![]() |
Ten abit w komputroniku kosztuje 419PLN. Więc w hurcie będzie sporo poniżej 400PLN. IMO warto tyle dopłacić za NF2 z SS, SATA, FW, zablokowane AGP i PCI, Dual Channel i trochę innych dodatków.
|
Cytat:
Może tak, obecnie mam A2000XP+, 3 x 256DDRAM PC2100, dysk IBM 40GB ATA100, SB Live!, sieciówkę osobną i dwa napędy optyczne no i mobo Soltek SL-75DRV5 na KT333. W niedalekiej przyszłości chciałbym dokupić dysk Samsung 160GB SATA. Chciałbym wymienić mobo, bo nie chcę się użerać przy dokupieniu dysku z przejściówkami z SATA na ATA133 (o ile takowe istnieją) oraz chciałbym mieć większą możliwość zmiany napięć na RAM'ie, bo obecne max. 2.7V to troszkę mało jednak. I teraz co do nForce'a: 1. Mam 3 kości RAM, czyli dual odpada a szkoda :( 2. Chyba nie warto inwestować w drogą płytę na nForce (pomimo iż ma wspaniałe możliwości o/c), bo przy moich kościach RAM to i tak więcej niż 280MHz na FSB nie wyciągnę :( Sądzę, że procek może i wskoczyłby na 333MHz, ale nie przy tych kościach... owszem, możnaby się pokusić o zmianę kości, ale skąd brać kaskę na te modernizacje :( W takiej sytuacji chyba nie ma sensu wydawać prawie 500zł za wypasioną płytę na nForce kiedy nie skorzystam ani z dual'a (szkoda mi się pozbywać jednej kości 256MB), ani ze wszystkich możliwości o/c takiej płyty. Wiem, że płyty na VIA nie mają zablokowanego FSB względem PCI i AGP, ale przy moim maksymalnie możliwym przetaktowaniu do 280MHz niewiele nadtaktowuję PCI i AGP. Raczej nie ma to negatywnego wpływu na podpięte urządzenia typu dysk, czy napędy optyczne. Dzięki za wszelkie uwagi i wskazówki Pozdrawiam |
@Proton
Przy takim podejściu, to nie ma sensu zmiana płyty. Jak chcesz robić upgrade, to musiałbyś zrobić to z głową, a to oznacza wymianę pamięci i mobo. Za to wykładając jakieś 400 PLN na 2x256MB PC3200 + 400 PLN na Abita masz szansę, na procka @2500MHz i magistralę synchronicznie z pamiątkami - czyli całkiem wydajny zestawik. Obecne pamięci, MB, sieciówkę i Live'a powinieneś pchnąć za jakieś 550-600PLN. Czyli dokładając z 200-250PLN masz sporo szybszy zestaw z najlepszą MB o wielu dodatkach. To, że pamięci będzie o 256MB mniej z zapasem zrekompensuje szybkość tych pamięci i DC. A jak będziesz potrzebował więcej, to dokupisz kość 512MB i będziesz miał 1GB w dualu. |
Miałem kiedyś ECS, ale wiadomo, że Każdy ECS g*wnem jest.
Teraz mam EPOXa na KT600 model 8KRA2I jest on bardzo podobny do 8KRAI. Jesli Proton interesuje Cie moje zdanie na temat tej płyty to...poszukam go :) bo nie dawno się na tym forum wypowiadałem o tym. Widze, że jesteś z Gliwic, to CI powiem, że chyba ta płytke braełm w kompolu lub guest'cie bo była tam najtańsza, a chodziło mi własnie o ten model. |
Głosowałem na EPOX
Dla mnie kryterium wyboru marki jest częstotliwość ukazywania się aktualizacji BIOSu. Gówniane firmy robią to rzadko albo wcale. 8) |
esem:
dla mnie jak ktos wypuszcza czesto bios tzn ze poprostu produkt jest niedopracowany... do abita nf7 wypuszczono chyba ze 3 biosy sporo rozniace sie od siebie, a kolejen uaktualnienia mialy tylko nowe wpisy porockow. o samym abicie nf7-s moze swiadczyc to ze jest pare nioficjalnych wersji biosu - specjalnie przekrecanych przez zapalencow oc. jaki wniosek? plytka popularna wsrod tych co wiedza co dobre. :) wiec gowniane firmy robia to wcale albo czesto :) a te z wyzszej polki rzadko bo nie musza. |
Cytat:
Płytę mam zamiar kupić w Kompolu, bo mają najniższe ceny. Szkoda tylko, że Kompol obecnie zamienił sie w market. Już nie idzie pogadać z kimś, kto ma o sprzęcie jakiekolwiek pojęcie :( Po prostu są tam teraz sprzedawcy z przypadku. Pozdrawiam |
Prosze, troszke popszerałem i jest:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35407 Jak widać było to przerabiane nie dawno. |
Mam płytę Asrock k7s8x kupiłem pół roku temu za 150zł. Płytka sprawuje się dobrze jest stabilna i nie mam z nią problemów. Za tą cenę myśle że nie znajdzie się lepszej płyty. Jeżeli miałbym trochę więcej kaski to bym pewnie wybrał asusa deluxe.
|
Kupilem ostatnio tego epoksa 8KRAI i nie narzekam plyta wydaje mi sie, ze jest stabilna bo jak dotad zadnych problemow.Procka bartona 2500 mozna krecic.
Czasami jak potrzebuje troche wiecej mocy to puszczam go na 200x11 i spoko dziala. Roznice pomiedzy 8krai i 8kra2i to nie tylko ten wskaznik. Bo ona jeszzce ma chyba raida (4 kontrolery), 3 wejscia na dodatkowe wentyle na plycie.Wiecej nie wiem. Niech epol potwierdzi w koncu ja ma. @Edwardo rownie dobrze mozna powiedziec, ze epox po prostu sie stara i poprawia znalezione bledy a wiadomo, ze te napewno sie zdarzaja a inni maja to w dupie bo im to zwisa. W tym wypadku popieram kolege esema. A abit NF7 podobno grymasi.Podzespoly czasami mu sie nie podobaja. U mnie takie cos to od razu dyskwalifikacja. |
A więc. Mam MSI k7n2 Delta ILSR za***ista płyta. Stabilna na dużym oc. Jakość wykonania rewelacyjna. Układ na płycie niesamowicie przemyślany. Dobry system ochrony procka. Jakość dźwięku porównywalna do audigi 2 , wyposażenie doskonałe. A najważniejsze solidny raid i dodatkowy 3 kanał ide. Zero problemów z nią mam. Asusa miałem 10 niesamowicie stabilny ale raid pozwalal tylko na pracę 2 dysków nie pozwalal na zeskanowanie pojedynczego dysku przez narzędzie wdc z poziomu windy. Po za tym mniejsza wydajność i stabilność obie mobo były na nforce i wziąłem msi. MSI Life update i inne też są przydatne i dobry suport techniczny.
|
Cytat:
|
Cytat:
niestety nie. Audigi 2 za bardzo przetwarza dźwięk może ty tego niezauważysz ale jak są wariacje la ci darem la mano Chopina to jest tam zastosowany akord neapolitański i niestety Audigi 2 go cholernie rozmywa przekoloryzowuje jeżeli zaś chodzi o sound storma jest też jakieś przekoloryzowania ale nie tak masakryczne jak w wypadku audigi 2 , audigi 2 po prostu ten akord tak cholernie przekoloryzowuje że mnie uszy bolą. Niestety mam nieszczęście być koneserem muzyki poważnej. I zauważam wiele rzeczy które dyskryminują i mnie sprzęt i nic na to nieporadzę. do techno gier audigi 2 dobre jest ale juz do muzyki poważnej lepszy o niebo jest sound storm wybacz każdy ma inne uszy:D |
Cytat:
Co do RAIDa to chyba on jest ;) Na pewno jest SATA. A to w wersji bez "2" nie ma karty post wbudowanej w płyte? |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:19. |