Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Płyty winylowe (analogi,czarne płyty) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/plyty-winylowe-analogi-czarne-plyty-93314/)

Czołgista 07.05.2014 00:02

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1282619)
Ciekawy plik. Nagranie wygląda OK.

Zakłócenia z gramofonu są dość duże, możnaby się pokusić o redukcje szumu (jest sporo doskonałych próbek).

Możesz to rozwinąć ? o te próbki mi chodzi ?
W Audacity stawiam pierwsze kroki ,
tego sampla zgrywałem na "fabrycznych" ustawieniach ,

Zakłócenia z gramofonu to może chodzi o tarcie igły o vinyl ?

sobrus 06.05.2014 20:57

Cytat:

Napisany przez Czołgista (Post 1282562)
Zripowałem vinyl Połomskiego , kabel 7 mb od kompa do wzmacniacza,
jak dla mnie to rip ok,
ale chciałbym się upewnić , jakie są w nim wady ?
Połomski strona A
ZAleży mi na technicznym podejściu do tematu.

Ciekawy plik. Nagranie wygląda OK.

Zakłócenia z gramofonu są dość duże, możnaby się pokusić o redukcje szumu (jest sporo doskonałych próbek).

Natomiast co ciekawe plik nie zawiera częstotliwości powyżej 22kHz, tzn powyżej 22kHz długo długo nic i ponad 35Khz pojawia się szum.

Nie to żebym uważał że to jakaś wielka strata :D ale spodziewałem się, że jednak coś powyżej będzie - a tu odcięcie jakby było zgrane z CD :hmm:

Spokojnie wszystko mieści się w próbkowaniu 44100Hz. Może karta muzyczna nie wyrobiła.

rcobex 06.05.2014 20:28

Cytat:

Napisany przez Czołgista (Post 1282562)
jak dla mnie to rip ok,
Połomski strona A

Ja tam wolę nie zagłębiać się w sfery techniczne, przynajmniej nie do końca. Rozumując w bardzo prosty sposób, słuchając bezpośrednio z płyty analogowej, sygnał nie potrzebuje przetwornika cyfrowo-analogowego, taki posiadają stacjonarne odtwarzacze CD. Same "cyferki" nie zagrają, trzeba je "przerobić" na analogową nutę.

Mając odpowiedniej jakości płytę vinylową, i można by napisać, też dosyć dobrej jakości gramofon z fajną wkładką, nie wprowadzamy do toru akustycznego kolejnego elementu, jakim jest przetwornik cyfrowo-analogowy.

Nie jestem przeciwnikiem czarnych płyt, wręcz przeciwnie, pewnie sobie kupię jakiś fajny gramofonik, szkoda tylko, że żyję i pracuję w naszym kraju. Ale nie o tym.

Wcześniej kolega napisał, że dzisiejsze płyty CD to lipa. A i owszem, lecz nie wszystkie. Trzeba wiedzieć co kupić, no i niestety, nie każda muzyka będzie dobrze wydana. Najbezpieczniejszy jest JAZZ, tutaj akurat mają pole do popisu.
Oczywiście mając dosyć tani odtwarzacz CD i wzmacniacz, plus "jazgoczące" głośniki, będziemy się tylko męczyć - do niedawna tak właśnie się męczyłem, ale i tak było fajnie. :D
Jeżeli ktoś nie przywiązuje wagi do dźwięku, nie słucha dosyć specyficznych gatunków muzycznych, cała zabawa w analog będzie tylko ciekawostką w sensie "o jak się fajnie kręci, szkoda, że trzaski słychać". :ysz:

Z zabawą w audio miałem sporą przerwę, w grę wchodził brak pieniędzy, czy też raczej zainteresowanie wiecznym udoskonalaniem komputera. Jakieś 4 lata temu wróciłem do słuchania muzyki "na serio", coś tam się kupiło ciekawego z używek, i jest super. :w00t:

Proponuję koledze Ormianinowi posłuchać na CD "Naim Sampler", których jest 8 części => http://www.naimlabel.com/recording-sampler.aspx
Lub przynajmniej jedną z trzech => http://pl.horn.eu/pl/PL/PRODUKTY/DLA...I/DALI_CD?s1=1

Jeżeli w odpowiednich warunkach, na w miarę przyzwoitym sprzęcie "nie zagra", to pozostaje laryngolog. No chyba, że ktoś powie że mp3 to mistrz wszystkiego i ponad wszystko..... :sciana:

Czołgista 06.05.2014 00:43

jak dla mnie to rip ok,
Połomski strona A

revolver0 22.04.2014 13:40

Ogólnie nie przepadam za takim rodzajem muzyki, ale ta płyta mi się spodobała, przyjemnie mi się ją słuchało. Dodam jeszcze, że zazwyczaj z danej płyty podoba mi się jeden, czy dwa utwory, a tu podobały mi się wszystkie.

Arepo 22.04.2014 12:47

Cytat:

Napisany przez Czołgista (Post 1281324)
Czy Ty wiesz wszystko ?
???

nie, to zasługa bazy freedb ;)

Czołgista 22.04.2014 01:15

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1281238)
Arne Domnerus "Jazz at the Pawnshop"

Czy Ty wiesz wszystko ?
???

Czołgista 22.04.2014 01:10

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1281267)
Dziękuje.

Fajna płyta ?
Podziel się wrażeniami

revolver0 21.04.2014 09:54

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1281238)

Dziękuje.

Ormianin 21.04.2014 00:08

Mam longi (winyle) z lat 70-tych i nie czuje jakiejś "płaskości", np. Tangerine Dream - "Phaedra" (1974) oraz "Rubycon" (1975), mimo tylu lat jeżdżenia po nich igłą brzmią wspaniale, niż ich odpowiedniki na CD z końca lat 80-tych zapisanych metodą AAD, dużo szumu i mało dynamiki. Całkiem niedawno ktoś przyniósł mi reedycje Tangerine Dream "Stratosfear" na CD (w systemie SACD) i była przesterowana, tych subtelnych tonów analogowych syntezatorów z lat 70-tych po prostu szkoda było słuchać, aby to znieść musiałem uruchomić rzadko używany procesor korekcyjny z equalizerem (Sony SDP-D905), no ale to profanacja, mam takiego winyla z 1977 i gra właściwiej mimo skrupulatnych trzasków w tle bez korekcji... Po prostu współczesny dźwięk cyfrowy jest do bani i to na poziomie produkcji !

Arepo 20.04.2014 23:35

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1281230)
Tytuł można poprosić?

revolver0 20.04.2014 22:14

Cytat:

Napisany przez Czołgista (Post 1280889)
A płyty CD fajne są , ale te dobre . słuchaliście tego ?

Tytuł można poprosić?

sobrus 20.04.2014 08:43

Cytat:

Napisany przez Czołgista (Post 1281123)
Bym polemizował :P

Zassij to z mojego poprzedniego posta , teraz działa . (Kumpel serwer przenosił)
O ile pamięć mnie nie myli to połowa lat 70-tych, ale mogę się mylić po 6 piwach. :taktak:
I bardzo bym prosił o podzielenie się wrażeniami .;)

Pewnie nie wszystkie, ale rockowe zazwyczaj tak. Nawet na moim pokojowym zestawie integra Realtek + głośniczki modecom + słuchawki za 40zł :szczerb: słyszę olbrzymią różnicę między nagraniami z lat 80-tych a ich wersjami remastered.

Co do nagrań to moge je odtworzyć tylko na w/w zestawie albo ampie Pioneera, niestety ja nic lepszego nie mam :( Więc nie wiem ile usłysze.

Czołgista 19.04.2014 22:38

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1280901)
Płyty nagrane np w latach 80 brzmią płasko

Bym polemizował :P

Zassij to z mojego poprzedniego posta , teraz działa . (Kumpel serwer przenosił)
O ile pamięć mnie nie myli to połowa lat 70-tych, ale mogę się mylić po 6 piwach. :taktak:
I bardzo bym prosił o podzielenie się wrażeniami .;)

DarkSlide97 18.04.2014 10:26

Co do tego "loudness" - jak słucham radia, to niektórych utwórów nie da się słuchać, wszystko sie ze sobą zlewa, brzmi to jak sieczka, nie muzyka. Ten sam utwór np. z płyty CD brzmi zdecydowanie lepiej. Nie wiem, może mój sprzęt jest za słaby, ale wg. mnie jakość utworów puszczanych szczególnie w tych popularnych stacjach radiowych jest beznadziejna.

Tak w ogóle, to Wesołych Świąt :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:53.