzo przetwarza dźwięk może ty tego niezauważysz ale jak są wariacje la ci darem la mano Chopina to jest tam zastosowany akord neapolitański i niestety Audigi 2 go cholernie rozmywa przekoloryzowuje jeżeli zaś chodzi o sound storma jest też jakieś przekoloryzowania ale nie tak masakryczne jak w wypadku audigi 2 , audigi 2 po prostu ten akord tak cholernie przekoloryzowuje że mnie uszy bolą. Niestety mam nieszczęście być koneserem muzyki poważnej. I zauważam wiele rzeczy które dyskryminują i mnie sprzęt i nic na to nieporadzę. do techno gier audigi 2 dobre jest ale juz do muzyki poważnej lepszy o niebo jest sound storm wybacz każdy ma inne uszy:D

epol 22.06.2004 19:04

Cytat:

Napisany przez Weron
Bo ona jeszzce ma chyba raida (4 kontrolery), 3 wejscia na dodatkowe wentyle na plycie.Wiecej nie wiem.
Niech epol potwierdzi w koncu ja ma.

3 wejścia na pewno są i w Biosie można zobaczyć prędkość obrotową wentylków :)
Co do RAIDa to chyba on jest ;) Na pewno jest SATA.
A to w wersji bez "2" nie ma karty post wbudowanej w płyte?

Weron 22.06.2004 19:22

Cytat:

Napisany przez epol
A to w wersji bez "2" nie ma karty post wbudowanej w płyte?

Ten wyswietlacz to nawet jest ale tylko wizualnie bo nieaktywny.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:19.