Czołem!
Potrzebne są takie "ustrojstwa" jak:
1.Multimetr (miernik,przyżąd-jak zwał tak zwał, w każdym razie służy do wykonywania pomiarów wartości elektrycznych)
2.Kabelki do tegoż multimetru (nieodzowne, są w zestawie) z krokodylkami (niezawsze w zestawie)
3.Kawałek (ok.0,5 m) izolowanego kabelka
4.Zestaw komputerowy z monitorem
I teraz już z górki:multimetr ustawiasz do pomiaru PRĄDU(nie napięcia!),
z reguły jest to zakres do 10A, z izolowanego kabelka zdejmujesz izolację na obu jego końcach na długości ok.2 cm,jeden koniec łączysz z JEDNYM bolcem wtyczki zasilającej zestaw, drugi bolec wtyczki łączysz z JEDNYM z kabelków
multimetru. Dobrze jest oba połączenia zaizolować(BHP).Zostały Ci dwa wolne kabelki:jeden wyłazi z multimetru, a drugi z wtyczki zasilającej.
Włączasz multimetr, oba wolne końce kabelków wkładasz w otwory GNIAZDKA. Krótka modlitwa i odpalasz kompa.
Jak wszystko zrobiłeś O.K., to zestaw startuje a multimetr wskazuje jakąś wartość. Pobór mocy obliczysz ze wzoru P=U*I(W) (Moc=230V*wskazanie multimetru.) Wynik mnożysz przez ilość godzin pracy ^_^ komputera, a to razy stawka za kilowatogodzinę.
Mam nadzieję że napisałem w miarę jasno i klarownie.(Dołączam również schemacik tego połączenia.Canaletto to nie jest, ale powinien być zrozumiały)